Pelleskop-livet

Att jaga eller inte jaga

Publicerad 2012-10-31 18:43:00 i Allmänt

 
Kvällsturen blev en halvmilare i elljusspåret-som-man-tar-bilen-till och kors i taket! Parkeringsplatsen hade blivit asfalterad!! Dagens bästa present till maken som lägger ner oändligt mycket tid på att tvätta bilen. Nästan lika mycket som jag lägger på att lera ner den, skulle jag tro.
Hur som helst var mitt entourage tigerungen, Jazz och Olle. Ni vet - två dvärghundar och ett rovdjur. Jazz hade täcke på sig, han är som en sån där riktig koftfarbror. Undrar om det finns rutiga filttofflor i hans storlek.
 
 
Olle fick gå lös - den hunden lär sig ALDRIG att gå i koppel! Inte så att han drar eller beter sig - han springer bakom mig och sedan ut till höger! Och så framåt därifrån så att jag rätt som det är får kopplet mellan mina fötter och därmed står på öronen. Och Olle flyger, för han väger ju inte så många hekton.
 
 
Men det är absolut nödvändigt tvunget att ha sina hundar kopplade där, så vi väntar tills vi har kommit undan en bit innan Olle får springa lös. Haha!
 
 
Här och där i spåret försiggick arbete, vilket innebar att de höll på att lägga tjocka lager fint singel på sina ställen. Till exempel i den jätteruskiga backen som man knappt kan ta sig uppför gående ens en gång - och nu var det som att vandra i en iskall sanddyn, Eller som att vara Sisyfos - vi kom liksom ner mer än vi kom upp.
Men än sen då - det är finfint för gluteus maximus eller vad det heter.
 
Porträtt av illegalt lösspringande liten pudel.
 
 
 
Och när mörkret väl börjar falla, då faller det som en nedra teaterridå. Minus den vinröda dammiga sammeten, då.
 
I alla fall så bryr sig ju Olle inte så vidare värst om älgar. Det var ju den där enda gången när han föll till föga för grupptrycket och liksom steg fram och sa "vov" litet halvtamt när alla mina busar var helt rabiata i vår egen skog, men annars, näe. Live and let live, tycker Olle.
Men när en stor buse till älg utan att beakta gängse reglor om förkörsrätt och lämna-företräde-bitte korsar Olles bana där han framfärdas på vad som måste anses vara liksom en huvudled, om än i skogen, och därvid närapå går på Olle - då rinner sinnet på Olle. Så här får det inte gå till! tycker Olle, och han ger uttryck för det också. En hel halv sekund stannade han till, blängde efter älgen och sa: -Grr. Pjopp.
Sen fortsatte han längs sin tänkta bana och i sin etablerade hastighet.
 
Olle och Jazz, fjättrade och tack-och-lov för det, trodde inte sina ögon. De började skrika och gasta, först efter älgen men sen alltmer åt Olle:
-Hörru! Olle! För f*n - ÄLGEN!! Olle, ta'n då!! Men OLLE, snore, än hinneru! Hugg'en, Olle!
 
Men allteftersom mattades de alltmera och de blev slutligen helt tysta. Förstummade, liksom. Fattade ingenting.
Tills slutligen Tigger föll ihop på rygg i skrattparoxysmer så den lilla rosa magen gick i vågor och han flämtade: "Vilken j*vla gök! Han bara hälsade, liksom!" och så frustade han av skratt så han blev alldeles skummig kring truten. Jazz slog sig för pannan och hade inte lika lätt att se det lustiga i situationen: "Hur f*n... jag menar - hur i helv*te... j*vla... jag blir så förb*nnad" och det blev han verkligen för orden bara stockade sig i honom och han  blev så stel i benen av raseri att han knappt kunde ta sig fram.
 
När vi nalkades parkeringen igen kopplade jag Olle och därmed kunde han inte längre låta bli att höra vad grabbarna, de Riktiga Karlarna, hade att säga honom. "Vadå?" sa Olle. "Vem som helst kan väl ha litet bråttom ibland, det hände ju ingen olycka, man ska vara litet förlåtande." Och Tiger och Jazz svarade "????". "Ja, han springer väl där varje dag och väntade sig väl inte att det skulle vara någon ivägen", förklarade Olle, "klart att man kan bli litet slarvig då. Han ser säkert bättre upp nästa gång!" 
 
Nu var matten tvungen att ge Jazz en liten bit leversnitt för att han skulle lugna ner sig en liten aning och kunna ge ord åt sina känslor i en mer sansad form. "Trafikregler!" utbrast han slutligen. "Vi har missat världens skrovmål och du snackar trafikregler!" "Skrovmål? Duuuuh!" genmälde Olle. "Tror du att han tänkte bjuda på mat?! Äh, det han hade att bjuda på var säkert inte gott i alla fall."
 
Sen tyckte jag det fick vara slutresonerat, men det var uppenbart att Olle inte precis steg i Tigger och Jazzens aktning. När vi kom hem och jag skulle servera deras middag försökte Karlakarlarna hävda att Olle säkert inte var hungrig ändå, eftersom han vägrade att jaga. Och förresten - den som inte arbetar skall heller inte äta, hävdade de i korus.
 
Ganska dryga är de, mina krabater, men de var i alla fall och för en gångs skull väldigt överens!
 
 
 
 
 

Promenadnytt

Publicerad 2012-10-31 18:15:00 i Allmänt

Som sagt - det är kallt idag. Jag har på mig långbraller och det kändes skönt ända tills jag mötte en mamma som hade klänning och då hade jag mest lust att sätta mig i vägkanten och skrika: -Jag med vill ha klänning! och hoppas att min mamma skulle komma med en. (Fast jag tror nog inte att det hände så när jag var liten. Klänning var liksom inte riktigt min grej, när jag väl fick bestämma själv.)
 
 
 
 
En liten hund.
 
 
Två små hundar.
 
 
TRE små hundar!!  -Ja, ja, men ge oss godis NU! sa Tigern. Förb*t löjlig övning, hävdar han.
 
 
En halv hund!
 
Tiggern fick gå kopplad en stund för han var litet "nosig", och jag gick så ovanligt fint och "lätt i handen" tyckte jag. Och när jag tittade ner såg det ut så här:
 
 
Jättekul! tyckte Tigern och truttlade på så fint med svansen i full snurr som vanligt. Han har verkligen en positiv syn på närapå allt, han!
 
 
Jag hade blomsjalen - den är verkligen helt superb. Garnet är silke+bambu+ull=supermjuk och inte det ringaste ullfnasig. Dess designer befinner sig för övrigt i Nice just nu. Jojo.
 
Betty är ju mycket för att vända och plocka med saker på promenaden, såsom sniglar, snäckor, ekollon och kastanjer. Häromdagen hade en hel massa kastanjer spruckit eller hur det heter, så den där blanka bruna kärnan låg för sig. En sån ville Betty provsmaka men jag tyckte det kändes litet omöjligt så jag kommenderade fermt: -Loss! och ut flög kastanjen som om det hade varit spotta-längst-tävling. Det såg så rart ut så jag berömde ganska översvallande och tilldelade fröken en godisbit.
Och det blev ett sånt därnt bra exempel på att man inte lär ut det man tror att man lär ut - jag trodde att den vunna lärdomen för Betty var att man inte ska äta kastanjer, men egentligen var det "det är bra att spotta kastanjer". Hon plockade en till men spottade direkt ut den, utan att vänta på kommando, och så tittade hon förväntansfullt på mig. Som gav godis och beröm.
Då hörde jag ett litet ynk och kände ett litet krafs och när jag tittade ner spottade Tigern grundligt ut en kastanj han också! Och fick godis.
Så sen stod vi där en god stund på trottoaren: Betty och Tiger spottade kastanjer med allt större inlevelse, jag delade ut godis och Ying suckade. Han är en mycket bättre hundpedagog än vad jag är.

Ute och far

Publicerad 2012-10-31 15:08:52 i Betty

Igår for vi till Katrineholm, Betty och jag.
En av oss skulle hälsoundersökas och en av oss var chaufför.
Och idag är jag SÅ glad att det var igår vi for dit, för då var det plus och lagomt köra-bil-väder medan det i dag är för halt för att gå, nästan!
 
Varje gång jag far genom det fagra Södermanland blir jag nipprig och vill genast flytta dit. Kanske kunde jag bo på ryska bystan och ha sommarstuga i trakterna kring Malm- eller Nyköping?
 
Nåja, undersökningarna gick finfint i alla fall, Betty var så duktig.
 
På ögon och patella fick hon ua direkt, utan tveksamheter.
Armbågar och höfter vet man aldrig vad man ska tro om förrän man har fått resultatet av avläsningen från SKK, men veterinären betygade i alla fall att hon är fullt fit-for-fight vad gäller träning, springning, vildbusning och så vidare. Det är det viktigaste för mig. Uppfödare/ägare Ida vill förstås ha en bra bokstav på avläsningen också, eftersom tanken är att Vilda Bettan ska bli mamma så småningom.
 
Undrar just om jag får lägga ner den här bloggen då, annars kanske ingen vågar köpa en sån valp?
 
Hur som helst var lilla nubban riktigt lugn hela kvällen när vi hade kommit hem (jag med, jag kröp i säng med en bok vid 20-snåret!). Betty VILLE verkligen inte sova, men hon blev bara sittande och klippte med ögonen tills hon föll ihop, så vi turades om att putta ikull henne försiktigt, på det att hon icke måtte somna nånstans där hon kunde falla och slå sig.
 
Men i morse - DÅ var det en utvilad liten staffa vi hade! Terrierbrottningen i min säng var intensivare än vanligt, sen ut och rasta och leka med spring-polen, också mycket vildare än vanligt (den är liksom Bettys säkerhetsventil). Sen in och springa runt runt i slingan farstu-hall-kök-smatt-TVrum-bokrum med först Tiggern och sedan osorterade andra hundar efter sig och svansen böjd bakåt neråt på det där typiska busa springa fort fort-sättet.
 
Matten kunde bara sätta sig på en köksstol och skratta!
 
Dessutom var Äldsta Barnet idag på ultraljudsundersökning av hjärtat igen, precis som de två "små" för en tid sedan. Även hon fick ua, rent av IHVG, och vi börjar kunna andas ut alldeles - det är inget ärftligt, det är misskött träning och obehandlad hjärtmuskelinflammation. Dumt så inåt pepparn, men ändå SÅ mycket bättre!
 
 

Tråkigt

Publicerad 2012-10-29 15:06:00 i Allmänt

Japp. Tråkigt är det.
Hela dagen har varit grå och blåsig och trist och jag mår fortfarande kymigt.
Ett stort glädjeämne är dock att ugnen numera är så ren så ren så - ja HIMMEL så ren! Minsta Barnet och jag vill låta lampan stå tänd inuti den hela tiden, så vi kan liksom gå förbi och kika in. Liksom en prydnad! Se där en glädje som såna där städfanatiker aldrig får uppleva!
I övrigt har jag mest legat på min säng och läst samt gått och plockat litet här och där, hängt tvätt, stoppat i mer tvätt, tappat bort mina glasögon och mina tofflor i olika omgångar, busat litet med hundarna.
 
 
 
Jazz försöker vara så tyst och stilla som möjligt, så jag ska glömma bort att ta ut honom.
 
 
Han tycker om att ligga med nosen i sin egen lilla råttsvans.
 
 
Betty och Tigger tätt ihopkurade igår kväll. Jag hoppas att de kommer att fortsätta att trivas så bra ihop.
Med Tigger och Peppar var det så att de var så lika varandra i lynnet, så - PANG. Och grrrr och bit. Tigger och Betty är så lika varandra i lynnet så - snällbit litet, lekbrottas litet, lekmorra litet. Ibland får jag säga till Betty när hon blir för hårdhänt, bara. Hon är ju nästan dubbelt så tung som mini-me.
 
 
När Tigger drömmer så smaskar kan ofta. Han drömmer väl att han äter nåt, den lille gourmanden! Eller också morrar han jättehögt och farligt.
Ying drömmer mest att han springer och jagar något - tassarna går som bara den och så ger han ståndskall, fast det låter mest jipp jipp jipp. Och så litet morr och uppblåsta kinder.
Betty låter inte mycket när hon sover (bortsett från att hon snarkar), men det verkar som hon drömmer att hon blir bortglömd nånstans, för hon går från djup sömn i fotänden av sängen till att PLASK ligga hårt på min bröstkorg och betrakta mig med stora runda ögon och vara väldigt kärvänlig.
Olle och Jazz kan jag faktiskt inte uttala mig om.
Själv drömmer jag väldigt bra drömmar, som spännande filmer. Jag ger regi också, i sömnen, och kan byta ut skådespelare, backa en bit och ändra i handligen osv. Det är mycket trevligt men det är riktigt hemskt när nån usling väcker mig innan filmen är slut!

Yings preferenser

Publicerad 2012-10-28 16:25:00 i Ying

Som jag har antytt tidigare är Ying en sån där märklig karl som lägger märke till kläder och frisyrer.
Sen drar han sina slutsatser, som ibland är en aning förhastade.
Exempelvis blev han väldigt glad och uppspelt i morse när jag tog på mig en underklänning. Möjligtvis kan det vara så att han blev litet förvirrad av att den var svart och blank - precis som de flesta springbrallor.
 
Så enkelt kan man emellertid inte förklara nästa höjdpunkt i påklädningsproceduren:
 
 
När jag satte på mig såväl förklä som gummihandskar, då blev Ying riktigt fröjdefull! Och det kan väl ändå inte misstas för springkläder?
Jag har grunnat och jag tror att det helt enkelt är så att Ying blev glad för att jag äntligen hade förstått vilken som är min roll i detta hushåll.
-Skrubba, kvinna, skrubba! säger han, med lika stor inlevelse som när han säger: -Lubba!

Klädd eller oklädd? Nakenchock.

Publicerad 2012-10-28 13:24:57 i Allmänt

Idag startar vintertiden, och inte bara på klockan utan även utomhus efter vad vi har erfarit.
Temperaturen har ännu inte stigit över noll, och jag tror att det är första dagen med frost hela dagen.
Första men inte sista, dessvärre.
Men i sanningens namn är det riktigt skönt i solen, och det är helt vindstilla.
 
Denna helg har hittills mest gått i ont-i-magens och städningens tecken. Jodå, jag gör sånt ibland. Jag har till och med lyckats tubba minsta barnet till att grundligt städa under diskbänken, fast det tog ganska lång tid att få henne att förstå var exakt detta skåp var beläget. Hon vet ju var diskbänken är, men sen blev det svårare. Nåja, hon är ju ett Geni och såna får man ha överseende med. Städningen blev i alla fall bra!
 
Dessvärre har ju hundarna inte riktigt fått vad dem rimligen tillkommer, först idag lyckades jag släpa ut de tre vildaste busarna i skogen. Bara två gånger måste jag kr*kas i  mossan, så det var ganska lättsamt trots allt.
 
På staffesidor, staffebloggar, staffeforum ser jag att de flesta har börjat rusta sina staffar med täcken och koftor nu.
Hm.
Jag är kluven.
Vid minus två tycker jag INTE att lillan behöver ha några kläder egentligen, inte om man rör på sig, och det gör man! Däremot om hon får sitta i bilen små stunder mellan träningspass, då får hon förstås ha täcke på sig.
Men bara vid vanliga promenader? Nej, det är nog bara Jazz som behöver det - han är mycket tunnare och rör sig inte lika mycket som lillfian. Och hon verkar då inte frysa!
Förresten - om jag börjar med täcken och grejer nu, vad ska jag då hitta på när det blir minus tjugofem?!
 
Litet likadant tänker jag med mig själv också - INTE ta fram Refrigiwear-jackan än, även om det känns så redan när jag kilar ut för att hämta morgontidningen. Man får tänka litet strategiskt, än så länge har jag mest bara fler och fler lager utan och innan.
Men snart måste jag nog sätta i fodret i höstkappan och säga: -Hello korvskinn! samt försöka se glad ut och andas samtidigt. Suck.
 
Hur som helst så lurar jag på att köpa liksom en overall till Betty, t.ex. en från Hurtta. Det finns ju sådana som står emot både väta och vind och det skulle nog kännas fint till vinter.
 
Apropå väta så lyckades Betty slänga sin leksak i en djup, kall, lerig vattensamling intill en sten längst bort i skogen idag. Först dök hon själv efter den, med hela huvudet försvunnet så att bara en del luftbubblor indikerade var hon sökte. Men det gick inte, så jag fick först gröpa med en lång pinne, sen med bara armen upp till ovan armbågen (jacka och tröja av, förstås. Brrr. Kallt!) - ingen leksak. Antagligen hade den försvunnit i djupet under stenen. Jag får ta med simfötter nästa gång vi går dit.
I alla fall var lilla mycket agiterad när vi var tvungna att dra oss hemåt utan lekorren (leksak som är en ekorre = lekorre)  och letade grundligt på alla de ställen där vi hade lekt med den på vägen dit.
 
 
 
 
Ying hade en lydig-dag och fick springa lös. Glad som en lärka!
 
 
Betty var litet bekymrad tills hon kom på att isen sprack om hon hoppade bomben på den. Vinterbadare!
 
 

Snabbis

Publicerad 2012-10-27 12:29:52 i Allmänt

Bara en liten snabbis för att meddela att mitt sexiga inlägg fick avsedd effekt - jag har nog aldrig haft så många unika läsare!
Hädanefter kommer det alltså att bli minst ett snusktantinlägg per vecka.
Så kan jag börja sälja reklamplats sen!
 
Nejdå, lugn bara lugn. Det var bara ett experiment.
Idag skall det handla om gift.
Jag har nämligen börjat pimpla cyanamid igen.
 
Fast det heter ju inte så, det heter CY - NA - RA - MIN. Tror jag. Ett jäkla knasigt namn, helt jönsigt när man går till hälskokosten (där alla anställda ser döende ut, har ni tänkt på det?) och frågar efter nånting som heter cy nånting, cyan nånting eller cyama nånting eller - ja, så blir det cyanamid, för det är ju i alla fall nånting som man vet att det finns.
Fast inte just på hälskokosten, dårå.
 
Hur som helst - magen säger litet aj, mycket kr*ks för jag åt både kokt ägg och en tomat igår. För jag var ENSAM HEMMA en fredag kväll och det fanns ingenting annat i huset att äta, mer än Baileys.
 
Stackars stackars mig.
 
Och så måste jag göra rent ugnen också.

Blokes

Publicerad 2012-10-27 03:06:00 i O-hundigt

Nu tror ni väl att jag har blivit alldeles tokig, inte en hund i sikte i detta inlägg, inte ens som springsällskap eller livvakt.
Några andra grabbar i stället.
 
Alltså: TV-serien Mentalisten ser jag varje dag - han är jättecool, han. Det lilla jag har sett av skådespelaren Simon Baker i annat är väl inte så över sig, men just som the mentalist är han perfekt.
 
 
Och han ser ut så här - inga brillor i serien (än), men tydligen privat. Och det var ju finfint, det.
 
Nästa coola kille är en klassiker, förstås:
 
 
The one and only - Michael Caine.
 
Visst är de rätt lika?
 

Jag tänker på sex.

Publicerad 2012-10-26 23:39:00 i O-hundigt

Ja ursäkta, men jag måste ju i allsindar tänka på mina läsarsiffror. Upp, upp med er!
 
Faktum är att jag kanske inte så mycket TÄNKER på sex som KÄNNER sex.
När jag är ute och springer. 
 
(Det blir bättre och bättre, visst blir det?)
 
Alltså - jag känner sex MINUTER.
 
Mina springmusiklistor varierar en del, men det finns vissa inslag som ligger kvar, år ut och år in.
Ett par sådana exempel är
 
World of our own - Westlife
Désenchantée - Kate Ryan
Satellites - September
 
Och när jag hör dem, då hör jag, eller liksom känner, nån som säger:
Vi välkomnar följande åkare ut på isen för sex minuters uppvärmning...

Sex minuter, det är vad de har på sig att känna på isen och kroppens förhållande till denna, stajla litet och skrämma konkurrenterna. Samt få skäll av sin tränare.
Brrr.

Japp, så är det - är man konståkningsmorsa så går visst ränderna aldrig ur.
Hatkärlek, kan det kallas.
 
Men det finns ju en anledning till att vissa låtar används om och om och om igen på uppvärmningen - de går i lagom upp-pulsningstempo och de är peppiga.
När jag började lyssna på rysk pop insåg jag genast varför ryska konståkare är så snabba och starka - så klart, med den musiken att träna till!
 
Men det finns naturligtvis prima springsaker även västerut.
Här är några exempel på en halvgammal tants springlåtar just nu:
 
Lipstick - Jedward (om och om och om igen, perfekt uppvärmning)
Miss Kiss Kiss Bang - Alex Swings Oscar Sings (den här kan man ta på slutet när man egentligen är rätt müde. Den är så taktfast så det är som att bli piskad till litet tempo!)
Valerie - Glee Cast (men försök för allt i världen inte med Amy Winehouse-versionen. Då vill man bara gå hem)
Rödt Kort - Peter Sommer (det ska förstås vara ett ö i form av ett o med snedstreck genom, men hur åstadkommer man det?)
Moi... Lolita - Alizée
 
Sen en hel massa ryskt också, men så katten heller om jag orkar sitta här och transkribera.
Så där ja - ut och spring bara!
 

Baby let your hair down!

Publicerad 2012-10-26 20:27:02 i Sprunget

Ja, för det är ju fredag!
 
I mitt fall var det så att jag gick här och tyckte synd om mig för maken är i residensstaden och äter middag (säkert jättegod) och Minsta Barnet var på väg bort för att vara kvällsbarnvakt.
Hallå? Jag då?
 
Det var då Ying puffade mig med mulen och sa: Baby, let your hair down!
Alltså: fimpa knuten och fixa en fläta eller ett par i stället så tar vi en springtur.
Och så gjorde vi det.
Idag rustade jag mig till och med med mössa - jo, för det går ju bra när jag har fläta.
Minsta Barnet skärskådade mig där jag stod i springtajts och vindjacka och så myssen överst.
-Du ser ut som en liten värsting! blev hennes omdöme.
Det är nog nåt fel på min självbild, för jag trodde jag såg atletisk och oövervinnerlig ut.
 
Nåja, sen sprang vi i alla fall.
Och det gick lika bra som sist!
Idag hade jag till och med musik på - Ying är så lätt i handen och följsam nu så det är närapå som att springa själv, alltså kan jag ha musik i öronen. När vi springer i drag kommer jag däremot att fortsätta ha öronen fria - känns litet fånigt att hojta anvisningar när man inte ens kan höra dem själv.
 
Nästan 50 minuter var vi ute och det var ganska så ljuvligt, trots svinkyla, blåst och mörker.
 
 
Värsta värstingen!
 
 
Näst värsta värstingen.
 
När vi kom hem igen hade MB gett sig iväg till "sina" barn och övriga flocken behövde ju också kvällsluftas. Inte kunde jag ju lämna Ying ensam hemma då - det var ju skillnad med de andra, de var ju inte ensamma, de var ju flera ju!
Så, på med Jazzens tröja och allas reflexer och ut igen.
Det är märkligt ändå att kläder som duger rätt bra att lubba i, värmemässigt, är så otroligt mycket för tunna när man går, efter springturen.
Och så trött man blir!
Ying gick och puttade på mig och sa: -Visst är det jobbigt när man måste gå ut med hundarna, matte? När man har sprungit, matte, visst vill man bara vila då, och inte ta ut hundarna! Visst matte?
Och det var ju bara att hålla med.
Jazzen fräste: -Det var ju inte precis som att jag BAD om att få gå ut! och det var förstås sant.
 
Efter en halvtimme i snålblåst kom vi hem. Det räckte så bra så. Fast Betty tycker det är VÄLDIGT spännande med alla löv som blåser omkring. Men jag tror vi skall förlägga våra lövjakter till dagtid i fortsättningen.
 
 
 

Vad har jag gjort?!!!

Publicerad 2012-10-26 10:05:00 i Allmänt

 
Jag såg just statistiken för den här bloggen för senaste veckan, och det må jag då säga - det går UTFÖR!! Ser ut som rena slalombacken, faktiskt.
Så nu undrar jag bara: vad har jag gjort?
Däremot vet jag vad jag INTE har gjort: jag har inte satt mina mamelucker på huvudet igår kväll, av den enda och enkla anledningen att jag hade inga på mig. För annars!
 
Igår morse lämnade jag bilen hos däcksbytarstället och det var riktigt ruggigt för jag fick lov att skrapa vindrutan först. Ett hemskt göra eftersom jag egentligen behöver trappstege om jag ska lyckas med det, nu fick jag i stället gno fram liksom ett par små titthål.
Tur ändå att det är väldigt nära till meckisen.
 
 I alla fall: när jag å kvällningen åkte och hämtade hundmat (de äter mig ur huset, di ojurren!) så kom det snöfnyk i luften. Till och med jag, strikt anti-vinterfundamentalist, tyckte det var litet fint.
 
Sen var det dags för kvällspromenaden med de små. Då snöyrde det litet mera. Och sedan ännu litet mera, fast bara tunn småspik, liksom.
Och sen började det blåsa i byar, jättehårt, jättekallt - jätteont i pannan! Aj och Oj och Ta mig härifrån men fort!
Samma sak tyckte Jazz. -Jag sa ju det, jag sa ju att vi inte skulle gå ut! sa Jazz hela tiden och det hade han rätt i för han hade krupit in i buren-intill-elementet och morrat ganska övertygande innan jag fick ut honom. Han hade ändå en ganska rejäl kofta på sig, så han var väl den bäst rustade. (Bortsett från Polarhunden Ying, som liksom alltid är redo för såväl Arktis- som Antarktisturer.)
 
Hur som haver, det gjorde så nubbans ont i pannan så OM jag hade haft förstånd nog att dra på mig yllebenkläderna så hade jag på ort och ställe, och helt obrydd om synlighet, dragit dem av min umpa och på min skalle. Dessutom - får mitt postament plats i dem så borde ju rimligtvis hårknuten rymmas också!
 
 
 
 
Jazzens varma kofta, fast tidigare på dagen, när himlen såg ut så här:
 
Kopparsulfat?
 
 

En ny karriär?

Publicerad 2012-10-24 22:03:50 i Betty

Det finns ganska många kurser och hundskolor för sådana som vill skaffa sin hund en karriär inom det filmiska. I reklamfilm eller spelfilm. Eller på teatern, för den delen.
Jag skulle absolut nappa om det kunde garanteras att hundens motspelare blev Mikael Persbrandt. Och att jag fick vara regiassistent. Annars får det vara.
Så jag tror vi lämnar det.
 
Men:
Det är mörkt tidigt nu, redan vid halvsju på kvällen är det närapå kusligt ute.
Inte bara närapå, tycker Betty som ser spöken och läbbiga saker nästan överallt. Saker som vi går förbi nästan varje dag utan att det så mycket som rycker i ett morrhår blir hin håle och hela hans anhang i mörkret.
 
Mitt i mörkret, på en gångväg genom ett intet och där två gatlyktor i rad hade pajat - där mötte vi en gubbe som bar på en fåtölj.
Och det var då jag kom på det där med den nya karriären, för Betty blev så om sig och kring sig att hon började kloppa värre än vanligt med bissingarna.
Vartefter hon insåg att varken jag eller bröderna tyckte att fåtöljgubben var jättekuslig så kloppade hon litet mer lågmält.
Och vet ni - där i mörkret och diset så kunde man precis föreställa sig att hennes kloppetikloppetikloppeti, först högt och sen lägre, var en häst som galopperade bort!
Så då tänkte jag - radioteatern! Betty kan bli engagerad av radioteatern och tjäna jättemycket pengar!
För vi vet ju att hon kan låta som en liten pippi, en trött gris, en arg gris, en hungrig gris, en gris i största allmänhet, en frustrerad utomjording, en katt och en Mycket Liten Hund.
Dessutom som en nödvändig ingrediens i det fall att Radioteatern tänker sig att sätta upp t.ex. Ivanhoe eller Bröderna Kartrajt.
Eller i en dokumentär om dressyr.
 
Jistanes, vad vi kommer att tjäna slantar!
 
 
 
 

Tut weh!

Publicerad 2012-10-24 17:51:26 i Film

Det är så nedra kallt nu, så man får ont både här och där. Idag kändes det särskilt lömskt i tårna. Det är så löjligt att ha ont i tårna, ingen grande angoisse över det precis, bara så man går och känner sig smågrinig och inte ens riktigt kommer på varför.
Nåja, det finns värre.
Det finns t.ex. oerhört stökiga kök. Själv ämnar jag nu "outa" mitt ruggiga kök som blir städat hela tiden tycker jag, men ändå alltid ser ut som skräpkammare nr 1.
Jo, för jag måste ju visa hur det ser ut då när hundarna får maten.
Och tyyyypiskt typiskt var det Ying som fubbade först och sen kastade sig Jazz ner i Olles matskål och det hela blev inte alls så käckt och prima och genomarbetat som det var tänkt.
Men då kan ni ju tänka så här: -Bah! Det där kan ju JAG fixa mycket bättre!
Och så får ni liksom känna er duktiga och bli litet inspirerade.
De som inte har tillgång till en så stor bunt hundar som jag kan ju kanske värva barn, karlar, fruntimmer, katter och marsvin. Eller vandrande pinnar, om endast sådana gives.
Jag ser fram emot bildbevis, men om ni tänker använda er av insekter i några av rollerna så var snälla och ange det i en varnande förtext, på det att jag icke måtte sitta så nära datorskärmen. Tack.
 
 

Saker man kan säga

Publicerad 2012-10-24 13:11:00 i Allmänt

Top o' the morning to ya!
 
Det är roligt med fyndiga uttryck.
 
På engelska har de särskilt många sådana, tycks det mig.
Som "put a sock in it", vilket man först gärna vill säga till Betty när hon oavbrutet tjatar och säger att alla måste bry sig om henne genast. Sen ångrar man sig, när hon har tuggat fullt av malhål på ens bästa varma sockor.
Man kan också kalla nån för en "useless knob", vilket låter liksom så handfast.
Bob's your uncle är ju också helt förtjusande och användbart, liksom keep your hair on.
Det sistnämnda kan också bytas ut mot "don't get your knickers in a twist", och just det uttrycket tänker jag på så gott som dagligen på hundpromenaden.
 
 
Jag lyckas aldrig få till nån bild på det vanligaste och värsta trasslet, det som uppträder flera gånger varenda promenad. Då tillskapar han sig liksom en åtta av sitt eget och/eller något annat/några andra koppel, en åtta som hasar allt längre ner på benen så att hans steg blir allt kortare och snabbare.
Men tror nån att han bryr sig? Nejdå, han tassar på ända tills eventuellt även frambenen blir insnodda och han faktiskt inte KAN sich bewegen någe mer.
Men även mer bildligt kan man säga "don't get your knickers in a twist" till Ying, eftersom det betyder "jaga inte upp dig så inåt pepparn!". För jagar upp sig gör han, över litet av varje. Oftast GÖR han inte så mycket av det, men jag ser ju att han blåser upp sig och så fnyser han, förstås. Och ser mäkta kinesisk ut.
 
 
 
 
Synnöve, kanske?
 
 
Betty har kommit på knepet - när man blir litet extra sugen går man fint fint och har kontakt med matte. -Och funkar inte det kan man alltid bita henne litet, tipsar Tigern. Grr.
 
 
Tur att de är rätt trötta på kvällarna, i alla fall.
 
Näe, hörni, nu ska jag ta till mig ett annat utmärkt engelskt talesätt: One tongue is enough for a woman.
 
Så: pip, pip, cheerio, old beans!

A (China-)Man with a Mission.

Publicerad 2012-10-24 10:12:00 i Sprunget

 
Igår kväll - då var det kallt! 2 grader, visserligen på plussidan, men ändå. Brrr.
Nåja, bara att klä sig efter väder, och efter aktivitet. För det var dags att ta en springtur.
Ying och jag rustade oss nästan till tänderna med reflexer och sen gav vi oss iväg på en stadstur.
Ingen draghjälp igår, alltså.
Men vet ni vad - det gick så bra igår! Äntligen kändes det nästan som om jag har förbättrat min kondis..
Till och med Ying var imponerad, tror jag - ibland tittade han så frågande på mig: -Är det inte dags att GÅ snart?
Och visst gick vi litet, men mest för att rasta Ying och för att ta det litet piano ändå, inte för att matten absolut inte orkade springa mer.
Till och med i uppförsbackarna gick det bra, och i ett par uppförsbackar sprang jag till och med jättefort. Jättejättefort!
Nå, det kanske aldrig händer igen, men den där springturen kan jag ändå leva rätt länge på - det gick  att komma nån vart, liksom. Trots mediciner och dumhjärta.
Det är egentligen bara Ying som inte tycker att detta springprojekt är rena vansinnet - Ying är min supercoach!
 
Och apropå sånt, här kommer en alldeles otippad musikfavorit: Tommy Körberg och Danny Saucedo. Vem hade trott det?!
En sån där riktigt smäckig höstlig power-ballad, som gjord för nån storfilm. Den går på repeat här nu, och jag kan intyga att även om den är bra första lyssningen så är den bättre den 10:e, och efter så där 20 så kan man bara inte få nog! (Mitt eget sångbidrag gör det förstås ännu bättre. Ähum.)
Dessutom - i en instrumentalversion är den ju rena konståkningsdängan ju - ahhh!!

Shopping

Publicerad 2012-10-23 15:18:00 i O-hundigt

Idag gav jag mig nedåt det lilla centrumet i den lilla staden för att köpa orangefärgat manchestertyg. Eller corduroy, som det heter numera.
I så fall, om det gäller att trumfa över med ord, så tänker jag kalla det korderoj, det låter rejält och bra.
 
Men det spelar ingen roll vad det heter, det stod i alla fall inte att uppbringa.
 
I stället kom jag hem med 1,5 liter julmust (nu igen), 1 pkt Magnussons hundkex, 1 påse med blandade hundkex (lösgodis för hundar) och en liten hink med hundgodis i remsform.
 
Bra och trevliga saker alltihopa, men förb*t svåra att sy en kjol av.
 
Hur som helst - när jag skulle hämta min bil igen stod det precis en sån bil som jag drömmer om framför min: en svart Chevrolet Tahoe, flexifuel dessutom. Åå, jag ville knycka den!
Och när jag gick runt för att komma till förarsidan på min bil så låg mellan bilarna - en bilnyckel med fjärrgrej! Av Chevroletmodell!
Jag önskade så att jag kunde slänga alla praktiska och moraliska hänsyn åt fanders, säga "det man hittar det får man behålla!" och köra iväg utan att någon någonsin skulle försöka göra något åt det.
I stället gick jag in i närmsta butik i en vild chansning, en sån där affär där man köper mobiltelefoner och sånt var det och frågade glatt om det var någon där som ägde en Chevrolet Tahoe.
En jätteilsken tjock gubbe nappade direkt och sa att det var hans och det var för f*n inte hans fel om jag inte kunde komma ut med min bil.
Va!!!
-Inga problem, sa jag, kommer jag inte ut med min bil så kör jag bara iväg med DIN bil, och så dinglade jag med nyckelknippan och log så rart som nästan bara jag kan.
 
Och då sa gubben, nej SKREK: 
-VAR FAN HAR DU HITTAT DE DÄR?!!!
 
Ingen vänliga veckan där inte.
Nåja, med den kroppshyddan, den ansiktsfärgen och det humöret lär han väl inte bli så långlivad, och dör han inte av sig själv så är det väl nån som tröttnar och slår ihjäl honom.
 

Om att ha pli

Publicerad 2012-10-23 13:42:00 i Allmänt

-Jojo, det gäller att ha pli på dem, när de är så många! händer det ganska ofta att folk säger till mig när jag är ute med flocken. Det enda rimliga svaret är förstås att se outrönlig fast vänlig ut. Så får de tro vad jag vill.
Ibland är det nämligen inte så helt med det där pliet, vilket vi såg igår, när Jazz höll på att taga så väl sig som mig (ooo! mitt hjärta!) av daga.
Nåväl - pli. Vad ÄR pli - egentligen? Alltså - vad är det för ett ord? Ämnar undersöka detta och återkomma i ärendet.
Ämnar ävensom verkligen ta tag i detta eviga tjafs och trams på promenaderna när vi möter en eller flera hundar. Det skall väl för f*n inte vara omöjligt att få mina små fyrbeningar att hålla klaffen och uppföra sig, heller!
 
Men det här skulle handla om nåt annat som jag har pli på. Smått förvirrad som jag är.
Det var nämligen så att jag häromkvällen i vanlig ordning langade in en bunt tvätt i den för ändamålet avsedda apparajten.
En hel massa springkläder hade jag samlat i tvättstugan och pulade in i tvättmaskinen, men så kom jag på att jag hade en tröja liggande i köket också. (Just snygg ordning.)
Så då blev jag liksom stående - maskinen stod och gapade med luckan, halvfull. Jag tövade.
Men så bestämde jag mig - och sa:
-Matte ska bara hämta en grej till, du kan vänta här.
Och precis när jag gick ut genom dörren, vände jag mig om och sa: -Stanna här, STANNA!
 
När jag kom ner igen visade det sig att tvättmaskinen hade jag verklig pli på, den stod så snällt kvar och väntade och hade inte rört en fena.
 
Men vid det laget hade jag förstås insett att min förvirring hade nått oanade höjder, så det var liksom ingen riktig glädje med det.

Frukosten

Publicerad 2012-10-23 11:03:00 i Ying

När jag inte äter kakor till frukost (och de allra allra flesta dagar gör jag faktiskt inte det. Tyvärr.) så brukar jag äta två rostade smörgåsar med bregott och apelsinmarmelad på.
Det värsta som finns är rostat bröd som har hunnit kallna innan man puttar på smöret - såna mackor går tveklöst till hundarna i mitt fall.
Liksom sådana brödskivor som har fått annan färg än bara svagt fläckvis gyllene. Sådana kallar jag förkolnade och de går till hundarna (eller i kompostpåsen).
 
Fast sen är det inte alltid jag orkar eller ids äta upp alla hela två mackorna. Då hör det till att Ying ska få det som blir över.
-Hallå Ying! säger jag. För Ying ligger alltid på golvet nästan på mina fötter.
(Den enda gången Ying inte är i min omedelbara närhet är när Äldsta Barnet är hemma. Då alternerar han mellan henne och mig. Rart. Alla andra är sk*t, säger han. Fast om jag går ut och lämnar honom hemma, då måste han ju liksom nedlåta sig att häfta vid hussen eller Minsta Barnet. -Tveksamt nöje, men nån måste ju ta hand om det, säger Ying).
 
I alla fall blir det nästan aldrig nån reaktion på den där första uppmaningen. Men skam den som ger sig.
-Farbror Ying! Hallå! Macka! säger jag, och försöker låta inbjudande.
 
Då lyfter Ying först på huvudet och sedan på hela sig. Råkar jag hålla smörgåsbiten för nära honom så fnyser han och backar, han vill att man ska servera med finess.
Så smörgåsen skall hållas så där en decimeter ifrån mulen, och sen vädrar han en aning. Verkar det inte alldeles ruskigt så kanske mulen kommer litet närmare, för noggrannare inspektion.
Sen tittar han på mig, frågande och liksom skeptiskt.
-Jo då, de E me marmelad! säger jag övertygande.
Och då tar Ying sin mackabit, först med ganska långa tänder, ifall det skulle vara nåt lur, men sen mumsar han.
O, vad Ying kan mumsa! Jag tror att själva ordet "mumsa", som är ännu en sån där onomatopoetisk glosa i rätt sammanhang, måste ha uppfunnits av någon som gav smörgåsar till en pej. Det kunde då också ha kommit att heta "oomfa" för så låter det också.
 
Ett annat ljud som hörs när Ying äter smörgås är "krrrrr - gnrr - mnjrrrr".
Men det, det är bara Tigern som tigger.

Livet är rikt!

Publicerad 2012-10-23 09:54:10 i Betty

I morse hade vi som vanligt värsta mysstunden innan vi gick upp. Den som tillgår så att Betty och Tiger har lekslagsmål nästan i mitt ansikte och Ying står nedanför sängen och liksom också trycker sig upp i mitt nylle. Mitt nylle - hans mule. Låter vackert.
Men så blev det alldeles stilla. En andäktig stillhet.
Alltså - det var egentligen bara Betty som drabbades av den där initiala stillheten, men de andra två blev så paffa så de blev alldeles andäktiga de också.
Betty satt alldeles som förtrollad och till och med glömde att andas. Bara ibland kom det en liten flämtning och så ett litet "klopp" på det.
Till slut blev hennes känslor inför detta fantastiska henne alldeles övermäktiga, då måste hon göra en serie krumsprång runt hela sovrummet (vilket är anordnat ungefär som en hinderbana, måste jag tyvärr erkänna).
Sen fort upp i sängen igen och spänd väntan.
Hade det bara varit en inbillning?
Efter en låååång väntan (flera två sekunder, ungefär) - blev lyckan total: det VAR ingen inbillning, det var på sanning, och det var så underbart så Betty måste vända sig mot mig och bita mig en aning i näsan.
Delad glädje är dubbel glädje, liksom.
 
Men så spänd förväntan igen.
Och där kom det:
-knack, knack, knack.
-tass, tass. Krafs.
 
Hurra! Det satt en blåmes på fönsterblecket och pickade på rutan!

Hjälp!

Publicerad 2012-10-22 14:13:00 i Jazz

Idag höll det på att sluta med ett eländes elände - hjälp!
Men som tur var gick det bra, inte en skråma på nån utom på mattens trygghet, kanske.
Vad som hände var att när vi var på hemväg från promenaden mötte vi, fast de gick på andra sidan av en vältrafikerad, snabbtrafikerad gata, en matte med en ganska stor svart hund. Tigg började förstås gaffla, för det gör han alltid om han har flocken med sig, Betty satte i också. Och antagligen hade den där hunden nåt slags attityd (den gick i nosgrimma också, och det kan ju tyda på att den "sa" nåt som inte jag uppfattade) för plötsligt började Jazz fräsa till - han som mest bara brukar vara cool och se ut som han inte känner oss. I alla fall - Jazz gjorde ett utfall och kastade sig framåt. Och då gick koppelhaken sönder! Ingen vek sak heller, men kanske med några år på nacken.
Så Jazz störtade sig över vägen och precis då kom det en bil från ena hållet och strax en från andra hållet också!
Tur ändå att han är kvick som en råtta min lilla skrutt, och målmedveten - han liksom rann upp på andra sidan och hade fullt sjå med att försöka komma åt den andra hunden. Och där stod jag, på andra sidan och ropade: -Stanna där Jazz, STANNA DÄR! För jag måste ju vänta på en glugg i trafiken så jag kunde ta mig över med mina övriga fyra!
Brrrr, det var ruskigt!!
Över kom vi i alla fall och Jazzen fick ha sitt trasiga koppel som improviserat retrieverkoppel på hemvägen. Jag tyckte att jag tog det rätt lugnt och inte skärrade upp mig, men nåt var det nog för alla fem gick alldeles lugnt och ordentligt resten av vägen.
 
Usch, så fort det kan hända saker. Det här var tredje gången Jazz satsade på att bli överkörd: första gången var det på samma väg fast längre hemåt, då backade han ur sitt halsband för att nånting smällde. Och då var det MÖRKT också. Tvi.
Andra gången var då när vi förlorade Peppar - då var Jazz också uppe på motorvägen, rädd och förvirrad.
Och så idag, då.
Nu kan det liksom räcka, tycker jag. Jag hade ju lärt mig att aldrig ha honom i vanliga halsband, alltid stryp, inte släppa honom lös - nu får jag visst vänja mig vid att provrycka kopplen också.
Usch, igen.
 
Nåja, i övrigt var det en bra promenad - det är kallt idag, men solen värmer riktigt snällt om man hamnar rätt.
 
Jag har gjort klart min blomsjal, och det passade ju bra idag.
 
 
En sommarklänning fick komma ut och luftas innan den stuvas undan till i vår.
 
 
Sol i skogen!
 
 
Lillråttan. Innan han ställde till det.
 
 
Luddet. Som jag borstar!!!
 
Och så resten, i en nedra röra.
 
 

Dokusåpa

Publicerad 2012-10-22 11:13:00 i Betty

Gårdagens lilla rulle med de nya svenska storstjärnorna Betty och Tigger.
En varning är dock på plats - soundtracket, om man så säger, är en nedra dänga att bita sig fast. Så man går och trallar och gnolar ganska fånigt ganska länge.
 
 
 
Men ni kanske inte är lagda åt det hållet? Själv går jag ständigt och småsjunger och visslar och beter mig illa. Som den gången när jag sjöng "Jag ska ta morfar med mig ut i kväll" med verklig emfas, alldeles ensam - som jag trodde... Nåja, då var det i alla fall några som blev glada och själv skrattade jag så jag trillade omkull i en snödriva.
Andra sånger som är trevliga att sjunga verkligt högt är t.ex. "I fjol så gick jag med herrarna i hagen" - oj, vilken inlevelse man kan få till.
Häromsistens fann jag mig själv sjunga "Hanna från Arlöv" och känna mig hur proletär och förtryckt av patriarkatet som helst. Ganska ofta trallar jag "lifestyles of the rich and the famous", men den är litet lurig för då måste jag spela lufttrummor också och det kan bli knöligt med alla di därna kopplen i handen.
 
Ibland gör jag små sånger själv också - inte så att jag sätter igång och komponerar med avsikt utan jag kanske börjar med nån liten visa och sen svävar jag ut i andra tongångar och sätter till små ord, och ni kan ge er på att det blir enastående bra och vackert på alla sätt. Jag är nog en riktig sån där renässansmänniska, jag. Med ett litet tillägg:   ;)   som det visst ska vara nuförtiden.

Dagens läsning

Publicerad 2012-10-22 10:04:00 i O-hundigt

Till skillnad från Minsta Barnet har jag inte försovit mig idag.
Till skillnad från Minsta Barnet behöver jag nämligen inte stå vid en busshållplats kl. 7.20 och se alert ut. -Nåja, sa MB, jag missar bara en lektion: kemi, och det är lätt.
 
Lustig unge. Lustig skola också, eller lustigt program. Jag förhör barnet ofta ofta om hur det tillgår egentligen.
-När ni läser Barabbas på svenskan då - då pratar ni om den på svenska?
-Jadå.
-Och sen på rasten då, pratar ni svenska då?
-Näe, då pratar vi engelska!
-På franskan då, då pratar ni franska?
-Japp.
-Och om ni behöver nåt annat språk - blir det svenska då?
-Just det.
-Och sen pratar ni engelska på rasten?
-Just det.
 
Det är alltså så att hela programmet tillgår på engelska, utom franskan och svenskan. Och umgängesspråket är engelska, fast de allra flesta eleverna är svenska. Och det här programmet försiggår i en någotsånär normal gymnasieskola (om sådana gives).
Så min nästa fråga blir förstås:
-Men de andra barnen på skolan då - (infoga höjt ögonbryn från MB) - tycker inte de att ni är litet konstiga när ni pratar utrikiska hela tiden?
-Näe, svarar barnet. De tror kanske inte att vi kan prata nåt annat.Och förresten är de vana.
 
Som sagt, lustig skola. Som blivande (nåja, vi får väl se) pedagog finner jag det oerhört intressant.
Bara pluggmängden är häpnadsväckande. Att det gives sådant i dessa dagar, och att ungarna söker sig dit frivilligt, i större skaror än vad som kan mottagas.
Det tycks mig som om det skulle kunna ställas högre krav på ungdomar i gemen än vad man törs göra. Gör spridningen större i skolan, tycker jag. Låt det bli sk*tsvårt för dem som vill ha det så, och lätt fast också lätt att bygga på, senare, för dem som vill ha det så.
Men även "lätt" ska ju vara utmanande - så man känner att man växer. En aning svårt, men inte för svårt.
 
Oj. Det här blev då inte hundigt alls, inte. Men så ligger de också och snarkar allihopa, de flesta kring mina fötter.
 
Bara en iakttagelse till, från den galna vetenskapskvinnan: språket. Nog märks det att ungen parlerar utrikiska om dagarna. Vissa saker kommer hon att kunna uttrycka bara på engelska, till det ställer jag mig en aning vemodig, liksom. Och ibland är det ord som förvanskas och blir halvengelska. Som när vi talade om Jonas Gardell-serien (som jag inte orkar se, fast jag verkligen vill) och hon inte kom på hur det hette, det där - hette det homofobia, kanske? Och de gamla grekerna som de läser om i filosofin, de får ju en aning märkliga namn, för en svensk. Troligen för en grek också.
 
Minsta barnet är mitt marsvin, som det stod i någon textning. Fast det på svenska förstås ska vara försökskanin.
 
Nåja, nu till dagens läsning; Eifel-Blues av Jacques Berndorf. Baksidestexten säger: Eine Eifel, völlig in der Hand der Bundeswehr, angesiedet um Giftgasdepots, abhängig von betrunkenen Soldaten, überwacht von MAD-Schurken..." och den är rätt hårdkokt, får man säga. Hjälten Siggi har just fått däng nåt så in i bomben av en man som kallar sig utbildningsråd men som egentligen är proffs-uppklåare och -undanröjare. Brrr.
 
Och förresten: who am I to judge? Franskafröken i vardande som mest läser tyska och en aning engelska...
 
Och trattar i sig kakor!
 
 

Men sen då?

Publicerad 2012-10-21 19:40:00 i Allmänt

Vad hände det sen då, tro, denna oktobersöndag?
T.ex. hände det sålunda att matten inte klädde på sig eller borstade håret på hela dagen!
När jag tog ut Ying på cykelturen hade jag craftunderställströja, vindjacka och springbrallor - ni vet såna där halvblanka tajta saker som är så oerhört klädsamma.
När jag kom hem så var jag en aning echaufferad - det blir gärna så när man har med Ying att göra - så jag bytte på överdelen till tunn tröja och fleecetröja. Ännu ett fynd från mitt oerhört ostädade sovrum - en alldeles ny mjuk fleecetröja som är bredrandig i ljusrött och mörkrött. Mmmm.
Men de snygga benkläderna behöll jag förstås på. Sniggt!
Sen tog jag ut terrioristerna på deras lilla tur.
Först tog vi med oss hussen och min hoj eftersom jag nära nog hade färdats fram på fälgarna tidigare och eftersom jag aldrig riktigt har lärt mig hurusom man pumpar en cykel på effektivt sätt.
 
 
Varje gång det liksom puffade till jättehögt blev Betty mycket glad och intresserad. Hon skall bli cykelmek när hon blir stor.
Och det kan minsann behövas för nu har maken försökt inskärpa i mig hur jag ska göra, nämligen:
1. ta av svarta huven
2. skruva av hylsan
3. skruva upp ventilen
4. skruva på hylsan igen, fast bara litet
5. aptera pump och puffa i luft
6. ta av hylsan
7. skruva ner ventilen
8. skruva på hylsan helt och hållet
9. sätt tillbaka svarta huven.
 
Nej men! Att jag inte har kunnat räkna ut detta själv!
 
 
Nåja, nu vet ju Betty, så nästa gång blir det en baggis.
 
 
Sen traskade vi vidare i det fina duggregnet - det var bara en liten aning mer än dimma - som om himlen använde ett särskilt fint sprutmunstycke.
 
 
Så här glad blev tigern när han fick springa lös.
30 sekunder senare var han ännu gladare och jag var uppgiven, snuskhunden hade rullat sig i b*js.
Minsta Barnets memoarer skall heta: "Två pinsamma föräldrar och en b*jsig tiger", kommer att sälja som tusan!
 


Men glad jag är ändåååååå! sjunger tigern.
 

 
 -Fast ge mig godis nu!
 
 
Betty är inte världens största staffa, inte. Tigern mäter 27 cm över manken när han har täcke på.
 
 
 
-Glöm inte bollen, det säger jag dej! säger Betty varje gång vi ska gå ut och gå. -Jasså, det säjeru? säger jag då, för att verka självständig och så. Men bollen tar jag förstås med.
 
 
Sen gjorde vi en liten skojig lek på två stenar, men det kommer det en riktig kioskvältare till film om, så ni får ge er till tåls.
 
Hem en sväng, äta några mackor, lyssna på Minsta Barnets klagolåt (hon kokade kola och sen blev det himla många kolor att slå in).
-Bra, mackor. sa Tiger. Sen blev han putt. Och nedputtad från stolen. Nybadad och allt, haha!
 
Nåja, efter en vilopaus - nästa gäng!
 
Byte av översta rocken igen, eller alltså, vad jag på överkroppen bar. Nu blev det istället-för-BH, funktionströja, vindjacka lätt som ett fjun samt dito väst. De två översta i ill-aprikos resp. illande reflexgult, ni må tro att jag var höstgrann!
 
 
Som tur var kom jag ihåg att byta Dockstatofflorna mot nåt mer funktionellt! Jag känner mig alltid som en liten farbror när jag tofflar runt i dem och det är säkert mycket bra ur nåt genusperspektiv. Jag liksom jobbar med min självbild, kan man kanske säga. Annars valfri annan floskel, jag är inte småsint.
 
 
Jazzen har sin egna puppiasele och Olle har fått låna Tigers. Eller som Olle själv uttrycker det: -Blivit påtvingad den förb*de skurkens fångdräkt! Olle är så petnoga ibland...
 
 
Jazz gillar inte vädret, men han gillar att springa.
 
 
Olle tycker det är litet ocoolt och provinsiellt att springa, men vädret har han inte så mycket emot.
 
 
Uppförsbackar är allra bäst, tycker Jazz. Åhej åhå!
 
 
Vi var ganska lata och tog bilen till springspåret. Småhundarna tycker det är skönt att få sitta varmt och torrt och slippa gå hem. Vi nöjde oss med 2,5 km jogging idag.
 
 
 
Det här är faktiskt makalöst - den här lampan på hörnet har inte funkat på 15 år eller nåt - då mekade maken med den hej vilt men vi bestämde oss för att ledningarna var råttätna eller nåt. Idag skulle maken ta ner den och sätta dit en annan eller vad som helst (för det är TOKMÖRKT i vår trädgård, och man hittar inte upp på trappan ens en gång!), och så skruvade han i en lampa - och så började det lysa!! Sen försökte han sätta i en något starkare glödis - då slutade det lysa. Men med den svagare funkar det finfint nu och vi är glada som lärkor och förvånade som - som bostonterriers, kanske?
 
En annan makalös sak är detta: jag har nu två kvällar i rad serverat aftonvarden på så sätt att samtliga ulvar placeras sittande mitt på köksgolvet, huller om buller fast ingen vill sitta jättenära Jazz för han har sina ryck. Tandryck. I alla fall - det luriga är att de skall sitta kvar där medan jag ställer ner deras skålar, och kvällsmaten är JÄTTEGOD, för det är mjukkonserv i och så är det hela uppblött i VARMT vatten. Mmmm, säger hundarna.
I alla fall, alla sitter kvar, fast liksom på nålar och Jazz försöker tjyva ibland men det har han inget för. Och sen kommer själva experimentet, det som jag håller på med. Jo för jag är en galen vetenskapsman, det är jag.
Igår när jag gjorde det första gången visste jag inte alls vad jag skulle tro om utgången, för det är så att Yings matskål står framför vedspisen, Jazzens står diagonalt på andra sidan köket, vid ena frysen, Olles står framför köksbänken, Tigerns nästan i hundslussen och Bettys framför diskbänken, mellan Yings och Tigers. Skålar runt hela kökets omkrets, mer eller mindre, och i mitten ett gäng hungriga typer.
-Varsågod! tjoade jag bävande. igår alltså, idag kände jag mig tryggare.
För si: alla de små kritterna lopp så målmedvetet just till sin egen matskål, och ingen enda försökte ta en annan skål som t.ex. stod närmare eller som det var tre gånger så mycket i.
Precis som små välordnade pirayor överfor de tiljorna, om man kan tänka sig såna djur.
 

På två hjul och fyra tassar.

Publicerad 2012-10-21 15:42:00 i Ying

Ying och jag har helgat vilodagen med en ganska lång cykeltur.
Förbi en hästtävling, rätt många som tränade hund och en del andra grejer.
Ying springer som en galning!
På ett ställe fick han gå lös ganska länge medan jag gick med cykeln (uppåt, uppåt, uppåt) och då tyckte jag ju att han kunde vila litet.
Icke sa Nicke, och Ying också - då passar man på att springa ruscher och sånt som matten inte orkar med.
-Bara för att du är tjej, säger Ying. Och menar fruntimmer. Men det spelar ju ingen roll vilket ord man väljer, en mullig mansgris är han hur som helst.
I alla fall så tycker jag mig märka att Ying skulle vilja DRA hojen. Törs man det, tro? Jag lurar i alla fall på att koppla honom för drag och sätta honom i draglina i framstolpen på cykeln, eller vad det nu heter. Den som liksom utmynnar i ett styre. Men sen får jag nog välja avsides belägna rutter för a) vi vill INTE möta nå jyckar på såna turer och b) matten nog måste rusta sig med hjälm och den sortens.
 
 
Nu är det visst Ying som är kamouflagenallen!
 
 
 
 
 
 
Ungefär en halvmil blev det allt som allt.
Ying vill inte erkänna det, men han är allt en aning trött nu...
 
 
Småfröna.

Sicken blås!

Publicerad 2012-10-21 12:40:51 i Betty

Jag tror Betty har gått i barndom, det kan ju synas litet väl tidigt. Hon är emellertid vildare och busigare och barnsligare än vanligt och säg nu inte att hon är understimulerad, för det är hon INTE .
Hon är bara busig.
Och vild och vacker.
Nu leker hon sedan en halvtimme tillbaka sicken blås med Jazz.
 
Det är ju så att man i vårt hus kan gå runt, om andan skulle falla på. Alltså från köket till hallen till bokrummet (där det också finns en TV) till TV-rummet (där det också finns böcker) till hundslussen (=skafferi- och badrumssmatten) och så är man i köket igen.
Eller också kan man gå åt andra hållet.
Eller springa, skutta, hoppa och rusa. Som Betty gör.
I alla fall så står Jazz i TV-rummet eller bokrummet och Betty smyger runt åt ena hållet, med en nalle i kamouflagedräkt (vad det finns!) tills hon är nästan framme hos honom. Då sparkar hon bakut och gläfser och kastar sig runt och så smyger hon runt åt andra hållet, tills hon är nästan framme hos honom från det hållet. Och så upprepas detta.
Ibland blir hon så till sig så hon tappar nallen nånstans och ibland är minsta barnet så slugt och ondskefullt att hon därvid tar upp nallen och söker smyga undan den.
Vilket inte lyckas.
Jazzens bidrag till denna lek är att stå still och, enligt MB, se ut som "älgen i Bambi". Vilken älg? frågar jag som är litet efterbliven.
Ibland tar Jazz nåt steg hitåt eller ditåt och då når lekens förträfflighet nya oanade höjder.
Och ibland måste vi kasta ut Betty för när hon leker så där vilt så händer det att lilla fröken glömmer bort att man måste gå ut innan man går ut, så att säga.
Men hittills har det inte misslyckats.

Litet om TV

Publicerad 2012-10-21 03:47:00 i Allmänt

I veckan (eller var det förra veckan?) såg jag Cesar M.
Jag är nog litet udda för jag gillar honom trots att jag är en snäll människa. Å andra sidan - många av de hundmänniskor jag respekterar mest gillar honom också.
Och många av de hundmänniskor jag respekterar minst, såna där okunniga supermjukisar som sabbar hundliv snabbare än man kan blinka, de går i spinn bara man nämner hans namn. Då går det där stora HAAAATET igång igen. Trist.
Men nu ska vi inte alls sätta igång och älta hans metoder och för och emot och sånt, för det är inte det som det handlar om.
Utan: det var ett par med och de hade två bostonterriers. Ni vet - såna här:
 
 
I alla fall så sa de där hundägarna att deras hundar, alltså bostonterrierna, påminde om servitriser som hade varit med om en bussolycka. Att de var helt vimsiga och snurriga och inte visste var det var och hela tiden tjatade: Vad hände? Vadå? Hallå? Var är vi? Vad ska vi göra? Och sen då? Hallå? Vaddå?
 
På repeat, liksom. Och det tyckte jag var så rart. Detta att folk talar om hur deras hundar "säger", det gillar jag. Peppar uppfödare Karin gjorde ofta det och jag tyckte så mycket om att lyssna.
 
Och sen behövde de där vimsiga servitriserna bli en aning lydigare och coolare och litet sånt, och ägarna behövde minska några hekton, så då fick de gå på ett ställe som hette "Thank God boot camp". Dessa amerikaner, tänker man.
Men: det verkade faktiskt jättebra! Man spänstar alltså runt och joggar samt gör diverse gymnastiska övningar såsom situps och armhävningar och - ja, ni vet. Och hunder springer med och dessemellan får den träna på att ta det lugnt medan matte eller husse spänstar på egen hand. Och så är det en hel bunt ekipage som gör samma sak. Och ibland får hunden sitta still medan man lubbar runt den, och ibland skall den följa efter när man springer baklänges, osv.
Jag tycker det låter jätteroligt, för både mig och hund. Var gives en sådan inrättning härstädes, frågar man sig?
I alla fall finns det en app från just det därna stället, den tänker jag nog ladda ner och prova!
 
Och så måste jag ju rapportera om slutet på This is England '86 också.
Ruggigt. Fast vackert. Även om alla som är med fortfarande är fula.
Brrrr.
Det kommer omgående en fortsättning som handlar om tre (tror jag) år senare.
Men vet ni vad jag vill se?
Jag vill se "This is England '10" eller så, där alla är revisorer eller advokater eller tjusiga hemmafruar i fiiina kvarter och har normala kläder och frisyrer och har gott till talpedagog och på charmkurs och allt skall vara så fint och inte alls oroande.
DET är vad jag vill se!
 
 

Film också!

Publicerad 2012-10-20 21:44:00 i Betty

Det var ju jättelänge sen jag la upp nån film här!
Så nu är det dags - ni har väl popcornen färdiga?
 
 

Ojdå.

Publicerad 2012-10-20 18:30:00 i Betty

Idag är det ännu en sån där grå regnig dag. Jag gav mig ut för att köpa hundmat och tänkte passa på att fara och träna litet med terrierna på klubben.
Men där pågick städdag och den tänkte jag tamejtusan inte bidra till. Förresten var den nog nästan slut.
Då for vi vidare till nästa för strosning lämpliga ställe - där pågick det MH. Så det var liksom kört.
Vidare en bit till - hurra, en trevlig promenadväg till ett trevligt ställe!
 
 
Först bara en bild på mitt käcka fynd - fyndat i äppelgarderoben innanför mitt sovrum (brrr! kallt!) - en liksom städrock från Marimekko. Gladorange med kommatecken på och blixtlås hela vägen fram. Perfekt denna gråa dag!
 
 
 
När Betty fick korn på vad det var för ett landskap vi hade nedanför oss, då blev det ett pip och ett gny. Konstigt ändå att hon bara kan SE en sandgrop eller sandhög och bli alldeles till sig! Och så var det redan allra första gången!
 
 
Betty är liksom självgående i förekomst av sandhögar - om jag kastar bollen upp på en hög springer hon upp och tar den, sen springer hon ner och springer raskt upp i samma hög igen eller också i en annan, sen släpper hon bollen och väntar tills den har rullat ner några meter innan hon kastar sig efter den igen. Det blir liksom en pendelrörelse, och när svängningarna börjar avta får jag ta bollen och kasta upp den igen och börja om. Så där står jag och såsar medan hundarna blir tröttare och tröttare. Prima!
 
 
Ibland fintar jag bort Betty för att Tiger ska ha en sportis. Ibland stoppar jag undan bollen ett tag. Då uttrycker sig Tigern så som kanske framgår ovan. Eller måste jag sätta dit en pratbubbla med en massa eldgafflar och dödskallar och blixtar i?
 
 
När Betty dricker ohygieniskt vatten passar Tiger på att smyga fram och stjäla bollen. När Betty har upptäckt det blir svansen väldigt skorpionlik och blicken inte särskilt ljuv. Men hon vet att matten har koll på henne så hon nöjer sig med en blick, och ganska mycket smyg tills det är tigerns tur att behöva lägga ifrån sig ett tag. Då är hon där, kvickt som ögat!
 
Efter en timmes promenad som inbegrep så där 20 minuters tokfysträning i sandhögar så var det ganska nöjda och trötta, fast sandiga och blöta, hundar som lastades in i bilen för vidare transport mot hemmet. Och första bästa hundsovplats!

Die Planierung

Publicerad 2012-10-20 15:29:22 i Tigger

Tänk att jag tycker så mycket mycket om det tyska språket! Mer och mer, bara.
Men det var inte det som det här skulle handla om utan om planering, alltså. För jag har börjar klura litet på hur jag skall lägga upp Tigerns träning nu, under vintern.
Först hade jag tänkt chansa på ytterligare någon tävling för att kanske lyckas få till det sista förstapriset i klass 2, men - näe. Nu är det bara dagtidstävlingar och det är ändå inget för oss.
Alltså blir det till att fortsätta i tvåan i vår - varenda kvällstävling som dyker upp inom rimligt avstånd ska jag anmäla oss till, tidigt tidigt på våren!
Men ändå ska vi se till att ha koll på trean så långt möjligt, utan att det alltså sabbar tvåan.
Vad vi alltså har att jobba med är:
Platsliggning med dold förare. Träning, träning, träning.
Sittande i grupp. Svårt att få till en grupp, får försöka dra ihop några. Och använda egna flocken i görligaste mån.
Fritt följ. Det gnor vi ju alltid med, men nu måste vi börja ta itu med vändningar på stället och sidsteg och den sortens. En aning lurigt med en så liten hund, men vi är redan på god väg.
Sättande. Under gång alltså. Har kommit en bra bit på väg. Tror jag ska byta kommandot till "sätt!" i stället för "sitt!" - funderar litet till.
Inkallning med ställande. Har vi ju tränat in tidigare, måste bara uppfriskas. Men ett par veckor före tävling i 2an kör jag bara raka inkallningar utan ställande.
Ny sorts ruta. Nu ska hunden skickas 25 meter ut i rutan (mot 10 m i tvåan), stannas, läggas. Sen ska föraren traska mot rutan och sen vinkla två gånger och sedan kalla in hunden (som fortfarande ligger. Hoppas vi) till fotgående. Här gäller det för oss att tänka rätt så jag inte sabbar momentet i tvåan. Jag tänker så här: Moment a) förläng successivt avståndet till rutan, och återgå ömsom till 10 meter, eller kortare. Så vi frampå vårvintern är upp i 30 meter i full fart ungefär. Men fortfarande bara med ställande i rutan. Dessutom - jobba på placeringen! Nu går han nästan alltid (peppar, peppar) in ordentligt, fast i hitre högra hörnet (alltid högra!) och det kan bli litet knapert med plats när han lägger sig. Försöka få in honom litet mer mot mitten blir alltså viktigt. Moment b) lämna tigern stående nånstans, traska iväg 30 meter, lägg tigern. Moment c) lämna tigern liggande nånstans. Gå iväg, gå sedan mot tigern och vinkla som i det färdiga rutmomentet, kalla in till fotgående. Så småningom slå ihop moment b och c så att jag lägger tigern på håll och sen går den där vändan och sen kallar in. Dock aldrig i samband med någon ruta. Inte förrän vi har tagit det sista förstapriset i tvåan eller jag definitivt har gett upp ett Lp2 tänker jag lägga tigern I rutan. Basta!
Hopp-apport. Borde inte vara något problem - tigern tar gladeligen en hela agilitybana inkl. tunnlar och slalom med apportbock i näbbet - ett enstaka hinder är blahablaha. Om han sen tänker göra det på tävling är ju en annan sak, men själva momentet hyser jag inten oro för.
Metallapport. Hm. Får nog börja med litet frystejp på, för tigern är inte så förtjust. Lagom innevinterträning!
Vittringsapport. Vi knogar på med gömda pinnar och synliga pinnar om vart annat och försöker få någon säkerhet. Det är som det är - ibland går det som på räls, ibland är det ett nedra munnande och lyftande. Ibland till och med fel-hämt!
Fjärrdirigering. Ett ställande skall nu infogas, så det blir byten mellan sitt stå och ligg i godtycklig ordning. Det här får också bli inomhusvinterträning - Tigern kan i och för sig, men det blir gärna ett halvt steg fram i skiftena till stå. Måste bort! Också här tänker jag övergå till bara momentet enligt tvåan (sitt-ligg) ett par veckor före tävling.
Helhet: måste försöka träna mer med planerad störning och få hundrackarn att inte vara så över sig hela tiden. Take a chill pill, lilla tigern, fast ett lagomt stort!
 
Hur som helst - igår kväll tog Tigern och jag en ensampromenad i mörkret och strilregnet.
 
 
Först gick vi i belysta trakter, där gick det ju bra att vara liten och försvarslös.
 
 
 
Sen gick vi ner längs vattenparken och där var det kuuusligt!
Men innan dess hade vi gått genom ett par sammanhängande villaområden där jag kunde idka min favorithobby så här års:
Fönstertittning!
Nåja, det är inte så ruskigt som det låter, det är ju inte så att jag klampar runt i rabatter och formar liksom en kiktratt av mina händer att placera mellan mina ögon och fönsterrutan. Inte riktigt så.
Men när man går förbi på trottoaren och kastar en blick in i upplysta fönster där det pågår vanliga saker i vanliga rum och kök då kan man ibland få sig en bild av en nästan övermänsklig trivsamhet. Som säkert inte alls är på riktigt om man skulle ringa på och be att få komma in och titta närmare.
Dessutom finns det vissa ställen och saker som ser ruskiga ut bara man går förbi också. Såsom boktapet. Först hajade jag liksom till och tänkte OJ, vad med BÖCKER! glatt och ivrigt. Sen såg jag att det var en tapet. Va! Vem GÖR så?!
Sen kom vi i alla fall förbi konstgräsplanen och den var alldeles upplyst och bara litet i ena hörnet pågick någon form av bollning.
 
 
Se där jag - sättande under gång, stegförflyttningar och så tvåans fjärr. Jättekul, sa Tigern. Fast det säger han ju för det mesta.
 
 
 

Kan det bara bli bättre nu?

Publicerad 2012-10-19 09:37:05 i Olle

Frågan inställer sig då jag fick börja morgonen - före KAFFET!! - med att sanera hela hallen. Sk*thunden Olle hade lagt små otäcka klickar överallt.
Dessutom hade jag vaknat runt 2-tiden av att han sprang runt och när jag gick ner trampade jag i en kladdig klutt. Uääh!
Skrubbade och gnodde (inte så praktiskt med gamla stickiga trägolv i såna här lägen) och sen hittade jag maken i TV-rumssoffan.
Han låg där för att Olle hade behövt gå ut, sa han. Undrar just vad Olle hade sagt för att maken skulle förstå det, eftersom han sen sov genom rena Olle-rabaldret upp och ner och runt runt. Samt b*jslukt så man storknade, nästan.
 
Nåja, nu har jag sanerat, grundligt tvättat mina händer samt fått mig ett par koppar kaffe och en liten kaka.
I övrigt kan jag konstatera att det smådurar idag igen.
Allt är grått men nyss var sopbilen här (till Olles gamman, igen) och den är numera så glatt illröd så man blir alldeles glad. Grått och rött är snyggt ihop, faktiskt.
 
 
Nyklippta öron. Bara litet litet grann klippte jag i själva örat. Förlåt, Olle!

O'hoy! Vi färdas å hoj!

Publicerad 2012-10-18 15:02:43 i Allmänt

Idag har det varit litet kymigt med tid - det blir så när man har planeringsförmåga som en gråsugga.
En ovanligt lat gråsugga.
Alltså - huruledes göra hundgänget spaka för så lång tid som möjligt med så liten tidsåtgång som möjligt?
Cykling, förstås!
Jobbigt för både kropp och knopp.
Och för matte.
 
Men jag kunde ju knappast ta FEM cykelturer och förvänta mig någon tidsvinst, utan jag fick dela upp gänget. Ying är ju ett säkert kort, van cyklist som han är (Ying i cykelbraller och hjälm, det vore nåt det!), och Jazz och Olle är ju åtminstone mogna herrar.
Så de tre fick det bli i första svängen.
Ying fästes vid springern i vanlig ordning, de andra två också på höger sida fast i koppel.
Efter omkring 15 meter kastades sig Jazz framför cykeln för att söka jaga brevbäraren som färdades i motsatt riktning på andra sidan gatan. Tvärnit, men hundrackarn lyckades få kopplet under framhjulet och sen - sen lyckades jag KÖRA ÖVER Jazz, med framhjulet!!
Dessbättre satt jag inte själv på cykeln utan jag stod gränsle över den, men ändå!
Kanske nåt att ta efter för alla som tycker att Cesar M är för mesig - jagar din hund brevbäraren? Nå, så kör över den då!
 
Nåja, efter grundlig hälsokontroll och ilskna blickar från Jazz kunde jag konstatera att det mest var självkänslan som hade fått sig en törn, eller kanske en boost, och så fortsatte vi.
I fortsättningen gick det bättre.
 
 
 
 
Jag har alltså tagit dessa bilder när jag gick med cykeln - cykla och fota samtidigt törs jag inte, inte med det där järngänget som bara väntar på att näpsa mig!
 
Eftersom Jazz och Olle inte har cykelmotionerats på åratal (och Olle påtalade att han helst tager sin cykelmotion i den lilla behändiga korg som har införskaffats för ändamålet) så tog vi det så nätt, och långa gångpass blev det förstås också, för toabesök och avnosning.
 
 
Och så fotografering förstås.
Jag tycker så mycket om min hoj, den har en så trevlig blå och en så trevlig röd färg! Påminner om såna lingon- och blåbärkarameller som man kunde köpa när jag var liten. Och även om det inte framgår här så är den verkligen blåbärsblå - mörkt mörkt blå med liksom imma på.
 
Efter en halvtimme var det dags att byta stab - in med dessa tre och ut med den verkliga rookien, Betty, och anti-cyklisten nr 1 - Tigern.
Faktiskt - Tiger tycker INTE om cykelmotion! Eller snarare är det nog så att han inte tycker om cykeln. Trots att han för sin del inte har blivit överfaren.
 
Betty tycker däremot att det är jättejätteskojigt, fast helt förvirrande. Först måste hon springa och skälla som den värsta sheltie, sen springer hon och biter mig i min trampande högerfot. Men när vi väl kom förbi det stadiet var hon mycket målmedveten och nöjd och travade med sån fin sträckning. Tiger höll sig så långt från cykeln som möjligt, men verkade nöjd med själva springandet.
 
För deras del blev det ännu mildare motion och längre gångpauser, för Betty är närapå en baby och Tiger har så korta ben.
 
 
Det funkar fint att ha Betty i springern, men när vi ska gå blir det makramé som vanligt.
 
 
 
Litet för nära hojen för att det ska kännas alldeles OK för ett kattdjur.
 
 
I alla fall mötte jag med det första gänget en chowchow på promenad, alldeles förbi tätt måste vi cykla men det gick bra, bara litet små yl från Ying.
Med gäng nr 2 mötte vi en jättestor svart hund som brukar anses som samhällets fiende nr 1, men Tigg och Betty hade så fullt upp med sitt så de orkade bara morra litet liksom i förbifarten.
 
Och jag kan förtjust rapportera att min sluga plan fungerade - alla hundar blev mycket trötta på mycket kort tid och jag har faktiskt fått en hel del gjort.
 

Litet pinsamt

Publicerad 2012-10-18 10:27:31 i Ying

Igår hade jag min sju tänkt mig att jag och min sju (fniss. Ying, alltså - Doktor Sju) skulle ge oss ut och springa. Men det var murrkt, blåsigt och regnade småspik, jättehalt bland löven.
Så vi gick till klubben i stället, på onsdagsträningen.
Alla tränade och tränade, till och med småjäntorna som är 4,5 (jakt-golden) resp. 5,5 (aussie) månader gamla låg plats i två minuter och var eljest hur föriga som helst. Kelpie, malle, boxer, mera aussie och border jobbade som om de hade betalt för det (vilket de hade).
Fot och hopp och apport och marsch och hit och det hele.
Fast inte Ying.
Jag försökte få honom att ligga, inför platsliggningen, men Ying tittade på mig, milt och vänligt och sa: -Tänker jag inte.
Så var det med det. Saken hade förevarit.
Vi tränade på att ta det lugnt och sånt i stället.
Efter platsliggningen gjorde vi litet linförighetsövningar hit och dit, det gick bra, om jag inte höll på för länge. Då säger Ying: -Näe, nu får du leka själv.
Men om jag låter honom jaga mig och det godis han skall få efter varje övning, då blir han piggelin som en ärta.
Och världens snällaste farbror är han ju; han låter mig hållas med mina små intressen.
 
Det är lustigt, eller olustigt, ändå - hur jag än pläderar att man måste inte träna för att tävla när man är på klubben, ALLA kan träna på onsdagsträningen, man tränar det man själv vill och behöver (eller i alla fall ens hund). Ändå känns det avigt och dumt och inte-på-riktigt när jag är där och bara tränar gå-fint-förbi-en-annan-hund.
Klart som korvspad då att de som har mindre skinn på näsan än jag och färre årsringar och mindre ego inte vågar sig upp.
Stämningen liksom kräver att man ska träna för tävling - såna övningar som jag gör är tillåtna max tills hunden är tre månader gammal.
Nejdå, ingen är dum, ingen ifrågasätter - det bara ÄR så!
Nåja, vi kämpar på ändå - ibland är det rätt skönt att träna sånt också, betydligt mindre fysiskt ansträngande än att träna med tossan Betty... Eller hålla på att bygga rutor och gömma pinnar och gud vet allt åt lillspånet Tiger.
Och nån MÅSTE ju föregå med gott exempel - för jag hävdar fortsatt att det är gott.
Upp till klubben med er, alla ni som har betalat en dyr medlemsavgift bara för att kunna delta i en kurs om några veckor. Valuta för pengarna ska ni väl ha!
 
Hur som - det var inte det som var pinsamt. Utan:
Ying hade förstås reflexväst och reflexkoppel.
Jag hade svarta strumpor, mörkbruna höga stövlar, kort grå klänning, mörkgrön jacka. Gick längs landsvägen bitvis. Ingen reflex What So Ever. Matten då!
Detta blev mig också påpekat, när jag skulle gå hem.
-Du skulle väl ha en sån där reflexväst, åtminstone!
-Nja, pep jag. -Nja, näe.
-Men du kan ju bli påkörd! Skaffa en reflexväst!
-Jag HAR reflexväst. När jag springer! försökte jag försvara mig.
-Men du ska ha reflexväst när du är ute och går också, och det är mörkt!
 
Och det var då det blev pinsamt, för mitt enda försvar blev:
-Men det är inte så fint...
 
Ha! Är jag fjorton, eller?!
 
Hur som helst gick vi genom hästhagarna hem, men först slank vi in ett tag och tittade på en ridlektion.
 
 
På äldsta barnets nya ridinrättning får det inte förekomma hundar i vare sig stall eller ridhus så jag frågade först, och här var det fortfarande OK med hundar, så länge de är kopplade.
Klart han var kopplad, min lille ligist!
 
 
-Inte mycket till mular, inte. sa Ying.
 
 
Efter en dryg kvart sa Ying: -Nu går vi hem. Jag tror han började oroa sig för att jag skulle få några nya märkliga idéer beträffande hans träning. Såsom ställa vänster i högervolt, halvhalter på böjt spår, förvänd galopp...
 
Nä, om jag skulle ta och ta ut Ying på volten en stund!
Ciao!

Litet träning

Publicerad 2012-10-17 19:15:00 i Betty

Idag tog jag terrioristerna till klubben för en aning träning.
Egentligen borde man nog snart inte gå på planerna, men vad katten! Vad ska man göra då?!
Tiger gick ett långlångt ff-program och hängde med fint. Vi kedjade ihop det med läggande, inkallning och rutan.
Och nedrar anamma - idag LA han sig ner när jag lämnade honom för inkallning! Det som han inte har gjort på länge länge nu! Grrr. Varför alltid nya konstigheter?!
Men rutan gick finfint.
Sen vidare med apport genom minerat område, dvs. jag hade preparerat området som jag kastade apportbocken i med små bitar av Frolic. Svårt men genomförbart. Andra gången hade han jättehög fart  både ut och hem igen - bråttom att få varsågodkommando och snusa rätt på allt godis, förstås!
Hopp och fjärren gick bra.
Springa efter boll och vara trall gick ännu bättre!
 
Sen var det lillfians tur - hon var ungefär i höjd med taknocken på klubbstugan  hela tiden. Vill så mycket! (och inte med nödvändighet samma saker som jag vill)
Linförigheten går bra - i max två steg. Fin position i stegförflyttningar och stillastående, fina ingångar. Förflyttningar på tre steg eller mer = bläh!
Så vi ger katten i det, synd att förstöra en bra dag, liksom.
Vi fortsatte med rutan - ett moment där hennes vildhet kommer väl till pass.
Lilla brandgula huck-bollen använde jag idag och det gick jättebra.
Sista gången bara låtsades jag lägga ut den och skickade henne och så kastade jag den över hennes huvud när hon nådde mitten på rutan. Perfekt!
Hoppet har vi problem med - hon vill springa runt, den lilla rackarjäntan!
Jag tror inte att jag har träffat på det med nån annan hund.
Alltså - hon hoppar jättegärna ut från mig, eller tar hindret som belöning för nåt annat, eller bara för att hon är så uppe i varv och vill göra NÅNTING.
Men om jag gör ettans hopp, det vill säga placerar henne framför hindret och går runt och ställer mig på andra sidan, eller efter utskicket i tvåans hopp (där hon alltså ska hoppa ut från mig, sätta sig på andra sidan och hoppa tillbaks igen. På kommando) - då springer hon runt.
Nåja, då har vi nåt att jobba med!
Jag försökte mig också på apporteringen så som vi tränar nu, alltså inget kommando och hålla bollen som incitament, liksom. Det gick jättebra, även i fotposition. Snabbt och säkert gripande och stadigt hållande.
Och så tränade vi förstås det allra allra svåraste:
 
 
Att ta det lugnt. -Näe, vill INTE! skriker Betty i högan sky.
 
 
 
 
Sen träffade vi ett prima litet hundvant barn i så där treårsåldern som Betty fick träna på. Träna att våga sig fram, äta korv, nosa. Kolla på cykelhjälm lagd på marken. Vilken tur att en sån snäll och duktig Lisa fanns till hands!

Och innan vi åkte gav hon mig ett jättefint stor löv, som jag satte som prydnad i bilen, där man ska sätta parkeringsbiljetter egentligen.
 
Mycket bättre än Wunderbaum, ju!

Lilla Ying

Publicerad 2012-10-17 18:07:38 i Ying

Jag vet inte riktigt vad det har tagit åt Ying - han är liksom så yster!
Inte riktigt vågar jag peta i det heller, för nu är Yingisen sex år och sex år det anses vara en bra ålder för en pej att uppnå. Blir de sex år, då kan man vara nöjd.
Så om Ying hickar eller är dålig i magen en dag, då vill jag stoppa huvudet i en buske och inte komma fram mer aldrig.
Men han har liksom mognat, det har han.
Idag var vi i skogen, bara han och jag och dvärg-P:na.
Ying var den ende som fick gå lös, gissa om Olle surade! Jazz surade litet också, men mest för att det var blött och geggigt...
På vägen dit träffade vi ett gäng fastighetsskötare, som vi har träffat tidigare, tidigt i våras tror jag. Ying var som vanligt positiv.
Ying är en social pej, bara en sån sak!
 
Riktiga nosputtar är de då alla tre!
 
 
Vanliga vägen till skogen ser olika ut för varje dag nu. Sista sucken.
 
 
Helnaken och helnöjd pej. Håller ordning på allt.
 
 
Men som sagt - blött och kladdigt var det.
 
 
Klättra och balansera och hålla den blå tungan rätt utanför mun.
 
 
MIni-p:na pep till: VI kan också klättra och balansera! (och äta godis, jotack, det vet vi)
 
 
Slurp och kluck-kluck.
 
 
Matte gömde sig, Ying jobbade fint.
 
 
Stilig sak. Ser ut som det låter: molosser.
 
 
Lilla knäppgöken!
 
 
Och tror ni inte att han hittade en bunt såna här åt mig också! Fast idag lät jag dem stå för en annan.
 
Hur som helst - Ying har blivit riktigt lydig att ha lös i skogen, så där när det inte är en massa annat laj i närheten. Att få honom att komma om det finns folk eller hundar intill, det är förstås tji. Eller - han kommer ju. Snart. Litet senare. Måste bara, först.
Tur att han är så snäll!
 
 

Stora hatet

Publicerad 2012-10-17 13:00:00 i O-hundigt

Ibland blir jag alldeles nedslagen i skoskaften.
Det är när jag kikar in på facebook och ser hur många som hatar så mycket.
Man hatar Hollywoodfruarna (i alla fall vissa), man hatar tanken på böneutropare i Sverige, man hatar tyska fotbollslandslaget, man hatar människan man mötte i morse som tittade konstigt på ens hund. Och så håller man på så.
Ibland kan man förstås ÄÄÄÄÄLSKA nånting också, då är det oftast fråga om skor. Som är to die for.
Men oftast är det stora hatet som pågår.
Allra mest populärt verkar det vara att hata invandringen och det som kommer med den. Alltså själva invandrarna.
För det är ju deras fel, allting.
Även andra utlänningar, som inte precis är invandrade utan mera som kringvandrande, kan man hata och vara jätterädd för.
 
I somras var det rena paniken över nån vit skåpbil från Vitryssland/Polen/Ukraina med otäcka karlar i, vilka for runt och stal hundar.
Rena Batmobilen måste den där skåpbilen ha varit för den var i Grums kl. 11 och siktades sedan i Njutånger vid lunchdags för att avrunda med en eftermiddagsfika i Simrishamn. Ungefär. Och överallt där den for fram blev det alldeles tomt på hundar, närapå.
Nä, det var ingen Batmobil, säger en del - det var så klart en liga med flera vita skåpbilar.
Och det låter ju jättepraktiskt att de har liksom firmabilar, litegrann som DHL och så. Så man vet - hejja, här kommer hundtjyvarna!
 
I förra veckan berättade en person på ett facebookforum att några skumma individer hade ställt skumma frågor om hennes hund. Och så avrundade hon med "de såg ut som polacker". Bland alla inkännande hysteriska kommentarer var det faktiskt en person som frågade "hur känner man igen en polack?" och det tackar vi för.
 
En mig bekant person, som jag trodde var En Vanlig Normal Människa, öste ur sig rasistiska floskler på en hundträning häromsistens. Hon tycker jag är galen som lämnar hundarna ensamma hemma nån enstaka timme då och då, inlåsta i huset förstås. Galen därför att i villan på andra sidan gatan bor det Utlänningar.
Jag har fått mig ganska goda stunder när jag för mitt inre öga utmålar för mig bilden av Gode Grannen, han som ger grönsaker och äter päron, smygandes över vårt staket för att bryta sig in och sno våra hundar. Kanske frugan står bakom och puttar honom i kostymbyxbaken!
 
Hur som helst - paff blir jag. Och finner inte ord. Förresten är det oftast alldeles lönlöst att gå i svaromål, för mina argument tryter. Exempelvis är det sant att jag inte känner en enda polack som är hundtjyv. Men det är också lika sant att jag inte känner en enda polack som INTE är hundtjyv. Faktum är att jag mig veterligt inte känner vare sig någon polack eller någon hundtjyv, oavsett nationell tillhörighet.
Och detta kan naturligtvis vändas emot mig.
 
Men just när det gäller hundtjyveri så tror jag att man ska vara försiktig med att binda sina hundar utanför affärer osv. och helst låta bli det helt och hållet - det gör jag. Däremot behöver man kanske inte jaga upp sig till hysteri varje gång man ser en vit skåpbil.
 
Och när det gäller de där förkättrade Hollywoodfruarna så finns det ju en mycket enkel lösning - knäpp av TV:n. Eller om det är för svårt - byt kanal.

Ser det ut som jag bryr mig?

Publicerad 2012-10-17 10:00:53 i Betty

Nästa vecka har lilla Betty varit här i ett helt år - 23 oktober 2011 flyttade hon in vill jag minnas, i alla fall är det då hon för första gången förekommer på bild i bloggen.
Hon har gått från att vara en gräsligt pigg och ibland bara gräslig liten valp till att vara en alldeles förtjusande ung-unghund till att vara en riktig liten sk*thund, vilket är vad hon är just nu.
Ordet "kom" är jättesvårt att förstå och om jag förklarar vad det betyder svarar hon: -Vet jag väl.
Ordet "nej" kommer liksom inte in i öronen. Kan kanske vara något slags allergi.
Hastighetsvisaren slår oftast i taket, men dessemellan är det soppatorsk alldeles.
Särskilt om det regnar.
Att riva ner alla kuddar och ev. filtar från soffan är alldeles oemotståndligt, liksom att försöka äta upp alla knappnålarna i stora burken.
Mattes panikräddningar, som i fallet med nålarna, bemöts med en nosig uppsyn: -Ser det ut som jag bryr mig? Duh?
 
Men dessemellan är hon Lilla Lullet direkt, ska ligga på magen och ha nosen mot min nos och viska små försyntheter och höra om och om igen vilken fin och snäll liten hund hon är. Då blir man pussad och pussad och pussad och - hoppsan! där kom visst ett litet bit och så är cirkusen igång igen: sparkas, bitas, stampa, morra, bjäffa, studsa, knycka saker...
 
Tur att hon är bäst i världen, annars skulle jag aldrig stå ut.
 
 
 

Memory, anyone?

Publicerad 2012-10-16 13:20:00 i Allmänt

Hur är det - hittar ni era grejer, ni?
För det gör inte jag, och det märks synnerligen väl i årstidsskiften.
Jag hittar en lagom handske, men inte den andra. Och så hittar jag en tjockare vante och tänker att den ska jag komma ihåg var den ligger tills det blir kallare och jag orkar leta reda på den andra.
Skor och kängor är det likadant med.
Ibland blir maken galen på alla skor och kängor (som inte är hans - och HAN har kängor han! Det är Meindl på Meindl på andra värstinggrejer, par efter par - han som aldrig går ut annat än till jobbet! Kontorsnissen.) - galen som sagt och stoppar alla skodon han ser i en svart sopsäck och bär ner dem i källaren.
Alla han ser alltså.
Så när det plötsligt är Hög Tid att övergå från ballerina till icebug så gräver man sig in i hallgarderoben (gammaldags, rymlig. Fast inte SÅ rymlig!) så hittar man kanske EN icebug och fyrtifjorton andra udda skor. I källaren hittar man aderton svarta sopsäckar med några skor och rätt många jättespindlar och dammtussar. Man frågar förtvivlat någon dotter: -Har du sett min ena sån där svarta doja med ispiggar på? och hon svarar: -Jag såg en i hallen. fast det är ju just den man har drivit upp ur garderoben. Då ger man upp och tar på sig något annat (om man hittar nåt som det finns två av).
Sen blir det vår och man gör en ny repa ner i källaren och hittar inte det man letar efter men man hittar sin förlorade icebugdoja och glad som en lärka skuttar man upp för att förena de tu, fast då har förstås den där andra delen av paret åkt in i garderoben igen.
Eller är det så att maken har fått spel och gjort en ny sopsäcksräddning och det i själva verket var samma gamla icebug jag hittade, fast nu nere i källaren?
 
I alla fall hittade jag igår, när jag letade efter ett regntäcke åt en hund, en springvante med reflex som jag har letat efter hur länge som helst. Dess make tror jag att jag senast såg i serveringsskåpet på övervåningen, eller var det kanske i arbetsrummet?
 
Och apropå Memory - det ser ut som Betty leker memory på promenaderna. När vi träffar på såna där stora vita snäckor liksom vänder hon dem med nosen och betraktar dem ett tag. Sen vänder hon tillbaks dem, så gott hon kan. Och samma sak gör hon med ekollon. Vänder - kollar - vänder igen.
Det är uppenbart att hon letar efter ett par.
 

Produktrecensioner

Publicerad 2012-10-16 10:03:00 i Allmänt

Igår kväll när det var dags för kvällspromenaden, då var klockan inte mer än runt halvsju och det var precis svart svart svart ute!
Det gick inte att se ut genom fönstren hur pass det regnade så jag öppnade ett hallfönster och lyssnade - jotack, det regnade friskt!! Och blåste!
Men det var inte mycket att be för så jag letade fram ett hyfsat täcke åt Betty (eftersom det aldrig finns något regntäcke till hands när man behöver det. Jo möjligen i pitbullstorlek...), backontrack-täcket till Jazz och så bara vanliga reflexvästar till resten av gänget. Allvädershundarna (jo även Olle räknas dit om man tänker sig en ganska kort liten promenad).
Och på mig långa oljerocken och höga stövlar, sidensjal i halsen (=god uppsugningsförmåga) och på huvudet - platt intet. Utom min knut, dårå.
Jag lyckades liksom trilla över en basker i garderoben igår och försökte anbringa den på nåt käckt sätt. Det visade sig att det enda möjliga sättet gjorde att jag såg ut som nån trall variant av Navy Seals... Inte värmande, inte regnavhjälpande, inte det bittersta snyggt.
Barhuvad alltså.
Men när jag slutligen skulle sätta på Jazzen täcket satt han under köksbordet och såg ut som: -Våga bara!! Eller kanske: -Make my day!
Han är sån, den där lillpinnen.
Jag vågade förstås, men då satte han i att morra och jag insåg att han Verkligen Inte Ville gå ut. Så då fick han stanna hemma hos hussen. Vi har ju en trädgård att släppas ut i, när det kniper.
 
Nåväl, off we went, alltså.
Och J*DRAR, vad det regnade!!
Själv är jag ganska förtjust i regn och blåst om jag bara är ute och går och inte precis på väg nånstans. Så jag lät det skvala över ansiktet och trivdes rätt gott.
Det var jag ensam om.
Till och med Tigern och Ying såg ut som "härtill är jag nödd och tvungen" och "nu slår vi ihjäl fruntimret och går hem". Olle var som ett litet vått grått, bara, och Betty ilade. Och pep.
Efter en halvtimme gick vi hem, för Betty pep mer och mer, TROTS sitt varma, regnsäkra (som det visade sig) täcke. Behöver hon ha huvudbonad också, den där jäntan?!
 
När vi skulle gå in valde jag dörren utan balkong över = fortsatt regn i huvudet. Och som det dröjde nästan 15 sekunder tills jag fick upp dörren gick Betty i spinn alldeles och lät ungefär som en sån där kaffepanna med pip - ett crescendo, om än ett ynkligt.
 
Dädan produktrecensionerna: Betty tål inte regn, försöker inte tåla regn, är inte snygg i regn. Kanebos 38 grader mascara däremot, den är grejer den! Sitter som berget, gör inga konstigheter, ser normal ut och är sen lätt som en plätt att få av i kvällsduschen.
 
Som ni förstår blev det sedan själva dödsstöten för mina golv - är det någon idé att torka dem igen innan det blir sommar?
 
Tigern och Olle blev torkade med hårfön, vilket nr 1 uppskattade innerligt och nr 2 fann sig i. Å andra sidan hade nr 1 inga tovor under armarna och i ljumskarna som måste redas ut...
Jag var nöjd för det visade sig att min ny-inoljning av oljerocken hade haft avsedd verkan- den sög inte åt sig som en svamp utan jag var ackurat som en gås den där någon häller vatten på.
Betty blev helt vild av lycka för att hon hade överlevt, Jazz blev också helt till sig av lycka för att HAN hade överlevt (duh?) och Ying somnade i fåtöljen. (Sen pratade minsta barnet och jag om att hon nog behövde (eller inte) ha en kompis sån som brudarna i Jersey Shore och då lyfte Ying på huvudet och såg så innerligt mycket ut som: Really? med en ironisk tvist. Man får liksom aldrig ha nånting i fred för Ying!)
 
Och jag, jag tillbringade en timme med att sy fast blommor på min blomsjal. 9 av 50 har jag pillat dit. Men fint blire!!

En sån dag!

Publicerad 2012-10-15 18:12:00 i Allmänt

Grått och plask när vi vaknade, grått och faktiskt uppehåll mitt på dagen, svart och ett nedra pölande just nu. Det känns verkligen som det är dags att gå i ide. Genast.
 
Men lunchpromenaden blev finfin, även om Ying försökte dra ikull mig på några hala stenhällar (antagligen för att jag skulle bryta benen och få hjärnskakning och därmed tvingas upphöra med mitt städdille. Om jag får säga vad jag tror).
 
 
 
Betty är ganska ryslig just nu. Det verkar som om hennes öron har vuxit igen. Och om jag till slut får nog och talar Ganska Hårda Ord till henne, då blir hela livet så gräsligt, tycker hon! Inte lätt att vara tonåring!
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har ånyo fått alldeles gräsliga problem med Jazzens kloklippning. Så har det varit av och till sedan han kom hit - först tog det trekvart att få klippa EN klo, sen blev det bättre. Sen blev han gräslig på att hugga (verkligen HUGGA, inga små nafs här inte), sen blev DET bättre. Ganska länge har han fått klorna klippta medan han ligger på rygg mellan mina ben och det har gått hyfsat - rätt mycket hot och dumheter, men det har gått. Men icke nu längre. Munkorg är ingen bra idé för då får han panik, skalar av sig munkorgen och hugger vilt omkring sig. Inte bra för vare sig honom eller mig. Idag bearbetade jag honom med kloslipen i stället. Först hotade han mycket, men sen blev han lugnare. Efter ett tag gäspade han stort och liksom darrigt - typiskt för att lugna ner sig. Klorna på framtassarna blev på detta sätt fint nerslipade, dem därbak behöver man inte bry sig så mycket om, för han gör så mycket rivstarter att han pedikyrerar sig själv. Nåja, vi får väl se hur länge det fungerar med slipandet... Sen vet jag inte vad jag ska hitta på för lösning...
 
 
Klätterträd är en av Tigerns (många) favoritsaker.
 
 
 
Betty gör sig söt. De där skorna jag har på mig, de får mig alltid att tänka på - DÅRHUS! Ett gammaldags. Det tycks mig som om de skulle passa finfint ihop med tvångströja.
 
 
Precis när vi hade kommit in började det ösregna igen och tigern somnade i denna märkliga position i soffan.
 
Sen gick vi upp och värmde oss i min säng (och läste tyska), då blev det mys på terriervis:
 
 
Och på pinschervis:
 
 
Tills det plötsligt var dags för middag och alla hundarna gjorde alla duktiga saker de kunde komma på för att kvickt få sin mat.
 
 
Parallellfot.
 
 
Skälla jättehögt.
 
 
Krypa in i buren och värma sig och inte bita de andra hundarna.
 
 
Se liten och luddig och hungrig ut.
 
Smask!

Stanna ute?

Publicerad 2012-10-15 10:58:13 i Allmänt

Igår kväll företog jag ju operation golvrengöring.
Det var då Ying ynkade runt och var bekymrad och hävdade att jag hade drabbats av städdille.
Mycket ljug har jag hört men det där hörde nog till det grövsta.
 
Fint blev det i alla fall.
Så i morse, när alla hundar skulle in igen efter promenix i blöta och kladd och grävning och - allt sånt där som hundar gör, då tänkte jag: -Måste de egentligen vara inomhus? Kan de inte fortsätta vara ute hela tiden? På det att mina golv måtte fortsätta att vara åtminstone litet rena?
 
Fast det var förstås bara en hastigt förbiilande tanke.
Nu är golven helt klart o-rena igen.

Kvällspromenad i av-och-till-regn

Publicerad 2012-10-14 21:46:00 i Betty

Eftersom det smällde så man nästan tappade öronen av och till fick hussen förbarma sig och ta Jazzens kvällspromenad. Det räckte bra med en ganska kort eftersom vädret inte var precis så jazzigt.
Jag tog resten av järngänget och hittade faktiskt samtliga reflexvästar i första försöket!
 
 
Och hur man än skakar så sitter den nedrans västen kvar!
 
 
 
 
 
På bara en dryg timme hinner det gå från småskumt till rena mörkret.
Snart är det rena natta dygnet runt.
 
 
 
Jag kan slicka på ovansidan av min näsa, kan du?
 
 
Samvetsfrågan: orkar jag schamponera luddjuret eller ska jag nöja mig med att föna, bara? Och hoppas att leran och sanden torkar och lossnar?
 
Jaha, då var det dags för dammsugning och golvtorkning, då. Men sen tänker jag bara slöa hela långa kvällen!
 
 

Ensam i världen!

Publicerad 2012-10-14 17:56:00 i Sprunget

Idag är det grått, regnigt i olika intensitet, och högljutt. Nån militärövning pågår uppenbarligen, det smäller så man hoppar högt mellan varven.
Och så blåser det, hurra.
Allt som allt - jag bad maken skjutsa mig åt häcklefjäll ungefär, och så sprang jag hem sen.
Eller alltså - 5 km bort, rätt ut på landet.
 
Och jag är i SÅ dålig form!!
Jag tror mina benmuskler håller på att förtvina!
Ganska omgående känns det som jag inte orkar sträcka i knäna mer, utan för varje steg blir benen alltmer böjda och jag blir allt kortare.
Groucho Marx, liksom.
 
 
Jag är väl tokig, men - visst är det vackert?!
Och även om det var tungt så tog jag mig ju hem. Till slut.
När andra talar om att göra sub 30 på milen så är jag förbaskat glad så länge jag klarar sub 60 på halvmilen... Inte riktigt så, men inte långt ifrån.
Jag joggar, staplar, skuttar, går en bit, till och med springer av och till, joggar litet mer. Går en bit.
Men det där gåendet ska man vara försiktig med - det blir så lätt att man fortsätter. Ibland springer jag så himla sakta så jag ger mig den på att det skulle gå fortare att faktiskt GÅ, men huvudsaken är att man inte ger upp.
Och förresten är det inte farten det kommer an på, det är tanken som räknas.
 
Sen kommer jag hem och maken säger "Vad duktig du är som springer!". Ha! Maken som tycker det mesta jag gör är onödigt eller i bästa fall kryptiskt.
Och så är jag "duktig" när jag springer - precis som om det skulle vara nån nödvändighet liksom, när det i själva verket är ett njutningsmedel.
Som om nån skulle säga "vad duktig du är som dricker en 75:a Koskenkorva varje fredag!" (nä, inte till MIG, jag nyttjar inte den sortens).
 
Men den sista halvkilometern är den värsta, då tänker jag hela tiden att mitt hjärta kommer att ta (mer) stryk och att jag kommer att falla död ner. Jag borde nog inte ens GÅ hem, jag borde nog ringa efter Maken med Bilen! Det är lättjan som talar. Tur då att jag hade Winnerbäck i öronen - för jag kämpade på, och jag TRALLADE under tiden!!
 
 
Men att stretcha sin utmattade kropp etterpå, det är svårare det... Jag har så många små vänner, nämligen.
 
 

Nästa gäng

Publicerad 2012-10-14 01:59:00 i Betty

Fast jag var så himla stelfrusen efter promenaden med Jazz och Tigg så var det förstås inget att be för - det fanns ju tre ulvar till därhemma som ville ut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi hann lagom med en timmes kall promenad, sedan blev det jättegrått-nästan-svart på himlen och det började regna små isbitar ungefär. Som tur var hade vi bara ett par hundra meter kvar hem!
 
 
Betty somnade på köksgolvet och fick en kofta över sig.
 
Sammanfattningsvis en lagom slapp lördag med lagom mycket frisk luft (för litet säger hundarna, utom Jazz som tycker det är dags att gå i ide).
 
 

Lugn, bara lugn! (Uteslutande för damer)

Publicerad 2012-10-13 22:53:00 i Allmänt

Min snälla granne, han som ger oss grönsaker och äter upp våra päron, han är litet bekymrad nu när det börjar bli kyligt. Han börjar konversationen med att säga att jag är minsann duktig jag, som så idogt traskar ut med hundarna. Precis som om det skulle vara så att de där hundarna är något som jag liksom bara har drabbats av, och måste ta hand om efter bästa förmåga.
Sen går han vidare och tycker att börjar det inte bli litet kallt nu?
-Jotack, säger jag, och visar fram mina fina randiga halvvantar.
 
 
Men det är visst inte det som gör honom så bekyttad.
Litet hummande och hackande och så leder fram till att borde jag inte kanske sätta på mig långbyxor nu, i stället för kjolar?!!
Nu blev det läge för mig att se enigmatisk ut - man kan ju inte tala med en Herre om Vad Som Helst, heller!!!
Men er damer kan jag meddela att leget e under kåntråll:
 
 
Så ni ser, det är bara att andas ut!
Min käcka underklänning i charmeuse är redan i omloppsbana, den värmer mer än man kan tro. Förresten hade jag en god vän en gång som tyckte att det blev mycket skojsigare att städa om hon satte på sig charmeuseunderklänning och svarta nylonstrumpor först - själv tänker jag bara på Queen's video I want to break free, men det kanske var klämmigt. Kanske nåt man har missat.
Men det är ju själva yllebrallerna som är själva grejen. "Blir det inte trångt under nylonstrumporna?" sa nån ung dam i nån bod. Ha! Den där ungdomen! Vet ingenting! Man har ju yllebrallerna utanpå strumporna, så klart. Och så när man kommer inomdörrs så drar man sig tillbaka och slinker helt enkelt ur de värmande benkläderna, på det att man icke måtte komma att ånga.
För de värmer, de där rackarna!
Men det kan jag ju inte berätta för min granne, heller!
 
Förresten, häromdagen hände det något som aldrig tidigare hade hänt under hela min närmare sekellånga levnad:
 
 
Benvärmare hamnade på mina ben!!
Det tillgick så att jag letade efter några varma strumpor att sätta på mina fytter innan vi gick ut - och så hittade jag de härna randiga grejerna i soffan, bland sånt som hade kommit upp från tvättstugan.
Å båj! Jag kunde ju knappt ta mig fram i skogen, för hela tiden måste jag brista ut i: FAME! I'm gonna live fore-ever!! och kasta mig i sidled över gångvägarna och veva med armarna, göra små sidskutt upp på stenar och tänja mot nedfallna träd. Klart pinsamt, med andra ord.
Dessutom tog det så där nån kilometer innan Betty fann sig i att mina Fame-attribut INTE var nåt nytt slags interaktiva hundleksaker...

Värsta geggan

Publicerad 2012-10-13 19:23:08 i Sprunget

Jag skulle ju berätta om när jag var ute och sprang med Tigern och Ying i torsdags. Eller - sprang och sprang...
Hur som helst - torsdag=springdag.
Eller rättare sagt: torsdag = mycketdag.
Tvätta håret, byta sängkläder, måla naglar, nödvändighetsläsa.
Samt springa.
Allt detta kan försiggå på valfri veckodag men måste alltid alltid ske på varje torsdag. Även om det har skett på onsdagen.
Det står i lagen.
Så att i torsdags var det springdag, fast jag kände mig 50 kg tyngre än vanligt (=präktigt tung) och liksom totalt stum. När jag satte ner fötterna var det inte precis boing boing som hördes utan mera tjoff tjoff. Och hela lekamen riste, som ett efterskalv. Antagligen riste jordskorpan också, när min ofantliga tyngd landade på den.
 
 
Eftersom det är älgjaktstider, och älgarna är listiga rackare som gärna söker sig till skogen kring elljusspåret, så fick Tigern vara ganska kopplad ganska mycket. Det var jag väldigt glad för, för här var det någonting som lät väldigt mysko inne i skumrasket, både Ying och Tigger markerade tydligt.
 
 
 
Det blev mer och mer mysko, mer och mer prassel och tramp, men ingenting kunde vi se. Men SOM hundnosen resp. -mulen gick!!
 
 
Till slut kunde Tigern inte hålla truten längre utan klev fram och talade om vad han tyckte. Ett ganska farligt och liksom "proffsigt" taktfast skall blev det.
 
Men sen begav vi oss igen. För säkerhets skull.
 
 
 
Men vi höll inte BARA på med älgjakt och tricks och att se gulliga ut (mest jag) - vi sprang en del också.
 
 
Det gick bara inte att undvika, till slut. Och första nertrampet är värst. Sen är man ju redan kall och blöt och geggig!
 
 
Skorna var genomleriga - strumporna var genomleriga - jag hade tjockt med lera mellan tårna när jag kom hem!
 
 
Ännu ett skumt ställe.
 
 
 
 
 
Och till slut så gick det överstyr alldeles - bara kladd kladd kladd gegg gegg gegg!
 
 
Så när vi äntligen kom hem, märkvärdigt utmattade och mindre märkvärdig rätt mojsiga, så blev det för Tigern och mina skor att samsas i badkaret för en grundlig sanering. Ja, när jag tänker efter så hamnade till och med Ying i spat ett tag, men för hans del var det mest ben och fötter som måste rensas - stackars lilla Tigg var ju lerig ända upp på ryggen, han!
 

Nu vet jag det.

Publicerad 2012-10-13 15:47:00 i Betty

Strunt i rubriken - det är bara jag som fortsätter att lyssna på Winnerbäck. Jag har nog fått ett skov igen - jag lyssnar på en W-låt och tänker "Det här, det är nog den allra allra bästa", fast sen hör jag en annan och tänker att "neej, den här är nog ännu litet bättre". Och så håller det på så där. Otroligt. Just nu är det "Gå på vatten som är bäst". Eller förresten, hela albumet "Daugava". Eller - nej. Allt är bäst!
 
Men det var ju inte det som det här skulle handla om - det skulle handla om Hemskt Farligt i Mörka Skogen.
Om man frågar Betty.
För det var ju så att i torsdags var jag ute och så att säga sprang med Tigg och Ying, om det ska jag skriva när jag orkar - hur som kändes jag inte så alert då.
Så det man inte har i benen får man ha i huvudet, kan man säga, om man vill vara tvärtom. Inte i Fin Form men Listig som en Räv, alltså - dags att passa på att lära lilla B springa med drag, när jag nu ändå inte pinna på några längre sträckor i någon större fart (eller någon fart alls).
Så igår kväll tog jag med mig Olle och Betty till 5 kilometersslingan - inga halvmesyrer här inte, och att springa två varv i ett hälften så långt spår är mer än jag förmår.
Och Det Var Mörkt! Mycket! Lamporna längs spåret gör det liksom ännu mörkare i skogen.
-Just det! Klopp! sa Betty. Hon kloppar alltid med tänderna när hon blir litet osäker.
Nonstopselen anbringade jag, och korta dragkopplet och bälte på mig.
Först blev det ett himla mojande - vi har haft en del kontroverser angående koppelbeteende på sistone, så det här med att faktiskt få DRA var litet udda först.
Men sen var det desto roligare!
Olle fick springa lös, för annars snor han bara in kopplet runt mina ben.
Så vi sprang i nån minut och gick i nån minut, och i uppförsbackarna drog hon på riktigt riktigt bra och på flat mark var det en aning svårare, men hon förstod i alla fall att hon skulle söka sig fram rakt framför mig och hålla undan.
Och till slut, när vi nästan var klara, då var lillan så trött i den där lilla tomma huvudknoppen så det blev mest bara snurr och knas och - eländes elände när matte lyckades trampa till på en tass. Inte hårt och inte farligt, men vilket skrik!! Jag var glad att jag inte var mitt ute i mörka älgskogen och hörde någon annans hund skria så där - rena Baskervillarn, ju!
Nåja, efter det höll hon undan ännu bättre - och rädd eller bekymrad var hon ju inte ändå.
Men jag måste säga att när jag var allra längst bort i skogen - längst bort från ära och redbarhet och allra som närmast varulvslyorna och Transsylvanien då kändes det inte så förbaskat tryggt att som vapendragare ha en Liten Grå Pudel (ack som ett fjun så lätt) som älskar alla och en Mycket Liten Svart Hund som är mörkräddare än jag. Och ni vet - de där lamporna i sina stolpar, de gör ju att man bitvis får flera skuggor och ibland har man skuggan framför sig och ibland bakom sig och det är just när skuggan byter plats som man tycker sig höra liksom ett prassel och ett morr och ett tassande i mörkret bakom en stor sten.
Jag som brukar hävda att min mörkrädsla har vuxit bort - jag får nog tänka om en aning.

Gråa dagar skyndar aldrig på!

Publicerad 2012-10-13 14:40:00 i Jazz

Brrr - det är ruggruggruggigt!
Jazz har fått övergå från tunna hösttröjan till mer värmande tovad ull - när vi kom in från lunchpromenaden och jag tog av täcket var han gosigt varm. Men de där långa magra benen, de är det värre med!
I alla fall tog jag en promenad med bara Tigern och Jazz idag, det är så skönt när det är annat folk hemma på helger och lov för då kan jag med gott samvete lämna en eller annan delmängd kvar och ta ut bara någon eller några.
 
 
Jag gömde litet godis åt småttisarna bland stenar, små träd och pinnar.
 
 
 
 
 
När solen kikade fram var det varmt och rart en stund, men dessemellan - brrrr!
 
 
 
 
Bladen blir allt färre och allt gulare.
 
 
 
 
Vi sitter och gonar oss i en solfläck ett tag.
 
 
Du och dina idéer, säger Tiger. (Tur att inte Ying var med - vad skulle han ha hittat på att säga?!)
 
 
Allt pryder en skönhet!
 
 
 
Jazz ämnar inge en protestskrivelse.
 
 
 
Och det blev gråare och gråare och ruggigare och ruggigare.
 
 
Men SEN kom vi hem. Olle och Ying hjälpte husse utomhus. Betty också, fast det blev mer husse-aktivering av det.
 
 
Och minsta barnet passade på att gå till frisören.
 
Själv dricker jag varmt kaffe med grädde i och lyssnar på Lars Winnerbäck.

Mother's little helper - Mitt Lilla Vita Piller

Publicerad 2012-10-11 14:54:00 i Betty

Ujujuj, vad ska det nu komma för avslöjanden?!
Jo, nu ni, nu ska ni få höra!
När jag sitter i köket och gör Oerhört Viktiga Ting (=målar naglarna och läser Hundsport) så sätter Betty i att gnöla av fulla muggar i bokrummet.
SOM hon kan gnöla, den jäntan!
Och jag vet ju vad det är som är fel - hon har pillat in nånting under soffan därinne och den soffan har liksom en kant som sticker ned framtill så hon kan inte komma under den (-Den tjocka apan, som Tigern säger). Därav oljudet, det betyder: -Kom och hjälp mig!!!
Men det vill jag ju inte, för jag har Nymålade Naglar och dessutom Ingen Lust.
Så då säger jag till Tigern, parkerad under min stol: -Gå och hjälp Betty!
 
 
Vips vaknar den lille lunsen och ilar iväg till bokrummet, litet morr hörs (det är Betty som leker Lilla Bytet med Tiggers flyende svans och Tigger som säger vad han tycker om DET) och sen hörs ett tjoff (det är Betty som kastar sig över bollen som Tigger har plockat fram) och slutligen det ivriga tassandet av små lovikkavantar mot trägolv - och det, det är Tigern som kommer för att raskt inhösta sitt arvode.
 
 
-Insert rökt skinka här, säger Tiger, och det gör jag (fast kanske inte precis i själva näsan och tala för all del inte om det för hussen).
 
Jag upphör aldrig att förvånas över att just JAG och just TIGERN fann varandra, i denna stora villande värld. Världens värsta bästa lilla sk*thund och världens mest förvirrade lilla hundägare - visst är det fantastiskt!  Och dessutom tröttnar han ALDRIG på att krypa in under soffan och hämta stora lillasysters bollar, vedträn, andra bollar, vinkartonger (ähum) eller annat viktigt. Även femtonde gången är han lika alert, lika tjänstvillig, lika hungrig!
 

Onsdagsträning

Publicerad 2012-10-11 11:51:52 i Betty

Igår kväll tog jag mina terriorister upp till klubben för litet träning.
Men brrrr! vad det börjar bli kallt nu - huvudsaken måste snart få en lösning!
I alla fall fick Tigern börja med fyra minuter platsliggning i kallt blött gräs, men det fixade han förstås finfint. Sen körde vi en lååååång session fritt följ med kommendering - mitt i prick! Och så fjärren - strålande! Skrutten då - vi måste kanske hitta kvällstävlingar i fortsättningen? Eller vad kan det vara som tokas, tro. Den här säsongen har vi i alla fall varit med på tre tävlingar, varav två förmiddagare som gick alldeles åt pipsvängen och en på kvällen som gick bra.
Nåväl, sen gjorde jag ett rutskick också och det blev en klockren 10a, fin liten gris!
 
Sedan var det Bettys tur att få träna litet, mina snälla klubbkamrater lät henne vara med trots att hon är så himla farlig och så. Fniss. Fast det tyckte allt att hon verkar ha ett talfel. -Inte ett, FLERA! genmälde jag, och det hade jag rätt i. I övrigt uppförde hon sig finfint, inget trams med andra hundar när hon är lös, det verkar knappt som hon ser dem fastän de är alldeles inpå. Det är så det ska vara på appellplan! Däremot ville hon inte hoppa först, trots att det var väldigt lågt. Tror att det blev konstiga skuggor eller nåt, så jag gick över tillsammans med henne några gånger och sedan var det lugnt igen.
Och så fortsatte jag med min grundning av rut-träning. Jag hade stora interbollen (den med handtag) med och la helt sonika ut den i bakre änden av rutan och så fick hon springa och ta den på kommando. Så småningom tänker jag ta mindre och mindre saker och lägga ut tills det blir en reflex att springa ut i den där förnicklade rutan.
Linförigheten var förstås som vanligt alldeles åt pipan. Vi gjorde litet stegförflyttningar och det går finfint men tar jag mer än tre steg så blir hon Lilla Vild med Rumpan Före, så vi lämnade det därhän. Det kommer, tids nog!
Sen var det dags för Tigern igen, och då fick Betty ha täcket på när hon blev lämnad i bilen. Jobbiga höst! Vid det laget var vi ensamma kvar på klubben också, det är faktiskt nästan litet kusligt i mörkret! Ljusslingan som ledde från sekretariatet/parkeringen och upp till klubbstugan är borta (tillfälligt? Hoppas!) och det gör ganska stor skillnad, även om belysningen är på över appellplan.
I alla fall gjorde vi litet vittringsapportering som gick hur finfint som helst, först med alla fem pinnarna gömda, sen med dem synliga. Inget munnande eller lyftande på nån annan pinne utan mycket målmedvetet utletande och hämtande. Vajert!
Och så ett par rutskick till, i flyttad ruta. Enastående kalasbra, blir slutomdömet på det!
Sen var det trötta små kaniner som kom hem och avrundade kvällen i TV-soffan med matten. Varmt te och ett par dubbelmackor av delikatessknäcke var precis vad JAG behövde för att kvällen skulle få sin perfekta avslutning!

Brrr!

Publicerad 2012-10-10 17:20:39 i Allmänt

Nej nu ni - nu börjar det bli höst!
Det märker man bl.a. på att jag har skuffen full med älgskankar, men även på att det är kallt.
Redan innan jag har stigit upp på morgonen känns det som: nej, hjälp, jag kommer att fryhyhysa!
Och sen gör jag det.
När jag lät blicken falka runt i mitt ostädade sovrum i morse, genom liksom en tunnel av varmt täcke och två varma filtar och under ett gäng varma fast bråkiga hundar, blev jag rätt glad när jag såg en klänning av gammal velour. Så gammal så den nästan är som frotté. Med ärmar som är nästan hellånga, jippiii! Att sedan kragen ser ut som nåt från "Saturday Night Fever" (vad snibblängden anbelangar) enligt Minsta Barnet, det är något man får ta med ro!
 
 
Finfina höstfärger!
 
Jazz tycker också att det börjar bli onödigt kallt. Jag letade fram hans tunnaste höstkofta som en begynnelse. Först kunde jag inte hitta den men sen hörde jag ett muntert smaskande från ett hörn - det var malen Betty som hade fångat den i luften när jag gjorde min räd ner i koftkorgen!
 
 
Ganska stilig karl.
 
På promenaden träffade vi en grävarbetare som hade en russlare, en som inte var vild och bråkig alls utan mest ville ta det litet easy-peasy, liksom. Han hade förstås inte hunden med sig, men han berättade utförligt om dess bedrifter. Trevlig karl! Och så pratade han precis som den där skidåkaren Elofsson - så där så han inte hann med sig själv, liksom!
Inte ens Jazz tyckte illa om den grävaren.
 
 
Olle har sluppit bli bearbetad med saxen ett tag och börjar bli ordentligt luddig. Litet klippt måste han nog bli, men vi tänker spara ut till liksom ett bichon-ansikte. Olle som alltid har velat ha en egen bichon frisé - nu får han bli det själv!
 
 
Tre rumpor, tre rumpor
på koppelpromenad!
På vägen vi vandrar
och matte är så glad!
Så fina, så snälla
vi äro alla tre
med svansarna i vä-ä-dret och knopparna på sne!
 
Ooo, så vackert jag skaldade. Jag måtte vara otroligt begåvad, det är uppenbart.
 
 
Och vacker som en dröm också! Och jag SVÄR på att jag inte visste att etiketten syntes!
 
 
Lilla Betty stampade och betedde sig tills hon fick gå lös. Nu vet jag vad det är hon gör, det kan inte alls uttryckas på svenska utan utrikiska måste till: She throws a tantrum! Nedrar vad ogärna jag skulle vilja ha henne med mig på Ica, förbi godishyllan!
 
 
Koppel på, för man vet aldrig när det hittar på att smälla.
 
 
 
O, så vacker promenadväg.
 
 
Annars är det mesta rätt fint just nu, utom temperaturen då. Pittoreskt, liksom. Nu slog mig ett minne som jag helst ville ha glömt: när jag och bästisen Åsa var så där 11 år och tyckte att "pittoresk" var det värsta ord man kunde tänka sig, och som man ABSOLUT inte fick säga! Fast i smyg tyckte vi det skulle vara kul om nån hette P*tt-Oresk, ungefär som Lars-Åke eller Karl-Erik (för såna fast det gott om på den gamla goda tiden).
En sån TUR att man växer upp och blir nästan alldeles närapå normal!
En annan som inte precis har vuxit upp men som ändå är normal, som till och med har papper på det, från och med idag:
 
 
Minsta Barnet!
Ärligt talat - hon måste väl vara världens finaste lilla nörd, i alla fall!
 

Pacman och jag

Publicerad 2012-10-10 11:40:49 i Betty

 
Den här veckan har varit fylld av Väldigt Ont i Huvudet. Väldigt!
Jag har faktiskt nästan alltid litet huvudvärk, och har så haft så länge jag kan minnas. När jag var ett ganska litet barn brukade jag och mina kusinliga vapendragare ibland ha låtsashuvudvärk, för då fick vi dispril eller barnalbyl av faster Märta eller faster Maj-Lis. Gott!
Men i alla fall sedan jag började skolan har jag dragits med denna huvudvärk, eller ibland ont-i-magen. A-människosyndrom i en B-kropp, liksom.
(Maken hade huvudvärk för allra första gången när han var så där 27 år gammal. Fatta vilket liv det blev!)
Men hur som helst - ända sedan i måndags har det varit extremt ont, faktiskt så att det kändes som om näsan höll på att trilla av. Men sen såg jag på aftonbladet.se eller nån annan sån där fullt trovärdig sjukdomssida att det någonstans (troligen inte i Mälardalen) härjade nån ruggig huvudvärk. AMÖBOR åt ens hjärna, jätteont i fem dagar, sen dog man!
Genast kände jag hur det knaprade och smaskade bak ygena, och jag såg för min inre syn hur fullt av små pacman-figurer for runt runt i banor och knaprade och gnuggade sig om sina små runda magar.
I morgon eller senast på lördag kommer jag att vara död, enligt Aftonbladet.
Fast idag känns det faktiskt mycket bättre, frågan är om det är ett gott tecken eller liksom sista sucken.
 
I måndags for i alla fall jag, Ying, Tigger, Betty och hela horden av små pacmans till the waterfront.
 
 
 
Visst blir man rätt trött? Vi var i alla fall ensamma på hela klubbholmen så vi härjade fritt och utan tillstymmelse till koppel.
 
 
På vägen dit fick bara lillsessan vara lös - det är ju älgjaktsdags och vi vill inte ha några jurr loppandes vilt bland skjutgalningar och sånt.
 
 
-Lustigt! säger Betty.
 
 
 
 Hög tid för ett uppfriskande bad, tyckte Tigern. Det tycker han alltid.
 
 
Ying fick sin fulla frihet och hittade en uråldrig hopvikt storgädda och en bättre begagnad mås. Rullade sig inte i någondera - guldstjärna till Ying!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sen gick vi tillbaks till bilen, ganska urblåsta men nöjda. Vissa av oss hade mer sand i pälsen än andra.
 
 
The long and winding road. Bra mycket bättre än treo och den sortens. Och än så länge är jag vid liv.
 
 

Som i en säck

Publicerad 2012-10-10 00:13:00 i Allmänt

 
Ärligt talat - ska det vara så här nu? Redan före kl. 19?
 
Reflex på är det som gäller, hundarna har västar, halsband och koppel med reflexer - jag har inte en enda synlighetsgrej.
Såna där som man ska ha i fickan i ett snöre trasslar in sig i allting, inte minst i koppel. Såna där som man sätter fast kring ett ben eller nåt river alltid alltid sönder ens strumpor.
Det finns gränser för hur många slantar man vill lägga på ohåliga strumpor per vinter!
Reflexväst har jag endast när jag springer.
På det sättet är jag jättejönsig, precis lika jönsig som när jag vägrar att nyttja cykelhjälm.
Men av och till har jag sett det annonseras om reflexspray, avsedd att sprutas i pälsen på ens lilla hundracka. Det tycker jag verkar tveksamt, man vet ju aldrig vad det kan bli för kli och konstigheter av det.
Men jag tänkte att man kanske kunde ha en putell stående vid ytterdörren och slänga på sig själv en dosis när man ger sig ut i kvällsmörket. Så där över skorna och så.
Är det någon som har provat det?
 
Hur som helst vill jag ännu en gång uppmana alla som traskar med hund i tätort på kvällen: använd INTE flexikoppel över övergångsställen, i synnerhet inte om du inte har nån reflex på hunden. Det hjälps ju inte hur reflekterande människan är om hunden går tre meter före i ett tunt, osynligt snöre. Och jag vill INTE köra på nån liten hund! Ingen stor heller!

Huvudsaken

Publicerad 2012-10-09 23:04:57 i Allmänt

I morse när vi traskade ut, hela gänget, var det soligt men kyligt. Innan vi hann hem igen var det grått och kyligare. Ruggigt, rent av.
 
Men det är fortfarande vackert ute; det blir liksom ett färgcrescendo innan hela alltet vänder. Brrr, det är det som kallas vinter!
 
 
Lilla Bubblanubb har lagt sig till med en ny divalat - hon stampar. Med ena framtassen, inget krafsande utan små bestämda stampar. Ungefär 3 stampar per 2 sekunder, sen en litet längre paus, sen repetition om hon inte har fått som hon vill.
Exempelvis väckte hon mig i morse genom att ilsket stampa på mig. Och på Tigern. -Ja men KIITOS, för i perkelä! sa Tigern, som ibland bejakar sitt finska arv. Sen muttrade han och somnade om.
På promenaden fick Betty ett tag gå kopplad även sedan vi hade kommit till springa-lös-stället, detta enär det kryllade av spänstare. Då stannade hon som fastfrusen i marken och stampade ilsket med ena framtassen. Jag fick släpa henne några hundra meter till spänstarfritt område och låta henne springa där.
 
 
Sen blev vi litet osams igen, för hon bara härjade med Tigern och plötsligt lyssnar hon inte på mig när jag säger att hon ska ta det en aning försiktigt. Och när jag skulle ta tag i henne och tala litet allvar bara skuttade hon undan och sparkade nosigt med bakbenen. Hmm. Då blev det en barsk order och sen ganska många allvarligt menade ord till lilla sessan, som plötsligt var mild och förtjusande som man har väl aldrig sett på maken, heller. Idel fjäsk och puss och gulligheter, och då var jag förstås inte stram utan då pussade jag tillbaka för allt vad jag var värd.
 
 
Osams är de inte, det är bara det att Betty är litet för hårdhänt ibland, och Tigern är en aning mammagris. Men jag skulle säga åt honom lika mycket om han härjade för vilt med henne. Vilket dock icke sker.
 
 
Ying var på ovanligt förvirrat kineshumör idag. Nosen reagerade dock på frolic.
 
 
Gråare, som sagt.
 
 
Min klänning matchar höstlöven. Den är i så förtjusande material, 50% ull och 50% bomull, tunn och sval och varm och mer eller mindre skrynkelfri. Varför hittar man inte sånt nuförtiden?
 
 
 
 
Ying och Jazz får gå kopplade, för Ying var som sagt totalförvirrad och Jazz var skotträdd. Jag litar dessvärre inte på att Jazz håller sig till mig om han blir rädd - jag är ganska övertygad om att han skulle få panik och sticka sig undan nånstans.
 
I alla fall - det hann bli kallt. Och jag tvingas inse att det är dags för Huvudsaken igen - värmande huvudbonad.
Men vad tusan ska jag aptera?!
Endera får jag ha fläta (-or) hela vintern för att kunna ha mössa, men fläta känns så sjavigt och ivägen hela tiden.
Eller också har jag min vanliga knut och värmer huvudet med - vadå? Sjalett? Värmer en sådan verkligen? Och vill jag gå omkring och se ut som E II R hela vintern?
Jag har kikat på stickbeskrivningar - det är inte klokt vad man kan hitta på nätet! Man kan t.ex. förfärdiga liksom en blöja med ett knytband i varje ände, varefter själva blöjdelen anbringas ovanpå skulten och ned över öronen och tamparna knytes under hakan. Litet gulligt till pälsbrämad skridskomundering, kanske, men litet vimsigt ute i den villande skog. Inte värmer det pannan heller. Annars kan man skapa sig något som ser ut som en truckerkeps fast utan skärm, med ett band att knäppa under knuten. Ungefär som när tennisspelerskor har keps och hästsvansen sticker ut därbak, ni vet.
Vira sjalen upp över öronen går ju bra, men problemet med pannan kvarstår. Och INGEN fimbulvinter kommer att få skåda mig i pannband, det säger jag bara!
Turban, kanske? Lindar man den tillräckligt många varv runt knoppen syns det väl inte att det är liksom en extra knopp därbak? (Fast nu kom jag att tänka på det där hemska i Harry Potter, nåt med Voldemort på baksidan av nåns huvud, eller hur det var. Rysligt!) (Eller Hundturken i Barnen från Frostmofjället - så oerhört gräsligt!!)
Små spänstiga seniga farbröder som är ute och motionerar året om i sån där käck träningsoverall från 1960-talet, de har ofta en liten ynklig toppluva som sitter liksom mest ovanpå huvudet, och så en aning mer ner i pannan. Om man skulle göra så, fast kanske sticka på öronlappar?
Annars KAN man förstås snagga sig också, och idka fritt val bland huvudbonader för såväl sommar- som vinterbruk. Fast jag misstänker att jag då skulle se ut som en väckarklocka bakifrån. Hur ärtigt är det på en skala, tro?

Vi förändrar världen!

Publicerad 2012-10-08 23:45:16 i Jazz

Ikväll tog jag en promenad med de tre små. -Dvärghundarna och så stora jag! som Tigern säger. Nåja. Det är så vackert ute nu så man kan finna sig i en hel del dumheter från en bråkig terrier.
Sen han började hänga med på springturer har han blivit fyrfotavärldens Jonas Colting (fast en aning rultigare), han är helt och hållet övertygad om sin egen oövervinnerlighet och vill gärna att alla andra också ska vara det.
 
 
Först en bild på de foträta skor jag hade idag. Doc M. Precis hur bekväma som helst, endast med viss motvilja tog jag av mig dem när jag skulle ta kvällsduschen och krypa i säng.
 
 
Hela knatteligan i reflexer.
 
 
 
 
Det ser ju rent sagolikt ut, på allra vanligaste promenadvägarna!
 
I alla fall har den där Tigern tagit sig orådet före att härja med joggare, ibland. Han har blivit lärd sedan mycket unga år, eller rättare sagt månader, att joggare innebär godis och därmed har han vid åsynen av joggare raskt vänt sig till mig med något hungrigt i blicken.
Men numera har han alltså börjat larva sig, ibland.
Jag tror han tycker att de som springer förbi eller möter oss liksom stajlar och tror att de är nåt, hemska tanke. För det vet ju alla att det bara är Tigern som är nåt.
Dessbättre bryr sig varken Olle eller Jazz om Tigerns barnsliga påhitt, de har viktigare saker för sig. Såsom att nosa, lyfta på benet, krafsa, nosa, nosa, nosa... Suck.
 
Ikväll var det rätt många joggare ute, och rätt många av dem fick sig ett sanningens ord av Tigern. Slutligen kom där rännandes ett helt rackarns fotbollslag - det dundrade som av grävlingar i marken och skogen fylldes av flås.
Då slängde sig Tigern upp på en sten och satte i att hojta:
-Stanna! Stanna, jag ska säga en grej! Hallå, stanna då, jag måste säga en grej, ni måste lyssna! STANNA DÅ!

Den nästan allra sista mannen i skaran stannade faktiskt till och frågade blitt: -Är han arg?
-Nejdå, svarade jag, han vill bara säga en grej.
 
Och inte vet jag om de hade sprungit så många varv att de var litet yra i mössan eller om de bara ville vila en stund eller hur det var, men den där karln blåste i alla fall i en liten pipa och raskt vände hela laget om och kom joggande tillbaka.
-Hunden vill säga en grej, sa pipmannen, och alla tittade på Tigern, som stod kvar uppe på stenen invid springstigen. 
Tigern tog i från tårna och gapade så det skallade i skogen och så han liksom studsade för varje stavelse:
- VET NI EN GREJ ATT NI - NI   SPRINGER   INTE   FORT!!!!!
 
Och där stod matten och rodnade, men som tur var förstod fotbollslaget inte russellska, så de smålog bara och undrade vad han sa.
Nästan precis som Karl-Bertil J ställdes jag inför valet att rakryggat yppa sanningen eller ljuga för ett helt fotbollslag och jag fegade ur och valde det sistnämnda:
-Han säger "heja, heja", sa jag, och så undrar han om ni har några karameller.
 
Ett ivrigt famlande i fickor och byxlinningar begynte, ganska mycket snus i såväl pås- som prisform kunde vi ha fått ta del av om vi ville. Och Tigern ville nog för all del men jag tyckte nog att så roligt skulle vi inte ha ändå. Så vågade sig en fjunig lirare med liksom en aura av fuskpolo fram och sa: -Jag har halstabletter...? och så tog han fram tre stycken och gav en var till Tiger, Olle och till och med till Jazz, innan jag hann ingripa. Som tur var blev han inte biten, men däremot vidtog ett väldigt smaskande och smackande och spottande och omstartande och allt vad man nu kan göra med en halstablett. Tigern svalde sin ganska omgående och tog sig för med att krafsa på fjunisen för att tilltvinga sig mera halstablett, vilket han också lyckades.
Då brast det alldeles för en annan medlem av fotbollslaget, en som mer hade en aura av intatuerad taggtråd: - Faan! utbrast han. -Nästa gång ska jag också ta med mig halstabletter!
 
Det fann jag förstås vara ett lovvärt initiativ som borde uppmuntras. -Gör det! sa jag. -Eller också köttbullar, de skramlar mindre!
 
Sen ville alla 15 eller hur många de nu var klappa alla de små hundarna, och alla tyckte att olika hundar var finast och till och med Jazz tyckte att fotbollsspelarna var riktigt trevliga typer.
 
Tänk ändå, vad en jättedvärgpinscher, en dvärgpudel och en alldeles vanlig russlare kan åstadkomma - en hel bunt glada leenden under resten av träningspasset!
 
 
 

Parkou... - ooh - oops!

Publicerad 2012-10-08 23:09:00 i Sprunget

Alltså - om jag vore 30 år yngre och 20 kg lättare - då skulle inget stoppa mig! Då skulle det vara parkour kvällarna i ända. Ni vet så där när man springer omkring och använder miljön för att ta sig fram på de mest våghalsiga sätt, som i nån actionfilm. Det verkar så roligt! Men som sagt - åren och kilona sätter P. Finns det nån åldbojs-parkour-klubb, tro?
I alla fall - springer gör jag en del. Den här tiden på året är den allra bästa tiden att springa på; måtte det bli en lång höst, ingen snö tack, inte på länge.
De senaste två gångerna har jag haft både Ying och Tigern med mig. Ying kopplad för drag med nomesele, kort expanderkoppel och bälte på mig. Tigg alldeles lös för det mesta, för vi springer inte precis i elljusspåret, utan utanför.
 
Först i koppel tills vi kommer till skogen - sen löskoppling och full rulle!
 
När vi blir trötta blir det en del "träning" också:
 
 
Stenklättring är ett säkert kort om man vill ha godis.
 
 
Avståndslägganden också.
 
Fast sen måste vi bli seriösa igen, säger Ying.
 
 
-Nä, nu springer vi!
 

Etterpå är matten så här färglad, men fasligt glad också.
 
Men så var det ju det här med parkouren, då rå.
 
Nämligen igår afse, då drog vi ut, jag och de övriga medlemmarna i Team Mad Dogs and Englishmen (eller nåt).
 
 
Ivern var stor redan hemma vid grinden - jag hade nämligen laddat den lilla fickan på dragbältet med Färska Frolic. Till och med Ying är beredd att göra en hel del tricks för att komma i åtnjutande av Färska Frolic!
 
Vi värmde upp litet lagom på vägen till skogen, alle man i koppel, och när vi kom in i själva terrängen kopplade jag loss Tigern och tillhöll honom att ta det piano. Hela tigern vibrerade tills matten sa: -Hopp och lek! och pffft! så for Tigern iväg som ett skott längs stigen som går i en krök uppför en backe och sen runt en jättesten, snarast ett klippblock.
Men som matte hade Färska Frolic med sig och stenklättring är det säkraste sättet att tillvinna sig såna godsaker satte Tigern iväg upp på stenen - han fick klösa sig upp, för stenen är jättehög och jättebrant och full med jättehal mossa.
Och kan ni tro - när Tigern snodde iväg så där som en pil, då hängde Yingen på, precis som en råtthund efter en råtta, eller nåt! Full rulle! Och ni vet ju vem som hängde fast vid Yingen, i vid pass en meter resårband...
Så Yingen lopp i full galopp upp på stenen och jag hade en bråkdels sekund på mig att fatta beslutet: krascha in i bergväggen eller spräcka såväl mina byxor som mig själv?!
Jojo, jag säger bara Parkour!
Jag slängde upp högerbenet så jag nästan daskade det i pannan (och fick mig en bula till), tog ett rejält avstamp med vänsterfoten och lyckades baxa hela skrovet upp på stenen, som emellertid slutade i liksom en kam, en smal rackare, och på andra sidan lååångt ner ett nedra stenröse.
Tvärstopp, balansera medan Ying försökte knuffa ner mig (för att komma åt godis) och Tiger bet mig i fötterna.
 
Nåväl, när jag väl hade satt mig ner på den urvassa stenryggen så kunde jag bara skratta åt eländet, och byxorna var rejält elastiska för de höll! Jag med, men nätt och jämnt. Och efter en sån start på loppet så var det ju närapå nerförsbacke hela tiden sen. Även om Tigern var så inspirerad av mitt glada skratt och mitt nervöst frikostiga sätt med godiset där uppe på Hemska Stenen så han knappt avhöll sig från någon sten under resten av rundan. Men nu var jag beredd och följde inte med upp nån mer gång, i stället hakade jag loss Ying då och då, så han också fick tjäna ihop till sitt levebröd. Nån ordning bör det ju ändå vara på en gammal kärring i skogen!
 
Visst har vi roligt, matte?!
 
 
Lugnare så här. Och Tigern gapar: -Men då får du inte ta nån godis matte, då får bara vi godis, du får ingen godis för du klättrar inte men vi ska ha godis för vi klättrar ge oss godis!
 
 
 
 
 
 

Känd mental status: Skottfast tramsmaja med divalater!

Publicerad 2012-10-08 12:15:14 i Betty

Sådärja! MH:t avklarat och färdigt!
Och i vilket väder sen - perfekt! Jag hade mina funderingar i veckan när det pölade friskt för det mesta. Arme beskrivaren om det skulle regna hela dagen - ett gäng blöta ovilliga staffar är nog ingen hit att beskriva då. Enda reaktionen på allting: bär mig! bär IN mig!
 
Men som sagt, nu var det soligt och grannt och en sån där alldeles perfekt höstdag.
 
 
Hon är ju så väldigt liten! Och att bli umgådd med och kikad i munnen är faktiskt helt onödigt, så där på en söndag.
 
Lekte med testledaren Veronica gjorde hon däremot, kampade och rev och slet, och jobbade på fint och envetet ensam också, när V blev passiv.
 
Och så var det dags för lilla bytet, som det heter. Eller haren. -Äh, vaddå? sa Betty och tittade glatt på matten. -Titta matte vad jag är duktig! Vi fick gå fram och titta litet närmare på moppen som hade farit iväg över gräsmattan innan övningen gjordes om. Samma reaktion, eller brist på reaktion. Betty är en lydig och duktig hund som inte springer och jagar saker i onödan!
 
Men sen då - då blev det dags att kolla aktivitetsnivån. Koppla av, vara passiv. I TRE LÅNGA MINUTRAR, med ett gäng människor som står en bit bort och inte klappar en, inte ger godis, inte myser och pratar! -Uäääh! tjöt Betty - värdelöst!! Dumma er! Dumma matte! Jag är inte med om det ska vara så här!!!
 
Nåt vidare lugn uppstod inte i den skogsdungen, kan jag meddela. Betty var diva nr 1 alla de tre minutrarna - tre mycket långa minutrar för både henne och mig. Och allas öron.
 
Sen tror jag det var dags för avståndsleken. Som var helt och totalt ointressant. En konstig människa som hoppade runt i skogen och kastade grejer. Varför ska man bry sig om den när det finns en trevlig grupp människor alldeles i närheten som man kan kolla mera på.
 
Och så dumpen då - overallen som flyger upp från marken. Helt j*la vansinnigt, sa Betty, och blev ARG! Och rädd. Och arg. Vovovov, grrrr. Hjälp. Vov. Grr. Hjälp.
 
 
Näe, matte, aktare!!
 
 
Erusekerpå att det här går bra matte? Erude?
 
 
OK då, liiiitet kan jag väl nosa. Om vi går härifrån sen.
 
Men när vi promenerade förbi overallen ett par gånger sen var det lugnt. Inte intresserad men inte rädd.
 
Sen var det dags för skramlet - några kastrullock och en kätting som dras över en korrugerad plåtränna.
 
 
Den var bara rolig på alla sätt. Mest verkade hon intresserad av hur anordningen egentligen var uppbyggt, hon kollade noga repet som figgen hade dragit i osv. Jag tror Betty tänker bygga sig ett eget skrammel. Troligen i mitt sovrum.
 
Så var det då dags för spökena, som kommer fram ett från höger och ett från vänster. Skrider liksom, ett i taget. -Åhjälpfyfan! sa Betty då, om vi nu ska vara alldeles ocensurerade. Ihållande grovt skall fast en bra bit bakom matte (typiskt att JAG förväntas ta smällen när det dyker upp gastar bakom träden!). Till slut fick jag till och med släppa kopplet, men hon stack inte iväg, hon bara hämtade litet stöd hos testledaren. Men hon slutade inte att skälla, och först när jag hade tagit av det första spöket själva huvuddelen (örngottet) vågade hon sig på att titta litet på det, men fram kom hon inte förrän såväl mellan- som bottendel också var väck. Och även då var hon halvskeptisk. För ärligt talat - det var bara vanliga människor, men kan man egentligen lita på folk som klär ut sig till spöken och tultar runt i söndagsgrönskan? Egentligen?
Nån lajvare blir det nog aldrig av Betty.
 
Sen var det dags för skotten. En glad dragkamp sattes igång med matten och vips var spöken och allt helt glömt och det drogs och slets i glad iver. Så small det och Betty släppte och såg sig om men var lika kvickt tillbaka igen och tänkte inte ge matte flera chanser att få ha kampdutten för sig själv. Så nästa gång det smällde vickade hon knappt på öronen ens. -Mig lurar ni inte! sa Betty och rev och slet.
Då var det dags att stoppa undan den fina kampgrejen (den var rosa och grön och jag ville hemskt hemskt gärna stjäla en!) och bara stå och se enigmatisk ut, medan det sköts först ett och sedan ännu ett skott till. Och dem reagerade gamla Bettan inte alls på.
Men sen, sen var det slut - känd mental status, alldeles klart och färdigt och appellen nästa!
 
Så sammanfattningsvis: lillfian är helt skottfast (1:a) men har betydligt mer skärpa och nerver än vad lille P hade. Jag blev en aning förvånad över att hon inte ens tog några steg efter lilla bytet, och kanske tyckte jag att reaktionen på spökena var större och "grövre" än jag skulle ha trott, men särskilt förvånad är jag inte. Och som jag hade förväntat mig så gick hon inte ner sig alls, det var bara glad förväntan och "vad ska vi göra nu, matte?" hela tiden. Kamp- och lekviljan var lika stor efter hela prövningen som inledningsvis, och skotten var ju bara tralala.
 
Jag är alldeles nöjd med lilla nubbot, och jag tror att hennes uppfödare också är nöjd. Sen ska man ju komma ihåg att lilla B är bara 14 månader och de sista veckorna har hon blivit mer spökrädd också ute på våra vanliga kvällspromenader - jag tror att hon kommer att vara mer stabil om ett år.
 
Men igår kväll, då var det en trött liten prinsessa - när jag såg på Morden i Midsomer (som man aldrig får missa) och stickade på mina blommuddar så låg hon intill och hade huvudet på min mage och matte fick lova att några såna där spöken, det kommer det aldrig mer att dyka upp. Såna kommer det bara en enda gång i varje hunds liv, så nu kan vi glömma dem och lära oss att Inte Klyva Spårpinnar, i stället!
 
(För bilderna ovan tackar jag uppfödare/ägare Ida, som ni kan följa på kennelbloggen)
 

This is England '86

Publicerad 2012-10-07 12:20:00 i O-hundigt

Filmen "This is England" tyckte jag om. Den var bra - fast hemsk - fast bra. Eller? I alla fall - en film att komma ihåg.
Därför följer jag naturligtvis den uppföljande serien "This is England '86" som går på SVT just nu och som utspelar sig tre år senare.
Och den är RYSLIG! Fast bra. Och det är det som är det värsta.
Den är så ful, så ful: människorna är jättefula, kläderna är fula, de har fula frisyrer och ful make-up, bostäderna är hemskt fula, alla bostadsområden är gräsligt fula, alla pratar fult, beter sig fult.
Dåliga människor i dålig miljö.
Jätteäckligt, är det!
Fast bra.
Jag tänker på dessa vidriga människor när jag ska somna, och har dem i huvudet när jag vaknar.
Hemskt.
Men bra, som sagt.
Rekommenderas, men med en stor varningslapp!

Mogen?

Publicerad 2012-10-07 11:11:59 i Betty

Idag är det alltså dags för Bettys MH. Länge trodde jag att det var igår, den 7:e ni vet - igår.
Fast den 7:e är idag, visar det sig. JAG är i alla fall mogen - övermogen!
 
Men frågan är: hur mogen är Betty Beebster egentligen? Jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig av den här beskrivningen. Jag VET att hon har kampvilja och jaktlust och litet sånt - men därmed är ju inte sagt att hon tänker ha det just idag, just där, just med den testledaren. Spöken, skrammel och dumpe har jag inte den bittersta aning om hur hon kommer att reagera på.
Vad jag TROR mig veta är att hon inte kommer att "lägga på sig" under själva MH:t - jag tror att hon kommer att skaka av sig och inte bli låg. Men som sagt - man kan aldrig veta!
 
Att hon inte är särskilt mogen, det vet jag i alla fall!
Exempelvis vaknade jag 5.15 i morse av att hon gick med hårda fötter i mitt ansikte för att komma åt apportbocken som låg i fönsterkarmen vid min huvudgärd. När jag stönade och ojade och ajade och sa: -Nä men Betty! på anklagande sätt tog hon det som en uppmuntran och dansade en liten dans, fortfarande i mitt ansikte.
 
Till slut vältrade jag ner henne i nedre hälften av sängen - då låg hon på rygg ett tag och sprattlade med benen. Efter ett tag lekte hon dragkamp med sig själv; hon höll en flik av filten mellan framtassarna och drog i den med tänderna. Samtidigt som hon sjöng: wähwähwäh - njäff! - wähwäh.
Sen sprattlade hon så vilt så Ying ramlade ur sängen. -Kul! sa Betty och hoppade efter, ner på Ying. -Okul, sa Ying och hoppade upp igen.
Tigern låg på rygg intill mig och blev kliad på magen - han är morgontrött precis som jag och tar det gärna piano vid fem, halvsexsnåret. Vid tio också, om det är så.
Betty tog ett raskt språng upp och råkade - hoppsan! - hamna ovanpå Tigern som sa: -Uff! Tjocka jänta! vilket Betty tog med ro. Tigern ålade sig fram och Betty - kors i taket! - låg faktiskt stilla.
Så pass stilla att jag passade på att sluta ögonen och försöka slumra till.
Men det var värst vad hon låg stilla, den där Bettinan. Vad hade hon för sig egentligen?
Till slut MÅSTE jag helt enkelt, mot bättre vetande, öppna ena korpgluggen en liten liten aning för att kontrollera läget.
Och förstås - alldeles tätt inpå mig lyste två stora runda svarta ögon, så nära så hon skelade. -Hurra! sa Betty, matte är VAKEN!!
Då lekte jag den enda lek jag är förmögen så dags på dagen, före den första koppen kaffe: "vifta med tummen". Den tillgår så att jag håller upp ena tummen framför Bettys nos (inte högre än att jag kan ha handen vilande på täcket, trött ju!) och så viftar jag litet med den. Och så biter Betty mig i tummen.
Det var roligt i nästan en timme, men sen var jag helt enkelt TVUNGEN att tillgripa den Slutliga Lösningen.
Jag ringde i min ajfån till makens ajfån. Maken sover i rummet intill, med smatt emellan.
-Betty är pigg! ropte jag, med panik i stämman när makens sömniga stämma hade svarat.
-OK, jag kommer! sa maken.
Betty blev helt vild - skulle hon springa till hussedörren eller skulle hon försöka krypa in i telefonen?
Men sen, SEN fick matte sova en stund.
Ända tills Bettys ägare/uppfödare ringden en gång, sen en gång till, och en gång till och kanske ännu en gång, för att få veta hur man egentligen skulle ta sig till MH:t.
Och nu är det dags för oss att bege oss.
Rapport följer!

En aning träning

Publicerad 2012-10-06 20:13:53 i Allmänt

Igår kväll tog jag en aftonpromenad till klubben med Ying, Tigger och Betty. Det mörknar tidigt nu, så de var grundligt rustade med reflexer.
 
 
Förresten var jag på Volvobutiken tidigare på dagen och förnyade förråden av småvästar. Jag har köpt där tidigare och kvaliteten är jättebra - Yings reflextäcke är inne på 4:e året och har blivit tvättad en massa gånger, men lyser fortfarande lika tydligt, och både resårer och kardborreband är i finfint skick. Priset är dessutom bra: 39,- pix. Som hittat! Tigern har emellertid en annan modell, en som är mera som en superhjältemantel!
 
 
Väl på klubben provade jag ett nytt knep för att få till Bettys apportklipp: jag sa ingenting, bara höll upp apportbocken och dessutom hennes älskade huck-boll. Ganska omgående fattade hon att hon skulle ta bocken för att jag skulle kasta bollen, och när väl den poletten hade trillat ner så blev det en nedra fart i gripandet!
 
 
Fart med bollen också!
 
 
En gång till!
 
Med Tigern tränade jag litet vittringsapportering. Jag har en hemlig gömma med ett gäng apportpinnar, så jag är beredd när jag kommer dit. Nu är det ganska enkelt för jag kan putta litet löv över pinnarna och när han inte SER dem så arbetar han så fint och koncentrerat.
 
 
Som sagt - det mörknar fort!
 
Med Ying blev det mest sån där träning som går ut på att Ying inte ska rymma, men det skötte han riktigt bra igår!
 
 
Sen gick vi hem via Myran och det var mörkt!! Betty såg spöken överallt och studsade omkring som en liten boll med ragg. Dessutom var det himla blött, jag hade stövlar på mig, men hundarna hamnade litet oförberett i vatten till hakan ibland!
 

Om det blöta

Publicerad 2012-10-04 20:01:00 i Betty

 
Det är nåt så obeskrivligt BLÖTT ute. Häromdagen gick jag på vår vanliga myra och ute på åkern stod en herre som tillropade mig: -Du har väl stövlar? -Jadå, svarade jag. -Höga? ropade han tillbaka. Och det hade jag, knähöga. Vilket visade sig komma att behövas!
 
 
 
Det här var bara början.
 
 
Badankan.
 
 
Ibland kom vi upp på torra land.
 

Sen blev det värre igen.
 
 
 
Stirrande blick, men det är jackan som är av intresse. För den gör att jag tycker att jag ska ha labradorer. Och bysse. I stället har jag ofta en svart lortrand runt halsen. Måste NI tvaga Eder hals efter promenaden?
 
 
Med mycket möda och stort besvär har Tigern lagt beslag på bollen.
 
 
Klafs, klafs. Bästa årstiden.

Skogspromenad - som vanligt

Publicerad 2012-10-04 18:57:00 i Betty

Igår var Jazz och Olle någotsånär drägliga i förhållande till Betty så jag orkade ta hela järngänget på promenad samtidigt.
 
Helt skumt så regnade det INTE just när vi gick ut. Det måste ha varit ett rent förbiseende av naturen.
 
 
Det är så smäckigt ute på hösten - det luktar gott och liksom GÖR gott.
 
 
Full fart framåt! liksom.
 
 
Och Jazz hänger med.
 
 
 
Jag inledde projekt självporträtt med hund. Fniss. Man har inte roligare än man gör sig, men ibland gör man sig väldigt rolig. -Tyckeru? säger Tigern.
 
 
Rätt pinsamt, tyckte Jazzen.
 
 
Det finns nån Kent-video där nån har långa fyrkantiga skor, och den tycker jag alltid är så otäck. Det är skorna som är så obegripligt skrämmande. Och där fann jag mig själv, ensam i stora skogen (fast med fem vilddjur), och med just såna farliga skor. Läbbigt.
 
 
O, vilken positiv uppsyn.
 
 
Mattes gullgris rullade sig i något alldeles obegripligt illaluktande. Usch och tvivale - det stank i herrans höjd.
 
 
Lilla Bison tänkte också rymma och undersöka det där väldoftande men fick sig en skopa ovett så hon avbröt övningen. Dumma matte.
 
 
Pantersmyger på sin tigerbror i stället.
 
 
Tigern gör sig söt. Men illaluktande.
 
 
Jojo, så går det! Olle fick passa på att ta ett bad också, pudlar behöver visst alltid bada. Två schamponeringar med parfymfritt hundschampo och en schamponering med parfymerat människoschampo behövdes för att göra Tiger möjlig att ha inomhus igen. Men OJ, vad han älskar frottering och inte minst det senaste, nyupptäckta njutningsmedlet: hårtork! Jag tror jag skulle kunna plugga in en hårtork och ha som träningsbelöning för den lille tigern. Olle är inte fullt så entusiastisk, han är mera som en värdig äldre herre hos barberaren.
 
 
Sen blev den trött, den lille grisen. Och han är inte rödfnasig om näsan, det bara ser ut så på bilden. Här är litet brunfläckig och litet rosa under vita pälsen.
 
Men nån träning på leriga klubben blev det inte för nybadade tigern den kvällen. Så kan det gå.

Doktor Sju

Publicerad 2012-10-04 15:10:00 i Matten

Igår kväll när jag äntligen fick ut Betty ur bilen efter träningstävlingen, då var det så varmt och blött och härligt ute. Så jag bytte om (ja, ibland måste man), puttade håret i två flätor, anbringade reflexväst, reflexhalsband och reflexkoppel på Ying och - tjoff, så for vi iväg!
Som klockan var runt halvnio och det var murrrrkt blev det en tur på gator och gångvägar - asfalt är också ganska underbart att springa på så här års, i underbara hösten.
Och Ying, ni vet - han är som han är han. Omöjlig att bringa att göra knep och trix (såsom lydnadsklass 1) men alldeles hur klok och förståndig som helst om det är viktigt. För honom, mest.
Så att: när vi SPRINGER, då springer Ying vid min sida i löst koppel, utan att bry sig om folk, hundar, kissfläckar etc. På jobbet jobbar man.
Men när vi GÅR, då kastar sig Ying ut åt sidan om någon lukt intresserar honom, eller om något ser intressant ut eller om han har lust att jäklas med sin matmoder.
Seg som ett tuggummi verkar han då, men han byter om mellan sina roller med enastående kvickhet och klarhet.
Springer jag sakta så håller han sig som ett plåster vid mitt vänstra ben, springer jag snabbt som - tja, så snabbt jag nu kan, så håller han sig fortfarande som ett plåster vid mitt vänstra ben. Snacka om att hålla positionen!
 
 
Det var alldeles för mörkt för att ta några bilder under springturen, men med mycket möda och stort besvär hade jag tagit några av oss i skogen under dagen. Se mitt stadiga grepp i Yingens halsskinn! Visst är vi lika - bara det att min näsa inte är svart.
 
Precis på sista biten hemåt, förstås på ett ställe där gångvägen går genom en liten smatt av bara träd och där en av gatlyktorna fallerar, och där vi tog oss en stunds gångvila - där mötte vi fyra karlslokar i olika stadium av fylleri. Full, fullare, jättefull, full så han ramlade framlänges in i buskarna och blev liggande när han skulle k*ssa. (Blä.) Ying sa ingenting, höll sig till mig, men numera är jag van pejkroppsspråksläsare och kunde tydligt se en förhöjd vaksamhet. Herrarna (nåja), som var i sådär 25-30-årsåldern, tyckte förstås det var en intressant hund och frågade om de fick hälsa, trots att de var en aning onyktra. Det fick de. Ying är alltid social och ställer upp, bara folk visar hyfs. Men han liksom framkallar respekt med sitt sätt - snobbig heter det att han är i rasbeskrivningen, jag tycker mera att han är viss om sitt egenvärde (som är mycket större än t.ex. mitt egenvärde eller alla andras i hela världen. Enligt Ying.). Så de fick klappa och klämma på mulen och Ying såg vänligt nedlåtande ut.
 
Men nu är det ju så att såna där tokfulla typer, de är alltid så väldigt kontaktsökande. Så väldigt, liksom. Och när de då kom på att jag hade så väldigt väldigt långa flätor så måste de ju kommentera det och kolla hur långa de egentligen var och en kom till och med på att han nog skulle dra litet försiktigt i ena flätan, medan en annan pratade med Ying. Då tittade Ying liksom upp och sa: -hrm? Inte mer än så, och inte nåt morr eller elakt, bara: -Tänk dig för litet, unge man. Och den unge mannen tänkte sig för och så var det inte mer med det. Men sen kom den allra som allra fullaste, som hade tagit sig upp ur buskarna, och tänkte också dra litet i ena flätan. Då sa Ying till sin samtalspartner: -Ursäkta mig, jag måste styra upp litet här. och så gick han och ställde sig intill mig och sa: -Hur var det här då? med vänlig stämma. Det lät ungefär: -uhum?
Bara så, och inte mer än så, men jag önskar att jag hade en bild på Ying när han tar sig såna uppgifter. Han ser verkligen så otroligt respektingivande ut, med sina 50 centimetrar och 18 kilo. Stolt resning i nacken, pigga pytteöron - inte minsta aggression men total koll och liksom beredskap till beredskap.
Oavsett fyllerigrad lyssnar man när Dr Sju talar, eller tänker.
Och faktum är att det blir för det mesta väldigt trevliga möten med potentiella skurkar när jag har Ying med. För jag kommer aldrig ens på tanken att vara rädd och P.S:arna kommer aldrig ens på tanken att vara stygga. Och Ying är bara trevlig. Men hade jag varit alldeles själv där, i mörka smatten, då hade jag nog blivit en aning orolig i alla fall, och då kunde det ha hittat på att hända att ungfylleristerna hade i enlighet med Jazz tyckt att det var skojigt att skrämma tanten en aning. Och så.
 
Slutligen försökte den näst minst fulle sälja några alldeles rasrena pitbullvalpar till mig, och sen var det dags för Ying och mig att dra oss hemåt. Kvickt, innan jag hade slagit till på en valp. Suck.
 
I alla fall - när man tar en vanlig promenad med Ying och hela ligan och han far fram som ett inte rytandes men väl lejon (ett bråkigt ett), då är det lätt hänt att man tänker: -Man kan inte HA en sån här knäpp hund!
Men när man tar en ensamtur i farliga mörkret, då kan man inte ha en bättre vän i världen, tror jag. Det ursäktar mycket, det.
 
 

Träningstävling

Publicerad 2012-10-04 12:10:26 i Betty

Igår afton flög det litet tusan i mig och så tog jag Betty och for på träningstävling här på hemmaklubben.
Ruggigt vad MÖRKT det är redan vid 19 nu!
Platsliggningen hoppade jag över - gräset är blött och det finns ingen anledning att tjafsa med lillpian. Visserligen är hon inte SÅ känslig, men ändå - ingen brådska, liksom.
På träningstävlingarna ingår platsliggning, linförighet/fritt följ och tandvisning. Sen väljer man tre moment till. Jag valde ställande under gång, inkallning och apport. Ett lagomt, ett lätt och ett svårt, alltså.
Tandvisningen gick någotsånär - hon höll sig först sittande men vid grundligare granskning ställde hon sig litet hukande och backade nåt steg. Nå - som staffeägare är man glad om hunden inte hoppar upp och slår ut ett par tänder på domaren!
Linförigheten - nu var det ju så där att vi hade åkt bil dit = sprall! Dessutom envisades jag med att ha vadlång kjol, vilket träningsledaren tyckte jag skulle ge f*n i. Jag tycker tvärtom - nu får hundarna faktiskt vänja sig! För om jag ska byta om till äckliga hundträningsbrallor varenda gång det bär av - då bär det ju aldrig av! Så himlans trött på att byta om byta om byta om! Vänj er, kusar, vid kjoldask!
För att återgå till linförigheten - vänstersvängar blir himla komplicerade om lilla hunden redan befinner sig i 90 graders vinkel till mig, med nosen nästan mot mitt ben och svansen pekande ut till vänster, på väg vidare framåt i körriktningen. Ibland blir vänstersvängarna då sådana att Betty kilar förbi och runt mig och därmed slutligen dyker upp på rätt sida, i rätt position igen. Litet grann som en utveckling av tysksvängen. Rätt elegant om jag får säga det själv - i alla fall om hon är så kvick att jag inte hinner snava på henne och lägga mig raklång i leran. Halterna gjorde hon fint trots blötan i gräset. Däremot var hon väldigt bekyttad för Helena som kommenderade. Så länge H var i närheten av oss gick det bra och hon blev inte störd, men när hon hamnade långt bakom oss ville Betty kolla över axeln och gärna vänta in. Och när vi blev kommenderade i en lång raksträcka som var på väg rätt in i ett mörker då tyckte Betty att det blev litet väl äckligt. Det vet väl alla att det finns varulvar i mörkret, ju!
Ställandet under gång gick finfint - hopp-stå har vi övergivit, det blev så himla mycket HOPP av det (man lever på hoppet!), men kanske har det givit någon effekt ändå för hon stannar verkligen raskt. Och står kvar fint medan jag går iväg, kommer tillbaka, kommenderar fot. Inga problem där!
Inkallningen gick också jättebra, hon satt kvar fint och gjorde en snabb och fin ingång efter en snygg löpning. Tjusigt!
Så till apporten - en stor och tung! Först ett segt gripande och utspottande efter nån sekund. Omstart. Bättre gripande och höll faktiskt tills jag sa "loss". Kanske inte riktigt fem sekunder men närapå och vi fick till det fint med kommenderingen, det var huvudsaken.
Ovanpå det och mycket beröm var hon så i gasen så hon kastade sig över hindret som stod intill och som dessvärre var alldeles för högt. Aj! Tävlingsledaren var snäll och sänkte till Betty-höjd och så fick vi köra det momentet också, som bonus.
I alla fall - belöningen fick hon först efter hela momentserien och hon höll ihop jättebra! Ingen dysterkvist över att hon bara fick klapp och "duktig hund", bara igång igen, liksom.
Sen tränade vi litet "ta det lugnt i röran" medan jag fick en del användbara tips angående gripandet i apportmomentet, nu har jag en del att prova under vintern och se om vi kan få upp nåt klipp i greppet. Och hon skötte sig finfint när jag satt och pratade med andra, trots att det var hundar här och där och kors och tvärs. Lugn och samlad.
Slutligen var det bara jag och Viktoria med aussien Elva kvar, så vi lät kompisarna springa lösa ett tag. Elva är så där ett halvår äldre än Betty men igår var det plötsligt Betty som var högsta hönset - inget som vi människor begrep oss på men Elva var väldigt ödmjuk och fjäskig.
SEN for vi hem, och Betty var så trött så trött. Jag var hungrig så jag knaprade i mig en morot på hemvägen, änden sparade jag till lilla B. När jag öppnade buren hemma gav jag henne morotssnutten innan jag lät henne kliva ur, men då bestämde hon sig för att lägga sig igen och smaska morot. Tröttfian. Och morotsätande enligt Betty går till så att först suger man och smackar ett tag, som på en halstablett. Sen spottar man ut och gnager av små små bitar, som suddgummifnas, och spottar ut. Sen äter man upp småbitarna en och en under mycket smackande och smaskande. Så det tog sin rundliga tid.
Förresten: morötter. På Ica hade de en stor binge med svenska morötter à 2,90 kr pr kilo - såna där som ser ut så det vattnas i munnen och som till och med luktar jättegott morot lång väg (jag kunde knappt bärga mig till utanför kassan innan jag satte tänderna i en - och DEN VAR PERFEKT!). Bredvid den bingen finns en hylla med nåt slags utrikiska morötter, tvättade, i plastpåse om 500 g till ett pris av 5,90 (vadan dessa 90-öringar?) - och där var det åtgång, minsann! Vofför det, i all sin dar?
Nåja, det är tur att jag inte är på smällen, för OM jag vore det skulle jag få en brandgul unge igen. Som äldsta barnet. (Nädå, det var inte gulsot, det var morot.)

Invektiv

Publicerad 2012-10-03 11:01:12 i Betty

Om man känner att man vill vara elak mot mig idag och kalla mig elakheter kan man med någon elegans hojta: -Bulhuve! eller -Snehörning!
För igår parkerade jag makens bil på ett galet ställe, på sniskan i en backe. På sådant däck att bak- resp. framhjulen på högra sidan hamnade en bra bit högre än motsvarande hjul på vänstra sidan. Och när jag skulle hoppa in i bilen igen så liksom FÖLL dörren upp, tung som den värsta kassavalvsdörr (Volvo = heavy stuff) och själva kanten träffade mig hårt hårt i pannan över vänstra ögonbrynet. I ett nu hände tre saker: det knakade och knastrade inuti huvudet, allting blev svart samt jag kr*ktes. (Som tur var inte in i bilen, annars hade nog maken blivit ondare än vanligt.) Sen hyvvade jag mig in i framsätet och satt där ett tag, tills jag kunde se igen och bara mådde lagom illa. Och sen drog jag vidare till skogs med Ying, Tigg och Betty.
 
Men nu har jag en rejäl bula, liksom på sniskan. Sniggt! som mellanbarnet skulle säga.
 
 
Här kunde man ha liksom ett hemligt ställe.
 
 
 
Mmmmm!!! Inte marabou, men mmmm ändå. Lera! Plöjda åkrar! Mmmmm!!
 
 
 
Ni vet väl att tigrar är utrotningshotade? Det gör mig så ont att se bilder från marknader, med tigerskinn och tigerungar och sånt. Vill inte veta. Tur ändå att det finns ett stort kattdjur även i de svenska skogarna. Ett farligt! Som smyger!
 
 

 
Stilstudie på lilla randan. Jag brukar säga till hundarna att jag ska minsann randa dem i rumpan, jag - men det behövs ju inte med lilla B!
 
 
Det fanns fullt av orienterande, vilsekomna gymnasister i skogen. Jättespännande sa Betty. Rätt som det var bara dök det upp nån i fullt språng. Bra träning! Bara en gång lyssnade hon INTE på mig: det var när en gymnasissa kom bakom en krök och mötte en annan gymnasissa, utom vårt synfält men inom vårt hörfält (om sådant gives) och på tonårsjäntors sätt ylade: -Heeeeeeej! i diskant. Precis så brukar Minsta Barnet hälsa på Betty och då MÅSTE ju Betty fara runt kröken, vild av iver. Sen blev besvikelsen rätt stor, men det gick ju för all del att pussa sånt löst folk också. Och de hade full förståelse och tyckte SÅ synd om Betty när jag talade om hur landet låg, de förklarade med innerlighet och iver att snart, alldeles snart, skulle riktiga lillmatte komma hem och inte vara lessen lilla hunden osv. Bra tjejer!
 
 
Tvångsporträtt.
 
 
Stället-där-Peppar-nafsade-en-häst-i-mulen. Uj!
 
 
Helt onödig bild, får man erkänna.
 
Tja. Sen for vi hem, och jag snaskade Panodil som om det vore popcorn ungefär, fast med mindre skräp mellom tänderna.
 
Förresten måste jag säga att jag gillar den nya förbättrade bloggplattformen. Numera är det ENKELT att lägga till nya kategorier, och dessutom enkelt att lägga till taggar. Och det sistnämnda är jätteroligt, för då kan vem som helst trilla in här och bli förvånad/bannad. Detta inlägg kommer t.ex. att taggas med panodil och volvo, och så kommer det in nån och får bara syn på en hundrumpa. Haha, jag lägger till taggen "rumpa" också!
 
 
 

Barbour

Publicerad 2012-10-02 11:32:00 i Fina saker

Ojojoj, ojojoj, ett sånt besvär man ha-ar
att olja, och olja och olja rocken sin!
 
Eller - rocken? Rock-ar-na, förstås. Oooba.
 
Min äldsta oljerock köpte jag, eller kanske var det maken som köpte åt oss båda, år 1989. Värsta his and hers, hans är grön och min är blå.
 
Efter fyra års slitage (av oss och jackor) såg det ut så här:
 

 
Makens hår ser ut som sånt där avtagbart hår som dockor i Ken-stil har - färghjälm. Hjälp. Men nejdå, det var äkta, ofärgad vara. Nu är det mest peppar och salt, mer åt salt. Jag tycker det är finfint nu!
 
 
Samma tillfälle, april 1993, med dåvarande hunddjuret Dandy. Gaytop's Dandy Man, cairnterrier. Som hamnade i kläm när vi skaffade unge på unge på unge! Född 1987 och 1996 fick han ett nytt hem, ett PERFEKT! Där han fick all tid i världen, hängde med på jobb och hade en katt att umgås med. Han blev nästan 14 år och var aldrig sjuk, terrierpigg ända tills han liksom tröttnade på livet en dag.
 
 
Om jag hade vetat om klickerträning och modern hundträning kunde Dandy ha blivit smartaste hunden i världen, tror jag! Men tvi vilket jobb med trimning av cairnpäls!
 
Men det skulle ju inte handla om det - det skulle ju handla om kärt besvär. Eller: hurusom vårda din oljerock.
I skriften står det: olja in den en gång om året.
Nja... skulle inte tro det.
Olja in den vart 10:e år. Kanske?
 
Men det är så puligt!!
Har man torkskåp så är det rätt geschwint, men vem har torkskåp nu för tiden? Igår afse tog jag itu med gammelrocken, 23-åringen. Smälte mojsan i vattenbad, penslade med brödpensel (sån där hård omöjlig silikonpensel som ändå bara mosar bullarna om man tänker använda den till sånt), lät vila en stund, hängde upp och gav mig på med hårtorken.
Näe, vilken pina!!
 
 
Minsta barnet halp till. Efter ett par timmar var vi inte riktigt klara, men trötta på hela alltet. Som omväxling grep jag mig an nästa projekt: långlånga oljerocken, den närapå fotsida. Inte alls lika gammal, men i behov av om-impregnering (ety den eljest suger i sig som en svamp och blir så tung så jag knäar!). Så jag penslade på av hjärtats lust, och jag är så stolt över mig själv för jag apterade ett förkläde först!
 
Sen gick jag till sängs och vaknade i ottan med en snilleblixt i huvudet:
 
 
Se här mitt arrangemang!
Rocken upphängd i fönsterhake, stol på bordet, på stolen tom karamellburk, på burken trasa för åstadkommande av lutning, och allra överst - kupévärmare!!!
 
Det är inte helt och fullt och alldeles så effektivt som ett torkskåp (infoga tandagnisslan), men det är oändligt mycket bättre än Olles hårtork.
 
Rena installationen, ju!
 
Så nu lurar jag på att ge mig ut i taffärder och hemföra en eller annan ytterligare burk med mojsa och bearbeta återstående plagg. För om det är bra med en oljerock, så är det förstås bättre med sisådär tolv. Barbour är klart bäst, kostar multum (se där! igen!) men utslaget på antalet bruksdagar så blir det verkligen en spottstyver. Och jag tror att jag förutom gamlingen och långrocken har en Barbouroljerock till. Samt en bunt mera täckjacksliknande saker av samma märke, också prima vara. Dessutom en lång ridrock från Marlboro som också för tillfället är totalt oimpregnerad, en rutig oljerock från Mulberry som är litet varmare och någotsånär prydlig - kanske har jag inte fler?! Nämen.
 
Nåväl - varför oljerock? Varför inte Helly Hansen, eller Didriksson eller Lundhags, eller nåt? Tja, bland annat därför att: DE ÄR INTE FINA!! (Jo, en del Didriksson-saker är rätt fina, men är de fina om 25 år? Nja, jag undrar jag.) Och jag gillar fina saker. Vidare: en oljerock kan man ha till jeans, eller jobb-byxor, eller lång kjol eller kort kjol eller sidenklänning eller - bikini, kanske?
 
Ska man dessutom tänka praktiskt så blir det inte så förbaskat mycket kondens i oljerockar som det blir i såna där moderna superdupergrejer, oavsett hur mycket andas-material de pyttar i dem.
 
 
Se här förresten - fina Äldsta Barnet i SIN första Barbour. Jag återkommer med ny bild om 23 år!!
 
 
Dessutom skänkte jag henne mina röa Hunter-stövlar. Mina ben GÅR helt enkelt inte att knö ner i Hunterskaft - tyvärr! (Sen kom mellanbarnet hem och såg också ut som en liten jägare, i huskyväst och med - tada! - Hunterstövlar. Fast svarta.) Lacrosse får det bli för mig, och Tretorn. Aldrig fel, det heller.
 
Och vet ni vad - just den här hösten tror jag vi kommer att få stor användning av såväl oljerockar som gummistövlar!

Bettys träning

Publicerad 2012-10-01 15:15:00 i Betty

Några små bilder från Bettys träningspass igår.
Bara för att hon är så söt.
 
 
Träning i att klättra på en prinsess-stol.
 
 
Apport i rätt position. Med en lånad jätteapportbock som var rätt tuggad och äcklig och inte särskilt hygienisk, sa Betty.
 
 
Idolbild och reklam för klubben - den här bilden kommer de att få betala multum för. (Multum = trevligt ord som man sällan nyttjar)
 
 
Hopp - massor med poäng till Betty!
 
 
Ännu fler poäng - snygg teknik!
 
 
Sen traskade vi iväg - och stötte på fullt med jättefarliga vilddjur! Bettys svans såg ut som den på en skorpion (skårpinjon). Den lilla vita svanstippen gör det ännu mer effektfullt!
 
Förresten är Betty en anka - dels en badanka som helst vill ligga i blöt dagarna i ända, i ett lortigt dike förstår sig. Dels låter hon som en mycket uppbragt liten anka om jag har varit ute utan henne och hon sitter i trappfönstret och inspanar min återkomst. Kväckväckväckväckväckväck! säger hon då, med stor fermitet och inlevelse.

Hurra!

Publicerad 2012-10-01 12:14:51 i Meta

Här svänger det hastigt!
Men jag blev så glad när jag upptäckte att det nu finns en ny stilmall som ser ut som jag vill ha den, utan att jag behöver pilla nånting och försöka göra nånting och - tja, allt sånt.
Vad tycks? Går det att läsa? Blir det alltför alltför trist?

Bläupp!

Publicerad 2012-10-01 12:10:01 i Allmänt

När det allra som minsta lilla barnet gick på dagis hade de en liten ramsa att säga:
 
Bläupp sa den söta lilla grodan en dag
Bläupp - bläupp - bläupp!
 

Jag antar att det var en övning i att röra på munnen ordentligt, bläupp är ganska roligt och liksom muskulöst att säga, men framför allt låter det ganska trevligt. Om man vaknar en dag, som idag, och känner sig som: -Blääääh, jag vill bara gå i ide!! så kan man lägga till ett "upp". Bläääääh-upp! Genast mycket bättre!
 
Och idag behövs sannerligen allt bättre - det regnar och pölar och är jämngrått, Olle och Jazz måste hållas tjudrade för att inte jaga Bubbla, Ying och Tigger är mest som brasmattor, fast utan förevarande eldstad. Jag vaknade med huvudvärk när maken sa hejdå (6-snåret), tog ett piller, vaknade med huvudvärk när Minsta Barnet sa hejdå (7-snåret), tog två piller, vaknade med huvudvärk 8.30 och fann att någon P-hund (kan betyda p-sshund, kan betyda P-udel eller P-inscher) hade nyttjat mina stövlar som stolpe. (Jodå, de hade visst varit ut på toaletten tidigare, så nån direkt nöd var det inte fråga om.)
 
Så redan FÖRE FRUKOST torkade jag hallgolvet, besprutade mina stövlar med hemgjord P-off (ättika och litet annat lullull) och blev grinig.
 
Sen tänkte jag ta ut kidsen fast Betty sa: -Dumbom! och bet mig en aning i foten så den övningen avbröt vi. Och så har jag försökt läsa en bok på datorn och det är så vidrigt. Jag vill ha en stadig volym i mina små nypor, att klämma på och umgås med och känna nybokslukten av, och rita och skriva i.
 
 
Så här såg Jazzbacillen ut igår, om aftonen.
 
 
Och Tigern.
 
 
Och så här såg det ut på kvällspromenaden. Halvåtta! Bläupp - jotack!
 
 
Jag förstår inte riktigt VAD Bubbla har gjort med kopplet på den här bilden - hon är också en riktig tosa.
Men än har hon inte börjat löpa på riktigt!

Sista september

Publicerad 2012-10-01 00:50:00 i Allmänt

Som Olle och Jazz är så fruktansvärt jobbiga med lilla prinsessan just nu så är det nästan mer än man klarar av att gå med hela gänget.
Varför jag efter tjejpromenaden och en stunds vila framför "Sierra Madres skatt" tog resten av banditerna på skogspromenad.
 
 
Än så länge är gamla järnvägen som en tunnel av löv, snart blir den bara en blåsig kulvert.
 
 
 
Åtminstone EN är entusiastisk.
 
 
Åtminstone EN annan, och kanske en halv till, är en aning intresserad av matte.
 
 
Jag hade ett rött ytterplagg idag. Kändes ovant.
 
 
 
 
Hade jag haft en liten kärra skulle jag ha fått åka!
 
 
 
Tigern. En riktig puma.
 
Sen gick vi hem, och det var tur det. För det var hundmatdags!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela