Pelleskop-livet

Viljeyttring?

Publicerad 2007-01-30 13:30:47 i Allmänt

Hur ska man tolka det när valparna tillsammans lokaliserar och går in för att destruera mitt medlemskort i brukshundklubben? Men de blev blåsta; det går fortfarande att läsa, om än försett med tandavtryck. Jag ska snart leka CSI och med hjälp av dessa avtryck avgöra vem av dem som började bita, och sedan fördela straffen i enlighet med resultatet.

Toanytt

Publicerad 2007-01-30 10:55:34 i Allmänt

Två korta tillkännagivanden:
Tigger går på toaletten utomhus i stor utsträckning.
Ying börjar stryka fram och tillbaka längs träd och stolpar - vi kan nog se fram emot ett benlyft snart!

The Office

Publicerad 2007-01-29 11:21:37 i Allmänt

The Office

Nu är det dags för Tigger att lära sig hur vi har det på jobbet. Det ludna som han vilar hakan på är Yings ändalykt - småpojkarna kurar ihop sig intill eller på varandra (dessbättre huvudsakligen med Tigger överst) och sover så rart. Nero sover i soffan och Jazz i korgen under skrivbordet. Stackars matte har fullt upp, med kompressorer idag. Vi ska försöka hålla ut till kl. 12, då blir det snabbrastning av hundar, mat för oss alla och sedan en mer grundlig utevistelse i kylan.

Tänk positivt

Publicerad 2007-01-29 08:23:34 i Allmänt

- tänk att det är 20 grader varmt och snällblå himmel. Kanske det hjälper... Idag fick jag bära Jazz delar av morgonpromenaden för han blev så kall om tassarna. Nero ville nog också bli buren, men fullt så muskulös är jag inte. Ändå var vi bara ute i 30 minuter. Det får bli inomhusaktivering om de inte ska riva hela hemmet idag. Ying och Tigger fick vara ute i trädgården och leka i stället, det var de alldeles nöjda med. De brottas och jagar varandra så snön yr - Ying är visserligen mycket större men Tigger är mycket... "terrierare", kan man säga så?

Bokslukaråldern

Publicerad 2007-01-28 19:22:13 i Allmänt

är Tigger i! Tidigare idag gav han sig i kast med "Pesten" av Camus, men nu ville han visst ha något litet lättare som sänglektyr så då bidde det "American Psycho" av Brett Easton Ellis. Vet inte precis om den är så lämplig för en liten kille i den formbara åldern... Jag ska försöka föreslå "Tant Mittiprick" i stället!

Litet träning med Jazz

Publicerad 2007-01-28 18:15:21 i Allmänt

Jag tränade litet lydnad med Jazz i trädgården. Han har litet svårt att sitta kvar, i synnerhet när jag är på väg tillbaka - han har ju alltid så bråttom! Och ibland blir det bara tok i huvudet - han vill så mycket att han går igenom allt han kan i rena ivern. Men han har blivit jätteduktig på att lägga sig utomhus, trots väderleken; det tycker jag är rena hjältedådet! Och inkallning med ställande är han superbra på - fast ibland brister det litet när han ska fortsätta att komma (mkt att nosa på och kolla). Men han är ju faktiskt bara unghund, och ingen border collie, så jag tycker att han är duktig. Man kan inte ha så bråttom med en dvärgpinscher, då är jag rädd att han tröttnar!

Om Nero och permafrosten

Publicerad 2007-01-28 14:21:45 i Allmänt

Om Nero och permafrosten

Nero saknar fullständigt underull och ärligt talat har han inte mycket till "överull" heller så han fryser som - tja, som en hund, kanske. Täcke kan man möjligen ha på promenader för han tappar fokus fullständigt av såna apparajter. Igår fick vi bryta lydnadskursen efter 20 minuter för han frös så han var alldeles ledsen. Vi åkte hem och han for som ett skott upp i soffan med solfläcken, utan att passera matskålen, och där låg han sen större delen av eftermiddagen, flyttade sig litet efter solen bara.

Litet om Ying

Publicerad 2007-01-28 14:13:33 i Allmänt

Litet om Ying

Snart kommer en flygande shar-pei att landa på en intet ont anande vapp - vad tror ni att det hände sen? Hur som helst - igår var jag och Ying på unghundskursen, intressant som vanligt. Det kan nog tänkas att vissa tror att Ying inte riktigt är den skarpaste kniven i lådan men si det är just vad han är, det. Däremot tycker han att han är överkvalificerad för "sitt" och "ligg" och "fot" och sånt. Lättlärd är han, men inte så jäkla lättmotiverad. Visst är det gott med köttbullar, men såna får man ändå om man ser söt ut. Annars kan man väl alltid stjäla dem... Jag tror att sociala belöningar passar honom bäst, och då antagligen nåt klurigt. Typ: "sköt dig under hela lydnadspasset nu så ska vi lösa 3:e gradsekvationer hela kvällen sen". För ärligt talat är han bättre än jag på sudoku redan. Man kan visserligen hävda att de flesta är bättre än jag på sudoku, men här snackar vi faktiskt om en kille som är registrerad i Svenska Kennelklubben. Som hund. Konstigt nog, förresten, för jag tror nog inte att han är nån hund, heller. Ett exempel: när jag tränar med en hund (inomhus) får de andra hundarna vara instängda i ett angränsande rum, men bara en grind till "träningsrummet". Visst gnälls det och hoppas litet på alla de icke-tränande, men Ying...! Han GRINAR! "Buhuhähähä, buääääää, öhöööö, uhuuuu..." i det oändliga. Som tur är glömmer han snart sin olycka när det blir hans tur, långsint är han inte.  

TIGGER

Publicerad 2007-01-28 14:01:54 i Allmänt

TIGGER

Jaha, så här ser han ut, ynglingen. Fast normalt ser han betydligt morskare ut - han är t.ex. den enda som törs krypa in till Jazz i dennes gryt; ibland är det faktiskt Jazz som kommer ut först! En liten Jack Russell, alltså, på både in- och utsidan. Han blev raskt upptagen i flocken (fast Jazz är noga med att påpeka: "det här är MIN matte!", "det här är MIN soffa!", "det här är MITT köksbord!" och "det här är MIN luft!") och är inte rädd att ta för sig. I förmiddags tog jag en koppelpromenad med Ying, Jazz och Tigger och det var... tja, koppel överallt men i övrigt ganska nöjsamt (bortsett från att Ying för tillfället tror att han äger hela världen och ingen annan människa än de närmast sörjande får röra sig i environgerna. För då!). Tigger var en så duktig valp som t.o.m. b-jsade utomhus, det hör annars inte till vanligheterna, det spar man tills man kommer in i värmen. I morse hade han använt husses hög med nytvättade underkläder som toalett. Så kanske husse kan lära sig att lägga undan sina högar mera omgående (eller över huvud taget).

Länge sen!

Publicerad 2007-01-27 20:19:37 i Allmänt

Men här har hänt så mycket så man vet inte var man ska börja... Jo vi börjar med det viktigaste: TIGGER! Eller Bollefors El Barro, men jag klarar inte av att säga "r" mitt i ord - det räcker med "Nero" som tungvrickning - och därför blev det Tigger, som uttalas Tiger. Ja, alltså - en valp. Till. Så ni förstår att mina stunder vid tangentbordet inte är direkt ostörda och den mesta mödan måste trots allt, och beklagligt nog, ägnas mitt näringsfång. Med så många munnar att mätta...

Godnatt, säger hundarna

Publicerad 2007-01-23 22:55:38 i Allmänt

Men inte jag, för jag får slita ett tag till med konstiga ord och vändningar. Idag har Jazz och Nero varit griniga mot varandra - vaktat saker och larvat sig. De är precis som människosyskon ibland. Ying håller sig undan när det hettar till, förståndig kille. Men han verkar inte ta illa vid sig, och det blåser snabbt över. Nero har fått nåt skumt utslag på huvudet som jag måste hålla koll på. Och Jazz hade några "pipplor" bakom ett framben - det KAN bero på snö under selen, men det är bäst att ha ögonen på det i alla fall. Stackars Jazz, han tycker verkligen inte om det här vädret! Konstigt nog har han inget alls emot att stoppa ner hela huvudet och halsen i närmsta snödriva och sniffa, det tycker jag skulle kännas hemskt. Men det är tydligen den delen av honom som är mest klimatbeständig. Det blir bara småpromenader så länge det är så här kallt, vi får köra inomhusaktivering i stället.

Fimbulvinter

Publicerad 2007-01-23 12:16:19 i Allmänt

- vad är det egentligen? Säkert nåt otrevligt i alla fall - som t.ex. dagens väderlek. MINUS tio!! Dags att gå i idé med andra ord. Jazz och Nero får kramp i tassar och ben nästan omedelbart - Nero löser det genom att springa som en galning runt-runt så blir det bättre ett tag - Jazz blir som förlamad och måste kvickt lyftas upp och in under mattes jacka. Det är god motion för mig, det. Ying är helt obekymrad och knallar på som om han vore född i Tibet eller motsvarande (Tibro, Tibet - det är ju typ samma sak).  Men för det allmänna bästa ägnar vi oss idag åt: GNAG. Nero gnager på ett STORT tuggben, Jazz gnager på ett litet och Ying gömmer sitt mellanstora under en jättehög med osynlig jord och gnager i stället på nallar,  mattor, böcker och mattes fötter.

Snö överallt!

Publicerad 2007-01-21 21:06:42 i Allmänt

Snö överallt!

T.ex. mitt på nosen! I morse var det precis vitt-vitt-vitt överallt! Alla våra inplanerade äventyr snöade bort, men så här mycket snö är nästan ett äventyr i sig. På förmiddagen blev det "bara" trädgårdslek för alla tre hundarna (och mig!), men det visste var det tog för sen följde allmän slapphet (och litet gnäll från Ying som har ett jättelös hörntand som inte alls är rolig). På kvällen tog jag en bättre promenad med di store djuren - vi gick 2,5 km i elljusspåret; dvs. vi pulsade och Jazz for fram som en liten delfin, men en pigg liten delfin. Jag trodde jag skulle falla död ner av ren utmattning när vi var halvvägs men än är det litet krut kvar i gumman så med litet draghjälp kom jag hem igen. Och rackarn vad med rådjur vi träffade! Nu förstår jag varför Jazz är så tramsig i skogen jämt - nu kunde ju t.o.m. jag upptäcka spåren och de fanns överallt!

Snön ligger vit på taken

Publicerad 2007-01-20 19:24:41 i Allmänt

och på mitt huvud låg den också tätt, tillsammans med istappar i flätan. Snön vräker ned och det var riktigt illustert på kvällpromenaden i skogen. Alldeles ljust fast mörkt, liksom. Jazz tycker inte om en rotvälta alldeles intill spåret men han är duktig och går förbi utan att vrenskas, han bara tittar frågande på mig varje gång. Nero låter sig inte oroas av nånting, just, han bara äter snö - vi lämnar ett tung-spår efter oss! När vi kom hem fick lilla Ying komma ut i trädgården och leka med bara mig - han gillar också att äta snö, och dessutom att vara i den! Rätt många varv pejfnatt blev det. Sen fort in och äta middag - alla hundarna var hungriga för en gångs skull - och nu sovs och snusas det igen. Ibland blir jag (i likhet med dotra) rädd att de är underaktiverade och nästan sliter upp dem (i alla fall de stora hundarna) ur deras pauluner och börjar aktivera dem med förtvivlans mod. Deras blickar då brukar dock få mig att ta mitt förnuft till fånga och låta dem snusa vidare.

Skoldag

Publicerad 2007-01-20 16:10:26 i Allmänt

var det idag för två av kusarna, nämligen Ying och Nero. Och så KALLT ute (minus 10, rena permafrosten) så jag hade inte mage att lämna nån hund i bilen utan fick fara fram och tillbaka för att byta liten vän. Men annars så! Först unghundskurs med Ying, han skötte sig riktigt bra fast han vill (förstås) inte ligga på snö. Ska ta med en fäll nästa gång. Sandra och Lexus var där, bekanta sedan andra hundsammanhang. Dessutom en oerhört fin liten blandning mellan borderterrier och amstaff vid namn Asterix. Vi fick i läxa att lägga hundarna utan tecken och på avstånd samt träna "nära" och fotingångar. Sen var det Neros tur för grundkursen i vardagslydnad (man tycker att det ska bli hyfs på honom nån gång, men än dröjer det). Han blev så till sig så han blev alldeles mjällig först, men sedan lugnade han ned sig och det gick hyfsat. Där fick vi i läxa: fot o ögonkontakt, "hjärntvättning" för en perfekt inkallning, sitt och stanna kvar och säkert nåt annat också. Vi får hoppas att det dyker upp! Under skoldagen fick Jazz en trevlig ensampromenad med äldsta lillmatte så nu är alla jurren tämligen slagna och snusar gott. Dock troligen inte fullt så trötta som vår utsände, Olle, som enligt rapport fick sig en tretimmarspromenad idag. Och i Värmeland (du sköna) så snöar det som bara katten, också!

NAKENCHOCK!

Publicerad 2007-01-19 15:48:02 i Allmänt

Jazz har ett stadigt tag i sin bror. Det tycker broren är livat.

I alla fall känns det så när man sticker ut snoken - har jag månne glömt att kläda mig? Nej då, men det är minus tre grader och man haver ingen vargpäls, ju.
Efter förmiddagens tupplur tog jag Jazz o Ying med mig för att dumpa minsta barnet på hennes stamlokus - illbattingarna fick springa o leva rövare på en närbelägen fotbollsplan. Faktum är att när Jazz tar ett stadigt tag i sin bror på ovan illustrerat sätt tycker broren att det är livat värre. Och han tar riktiga tjyvtag i Jazzniks lår eller svans, så det jämnar ut sig. När vi kom hem från denna muntration lämnade jag Ying o Jazz inomhus (åtskilda, för husfridens skull) och tränade med min svarta buse (inte maken) i trädgården. Inkallning med ställande gick inte så strålande precis. Inte "sitt - stanna kvar heller", eftersom han a) inte vill ha rumpan i backen i detta klimat och därmed b) liksom lättar och förflyttar sig per automatik. Vi fick i alla fall till några halvdana övningar och sen lekte vi motionera matte med en liten röd boll, mycket livat. Ying var förhållandevis tyst och snäll, bara ibland brast han ut i litet vakthundsskall - ingen kan tro att det är en liten vapp på knappt fem månader som härbärgerar den stämman!

Fredag igen

Publicerad 2007-01-19 10:38:00 i Allmänt

alltså spänstardag. Denna dag i blötsnöstorm! Men det var inte så pjåkigt i alla fall - jag apterade "hundförarbälte" på mig och selar på hundarna och så traskade vi iväg i en ryslig fart i nästan en timme. Bitvis var det ruskigt halt, men säger man "akta, här är det halt" så går Nero med små små trippande steg och tittar så förnumstigt på mig. Jazz beter sig ungefär som vanligt (de har lärt sig att när matte har bältet och de har selar så får de dra, detta p.g.a. att jag är en latoxe som gärna vill ha draghjälp i uppförsbackarna när jag så att säga springer. Dessvärre får jag draghjälp i nedförsbackarna också, då går det undan!), men han är så pass lätt att jag klarar mig ändå. Hur som, trots åtminstone en duktig hund stod jag på öronen (eller rättare sagt på ändan) en gång på grund av en stor isfläck med en tillplattad ölburk på och det hele täckt av ett tjockt lager snö. Hoppsan. Men hundarna tyckte det var fröjdefullt, lekfull matte! Sen tog jag en liten prommis med yingispingis också, han äter snö så man nästan slipper skotta och är rent allmänt väldigt busig. Fast riktigt duktig att gå i koppel (när man går med honom själv, är nån annan hund med blir det bara bus och kapplöpning!). Rätt många gubbar med snöskovlar fanns det att skälla på, det livade upp. När han måste hälsa på dem bara knottrar han och fnyser  litet irriterat, han är inte precis arg eller blyg utan tycker mest att det är onödigt trams. Nu sover han och de andra båda som små törnrosor (fast jag tror knappast att hon snarkade så  här pass högt), och jag tror faktiskt att jag ska "luta mig" en stund jag också. Man är ju ingen ungdom längre!

Ut måste man ju

Publicerad 2007-01-18 19:37:17 i Allmänt

så Ying och Jazz och jag åkte till hundlekplatsen och träffade där en dobermann (en dobermann till, nu e vi ju två! jublade Jazz) samt litet annat smått och gott. Och lera. Men roligt var det! Sen tog jag en promenad med Nero ensam, "du o jag, matte - tror jag det, Nero", vi gick bl.a. till Granngården där Nero blev bortskämd med ett grisöra och jag med flera, flera par ulltermosockor. Nu är alla utom hundarna o jag utflugna på diverse aktiviteter och det är så lugnt och skönt här hemma. Bara Yings snarkningar hörs (och små f-sar från Nero ibland, jäkla grisörat!)  

Tråkväder = inneträning

Publicerad 2007-01-18 14:34:20 i Allmänt

Blåsigt och grått och geggigt - tur att man har en stor trädgård att släppa djuren i så de får springa av sig. Nero har dessutom lekt vildsvin och börjat plöja upp delar av gräsmattan. Nåja, det är säkert nyttigt ur moss-synvinkel. I alla fall så haver vi klickertränat i köket. 2 hundar bundna i hallen och en under behandling i kök, smatt och TV-rum. Jazz tränade snabba fotingångar, vändningar, läggande under gång och inkallning samt ställande under inkallning. Första minuten studsar han mest runt och går igenom hela sin repertoar samt gör litet allmänna krumsprång av ren fröjd. Det är ett nöje att ha en sån träningskompis! Ying tränade främst sitt - stanna kvar; han är helvild!! Dessutom bits han gräsligt när han ska få godis, och så skriker han och kvittrar när jag tränar med nån annan hund. Men det är säkert bara nyttigt med litet störningar! Hur som helst - nu kan han sitta kvar när jag går ca 2 m ifrån, det har tagit en evig tid att komma dit! Nero tränade snabba fotingångar, fjärrdirigering (ligg - sitt- stå etc), ställande och läggande under inkallning och under gång. Han är duktig och riktigt säker, men när man har tränat med Jazz känns han så sävlig!! I alla fall var alla hundarna skötsamma och träningsvilliga - 2 små pass vardera fick de och det var ganska lagom.

Träning med blötsnö överallt

Publicerad 2007-01-18 12:19:01 i Allmänt

Under gårdagkvällens träning formligen vräkte det ner blötsnö, så man får säga att vi var en tapper skara som tränade. Jazz var SÅÅ duktig och kan nu ligga bortemot en halv minut!! Under de förhållandena får det betraktas som en hjältebragd. Nero ligger något längre, dessutom låg han under skott - utan att röra en fena, förstås. I övrigt var det ju si och så med koncentrationen - Jazz måste stanna hela tiden för att liksom gnugga sig i ögonen, och när det var Neros tur att gå fot prejade han mig hela tiden för att klia sig mot mig. Men uppmärksamheten var det inget fel på! För övrigt förtjänar det att nämnas att Nero numera kan gå i slakt koppel förbi hundar bara på kommandot "här" - det var inte så länge sedan han for som en tossing och inte ens var medveten om att det dinglade nåt (jag) längst bak i kopplet där han plöjde fram!

Borta i skogen -

Publicerad 2007-01-17 16:36:09 i Allmänt

var lilla Nero i dag, i en hel lång halvtimme. Vi drog dit, äldsta dottern o jag o alla jurren, för litet sökskojträning och först gick det så bra så, bara Jazz larvade sig litet och ville sticka iväg när han väl hade gjort sitt sök, men han var fjättrad i långlinan så det gick att förhindra. Och Ying var så duktig och stack upp nosen i luften och vindade som en hel karl! Men det var när Nero skulle göra sitt andra sök som han plötsligt bara stack iväg och inte stod att hindra. Efter 5 minuter eller så var han ikring oss igen men verkade knappt se oss och vi fick förstås inte fatt i honom. Till slut gick vi och satte de andra hundarna i bilen och delade på oss för att leta efter honom, och då kom han ganska snart till sin oroliga mamma - och han verkade väldigt glad att se mig, för att inte tala om vad jag blev när han kom frampilande ur buskarna! Det blev många köttbullar, det blev det! Och han hade nog sprungit bra för han var lerstänkt över hela sig och har nu sovit hela långa eftermiddagen. Lilla skrotten - tänk så mycket hemska tankar man hinner tänka! Och så många hundar som faktiskt kommer bort och förblir borta.

Dagens outfit - jomen!

Publicerad 2007-01-16 21:32:19 i Allmänt

Jag är en absolut modebloggarwannabee och som sådan MÅSTE man skriva om vad man har på sig varje dag. Så: ursprungligen vit långärmad T-tröja, numera rätt solkig (HM) - hemska svarta, sladdriga och geggamojiga, långkalsingliknande brallor (härkomst okänd) (o under dessa de värsta u-byxor som världen har skådat, en totalt omöjlig konstruktion!), luddiga svarta sockor som nån hund gav mig (tror att de kan vara makens, säg inget. Strumpor är hårdvaluta!), en faktiskt ganska fin omlottklänning (Meandi), fast numera försedd med leriga tassavtryck, ruggig naturfärgad (lera är naturligt) yllekofta (jag tror att den kommer från modehuset B&F, alltså Brödet och Fiskarna). Men utomhus slog jag till ordentligt med en oljerock som visserligen är - rätt gissat - geggig, men dock BURBERRY! Puh, så skönt att få det sagt. Och så Graningekängor till det. Släng dig i väggen, Kate Moss.

Vår i luften!

Publicerad 2007-01-16 21:22:01 i Allmänt

För att undvika gårdagens idiotövningar promenad-wise tog jag idag Ying o Jazz till härvarande hundlekplats där vi träffade två colliegrabbar o en jämthundstid och alla fyrbenta hade det livat värre - Ying var tvungen att få sitt första bad (sen han kom till oss) när vi hade kommit hem - det var gegga både här o där! Och maken till lätt-schamponerad hund har jag aldrig träffat; han är verkligen COOL den valpen. Stod blickstilla i duschen och bara muttrade litet fundersamt för sig själv hela tiden, jag behövde inte ens muta med godis. Efter både lek och bad har han sedan varit en tämligen pömsig grabb återstoden av dagen. Nero fick sig dagens duvning via en långpromenad med 40-meterslina i skogen (jo, för då är han INTE nån lösspringande hund, tji fick ni, vänner av ordning!). Dryga 90 minuter var vi ute, becksvart blev det men vi hade såå trevligt. Skönt att vara på tu man hand ibland. Jag gjorde en sökruta åt honom också, med sju föremål varav två "experiment", nämligen en obegagnad bajspåse och en begagnad (av mig) näsduk. Det gick alldeles klockrent och med stor fröjd. Bara en gång under promenaden stack han fast jag hojade till, men då vände han innan linan blev sträckt - matte blev så glad!!

Urp-purp-pupping -

Publicerad 2007-01-15 19:09:49 i Allmänt

- vilken förskräcklig promenad vi tog! Det var precis glashalt, t.o.m. i skogen; Jazz var helt vild efter rådjur, Nero blev helt vild efter en löptik vi mötte (o Jazz sa: skit i bruden och kolla de här spåren i stället!), Ying var allmänt oregerlig och ville jaga hem människor vi mötte. Så det blev mest: "här Jazz, stanna Nero, kom Ying, sitt Nero, kom Jazz, nej fy Ying, sluta allihopa, kom här, nej inte så, dra inte, uppför er som folk, kan ni inte omedelbart skärpa er" och andra begåvade uttalanden från mig, med hysterisk röst som slog över i falsett (och säkert var jag rödflammig på halsen också!), vilket säkert gjorde hela situationen alldeles klar för hundarna. Matte har tappat både förståndet och talförmågan. Till slut kom vi hem i alla fall, och de blev ju för all del rätt trötta... Jag  borde nog hålla mig till batteridrivna småhundar.

Orka måndag...

Publicerad 2007-01-15 11:56:18 i Allmänt

Nätt och jämnt. Grått, blött och blåsigt - hundarna har hittills bara varit ute och röjt i trädgården. Jazz har plötsligt slutat att förstå vad det svåra ordet "kom" betyder, vi har haft en klarläggande (förhoppningsvis) diskussion om detta i anslutning till förmiddagsrastningen. I hans öron lät det tydligen som "spring fort till staketet och skäll högt och hysteriskt på en tant som går förbi". Så det kan bli. Vidare har Nero kommit på att man kan hålla i och förflytta valpen genom att använda dess extra hud som handtag (eller "tandtag") - han håller inte hårt och det gör uppenbarligen inte ont, men det ser ju litet illa ut och därför avbryter jag denna behandling så fort jag upptäcker den. Det är dock inte så lätt eftersom Ying hela tiden är där igen och "bjuder upp"! Nero och Ying är verkligen av samma "skrot och korn" - oerhört robusta och självsäkra, smidiga som vesslor när de vill och dessemellan osmidiga som kylskåp på fötter och med turbomotor. De använder också samma teknik när de brottas, de tacklar med bogen och gör nåt slags "axelrullningar". Jazz däremot rumpknuffar och smånafsar. Måste nog skaffa en likasinnad vän till honom...

Yings näsa börjar vakna!

Publicerad 2007-01-14 17:58:48 i Allmänt

På eftermiddagen gömde jag godis åt hundarna - Jazz blir så glad att han får "hårda tassar och stela ben" när det är hans tur att komma in och leta, Nero svänger på hela sig men är mera målmedveten. Yings godisar lade jag ut på golvet inom ca en kvadratmeter, men idag började han faktiskt nosa och hittade allt jag la ut. Och han verkade riktigt nöjd också! Muldjur kan! Nu har alla tre fått varsitt märgben, Ying och Jazz kan vara i samma rum och gnaga men Nero måste isoleras för han har en tendens att bli mordisk mot de andra hundarna när han har såna smaskiga saker. Men det går ju bra på helger när vi är flera hemma, han behöver inte vara ensam utan han är hos största lillmatte.

Agilityträning

Publicerad 2007-01-14 17:54:27 i Allmänt

Idag tog jag mig samman och tog storhundarna till ridhuset för allmän agilityträning - och hade sån tur att jag var ensam där! Ibland blir det så "prettigt" på den allmänna träningen, när det byggs superbanor om 28 hinder och knasiga kombinationer fastän vissa av oss (jag, Nero o Jazz texempel) behöver gnugga på enstaka moment. Det blir mest bara hafs för vår del då. Men som sagt - idag blev det strålande! Först gjorde jag en raka med hopp - 4-pinnarsslalom - hopp. Nero klarade det jättebra, oavsett var jag stod. Jazz däremot har så himla bråttom, IVRIG!, så han gör hoppet, kryssar i mitten på slalomet, gör nån liten snurr eller nåt, och så andra hindret. Så vi backade och tog bara slalom, med mig på ingångssidan före första pinnen tills det flöt, sedan första hoppet - sedan stopp - sedan slalom. Till slut fick vi ihop alla tre delarna på det sättet, men jag måste stå på ingångssidan, annars tokar det.
Sen tog vi itu med platta tunneln - suck! Jag gjorde platt tunnel - hopp - böjd tunnel, men med Nero blev det bara platt tunnel, med MYCKET lyft av säcken och godis och stor tvekan. Får nog bygga nåt arrangemang hemma med kartong och filt eller nåt... Hur som - Jazzen klarade det på egen hand! Först lyfte jag och lockade med godis, sen lyfte jag men han fick godis först efter hoppet, sen samma sak fast godis först efter böjda tunneln. Och sen var han så i gasen att han alldeles av sig själv rusade tillbaka till platta tunneln - och IGENOM!!! Lilla duktiga Jazz! Det blev förstås massor av beröm åtföljt av köttbullar, korv, pussar och glädjedans. Och så glad han var! Tre gånger sammanlagt sprang han igenom, sen bröt vi för att det inte skulle bli fel. Och så for vi hem och - ja vi förstår väl - sov! Zzzzz...

Da - gens - vi - sa...

Publicerad 2007-01-13 21:25:25 i Allmänt

... var raska promenader. På förmiddagen gick jag  en och en halv timme i rask takt med di store busarna, det var soligt men dessvärre rätt kallt och blåsigt. Nero fick springa lös på därför lämpade ställen och skötte sig med den äran (som vanligt, nästan), Jazz vädrade och vindade och fick hållas i ett långt hopsatt koppel, ca 6 meter och med expander, så han kunde härja rätt bra han också. Sen sovs det, vill jag lova!
På kvällen tog vi en vända till, runt och från 2,5 km spåret - mörkt och kusligt, dock ingen fullmåne den här gången. Men både rådjur och löptik hade varit där före oss så gossarna var litet osorterade bitvis. Vi tränade, under båda rpromenaderna, "jakthundsfot" - de ska alltså gå intill mig men behöver inte gå med krokig nacke och titta på mig hela tiden, bara de har koll och inte avviker. I synnerhet Nero är riktigt duktig på det, fast man märker att det är jobbigt. Jazz är på gång, men just nu märks det rätt väl att han är den yngre av dem, han har litet hyss för sig. Ying får förstås inte följa med på våra långpromenader, han motionerar sig hemma i trädgården för det mesta, och det gör han med stor frenesi och i full galopp. Vi har också fortsatt med inklickningen av honom idag, dock med tveksamt resultat. Med det är bara att kämpa på! Dessvärre tar han en bit av mina fingrar med tillsammans med varje köttbulle- eller korvbit - å vad jag önskar att han ska tappa de ruskigt vassa valphörntänderna och få de nya i stället! Hemska klor har han också, fast jag håller dem kortklippta rivs han som en katt - över huvud taget använder han tassarna som katter gör, det ser rätt rart ut. Jag märker att jag ibland låter liter muttrig när det är tal om Ying, det är förstås inget att fästa sig vid. Han är vår älskade lillprins på alla sätt och vis, det är bara det att han är en ganska speciell liten prins!

Ying har vuxit!

Publicerad 2007-01-13 21:17:33 i Allmänt

165930-1

Så här ser det ut nu när Yingen ligger i sin korg. OBS! Jag tvingar honom inte, han vill prompt ligga där en stund, sen korvar han ut och ligger på mattan, då slinker Jazz fram och tar korgen. Ibland är Nero där och nosar också, men visserligen är han hopfällbar - dock ej SÅ hopfällbar!

Kuslig hund

Publicerad 2007-01-12 20:34:17 i Allmänt

Nu vill jag delge min läsarskara hur det är att ha pitbull: en dag för en tid sedan, när jag som vanligt (nåja) satt vid skrivbordet och plitade på datorn (en laptop, så skrivbordet och skärmen finns alldeles intill varandra) stod Nero och tittade så intresserat och koncentrerat på mina förehavanden. Blicken gick från tangentbordet, till skärmen, till tangenterna igen. En lång stund satt han så - sen hivade han upp en labb på tangenterna och producerade därmed en hel lång radda med paragraftecken på skärmen. Han tittade koncentrerat på deras framväxt. Tydligen gladde åsynen honom för han slängde sig iväg i ett klassiskt pitbullfnatt ett par varv runt arbetsrummet och övre hallen innan han med iver återvände till skrivbordet. Men vid det laget hade jag stängt av och fällt ihop datorn för jag hade slagits av en hemsk aning om att han skulle knappa in nåt meddelande i stil med "Rädda mig, jag är fången i djurhamn" eller nåt, och det tror jag skulle ha förvärrat min stress i ej försumbar utsträckning. Men i övrigt är han världens bästa hund!

Sömnig dag!

Publicerad 2007-01-12 20:26:23 i Allmänt

Fredagar är spänstdagar (i teorin), pga ohyggligt hurtigt litet barn drivs vi alla ur sängen och ut i naturen i OTTAN! Alltså: före halvåtta är Jazz, Nero och jag ute och går. I höstas, när vi började med detta käcka påfund, sprang jag 5 km med hundarna. Inför den första övningen såg jag för min inre syn hur jag skulle komma hem efter springturen, stretcha mig o hundarna, duscha (mig, inte hundarna) samt rosenkindad och piggögd sätta mig att arbeta, full med ny energi, och få massor gjort. En härlig vision! Jo pytt - efter duschen var jag så sömning (inte trött av springturen just, utan sömnig av morgonsömnbrist) att jag o de likaledes utmattade hundarna vacklade i säng och sov till halvett när ungen kom hem från skolan. Idag blev det mer en powerwalk (utan varulvar) på en timme, i snöslask och smådugg - men resultatet blev alldeles detsamma. Och sen har det varit sömnigt hela långa dagen.
Fast på eftermiddagen, när det var dags för spänstbarnet att träna IGEN, fick Nero följa med till ishallen och så tränade vi linförighet, läggande under gång, sitt kvar, inkallning och allmän koncentration. Han var jätteduktig! Sen tog vi en promenad i vattenparken bara han och jag, det är skönt att gå med bara en hund ibland.
Men på kvällningen tog äldsta barnet och jag en promenad med alla tre hundarna - skam till sägandes funderar jag då på om det verkligen är så helt fel att använda våld i hunduppfostran... Märk väl, funderar bara - egentligen vill jag bara att det ska vara kul att vara hund och helst inte alldeles oangenämt att ha hund. Men Ying är verkligen ett hår av hin ibland, det tycker hans bröder också, då suger de litet på honom. Det bryr han sig inte om för han orkar busa mycket längre än dem så det är ändå alltid han som vinner. För Nero är så snäll, så snäll och Jazz blir visserligen ett rasande odjur ibland men det blir inte så stor åverkan ändå. Dessutom är han lätt att hysta undan, lilla Sniffen.

Vinter!

Publicerad 2007-01-11 18:13:05 i Allmänt

Vilken fasa att behöva skrapa bilrutor! Kupévärmare är jättebra men inte om man kommer ihåg att man har den precis när man ska åka. Jazz och Nero och jag tog en vinterpromenad med spårläggning över ett gärde. Ca 300 m. var i tre "leder" med 90 graders vinklar. Mycket praktiskt när man ser sitt spår! Nero gick som på räls med nosen i baken och svängde liksom på stället i vinklarna. Hans första apport hade jag lagt bara ett par meter efter spårstarten så att han inte hade hunnit få upp farten när han kom dig, det fungerade jättebra och sedan markerade han alla apporter  bra. Jazz var som vanligt bra att markera men han slarvar med spåret och vill gärna leta möss eller spår efter rådjur i stället! Men entusiasmen kan man inte klaga på! När vi kom hem var vi trötta, urvädrade och litet "efterfrusna". Ying fick följa med till ishallen för litet bil- plus passivitetsträning, samt träffa folk. Allting gick bra, och han blev till och med litet trött. Nu har jag anmält Jazz till viltspårkurs - eftersom han i alla fall är helvild på vilt så kanske han kan få utlopp för det på detta sätt!

Klicker

Publicerad 2007-01-11 11:35:46 i Allmänt

Idag har jag börjat "klicka in" Ying - jag har medvetet dröjt litet med det för jag tror att det blev litet för mycket för Nero när han var bebis. Hur som helst, än så länge är vi bara på "klick-godis-klick-godis"-stadiet och det är förstås mycket uppskattat.
Jag har börjat med en ny sorts stanna-övning för de stora hundarna. De ska sitta (till att börja med, sedan ligga, stå osv) och så trycker jag på dem och så fort jag känner att de stelnar i musklerna och gör motstånd så blir det klick och godis. Detta för att få ett "rock solid" kvarstannande. Det ska bli intressant att se hur det fungerar; jag hörde om det i samband med freestyleträning.
För övrigt är det snö och kallt (tja, minus ett par grader) idag, Nero och Ying äter snö och är glada, Jazz och jag huttrar och ser äcklade ut.

BLÖT JANUARI

Publicerad 2007-01-11 11:31:11 i Allmänt

Igår var det fortfarande härligt januariväder, 10 grader varmt och strilregn. Vi tog en långpromenad i skogen - vi fick ta de mest bisarra omvägar på grund av dels nedblåsta träd och dels enorma sjöar i landskapet. Dvs. Jazz tar inte så mycket omvägar, han klättrar och simmar. Och eftersom han har koppeltvång i skogen nu, min lille stövare, så blir det liiitet trassligt ibland. Hjärngympa för matte, den gordiska knuten hela tiden. Ying fick följa med en bit på vägen, sen skickades han hem. Med ledsagare förstås. Han beter sig som ett odjur när han går med de andra hundarna, men själv är han så duktig så, och ser alldeles skenhelig ut.
Jag funderar fram o tillbaks på att låta Jazz träna viltspårning, eftersom han ändå är besatt av den sorten. Men jag ska ta litet råd av olika människor - vill ju inte göra honom ännu mer galen.
På kvällen var Nero, Jazz och jag till brukshundklubben på allmän träning. Mycket bra - mycket störningar och man får rå sig själv eller få hjälp, alltefter behag. Hundarna var jätteduktiga, trots regn o geggamoja. Jazzen kan ligga ner i bortåt 5 sekunder, det tycker jag är strålande med tanke på utgångsläget. Vi tar det så sakteliga. Nero kan faktiskt ligga och stanna kvar fast det går kuliga rottweilers mm alldeles framför hans nos. Jag låter honom inte ligga särskilt länge, för han måste få lyckas varje gång.

Regnet det bara öser ned...

Publicerad 2007-01-09 19:47:56 i Allmänt

... och dessutom är det typ storm ute. Och 10 grader varmt. MYCKET skumt januariväder, men jag vidhåller att det är SÅ mycket bättre än det reguljära.
Jag tog storhundarna på en halvmilspromenad i skogen precis i skymningen (mellan 3 och 4) och huvva, vad med råddisar! Jazzen snodde som om det gällde livet och Nero ville förstås inte vara sämre. Men man ska inte klaga. de var riktigt duktiga på att lyssna och drog inte armarna ur led på  mig. (De fick förstås inte gå lösa, då hade väl Jazznik varit halvvägs till Märsta vid detta laget.) De brydde sig inte ens om durandet (alltså småregnet), och det hör definitivt till ovanligheterna. Jazz är världens diva som bara vill gå ut om det är minst 15 grader varmt och soligt.
Sedan idkade jag kloklippning av hela gänget, i minskande svårighetsordning. Att klippa naglarna på Ying är rena stunttricket, man måste vara två och ändå är man klart echaufferad innan det är klart. Fast han är inte arg eller ledsen eller nåt, bara busig och rädd om sina nalletassar. Han studsar, sparkar och knorrar oavbrutet, så det tar sin lilla tid. Sen är det Jazzens tur, och dvärgpinschrar är ökända för sin förmåga att till varje pris undvika manikyr. Men han har blivit riktigt duktig nu; jag ställer honom på en bord eller bänk och sen får han sno runt bäst han vill. Det går inte jättefort men hyfsat. Sist kommer Nero - det är som att kratsa hovarna på en snäll men litet kittlig häst. Med honom vet man dessutom att man INTE kommer att bli biten i öronen - det kan man aldrig vara helt säker på med Jazz.

Fula ord!!

Publicerad 2007-01-09 13:13:12 i Allmänt

På nåt skumt sätt försvinner alla mina visdomsord! (även de mindre intelligenta inläggen äts upp, det tackar vi för). 


9 jan 2007

Datorer som jäklas, hur roligt är det? Den häringa apparajten vill inte alls godkänna mina skriverier o jag är för slapp för att masa mig upp för trappan till min egen lilla raring. Hur som - sen sist:

Har vi blivit förvisade från hemmet under en halvdag, då for vi först till en närbelägen slalombacke (minus snö, jippi!) för spårläggning och allmän utflykt. Råkallt! För övring borde grenen "spårläggning i slalombackar" platsa bland extremsporterna, pust! Nero o Jazz var jätteduktiga, fast Jazz var litet distraherad av djurlukter markerade han alla apporter tydligt, och Nero var också duktig, när jag väl hade klargjort för honom att jag ville bli upplyst om förekomsten av ev. pryttlar i spåret. Ying fick söka efter gömda människor - när ett barn gömde sig gav han katten i att leta, vi har ju så mycket ungar. Men när jag försvann var han duktig och använde nosen både högt och lågt. Det tar sig!
Nu har Olsson åkt hem till Värmland och här hemma bara regnar det. Igår tog jag de större jyckarna till brukshundklubben för träning, det var jättemycket störningar (strålkastarljus, regn, högtalare med musik, skyddsträning) så vi gjorde bara "enkla" saker, men de skötte sig bra. Jag tränar särskilt att Jazz skall lägga sig - det är alltså inte fråga om nån utsträckt "platsliggning" - han ska bara lägga sig ner, fast det är geggigt som bara den, och stanna där så länge som det tar att sluka en köttbullebit. Ca en halv sekund, kanske, men det är vackert så! Jag menar - hur länge skulle jag vilja ligga på magen i kall blöt lera, NAKEN?! Nej, just det (och i mitt fall skulle jag inte ligga kvar ens för att sluka en köttbulle).

Man sprider sig!

Publicerad 2007-01-09 12:54:50 i Allmänt

Jo, för jag har bestämt att jag skall ta upp så stor del av www som möjligt, helt i egen person. Eller i varje fall var det så att det hela tiden blev "too many symbols" på hemsidan, därför kommer ni att hitta våra dagar här nu. PLEASE fortsätt att läsa om våra äventyr!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela