Pelleskop-livet

Mariana!

Publicerad 2013-04-30 10:37:38 i Allmänt

-Vad ska du göra på Valborg, då? frågas man ideligen ideligen. Och tro inte att di undrar huruvida man ämnar ge sig ut med banderoller i arbetarkampens tjänst. Nix, för med "Valborg" menas numera 30 april. Knasigt!
 
Men nu är det så här, att Valborg har namnsdag den 1 maj och idag firar vi således ValborgsmässoAFTON (analogt med julAFTON som kommer före själva juldagen) och därför borde vi nu rimligen uppmärksamma Mariana en aning.
 
Hm. Vem Mariana känner man som man kan uppmärksamma? Var inte Björn Borg ihop eller gift med nån Mariana, tro? Jag googlar och ser att det stämmer. Dessutom finns en drottning av Portugal, ett helgon från Ecuador och litet annat löst folk. Dessutom tycker jag mig minnas att det finns en agility-person i Sala  med namnet Mariana. Grattis, allahopa!
 
Men annars då - hurudana är planerna? Tja, inget bål och inga fyrverkerier för mig. Ingen champagnefrukost blev det heller (det blev blåbärsyoghurt och vitaminpiller, men det sistnämnda intogs i bubblande form, så nästan så!); champagnegaloppen tror jag också vi skippar (been there, done that, mått illa av that också, för den delen) och nån forsränning att tala om tror jag inte jag kan uppdriva här i vår lilla å. Men det skulle inte förvåna mig om maken (ledig från jobbet) drar till med nån liten otäck sillbit till lunch, han är svår på sånt. Dessbättre är han inte svår på de flytande tillbehören, så det vore synd att klaga.
 
Hur som, mina egna planer för Marianadagen är såsom följer: 1. gå till skogen (KOM MED, KOM MED PÅ VANDRINGSFÄRD I VÅRENS GLADA TID). 2. läsa franska. 3. träna torka tassarna på mattan (hundarnas tassar, primärt). 4. gå nån annanstans. 5. lyssna på studentsångare på radion, om jag kan hitta några, 6. ta en bild på Betty med ett helt ägg i munnen (Bettys, inte min. haha!) 7. städa litet på övra toaletten (too much information, jag vet). 8. läsa franska
 
Man har det hektiskt, har man!
 
 
Igår var det bitvis soligt, det har det hittills inte varit idag. Men i alla fall:
 
SER DU SIPPOR SMÅ,
HÖR DU LÄRKOR SLÅ
SINA DRILLAR HÖGT MOT HIMLEN BLÅ!
ACK, HUR TIDEN GÅR!
NU ÄR ÅTER VÅR.
VÄLKOMMEN, HÄRLIGA VÅR!
 
 
 
Blank!
 
 
Igår var det också Stora Klättra-upp-på-dagen. Icke en sten förblev ouppåklättrad! Och det var Tigger som anförde ligan.
 
 
 
Men hörni:
 
 
SNART ÄR SOMMARN HÄR. I PURPURVÅGOR
GULDBELAGDA, AZURSKIFTANDE,
LIGGA ÄNGARNE I DAGENS LÅGOR
OCH I LUNDEN DANSA KÄLLORNE!!!
 

En insikt

Publicerad 2013-04-29 11:11:21 i Allmänt

Så här års är det ju full rulle på tävlingsplanering och tävlingar och träningar och hela konkarongen som hör därtill.
Jag har förstås känt att nu borde vi verkligen ta itu med det här,  hämta upp formen, anmäla oss nånstans, kolla kalendern. Och SOM det har burit emot.
På alla möjliga sätt har jag försökt peppa mig och tänkt att "i morgon, DÅ kör vi igång". Men inte har vi kört igång, heller.
 
Och plötsligt kom jag till insikt: vi har blivit skogsmullar!! Jag har inte minsta lust att streta runt på tävlingar och vänta i det oändliga och vara nervös på platsliggningar (nervös för att nån annan hund skall ställa till nåt) och titta på bordercollies, aussies och schäfrar i det OÄNDLIGA - jag har lust att vara i skogen eller på andra små trevliga promenader!
 
Så: vi tränar rätt mycket lydnadsmoment, det gör vi - men jag tror tamejtusan att vi sk*ter i tävlandet. Varenda tävling tar ju en hel j*kla dag, fast den egna aktiviteten klaras av på 5 minuter. Även om vi tävlar här hemma (SÄRSKILT om vi tävlar hemma, om man skall döma av den fullkomligt sanslösa planeringen sist vi tävlade här...). En hel dag, alltså, som vi i stället kan ägna åt att traska i skogen, träna små trick hemma, hänga i soffan, gräva i rabatterna...
 
På ett sätt känns det som ett misslyckande, att inte fixa de där titlarna. Men samtidigt - HUNDARNA bryr sig ju inte!! De vill bara göra saker de, och ärligt talat får de ju fler köttbullar på träning än på tävling!
 
Så jag tror det får bli så. Därmed icke sagt att Betty inte skall lära sig ett perfekt fotgående, för det ska hon om vi så ska stupa på kuppen både hon och jag.
Fast just för tillfället tränar vi mest på att torka tassarna på mattan. Det går bra och är roligt, och mitt i övningen kommer ofta Ying och sträcker ut sig i sin fulla längd på mattan.
Det får han rätt bra betalt för.
 

Tack för den!

Publicerad 2013-04-26 10:03:49 i Allmänt

Men oj! Blev det inte mer?
Sommaren alltså, den vi fick njuta av igår. Den som inspirerade till skogspromenad på kvällen - tänk att det är ljust ända till klockan 21! Och doftar så gott.
 
Fast idag är det inte ljust ens klockan 9 på morgonen. Det är jääääämngrått, och drisslar. Usch, vilken anglisism, men det är så onomatopoetiskt rätt: drizzle. Det är ju så det låter, smått regnpjunk som tillrar mot asfalten och gruset.
I gräset mera som fräser det en aning.
 
Betty och Ying har haft sin sedvanliga morgoncirkus - stor brottningsmatch, tjyv-och-polis, akrobatiska knep och hemska ljud.
Det är ytterst förtjusande att betrakta!
Fast blir jag stående för länge i uppenbar admiration så kommer Ying och biter mig. Alltså - han suger in min ena handled och tandbearbetar den på ett ganska ömsint sätt.
Dessvärre blir därav Bettan tämligenninspirerad - hennes tänder brister en aning i ömsinthet, men tanken är god.
Jazzen snarkar i fåtöljen så det känns vibrationer genom golvet ända upp i pinnstolen som jag sitter på. Fördjupad i Tadié: La critique littéraire. Vilket sömnpiller!
Tigern ligger på sida på golvet och sprattlar med tassarna samt småbjäbbar. Han jagar något stort och farligt i sömnen och detta stora och farliga är jätteskrajset för Tigern. Så klart.
Olle ligger i soffan och plirar på mig. Han har något misslynt i blicken. -Merde, säger Olles blick. -Parbleu, fous le camp, tant pis, baguette! -Här i Sverige talar vi svenska, Olle, säger jag och känner mig som barnens allra uslaste småskolelärare (som inte var deras, men som la sig i Precis AllTing). Jazz vaknar till, höjer ett ögonbryn och fnyser: -Jo tack, det känner vi till. Bara för att jag brukar gripas av desperation ibland och hojta: -SILEEEEENCE, LES ANIMAUX! CHUT! (För att inte tala om den gång då vi gick i skogen och jag tränade min ryska på hundarna och ett förbipasserande par utbytte floskler om "utlänningar som kommer hit och länsar våra skogar". -Det finns så det räcker åt alla, sa jag då, glatt. På svenska. Haha. Det är så roligt när vuxet folk rodnar.)
 
Nu har jag förspillt, förslösat och förött 10 minuter härstädes och konstaterar: detta bär sig icke.
 
En tillhållan, bara: ni tittar väl på hästeri från Göteborg då och då, på televisionsapparaten? Igår såg jag dressyr - särskilt roligt är när hästarna blir jätterädda för nånting och går överstyr. Dessa supervältränade, genomarbetade, vansinningt lydiga hästar blir alldeles som vanliga kritter, fast liksom ännu mer eftersom de är så på tårna hela tiden. Man tjusas, gör man.
 
Farväl.

Chatt

Publicerad 2013-04-25 17:34:41 i Allmänt

Just nu håller jag faktiskt på och chattar med en Ytterst Framgångsrik Svensk Författare. Spännande, och snällt av vederbörande att ställa upp för en bunt litteraturstuderanden. Nog blir man sugen på att skriva Den Stora Svenska Episka Romanen själv, fast det stannar vid ett sug. Jag läste alldeles nyss nån siffra på hur stor andel av Rikets Befolkning som skriver för skrivbordslådan - det var ett oväntat stort nummer, men inte ens dit kan jag räkna mig. Jag skriver inte alls! Däremot säger jag ofta att jag SKA skriva just den där Stora Svenska Episka Romanen. Och få Nobelpris. (Allt för att slippa "jobba"...)
 
Nåväl, det är verkligen givande att få fråga en Riktig Författare om allting man undrar över och få såna "riktiga" svar.
 
För övrigt kan konstateras att LSD, som alltså inte var så lång, gjorde hundarna Trötta. Jättetrötta! De slocknade ungefär omgående och sen snusades det korsvis i hela huset. Och märkligt nog hade jag blivit pigg av promenaden i stället, så jag läste och läste och sen städade jag sovrummet och läste litet till. Och hängde tvätt och stoppade i mera tvätt, och mickaboerna orkade knappt röra sig ur fläcken, trots att mattebiten sprang kors och tvärs och upp och ner. När hände DET senast?

LSD

Publicerad 2013-04-25 13:33:35 i Allmänt

Börja dagen med litet LSD, det låter väl finfint?
 
Ja alltså - LSD som i Long Slow Distance. Fast så särskilt lång blev den inte, bara långvarig.
 
Idag har nämligen närapå sommaren kommit till den fjällhöga nord och vi firade med en rejäl strosning - 5 km på 2 timmar, då går det inte fort heller! Och då räknade jag ändå inte in den kvart som det tog oss att avverka 100 meter, enär vi träffade på grannfrun alldeles runt hörnet och blev ståendes och pokulerade en stund.
Sånt är också nyttigt för hundar - att man faktiskt får stå/sitta/ligga och vänta ett tag, fast man har lust att komma vidare kvickt.
 
Sen strosade vi iväg och gick ner till parken längs ån. Vattenmängden börjar bli mer normal och fullt av skrattmåsar och gräsänder simmade omkring och såg förnöjda ut. Betty tycker det är hemskt intressant när änderna landar på vattnet och det liksom fräser kring deras fötter, men annars bryr hon sig inte så värst.
 
Hundarna är alldeles ovana vid sån här värme, så vi gjorde en liten paus i halvlek och bara satt i solen och slöade. Nåja, jag är ju också alldeles ovan vid värmen, men jag hänger i alla fall inte med tungan och flåsar (annat än i smyg).
 
 
 
Inte ens Jazz frös idag, och när det var dags för litet övningar så kunde han till och med LÄGGA sig ner! Utomhus! DET är minsann ett sant vårtecken!
 
(Ett annat vårtecken är att maken och minsta barnet skall fara till Gröna Lund idag - dårpippiar. Jag får svindel och mår illa bara jag ser såna där attraktioner på film. Ibland är jag riktigt glad att mitt hjärta inte är riktigt som det borde, för det innebär att jag inte FÅR åka såna där hemska saker. Synd att de inte har hjärtpatient förbud i t.ex. Fiffeltornet, också.)
 
I övrigt har dagen hittills fyllts av Mme Raquin och hennes amant - jag riktigt sugs in i boken och befinner mig i ett fuktigt, mörkt utrymme som jag endast med möda kan slita mig ur. Det är romankonst, det!
Och så har jag förstås tvättat - när det är sånt här väder tvättar jag sånt som är rent, om det skulle bli brist på smutstvätt. För det är så underbart att hänga tvätt ute en solig, litet blåsig dag! idag är det varmjackor och sånt som bearbetas, för påföljande undanstoppning. Varde LUFT i våran hall, sen!
 
Näe, nu är det dags att krypa ner i min håla igen - i Passage du Pont Neuf.
 
 
Brrrr.
 
 

Morgonscenario

Publicerad 2013-04-23 10:32:40 i Allmänt

I morse var jag Helt Död Fortfarande efter tentaläsning, tentaångest och tentan i sig själv så jag tog mig helt sonika en sovmorgon.
Grått och regnigt ute så hundarna var trötta de också -  och så blir de faktiskt väldigt trötta när jag har gjort nåt som jag blir väldigt trött av. Praktiskt.
 
Men när jag väl kom upp - då kom de ju på att det var väldigt hög tid för frukost.
Och då blir det ett spektakel!
 
Tigern springer och bankar på fodertunnan och visar precis var jag kan hämta foderkulorna, och sen bevakar han väldigt noga när jag öser upp: dels kan det hamna nån kula på golvet (jag blir alltid så väldigt darrhänt i just detta moment, tror det beror på hjärtnupenhet), dels måste han se till så jag mäter rätt (eller i alla fall inte för snålt).
 
Betty hittade nåns begagnade strumpa som hon började kasta omkring sig och springa runt runt med - hallen, bokrummet, TV-rummet, skafferismatten, köket - om och om igen och sen byter vi håll. Varv på varv. Sen hittade hon en vante i stället, den behövde också komma runt och se sig om. Upp i taket kom den också, skojigt!
 
Ying försökte slita åt sig dammsugarröret inkl. munstycke som stod och lutade sig i ett hörn - mycket slammer och oreda ställde han till på det sättet, tills Jazz kom och sa ifrån, Tur för Ying att Jazz har tratt på sig!
 
Sen hoppade Jazz upp på köksbordet och dansade en liten dans i jazztakt samt piskade med sin lilla råttsvans så han nästan slog ner disken som hussen borde ha plockat undan innan han gav sig av till dagens vedermödor.
 
Och så Olle - Olle satt i buren och såg förnäm ut. Han tycker inte jag har nån pli på mina hundar.
 
Men SEN ställde jag ner maten - och den relativa friden lägrade sig. Den som låter: slafs, slurk, mnom mnom, raaaap.

Tant de choses à faire!

Publicerad 2013-04-22 14:22:23 i Allmänt

Jag tror jag blir galen - idag är nog i alla fall den Stora Dag då jag kommer att bomma en tenta. Tant pis, dårå.
Jag har så mycket fransk grammatik, semantik, syntax och annat merde (rent ut sagt) i huvudet så tankarna inte ens har nåt svängrum, knappt nåt livsrum.
Klart att det står stilla då!
 
Helgen var i alla fall treven, fast jäktig.
Igår var sötsura Ida här med Bettys pappa Nitro, vidare inträffade "valparna" Ozzy och Zac som numera är ett helt år gamla och inte precis några SMÅ underverk längre! Bara underverk, i största allmänhet. STÖRSTA. Jag är ganska kär, framför allt i Zac - han har en så positiv uppsyn, liksom. Vi hade sån väldig tur med vädret, det var alldeles varmt och soligt och vi behövde inte ha gummistövlar när vi ringtränade.
Alla hundar skötte sig bra, vi mattar gjorde så gott vi kunde i alla fall! -Nu blir de nog trötta, sa vi - och när dagens övningar var slut var det JAG som också somnade in helt stilla över min grammatikbok! Den där vårluften, och den där tentaläsningen...
 
Idag är det grått och kallt igen, men det regnar i alla fall inte (än) och det är något av en klang- och jubeldag ety Jazz idag har fått följa med på en vanlig, entimmas alla-för-en-promenad. Tassen ser normal ut nu och han stödjer ordentligt på den, men inomhus när han är sysslolös kan han hitta på att operera litet, tandgripligen, och därmed får han fortsätta att vara vår egen lilla trattkantarell. På promenaden lyckades han dessutom hamna on the receiving end av Yingens stolpbesök, så väl hemkomna dök Jazz och jag ner i badkaret för en omgång med varm dusch och schampo. Det var faktiskt på tiden - även om han inte hör till den värsta skaran geggamojjaröjare så var han ändå litet unken. Det blir ju inte så helt med hygienen under vinterhalvåret, när föremålet för de sanitära strävandena är en liten frusen pinne. Nu ligger han nerbäddad under en filt och snusar högst belåtet.
 
Här några bilder helt frankt norpade från idas blogg - hoppas hon inte blir arg och river mig i håret!
 
 
Pappa Nitro, Ida och lilla Bettan. Det blev litet mutter och fräs, för farsgubben betedde sig inte ALLDELES faderligt och Betty drar sig inte för att säga ifrån. Dessbättre!
 
 
"Vi som inte har några öron"
 
 
Titta! Öron!
 
 
Betty fnissfia ställer upp. Fina Zac (Sweet N' Sour's Blue Saint) med mattar i bakgrunden. Håll med om att han ser positiv ut!
 
Nix, slut med slöandet nu. Tvi vale vad jag är trött - det har varit alldeles för mycket nu ett tag. Men efter idag så är det faktiskt "lugnt" i tre veckor - sen är det två bamse-examinationer igen, en muntlig och en skriftlig. Som jag SKA börja med i god tid, men inte i morgon - då ska jag bara gå i skogen och slappa! Även om det ösregnar!
 
 

I alla fall inte allergisk

Publicerad 2013-04-20 15:29:41 i Allmänt

Nu äntligen idag - är det vår. Och sol. Och värme.
 
Och i skogen är det Jätteblött, tur att jag har världens bekvämaste gummistövlar, synd att jag inte hade dem på mig idag.
Men det gick ju bra att byta strumpor efter promenaden också.
 
Hur som helst kunde vi idag träna litet sån därn passivitet som hon Bodfäldtskan skriver om. Vi satt på en bänk vid en stig mitt i skogen mitt i solen mitt i värmen.
Det luktade så gott av varma tallar!
Och hundarna blev alldeles varma och la sig på bänken och bara vilade.
 
Begrava näsan i solvarma hundpälsar, det är livskvalitet det! Och då blev jag så glad att jag inte är allergisk, i alla fall inte mot hundpälsar. (Liiitet allergisk mot jordgubbar, i alla fall efter de första 5 litrarna. Tur att jag inte är så väldigt förtjust i jordgubbar.)
 
 
EN hund kollar på matten. Alltid något.
 
 
 
 
 
Hej därnere!
 
 
Betty var nöjd för hon frös inte det minsta lilla ens.
 
 
Vatten är ingen bristvara, som sagt.
 
I alla fall var vi ute i nästan två timmar fast vi inte egentligen hade tid. Därav blev hunddjuren trötta. De har fått varsitt råhudsben som de har lagt intill sig medan de sover.
 
Jag vet hur det känns, den här vårluften tar knäcken på en.
Men det är det värt!

Regntunga skyar, tralala.

Publicerad 2013-04-19 10:00:00 i Allmänt

Igår pölade det på så in i norden så vi tog MORGONpromenaden först kl. 16.00 pip!
 
Men innan dess hade jag hunnit konstatera att Betty kan visst vara ute i regnet, om frisbeen är i bruk.
 
Alltså: det regnar, Betty vill INTE gå ut överhuvudtaget - jag motar henne ner för trappen för att hon ska gå på toaletten. Betty smyger sig upp och in igen, utan att ha gått på toaletten. SÅ kan vi ju inte ha det!
 
Så då kastar jag frisbee i stället - Betty glömmer allt vad regn heter och ränner som en liten blöt blådåre efter sin älskade frisbee (kommer ni ihåg att den lanserades som "flygande flopp" här i Sverige, nån gång på 70-talet kanske?), om och om igen - och rätt som det är övermannas hon av sin blåsa och - tadaa! - går på toaletten. Så enkelt var det!
 
Tänk så behändigt ändå om alla hundar var som Tigern: han sticker ut sin lilla snok och spanar, blir glad i hela kroppen och säger: -Nämen! Det är ju UNDERBART väder för en promenad!!!! oavsett om det är snöstorm, om regnet står som en vägg utanför dörren, det är solgass eller halv storm. ALLA väder är perfekta för en promenad, helst en lång!
 
Nåja, när vi äntligen kom iväg på vår s.a.s. morgonpromenad så mötte vi först Minsta Barnet som kom från skolan, stor fröjd och gamman på Betty och de andra sa faktiskt "tjena!" de också, fast de hade inte riktigt tid med henne. Eller "med hon", som di säger. Nån halvkilometer längre fram mötte vi alldeles oförhappandes hussen, som kom från jobbet (och så när hade somnat så pass på tåget att han åkte för långt. Sånär.). -HUSSE!!!! sa Betty och ormade sig värre än vanligt ända upp i famnen på hussen. Men de andra hundarna blev en aning irriterade och sa: -Det kan inte tusan stanna och hälsa på löst folk var femte minut, honom brukar vi i alla fall se hemma, seså, pallra oss iväg nu! Fast det var förstås lättare sagt än gjort, eftersom Betty älskar sin husse med den hetaste av lågor. Men till slut kom vi iväg och resten av promenaden blev Betty salig över varje karlslok som hon skymtade (och det var rätt många för vi gick vägen bort mot regementet och där äro männen legio) och betedde sig som en riktig karltoka. Hoppas ingen trodde att hon var tränad därtill.
 
 
En dryg timme senare, med våta fötter hela bunten, kom vi hem igen och Betty hade SÅ bråttom upp för trappen men bara för att hämta husse och så ut igen och: -Husse! Frisbeen! och så fick husse göra sitt yttersta för att tömma Betty på litet extra energi.
Betty är ett yrväder.
 
Tidigare på dagen försökte jag väldigt mycket att läsa och förkovra mig men det tyckte Betty att jag skulle sluta med, så då fick jag liksom läsa med halva mig och leka med Betty med andra halvan.
 
 
Man kan lägga en handske på Bettys näsa och säga att hon inte får röra en fena. Det är ganska jobbigt och jag får någon minut att läsa klart (den franska) meningen.
Sen säger man: -Varsågod!
 
 
Den där övningen tror jag att vi gjorde tusen gånger igår, i regnet. Fast inomhus. Ibland kastade jag bara  handsken (haha!) och kastade handsken, men jag är så usel på kastteknik så det är egentligen ingen bra lösning. Jag får inte precis mera studiero när jag måste skala upp i kristallkronan och bärga handsken, eller när jag råkar dänga den i nyllet på Ying så han blir putt, eller när jag kastar upp den på tavlan ovanför skänken så att Betty, dessvärre, försöker bärga den själv. Upp i fåtöljen, vidare upp på skänken - nä tack.
 
Och idag regnar det igen, fast litet grannare den här gången.
Jag har källaren precis knökfull med sängkläder som skall tvättas när de kan hängas för torkning UTOMHUS. Blir det i juli det, tro?

Gårdagens övningar

Publicerad 2013-04-18 11:01:26 i Allmänt

Igår sammanstrålade jag, Betty och Tigern med mina föräldrar och deras hunddjur, fortsättningsvis kallad Z för då KAN man tro att han heter Zorro vilket han inte gör men det han egentligen heter är så skämmigt så det vill jag för ingen del vidkännas. Basta.
 
Hunden Z själv vill jag däremot i hög grad vidkännas - en sån raring! Fast litet andra bokstäver än Z rör sig också i och kring honom, ADHD ligger nog närmast till hands. Inte ens Betty orkar röja runt med honom i längden.
 
Massor av fina bilder tog jag, men ni vet - de ska in i datorn också, och vidare ut på nätet. Vi får se när jag ids.
 
I alla fall var Betty En Stygg Jänta! Först tänkte hon bita ihjäl honom när de var kopplade (sa hon), sen var det lugnt när de båda var lösa. Sen blev hon svartsjuk på boll, pinne, matte, livsrum. Sk*thund, helt enkelt! Och som den gode Z svarar emot rätt friskt lät det bitvis rätt illa. Lät, inte mer. Så länge det låter behöver man inte få panik, det vet man, men det är en aning irriterande. Till slut fick monsterbettan lägga sig platt på mage i blötan och skämmas, sen blev det en aning bättre. Men sura miner gjorde hon i alla fall.
 
Tack och lov för Tigern, han lever i sin egen lilla värld och vill inte ha nåt bråk alls, egentligen. Fast OM det blir bråk så ger han sig alltid på den som håller på att få däng. Eller om man lyfter upp nån hund, för borstning eller bandagering eller whatever - då vill han bitas. (När jag bar den alldeles döa fina pepparn - då hoppade Tigern upp och bet i benet. Hemskt. Men de är ju "bara" djur.) En aning av den sorten skedde även igår, men ytterst lite för han brydde sig egentligen inte och hade fullt upp att bevaka mormorn ifall hon skulle visa sig från sin generösa sida.
 
Nåja, Bettan blev i alla fall trött, och det rejält.
 
På kvällen tog jag Ying och Tiger i bilen och for till skogs, för det blåste halv storm och all sand som blåser omkring i stan är inte bra för Yingens ögon, och vi ville ha en lugn stund utan en massa bråkiga andra hundar.
Äntligen hittade jag årets första blyga små blåsippor, två små skrynkliga ena av vilka jag raskt slukade den ena.
 
Tigern hade sin nya röda pipboll med sig, han är så nöjd när han får gå och bära på en boll och släpper den inte annat än för förnyat kast eller inputtning av godis. Han kan både nosa och gå på toa utan att släppa bollen, det kan inte de andra.
 
Intressant var att märka att rött tydligen är väldigt svårt att se för hundar - i snön gick det bra, men när bollen hamnade i snöfria snår hade Tigern bara sin näsa att gå på, fast han nästan gick på bollen i fråga. Nåja, så mycket bättre, ur aktiveringshänseende!
 
 
 
Det har hänt massor på snömängdsfronten på bara ett dygn, mycket ny barmark hade tittat fram. Och vi var i skogen ända fram till 20.15 och det var LJUST!! Som det regnar och pölar idag lär det nog smälta undan ytterligare - kunde vi sen bara få soligt och varmt några dagar så kanske det blir drägligt i markerna sedan.
 
För övrigt kan jag notera att Bettys regnfobi blir bara värre och värre - nu tror jag knappt en frisbee kan få henne utomdörrs ens, när det regnar så här pass. YTTERST opraktiskt för en blivande lydnadshund!

Vårvindar friska.

Publicerad 2013-04-17 09:55:58 i Allmänt

Idag regnar det för all del inte, men det blåser så postischen far av, om utifall att man hade nån.
Övriga vårtecken:
fiskmåsarna är helt vilda, det låter som bodde vi ett fiskeläge
kanske färgen på min vänstra höft, utsida lår, knä, utsida vad kan räknas som vårtecken? För tillfället är jag snarast åskblå men framöver kommer jag nog att börja skimra i mera gröna och gulgröna tonar.
Drattade förstås omkull i skogen igår afse, så det ekade bland tall och gran och alla de vilda djuren blev så rädda så rädda. Mina egna vilda djur hade jag dessbättre i koppel, annars hade di stuckit till världens ände och aldrig mera hörts av.
Ännu mera så när de hörde mina våldsamma eder under det att jag kämpade mig upp igen.
Jag ÄR verkligen för gammal för att damma omkull på det där sättet!
 
Dagens Jazztassrapport: det håller nog på att läka för det kliar så han blir närapå vanvettig. Jag skulle behöva ha en längre och oändligt mycket smalare tratt på honom för med tillräckligt mycket trixande lyckas han faktiskt komma åt tassen nu. Jag är över honom som en hök, men det behövs bara en sekunds oövervakning för att han skall vara där och nagga. Nå, jag vet hur det känns när det läk-kliar - man kan faktiskt bli tokig för mindre!
 
Rapporter om fästingar har influtit - själva har vi klarat oss än så länge, men det står väl inte på, antar jag. Väntar med iver på de första recensionerna av det nya antifästingmedlet Seresto. Här är det så att exspot och frontline har ingen nämnvärd effekt på fästingmagneterna tiger och ying men kanske någon liten effekt på övriga. Liten. Scalibor mår Tiger, Ying och Olle kymigt av (de blir låga, trötta, inte sig själva). Bettan har hittills inte varit särskilt god för de eländiga krypen, och inte Jazz heller. På dem ser man ju dessutom fästingarna väldigt väl, och känner dem. Bärnstenshalsband är mycket snyggt men effekten tror jag inte alls på, och samma sak med diverse grejer som skall hängas på  halsband etc. Så om det vore så att det här Seresto-medlet funkar och inte har en massa ruskiga biverkningar så vore det ju toppen.
 
Det pyssel vi håller på med för tillfället är att torka tassarna på en dörrmatta. Fast jag har ingen dörrmatta som är fräsch nog att få vara inne för träning så jag lär hundarna att torka tassarna på en vojlock i stället. Bara de inte blir alltför vältränade och flyger på förbipasserande ryttarekipage för att torka sina tassar...
 
Slutligen blev jag litet glad för jag har fått flera förfrågningar om jag inte skall ha en sån där aktiverings- och vardagslydnadskurs igen, det känns uppmuntrande. Jag måste stämma av med klubbens styrelse först - nu när de har en bunt nyutexaminerade allmänlydnadsinstruktörer kanske de inte vill att en alldeles oexaminerad liten person har ansvar för en kurs. Man vet aldrig. Samtidigt tycker jag att det är så väldigt viktigt att få in den här typen av verksamheter i brukshundklubben - just därför att det inte finns nån "allmän hundklubb". Det ÄR inte alltid roligt att gå på lydnadskurs med mest bara en massa schäfrar när man själv har nåt ludd eller en mördarhund eller en kines i ett snöre. ÄVEN om alla är snälla osv så känns det udda. Och ingen av DE instruktörerna har nån riktig koll på hur knäppa icke-brukshundar kan vara, och på vilka sätt. Av de nya instruktörerna är det i alla fall EN som har pomeranser, pomeranians - hur katten pluraliserar man det på svenska? Men jag tror hon är på väg över till sheltie och de må visserligen vara Världens Värsta Skällhundar, men de är i alla fall vallare och därmed förigare. Än t.ex. en pej. (Vem är inte det?)
 
Nu har jag avtalat en playdate med föräldrarna och deras Djur om en timme, hurra! Dags således att göra Någon Liten Nytta innan dess. Bz!
 

Tisdagsgöra

Publicerad 2013-04-16 11:56:29 i Allmänt

Jag sitter nitad över två saker idag:
prio ett som det heter: att lära mig hela franska språket utantill inför dundertenta på måndag
och så nummer två: djupläsning av Mme Bovary (socio-critique och psycho-critique).
 
Det är inte så himla lätt, inte!
 
Vad som gör det ännu litet mindre lätt är:
 
ZZZZZZ SSSSSS ZZZZZZZ HHMFHMFHMF zzzzzzZZZZZZ
 
Hela studerkammaren är bräddfylld av sovande snusande snarkande små skrutthundar - inte så mycket som ett zäta eller ess till kan man klämma in här utan att kasta ut nåt först (kasta ut mig, gör det)!
 
Och utanför fönstret är det liksom alldeles vitt, fast för en gångs skull är det inte snö. Det är dimma, ett vårtecken så gott som något, antar jag. (En aning uppgiven)
 
Att försöka hålla sig vaken över världens tjockaste krångligaste franska grammatikbok och Le grand Robert under sådana omständigheter är faktiskt rena tortyren - kan man vända sig till något organ för befrämjande av mänskliga rättigheter, månne? Jag blir liksom alldeles såsig i knoppen och ibland tänker jag så märkliga saker så jag nästan tror att jag sover. Kan man sitta och sova samtidigt som man bläddrar och slår i sagda verk?
 
Hundarna trivs i alla fall, det är ett som är säkert.
 
Jag börjar tröttna på att ta två promenader varje gång jag tar en promenad, så att säga. Alltså först en liten kvart, knappt, med Jazzen-med-bandaget, sen en timme med järngänget. -Va, bara en timme?!! tjuter de ilsket när vi nalkas hemmet igen - en timme är att betrakta som en rastningsrunda-runt-kvarteret, anser de. Jazz är däremot ganska nöjd, för vädret är otjänligt för småpinnar.
 
Idag var Jazzen så väldigt piggelin så han studsade upp på varenda parkbänk eller därmed jämförbart som vi gick förbi:
 
 
 
 
Sen var det förstås dags att lägga nytt bandage, det är inte så VÄLDIGT skojigt säger Jazz. Problemet med den herrn är att han inte precis varnar, och inte precis nafsar - det är fullödiga HUGG redan från början. Men jag är lika alert som han nästan, och i och med att han har tratten på sig är han inte fullt så dödlig som han brukar. Munkorg är inget jag använder för dels blir han fullkomligt rabiat av den, dels lyckas han alltid sno av sig den. Mindre lämpligt med tanke på att han alltså är rabiat vorden. Dock vet Jazzen att jag faktiskt inte är rädd för honom - jag har blivit illa biten för många gånger för att orka bry mig - och då tar han det en aning piano i alla fall. Jag får göra honom ganska illa (för det gör ONT att få såret rengjort) utan att bli mer än ganska morrad åt. Och sen får Jazzen rätt mycket av husses frukostost, då blir vi genast vänner igen. Vidare har jag köpt rosa klisterbandage med röda små hjärtan på, det hjälper mot mycket.
 
Jag önskar att jag hade fått sånt bandage på mitt blindtarmssår!

Alldeles alldeles ohundigt!

Publicerad 2013-04-16 09:25:05 i O-hundigt

Nu skall jag riktigt komma ut ur garderoben och erkänna att jag har ett nytt skämmigt njutningsmedel:
Biggest Loser!!
 
Det är så ruskigt så jag kan inte slita mig från TV:n och jag blir alldeles orolig i reklampauserna. Jag har redan mina favoriter och så åtminstone en som jag tycker kunde skjutsas ut i skogen och skjutas direkt, ungefär.
 
Märkligt finner jag det att en del så väldigt unga människor har hunnit lägga på sig såna enorma övervikter. Och att en person som väger närmare 200 kg och skall banta i TV ändå väljer att smygäta. Mat är nog värsta drogen ändå!
 
Tränarna som de har i den här serien är något alldeles för sig: en dam som ryar på skånska och är så tunn så till och med flätorna är som spagettisar (okokta) och en mansperson som ser ut som en alldeles ovanligt skurkaktig asiatisk skurk, hämtad direkt från en Buck Ryan-remsa. Det skulle inte tusan våga ligga på latsidan där!
 
Intressant är att skåda hur deltagarna tacklar den ovana känslan i kroppen (den att det rör sig, och blir litet jobbigt): en del ger sig f*n på att hålla ut tills de stupar, andra börjar omedelbums att grina och piper att de fungerar inte på hårda ord och bannor, de måste ha sympati (och en bulle, jotack, vi förstår).
 
Mitt i alltihopa ploppar Kristin Kaspersen upp med ojämna mellanrum, och ser sliten ut. Kanske tränarna kör med henne också?
 
Nåja, fastnat har jag, och så har jag några nya pigga idéer för hur serien skall kunna utvecklas - om man är OND, som jag, eller om man är intresserad av mänskligt beteende, som jag.
 
Man skulle t.ex. kunna göra en likadan serie fast med alldeles normalviktiga människor. Som alltså skulle tävla om samma sak, på samma villkor.
Bli smalare!
Vem blir smalast, och orkar ändå fortsätta att tävla? Vem kan driva sig själv längst bort i svält?
 
Min nästa idé är faktiskt ännu mera spännande: ta en bunt rejält tjocka åttaåringar (såna är det ingen brist på, det är bara att åka till närmsta simhall (badhall, i deras fall) och hämta ett gäng). Sen skall dessa barn och deras föräldrar tävla på precis samma sätt som i vuxenversionen - alltså barnen skall bantas, föräldrarna pushar, kontrollerar matintag, motion etc. Med hjälp av di där hårdhudade tränarna som redan finns i vuxenversionen. Ett NEDRA stort penningpris väntar den som vinner.
Hur mycket barngråt står man ut med, för några miljoner pix?
 
Den här sista idén kan man förstås utveckla genom en uppföljning ett år senare - det går inte an att bara komma hem och sätta sig på McDonalds igen; fortsätt att svälta ungen så kan du få ett ordentligt kassatillskott då och då.
 
Tur att jag är snäll mot djur, i alla fall!

Kommer våren idag?

Publicerad 2013-04-15 09:53:47 i Allmänt

Det har ju utlovats VÅR denna vecka - hmm, jag är skeptisk.
Men för all del, det ÄR en aning varmare, och det blöta som kommer ner just nu är rent regn, inte snöblandat elände.
Som i lördags. Brrr. Efter nästan två timmar i skogen var vi blöta ända in på skinnet, både hunddjuren och jag. Och trötta. Och tinade inte upp mer på hela långa dagen.
Det blev bara en promenad den dagen.
 
Igår blev det däremot två.
På förmiddagen tog jag mitt traktorgäng om tre och så traskade vi iväg. Observerade vårtecken - en miggiljon lärkor över åkern, en enstaka tofsvipa (arg, i vanlig ordning), två små rådjurskid med morsor och en bunt extramorsor.
Lugn bara lugn, mina egna kids gick i koppel, vi var på ganska långt avstånd och jag sände viktigt-markerade mentala budskap om att vi bara var ute och fingick (på en leråker!) och var utomordentligt fredliga.
Rådjuren höll ett öga på oss men var inte mer störda än att de kunde beta idogt.
 
 
För två veckor sedan var det alldeles vitt och tjock skare på den här åkern. Så det går åt rätt håll, även om det går sakta.
 
 
Jag försöker ibland, om vädret är någotsånär tjänligt, slå mig ner nånstans (och bli blöt i ändanom. Soggy-bottom-syndrome) och träna ta-det-lugnt med kusarna. Så här kul tycker Betty att det är...
 
 
 
Rabbelajsen. Grävling. Jordfräs.
 
 
 
KAN man sno in sig i nåt så GÖR man det. Basta.
 
 
 
Sötnosar.
 
 
Sötn... nej visst nej.
 
I alla fall bläddrade jag i Eva Bodfäldts bok "Kontaktkontraktet" häromveckan, och suckade därvid uppgivet. Idéerna är goda, men jag lessnar på att det ska låta så förb*t enkelt allting. När det nu inte är det! Men för all del - tipsen och metoderna som sådana är det inget fel på, det är bara det att de skall genomföras också. Men t.ex. en pej. Jo tack du.
 
Hur som stod där att läsa att man inte skall stolpa på så förjinglat hela tiden, utan ta det litet lugnt, slå sig ner och bara vara, litet sånt. Detta för att få en förligare hund (eller tre, fyra. Fem). Det låter bestickande i sin enkelhet, det gör det. Om det inte vore för En Liten Detalj:
Den att vi bor i Sverige. Det är inte många dagar som vädret inbjuder till att ha med sig termos och mackor här, inte! Hon skulle ha prövat själv i lördags, den moppan!
 
Men annars håller jag för all del med. Jag tränar så gott som dagligen på att i alla fall STROSA, men jag har problem med det. Jag är liksom bara sån att det skall gå undan, full fart framåt! Och nog märks det på bojejnsarna - de kastar irriterade blickar över sina ev. axlar när vi stannar vid övergångsställen o. dyl. Så det är som man säger ett pågående projekt. I sommar kanske vi kan ta itu med det på riktigt, om det blir nån sommar. Helst en sån utan regn varje dag. Sitta på en parkbänk och filosofera i regn är ingen hit, i synnerhet inte om man har Betty med. Betty SKRIKER i regn. Det blir man inte så vidare värst lugn av.
 

När jag ändå är purken.

Publicerad 2013-04-12 15:28:22 i Allmänt

Just det; när jag nu redan är smågrinig skall jag passa på att ventilera mig en aning.
 
Ni vet det där med Hundar. Som det blir bara fler och fler av. Och så blir det ett j*kla liv om hundb*js och allergier och - ja, det hele.
 
För det är ju så att det faktiskt blir mer och mer populärt att ha hund. Eller hundar. Och då är det klart att vi hundägare måste ta hänsyn, på alla möjliga sätt. Det ÄR faktiskt sunkigt att inte ta upp efter sin hund i bebodda trakter!
 
Men man kan ju vända på det också: när det nu blir en alltmer populär hobby bland befolkningen, borde det inte tas litet hänsyn till oss som har den läggningen, också? Det är ju ändå en rätt nyttig fritidssysselsättning - man kommer ut och rör på sig och får därmed både motion och frisk luft i alla väder, och eftersom man ständigt är ute och rör på sig vid de mest skiftande tider på dygnet och man dessutom har liksom ett inbyggt tjyvlarm så bidrar man till att hålla inbrottsnivån nere i såväl det egna hemmet som i hela kvarteret, faktiskt. Se där ett par samhällsekonomiska vinster! Vidare händer det nästan varenda dag att nån stackars fyllerist eller nån gammal ensam människa eller nån som bara är litet allmänt udda stannar och klappar på hundarna och kommer litet i samspråk med mig som matte också; det tycker jag också borde räknas oss till godo. Och han där uppe ska veta att i våra kommunala elljusspår inte precis kryllar det av joggare eller promenerare - då borde det kunna kännas tryggt för de få som faktiskt nyttjar anläggningarna att det för det mesta är en eller annan hundrastare ute och halkar, i alla fall. Och förhoppningsvis skrämmer ev. mörkermän på flykten. Blottare sägs ju vara ofarliga, men de är i alla fall inte skojiga att stöta på så där ensam mitt i skogen. Kommer då där en tant med en knippe hundar så brukar de allra flesta kvickt dra upp kalsipperna igen, till allas fromma.
 
Summa summarum tycker jag nog att hundhållande är en positiv sak, inte bara för hundhållarna själva. Och därmed borde ett gott hundhållande premieras och underlättas. Man kan t.ex. tänka sig fler, och framför allt större och trevligare, hundrasthagar. Inomhusträningshallar. Ställen där man kan ta en koppe kaffe eller en bit mat och ta med sig hunden (jo, för det är tillåtet numera, det är innehavaren som bestämmer. Så länge inga hundar finns i själva köksdelen). Flera och bättre platser för hundar på tåg och bussar - det är ju inte NÖDVÄNDIGT att knö ihop hundstackarna i ett litet hörn där de sitter och glor på varandra; klart att det gärna blir tråkigheter då, när de tvingas sitta nästan på varandra! Blir inte hundarna osams så blir ägarna det.
 
Flera sk hundlatriner vore ju tacknämligt. Här i stan flyttas de bara runt: om tillräckligt mycket tjat framkommer till rätt kommunal avdelning att det behövs en latrin på ett ställe så kan det tänkas dyka upp en där, men då har den tagits från något annat ställe, som därmed blir latrinbefriat. Tacka tusan då för att det ligger en hel hög med väl paketerat poop där! Vissa orter har t.o.m. b*jspåsar uppsatta, att ta för sig av om man har glömt att ta med. Ett lovvärt initiativ, fast jag tänker mig att vissa tycker att det är skoj att rycka av dessa buntvis och slänga omkring sig. Dock ej hundägare, i främsta rummet.
 
Så - det finns en hel massa braiga saker som jag tycker att vi hundägare skulle kunna yrka på. Men allra mest tycker jag att det borde vara vår rättighet att inte dagligen och stundligen råka ut för spott och spe och rena elakheter från Gemene Man - som dock oftast är en kvinna. Närhelst man promenerar stilla och lugnt gatan fram så är det nån som ryker på en och säger: -Titta! så mycket sk*t det ligger över allt! J*vla hundj*vlar! Det gör det onekligen, men svär inte åt MIG för det.
Eller när man promenerar lugnt och stilla runt elljusspåret, alla hundar fint kopplade, så kommer nån och gapar på långt håll: -Här får man inte ha hundar lösa! Eller man bara möter nån som ger en onda ögat direkt och väser: Fy f*n!
 
Ärligt talat - det verkar som om vem som helst kan ta ut sin uppdämda frustration över tråkigt jobb, usel lön, trist äktenskap, oregerliga ungar, rostig bil, sura uppstötningar på första bästa person som har en (eller flera) hundar i släptåg. Och då blir jag ARG!
 
Förra helgen tog jag en promenad längs en strandäng och jag hade Betty och Tiger i koppel men Ying gick och strosade i en femtonmeterslina, ute på åkern. Där stod han helt fredligt och snusade litet i snön då en dam cyklade förbi och skrek: -Du vet att du måste ha hundarna kopplade va?! Det där kan kosta dig mycket pengar det!! Jag svarade ingenting, utan bara höll upp handen som jag höll linan i, med ordentlig stadig ögla och allt. Då tvärstannade damen och skrek: -Svara då! Du måste ha hundj*veln kopplad! Nå, jag svarade fortfarande inte, för jag har sett på Bambi och lärt mig att "om du inte kan säga någe snällt så säg ingenting alls" och så traskade jag iväg och lät damen stå där och gapa sig hes. Hennes stackars make stod en bit bort och såg illa berörd ut. 
 
Nåja, jag överlevde ju det också, och litet längre fram träffade vi ett par verkliga gentlemän av den litet äldre skolan - de tyckte det var så fiffigt att Ying fick ha långt snöre så att han fick litet mer frihet, fast under kontroll. (Och eftersom det fortfarande var djup snö ute på åkern fanns det ingen risk för att han skulle snava på eller eljest störa nån liten harpalt eller så). Men att börja promenaden med ett sånt angrepp - det lägger liksom sordin på stämningen, gör det.
 
Men den där huggormen som vi stötte på litet längre fram, i en solig brink, den såg då riktigt gemytlig ut. Jämfört med VISSA.
 

Sista sucken?

Publicerad 2013-04-12 14:49:52 i Allmänt

Å, om det ändå vore så väl att det är sista sucken för vintereländet nu! Jag har hört glunkas att det skall komma Värma i början på nästa vecka, men jag vågar knappt tro det.
 
OM (för det är fortfarande ett stort osäkert om) jag överlever denna vinter (OM den nånsin tar slut) så borde jag egentligen skriva ett långt och innerligt tackbrev till HellyHansen och Craft - dem förutan hade jag gått under, det är ett som är säkert! Men nu är det så väl ordnat att jag har en knippa funktionsunderställ och mellanlager och den sortens av sagda märken, och de fungerar faktiskt. Så väl som något kan fungera, en vinter som denna. Så - TACK, grabbar! (Kan inte föreställa mig att Helly H och Craft är nåt annat än herrar. Sicket genustänk!)
 
Idag är det vidrigare än vanligt till och med, iskall om såväl fram- som baktassar, trots vantar och tjocka sockor i kängorna. Jag tror att kroppen har fått nog av kyla och reagerar på minsta minusgrad såsom på minus trettio. Kanske man kan träna upp sin känslighet, så att man blir så att säga ett finare instrument, ett som börjar skälva och rista redan i environgerna kring +5. I så fall måste jag nog emigrera, åtminstone till Skåne. Där sägs de ha barmark redan...
 
Livet blir så trist i denna långa vinter också - man kan ju liksom inte göra något. Söktävlingen som skulle ha avhållits i helgen är inställd pga massor av snö och is såväl i skogen som på appellplanerna. Där snön har försvunnit är det i stället iskalla geggamojjaträsk.
Inte för att jag hade planerat deltagande i någon söktävling, men ni fattar ju: om värsta bruksgänget tycker att naturen och vädret är otjänliga, vem är då jag att ge mig ut och vara spänstig?
 
För övrigt har Jazz ont i en fot, han lyfter ena baktassen som dessutom är vorden knubbig. Nu har han tratt på sig och jag hoppas att det går bort av sig själv. Ta Jazzen till veterinär är inget jag längtar efter. Inte Jazz heller. Och inte veterinären, om han kände Jazz och hans tänder.
 
Så, mina vänner, så här är läget - vi övervintrar, uthärdar - svärjer och förb*nnar. Och återkommer när vi är på bättre humör.
Tjing!

Trasan

Publicerad 2013-04-10 10:25:47 i Allmänt

Trasan, det är jag det. Fast inte Apansson.
Förr: det är alldeles vådligt vad jag har gnott de här sista dagarna - och halva natten.
 
Men igår var jag i alla fall så listig att jag först tog kvällspromenaden (på eftermiddagen, för det var så soligt och vackert) med alla hopa mickaboerna och sedan hämtade vi andan en kvart innan jag tog en springtur med Bara Bettan.
När vi joggar kröker sig Betty kring mitt vänsterben som en IPO-hund! Nyttigt och bra, jag får träna balansen alldeles vådligt.
Efter det var Betty huuuuungrig! Först fick hon vänta på sin middag, för undvikande av magomvridning (som gör vådligt ont och är farligt), sen tyckte hon att den var alltför klent tilltagen. Jistanes, vad den jäntan kan gny och gnälla! Det är nåt alldeles vådligt!
 
Nåja, efter denna rejäla (för att inte säga vådligt stora) dosis friskluft var det bara att ta itu med Rabelais och Montaigne igen - till klockan två i morse! Då lämnade jag in mitt verk - men det ska jag säga att det är nedrigt (eller vådligt) lurigt att få till alla det franska språkets små diakritiska tecken när ygena knappt är som små springor ens. En bieffekt av detta arbete är att Yingen numera går under tillnamnet Rabbelajsen.
 
Och nån sovmorgon blev det ju inte tal om - det är ljust ute tidigt och ännu har jag tyvärr inte införskaffat mörkläggningsmasker till bojejnsarna. Upp och hoppa alltså, mata djur och sig själv och så - för att få litet omväxling i kosthållet - svabba golvet i bokrummet. Och då, då blev jag så VÅDLIGT glad, för:
 
 
Längst in under och bakom stora soffan låg den lilla bumi-biten som jag var orolig för att Betty hade svalt! Hurra!
 
Sen hängde jag litet tvätt och sen:
skrev klart och lämnade in manus till min presentation
skrev klart och lämnade in en rédaction (som en inte så vådligt stor uppsats).
Och nu väntar promenad i solskenet och sen - tentaplugg, tentaplugg, tentaplugg. Och litet skriveri.
 
Hör ni: det är vådligt vad jag är alert idag! Än så länge...
 
Fotnot: dagens ord är - vådligt.

Begravd

Publicerad 2013-04-09 12:31:34 i Allmänt

Jag sitter upp till öronen begravd i Rabelais och Montaigne och det är faktiskt inte så roligt som det låter - det är roligare, men hemskt hemskt ansträngande.
Det är verkligen ett riktigt skov nu, med allt som skall redovisas och avtenteras och presenterar och allt sådant, jag känner att det sliter.
Idag är vädret i alla fall betydligt behagligare än igår - fortfarande precis runt noll men idag är det vindstilla och soligt, vilket gör en himla skillnad.
Vi tog en 90 minuter lång promenad merendels i skogen, och där ser det ut så här:
 
Det skall katten leta efter blåsippor där - på de ställen där snön inte ligger djup och hård och elak är det en tjock och ännu hårdare isskorpa. Det vill allt till en blåsippa med riktig vinnarskalle för att jobba sig upp där! Eller kanske ett maskrosbarn? Kan blåsippor vara maskrosbarn? Annars får vi nog vänta, för det både känns och ser ut mest som februari för tillfället!
 
 
 
-Du bisst nicht der Bestimmer! säger Ying fast. Vilket förstås skall tydas som att det är HAN som är der Bestimmer.Pytt!
 
 
 
 
Idag var det nakenväder för Jazz igen - tyckte jag. Jazz reserverade sig.
 
Igår eftermiddag var vi ute i trädgården och jag försökte kratta bort blöta löv från vad vi kallar grusgångarna. Dessa har just inte så mycket grus i sig längre, men de är i alla fall inte gräsmatta. Där krattade jag. Och Betty - hon lekte.
 
Se själva:
 
Fendern har hon stulit själv, i åbrinken bortom hamnen. SOM hon släpade och stod i för att få hem den. Bitvis fick jag hjälpa henne, jag nästan SMÖG genom själva båtparkeringsplatsen, med tre hundar i ena handen och en (stulen) fender i den andra. Väntade mig varje sekund att höra ett: -HALLÅ DÄR! bakom mig.
 
Men det kunde det vara värt, för den är en prima liten leksak åt smågrisen. Nästan lika stor som hon själv!
 

Urvriden.

Publicerad 2013-04-08 13:40:00 i Allmänt

Jag jobbar stenhårt, faktiskt!
Äta frukost o mata hundar
jobba
Gå ut med hundar
jobba
äta lunch o leka mycket hastigt med hundar (=de får städa golvet medan jag äter)
jobba
jobba
 
Och så PANG tar det tvärslut i huvudet och jag måste göra något annat ett tag.
Så hej, här har ni mej!
 
Har ni märkt så äckligt kallt det har blivit igen? Brrr, jag hade verkligen behövt mössa på förmiddagspromenaden och Jazz hävdar att han ännu mera hade behövt ha täcke eller tröja, och det har han rätt i. Jag tänkte att vi skulle klara oss utan kläder på farbror nu, det ska ju vara vår, men nu får jag tänka om. Ikväll blir det kläder på Jazzen!
 
Igår afse hade han inte heller några kläder och då kom det, inte alls som på beställning, en nedra liten snöstorm mitt under promenaden! Det riktigt vräkte ner på oss, på tvären, rätt i nyllena.
Purken blev man, förutom frusen och trött.
 
 
Litet svårt att fånga snön på bild, men jag låter Bubba Sparxx puttriga uppsyn tala för sig själv.
 
Jag blev förresten också puttrig, för plötsligt såg det ut så här på vår vanliga promenadväg:
 
 
Månlandskap, liksom! Vart tog vägen vägen?
Jag är ultrareaktionär när det gäller mina environger, det gör nästan fysiskt ont när de gräver upp eller bygger grejer eller på annat sätt rubbar mina cirklar. Jag vill genast flytta Långt Bort Där Man Får Vara I Fred. Finns sådant ställe, tro?
 
 
När vi hade tagit oss förbi moraset och försökt lägga det bakom oss på flera sätt var det ganska vackert ändå, i snöovädret och med en liten tveksam sol på väg att krypa ikull. Tänk, förut var det ett stort område med kolonilotter här, och en stor härlig lubba-runt-åker på andra sidan. Sedan byggdes en parkeringsplats på nästan hela koloniområdet och tvärs över åkern bygger de en genomfartsled nu. Nej, usch, tänk på nånting annat!
 
Tänk på exempelvis att Bettys ägare och uppfödare Ida tänker sig hitöver om ett par veckor, i och för en liten ringträning med litet sötsuringar. Hoppas hoppas att det hinner bli vår innan dess - vi har ju vår förtjusande gräsplan alldeles utanför grinden nästan som är jättebra - OM det bara hinner torka upp! Annars får jag snoka runt på diverse grusplaner i närheten - den närmsta har fungerat för snödeponi i vinter och där ligger fortfarande flermeterhöga brungråa drivor som kommer att ta evinnerliga tider att smälta. Om det nu inte hittar på att bli supervår alldeles omgående (ja tack!).
 
En annan bra-att-tänka-på-sak är plantagen. Min tomatsådd. Den drog jag igång förra måndagens förmiddag och även om det stod på påsarna att groningstiden var ca 7 dagar så började jag förstås kika i trågen redan i måndags eftermiddag. Stor besvikelse.
Sen har jag kikat och spanat och förtvivlat och hoppats om vartannat och igår var jag närapå beredd att slänga hela odlingen åt fanders (INGA livstecken!), men så i morse - små plantor!! -Vi sa ju att vi skulle komma om en vecka! sa de små tomatstråna och såg envetna ut. Och jag glömde förstås genast att jag hade varit på vippen att låta dem skatta åt förgängligheten; nu fick jag i stället lägga band på mig för att inte genast sluta dem till min barm, ungefär. Och för att inte ideligen ideligen springa nerför trappan och kika efter om det har stuckit upp några fler små gröna blad.
 
Man är väl en fjolla, i alla fall!

Mera boll

Publicerad 2013-04-07 13:41:02 i Olle

Jag tänkte att det var väl katten också om man inte skulle kunna få Olle upp på bollen.
Den fjollan.
 
Så igår körde jag ett pass, och vi kom en bit men det verkade som det skulle kunna bli ett långrandigt projekt.
Idag körde jag ett pass till - och då trillade poletten ner!
 
Jag ber om ursäkt för usel kvalitet, sol och skugga om vartannat och så min enfaldiga uppsyn på det, men kanske framgår det litet hur vi gick tillväga i alla fall.
 
För tittarens ledning: i första passet ligger bollen intill en soffa så Olle får "kliva ombord" via den och känna hur bollen känns, däruppepå. Hela tiden hoppar han ner och försöker få godis direkt ur skålen!
 
I andra passet ligger bollen på golvet, mot mina ben så jag kan hålla den litet stillare. När jag vid ett tillfälle trycker på nacken på Olle är det för att få över mer av hans vikt på bollen/frambenen och mindre på golvet/bakbenen.
 
Voilà!
 
 
 
Luddet kunde!

Bollen igen

Publicerad 2013-04-05 12:06:12 i Film

Varsågoda - en liten rulle med en boll, och vad man med en sådan liten boll kan göra.
Eller stor.
Boll alltså.
 
Inga djur eller människor kom till skada under inspelningen.
 
 

En felaktig känsla av lov

Publicerad 2013-04-05 09:22:05 i Allmänt

Minsta Barnet har påsklov, och det är soligt och riktigt skönt - och så tog maken ledigt igår och idag så det känns verkligen som lov. Ledighet och göra bara roliga saker.
Men inget kunde vara mera fel!!
 
Jag har massor att göra, alldeles FÖR mycket att göra och allting kommer precis på en gång! Redovisningar och tentor och gud-vet-allt ska in genast och omgående och i ett svep. Tvi vale! Och alltihop på utrikiska förstås. Jag kommer ALDRIG att bli bra på franska, sug på den.
 
Hur som helst - förmiddagspromenaden igår blev med bara tre hundar, det kunde jag kosta på mig när jag hade en husse hemma också, att finpromenixa di små. Därmed tog jag mig tid att vara i skogen två timmar med traktorgänget - plugga kan man göra på natten, gå med hundarna i skogen gör man helst på dagtid.
 
Titta vad vi hade med oss:
 
 
Husses lunch, typ. Säg ingenting!
 
Även innan dessa hade presenterats för odjuren var de så duktiga och snälla. Tigg och Bettan gick lösa, Ying fick långt  koppel bestående av samtliga mickaboers förenade, därmed var allt frid och fröjd. På ett ställe kom vi att gå med Disneyhundens liga bara 20 meter bakom oss; endast Ying blev litet pipig. Inte ens när en av hundarna, Bettys bästa lekkompis, sprang ända fram till oss gjorde Tiger eller Bettinan några avvikelser. Och detta trots att jag inte ens hade sagt något till dem! De bara dansade omkring mig och sa: -Titta nu vad vi är duktiga!
Och det var de ju, så det blev både små godispiller och bollkastning.
Sen gick vi en stund i moddiga elljusspåret  och då kom det emot oss en joggerska - himlar så jobbigt att jogga i den smeten!
Jag höll ut i det längsta med att ropa in Betty för det är ju bäst om hon kommer på själv hur hon ska göra, men när det bara var så där 10 meter mellan Betty och joggtanten skulle jag ändå precis till att ropa - då vända Bettan och kom farande i en ryslig hastighet och med ett stort smil. Hon hade kommit på själv!!! Ännu mera godisregn blev det då! På Tigger och Ying också förstås, de hade ju varit snabbare i reaktionen.
 
Sen gjorde jag ett korvsök över en yta på så där 20 x 20 meter - på och under stenar, högt uppe i träd, nedgrävt i snö, under mossa. Mycket skojigt! Tigger kan hoppa hur högt som helst från stillastående ifall det sitter en liten god korvbit på en pinne.
 
 
 
 
Man blir mycket törstig av att äta prinskorv, tur att det finns fullt av smältvatten.
 
Sen var det bara att traska hem, räkna fräknarna och ta itu med den gräsliga powerpointpresentationen igen.
 
Men framåt eftermiddagen började det stå alldeles stilla i huvudet - då var det dags för en springtur. Jag hade tänkt mig att INTE ta med Ying på några springturer, eftersom hård motion kan framkalla feber hos pejer. Under springturen i tisdags tänkte jag till ordentligt och insåg att mina springturer på intet vis kan anses falla inom kategorin "hård motion" - inte ens för mig. Dessutom tror jag det är mer stressande för honom att inte få följa med, han älskar våra springturer. Så vi tog oss en 4-kilometersrunda, litet mera spring än i tisdags med Bettan, och ärligt talat: min hastighet när den är som högst är nätt och jämnt tillräckligt hög för att Ying skall falla in i trav... Nåja, glad var han i alla fall, glad var jag och en solig slänt som var helt bar i tisdags var plötsligt alldeles solgul av tussilago! En liten blomma hade förirrat sig ända ner till vägbanan, den försökte Ying äta upp i farten. Han kanske brås på mig; jag måste alltid äta upp årets första blåsippa.
 
Nedvarvningen efter den springturen blev ju att kasta av sig vindjackan och på sig arrakjackan i stället, fortfarande med springtajts och joggingskor, och ta ut återstående fyra kritter. Den här gången gick vi neråt stan på trottoarer och gångvägar och kan ni tro: vi mötte en FÖRTJUSANDE hund som jag ville sno! Det var en Boerboel - jag TROR det stavas så och försök i allsin dar inte få mig att uttala det för det finns inte en chans - som var alldeles för liten men han var stor som en tjur och hade en skalle som - Minotaurus, kanske. Maffig, var ordet! 60 kilo snällhet och tassar som dasslock. Det är allt tur att rasen inte är en "ras" i Sverige, alltså inte SKK-ras, annars hade jag blivit svårt hagalen.
 
Nåja, efter den trekvartens rastning hade vi åter gnott ihop 13 km - det verkar vara ett magiskt tal just för tillfället. Det började bli kallt också, så när jag kom hem och skulle sträcka ut alla ev. muskler så liksom knakade och sprakade det. Säkert nåt meteorologiskt fenomen, inte kan det väl vara åldern heller!

Fundersam. Kanske litet orolig.

Publicerad 2013-04-04 09:53:40 i Betty

Med staffar är det nu en gång för all så att INGA leksaker håller. Punkt slut.
Fast sen kom det indikationer på att Zogoflex-prylar håller. Jippi, för man vill ju gärna låta de små djuren ha nåt skoj i lugn och ro ibland.
 
Den här älskar Betty:
 
 
Zogoflex Bumi. Man kan dra ut den så den blir alldeles rak och jätteelastisk när man leker dragkamp, och är man en liten Betty är det jätteroligt att springa runt och hålla den i ena änden samt ruska och skaka på hela sig. Då smaskar bumin så läckert kring öronen och det svider i kinderna. Prima liv för en staffa!
 
Men nu är det så att plötsligt låg bumin på golvet och en av de förtjockade ytterändarna saknas. Det är liksom en knöl längst ut och den är borta. Vi har letat och letat, under och bakom och överallt och - ingen bumiplutt.
 
Betty BRUKAR inte äta upp grejer som hon sabbar, men man vet ju aldrig.
Och hon verkar må finfint, men man vet ju aldrig.
 
Usch. När vi skulle sova igår kväll (det var då vi gjorde Upptäckten) tyckte jag att hon såg så skum ut. Litet som en höna. -Hjälp! tänkte jag. -Hon har ont i magen!
Betty såg ännu skummare ut, och efter en stund kravlade hon upp och la sig tätt intill mig med hakan på min axel. Slickade litet i mitt nylle.
Och jag, jag tänkte: -Hjälp! Hon har ont i magen!

Då¨kavade Bettan upp och la sig på min bringa, med hakan i mitt ansikte. Först tänkte jag få panik, men sen kom jag på att hon tyckte förstås att jag var helskum som bara  betraktade henne hela tiden. Förstås. Så då la jag mig på sidan och placerade hundan på sidan också och så somnade.
 
Men jag vet fortfarande inte vad jag ska tro. Jag avvaktar litet med paniken men håller alla möjligheter öppna. Constant vigilance. Stackars Betty!

Klart!

Publicerad 2013-04-03 19:45:48 i O-hundigt

Jag har ingen aning om med vilken marginal men jag blev i alla fall godkänd, dvs jag fick veta att jag inte behöver göra om eller göra mer. Nu kan ni släppa tummarna!

Litet till

Publicerad 2013-04-03 18:21:08 i Allmänt

Nu har jag gjort själva examinationen, men håll tummarna litet till för jag väntar på betyg - ett slätt G står för guld i det här läget...För övrigt har Tigern blivit badad enär han luktade av k*ss. (Vilket påminner mig om att jag MÅSTE se Blades of Glory igen. Genast!) Betty har tiggt apelsin av Minsta Barnet tills både hon och vi andra blev jättetrötta. Jazz klättrar upp på bokrumsbordet hela tiden för att sitta i solfläcken och Olle larvar sig med sin mat. Han äter, men helst inte precis när de andra äter. Jag tar bort hans mat om han inte har börjat när de andra är klara, men efter nån timme eller så kommer han och säger: Jag har inte fått min mat, ge mej den, dumma dej! och då gör jag det. Vem orkar vara principfast med en pudel... Ying är förb*d för han fick inte vara med i arbetsrummet när jag muntade. Ingen kan vara putt som Yingen!

Vådan av vikten

Publicerad 2013-04-03 12:14:22 i Ying

Idag tog jag en sån där oviljepromenad, en sån där det finns ett mål.
Jag AVSKYR att gå nånstans, om jag så skall till tobakisten och köpa frimärken (tar en minut att gå) så tar jag bilen (tar fem minuter med parkering) - hade jag inte hundarna skulle mina ben tillbakabildas.
Förresten är det samma sak med cykling - att cykla är ett stort nöje, förutsatt att jag inte har något ärende; då är det bara hemskt.
 
I alla fall var jag tvungen att lämna tillbaks en riktigt usel biblioteksbok idag, bilen väntar på sommardäck - jaha, det blev till att ta apostlahästarna det.
 
Som tur är kunde jag nöja mig med tre mickaboer, minsta lediga barnet fick ta de två dvärghundarna. Bäst för dem och bäst för mig. Kanske inte bäst för minsta barnet, men hon ställer upp.
 
Men tänk vad en liten tygpåse med en bok i kan komplicera saker och ting. Genast blev det ingen balans alls i nånting och när vi sen stötte på en bunt smått (chinese crested i ett par tre upplagor, en russlare och nåt annat) på en smal rimpa av gångvägen blev det ju - inte bättre, i alla fall.
 
Betty och Tigger kan jag få någon koll på men Ying...!! Den där Ying, han är mitt stora misslyckande, han. I drygt sex år har jag försökt lära honom folkvett, men det GÅR INTE!! Han kastar sig i kopplet och låter illa och det är klart att ingen tror att han är snäll precis. Vilket han faktiskt är, fast inte mot mig.
 
På sista tiden har jag märkt att jag har riktigt svårt att hålla Ying, är jag oförberedd slänger jag som en vante i kopplet när han sätter av mot en stolpe. Ytterst frustrerande men jag har tänkt som jag brukar (och med visst fog): Gumman börjar ta slut, orkar ingenting.
 
Men så slog det mig: det är förstås hektona! I samband med Stora Sjukan i julas och framdeles har jag tappat några ynka kilo - ingen fara, jag är på intet sätt urfallen och det finns MYCKET kvar att ta av, men den där vikten behövde jag tydligen som ballast, eller nåt. Ying är OTROLIGT stark för sin ringa höjd och vikt, jag tror man brukar säga att man ska väga tre gånger så mycket som hunden för att orka hålla den, men för Yings del får man nog tredubbla den faktorn. Allting är så speciellt med Ying...
 
I alla fall - jag tror att det är vår på riktigt nu och jag lurar på att ta ett betydelsefullt steg: tvätta och stoppa undan thermobrallorna. Eller är det överilat?
 
Nu väntar litet mera förberedelser inför eftermiddagens examination och diktanalys, och idag kommer det inte att bli några mängder med motion för vare sig hundar eller mig. Vi avverkade 5 km till och från biblan (och en liten omväg hem) och jag tror inte att jag tänker bjuda på mer än nån halvtimmes koppelrastande senare idag. Ibland måste man ta det lugnt!
 
Faites des voeux pour moi!

Tagen!

Publicerad 2013-04-02 20:19:55 i Betty

Springturen alltså - tagen!
Precis på öret 4 km, men tro inte att vi sprang hela vägen, nejdå, vi tog det så nätt så nätt. Ultranätt, faktiskt, för vi gick en minut, sprang en minut. Utom på ett ställe där jag hamnade i nåt vansinnigt is-med-vatten-på-träsk, då blev det spring i 45 sekunder och gå i 1,15. Men annars så.
Härligt, var det!
Och Betty var duktig fast blev trött - inte för att springet som sådant tröttar henne, hon brukar ju lubba hej vilt lös i skogen under våra tvåtimmarsturer, men det här med stilla trav i kontrollerad form. Och alldeles ensam med matte! Sånt tar på en liten nubba, det gör det. Men glad var hon!
 
Och sen blev det 4 km till på kvällspromenaden med pojkarne, vilket tillsammans med förmiddagspromenaden gör totalt 13 km. Idag igen.
 
Som vanligt tänker jag - arma djur, de måste promenera för mycket! Eller - arma djur, de får inte tillräckligt med motion!
 
Hur tänker ni kring hundpromenerande och sånt?

Påsklov

Publicerad 2013-04-02 14:16:10 i Allmänt

Nä, inte för mig, inte. För minsta barnet.
Men då blir det ju litet helgstämning här också.
Exempelvis tog hon ut Bubbla på morgonpromenad, före hundfrukosten till och med.
 
Jag korpar frimodigt en bild från Minsta Barnets instagramflöde. Det här SER ju inte så himla tröttande ut, men det var det tydligen - En Trött Staffa är vad vi har haft här hela långa förmiddagen och ett par timmar till. Än så länge.
 
Detta innebar ju också att jag kunde nöja mig med Fyra Pojkar på promenad, välkommet det också. Nån sa att gränsen mellan flock och icke-flock går just vid fem hundar, och det kan jag gott tro. Det är en himla skillnad på att gå med hela mobben och att gå med "bara" fyra, alldeles oavsett vem det är som inte är med.
 
Tigern var särskilt glad på promenaden för han fick bära runt på sin älskade Air Kong-hantel hela långa elljusspåret, utom ibland när jag kastade den eller hade litet dragkamp. När jag har dragkamp med Tigern får han alltid alltid vinna - med honom finns det ingen som helst risk med det. Och dessutom: OM jag någon gång skulle behöva ta ifrån honom något så fungerar det så bra med ett "loss". Allra mest: han blir så himla lycklig när han "vinner" i våra dragkamper - jag drar allt jag kan och till slut orkar jag inte längre och säger "OJ, vad du är stark, matte orkar inte!". Hela hunden flinar och struttar omkring och ser mopsig ut. Visst vill man väl låta honom få den lilla glädjen!
 
När Hemska Betty är med blir det ju inte så mycket med boll- och leksakslekar för Olle och Tigger (inte för de andra heller, men de är ändå inte intresserade), eftersom Bubbla kör över dem och knycker sakerna. Och trots att jag faktiskt KAN stoppa henne så blir det liksom ingen riktig intensitet i småhundarnas lek när de tycker att de måste ha ett öga på själva ångvälten.
 
I alla fall - idag tog vi för första gången i år hela vändan runt elljusspåret. Inte världens roligaste promenad i vanliga fall, men efter en hel vinter så var det något av återseendets glädje. Små snuttar av spåret har vi gått då och då, och korsat när vi tar våra "ytterspår", men i övrigt har vi låtit det stå för en aaaaannaaaan. Tralala. Alltså för tokiga skidfantaster och den sortens. Vad det finns...
 
Nu lurar jag på en springtur - vädret är prima och jag VILL verkligen, men jag känner mig en liten aning rosslig i halsen. Å andra sidan passar det så bra nu när Minsta B är hemma, så att inga hundar behöver vara ämsamma.
Vi får se hur det blir!

Jodå!

Publicerad 2013-04-02 09:04:00 i Allmänt

Jag vet ju nästan inte om jag törs skriva det här, för jag kanske får äta upp det, men:
jag tror det börjar bli vår!
 
 
Se exempelvis här, två av tre fyllda sålådor. Alla tre med tomater av olika varieteter - jag sådde igår men det är redan svårt att låta bli att kika under locket om det har dykt upp nåt grönt. Och var katten jag ska göra av gurksådden när det blir så dags kan man fråga sig...
 
 
På promenad med järngänget igår eftermiddag var det en riktigt besvärlig temperatur; vinterkyligt i skuggan men i solen var det så man fick lätta på klädseln! Och jag gick i jeans men utan mössa, hurra!
 
Ovanstående lilla bildserie kan för övrigt illustrera hur svårt det är att fotografera fler än en (högst) hund - alltid är det nån som ser ut som en dårpippi...
 
Vi travade ner till ån och gick längs den och där träffade vi en halvbekant med hela tre bichon friséer!! De satt på en bänk och spanade in oss och såg prexis på pricken ut som uggleungar. Och en annan bra sak med våren är att man plötsligt kan stanna och prata med folk utan att riskera att frysa näsan eller tårna av sig, eller att nån hund får fryspanik. Mycket nyttigt för såväl oss som bichonmobben att umgås en stund - de var också av den skälliga typen. Men vi utbytte tankar och funderingar i en hel kvart, och Betty blev grundligt uppvaktad av en aldrig förr skådad massa ludd. Hon har nog aldrig träffat såna luddbollar förr, vad jag kan påminna mig, men ställde sig positiv, tills någon av dem närapå fastnade med nosen i hennes private parts. Då sa hon ifrån, ordentligt men inte alltför grundligt, precis som det ska vara.
 
Tigern och den yngste bichonen (9 månader) hade ett så rart meningsutbyte - de stod nästan nos mot nos och utbytte skall. Snälla, ljusa skall, taktfast. Och hur glada som helst var de. Undrar just vad de sa...
 
Vi har också börjat vara ute i vår geggamojiga trädgård litet mer, och Betty har grävt fram en av sina bollen-e-rund-bollar.
 
 
På grusgången och precis runt huset är det bart, men annars är det rätt mycket snö kvar.
 
 
Tjatpellen, som till slut får hjälp av Ying.
 
Men nu är det dags att återgå till vardag (blä); i morgon har jag en examen oral som jag inte precis ser fram emot. Nästa måndag har jag en till, och till den måste jag dessutom göra en PowerPoint-presentation. Så in i Norden onödigt!
 
 

Boktips igen

Publicerad 2013-04-01 13:09:52 i Andra bloggar

Jag var på biblioteket och härjade häromsistens och förutom det som nödvändigtvis skulle has hämtade jag förstås litet diverse som jag trillade över.
Skönlitteratur förutom sån som behövs för studier kikar jag nästan aldrig på på biblioteket, det är för mycket och för omständligt, men jag kollar på hundavdelningen och på syavdelningen och på konsthistorieavdelningen.
För övrigt kollar jag också alltid hyllan med nyåterlämnat men den är så gott som alltid fylld med böcker om GI eller LCHF samt olika sorters yoga. Enorma mängder!
 
I alla fall så fann jag den här:
 
 

Den har nu några år på nacken men den har inte känts så angelägen att läsa. Tant med knähund, liksom. Men vet ni - den är bra!
Jag började läsa den igår och jag läste ut den igår - och då hann jag ändå med att promenera 13 km, se ett avsnitt till av The Bible (varför i Herrans namn inte kalla serien för Bibeln, här i Sverige?!) samt inte mindre än TRE avsnitt av Nikolaj och Julie (som jag började på före jul men liksom kom av mig i).
Det var länge sen jag sträckläste en bok så!
 
För den som är okunnigare och senfärdigare än jag kan meddelas att författaren är psykiater och professor, och boken tar upp hennes tankar och känslor inför att skaffa en liiiiten gullig hund i stället för en cane corso, hon som saknar sin stora hund så! Sen beskrivs hur hon och hunden blir ett "team" på kringliga krokiga vägar, hur de får hjälp (av Memea Mohlin), problem och glädjor. Plus en massa intressanta fakta och teorier om hundens domesticering, hundens sinnen och litet av vart. Och så trevliga bilder, på det.
 
Dessutom har Åsa Nilsonne ordnat det så behändigt med en blogg också - och kikar man i den så visar det sig att Zelda har fått en flockkompis, en liten Nemi. Bloggen är dessutom av den där trevliga sorten med massor av bilder och uppdateringar ofta ofta. Rekommenderas minst lika mycket som boken!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela