Pelleskop-livet

Kex-granne

Publicerad 2007-04-27 09:02:16 i Allmänt

Vi har en snäll granne som gillar hundar. Både Jazz och Ying är ju litet nippriga med "utomstående" så han mutar dem med kex, vilket är mycket uppskattat. Tigger gillar alla, men det är klart att han säger ju INTE nej till nåt ätbart (fast han borde). I alla fall så är Jazz och Ying så snälla medan det finns kex, men när de är uppätna börjar de skälla och bete sig som bandhundar igen! "Ge mig kex, annars...!" Tur att grannen är snäll och hundvänlig. Hans fru också, hon brukar säga att Ying är så ful så han är söt. Hmf... Egentligen gillar hon nog Olle bäst, han är liksom så prudentlig han.

En i taget

Publicerad 2007-04-26 20:37:41 i Allmänt

blev det visst idag. Äldsta barnet (ni vet, hon som inte e någe barn lengre) förbarmade sig över Jazz (och mig) och tog denne på en långpromenad med hästtittning på eftermiddagen. Jazz är komplettamente härdig mot värme, så honom kan man traska med nästan när som helst. Och att vara ute med äldsta lillmatte är en riktig hit, tycker han! Nu på kvällningen tog jag ut Ying till ett parkområde i närheten av minsta barnets balettskola; där fick han springa lös och träna litet på att använda nosen, klättra på stenar m.m. Samt hälsa på tämligen förfriskade tonårspojkar, vilket gick alldeles över förväntan. Kanske vi kan hoppas på att domaren är full när det blir dags för utställning? Yingen är över huvud taget så lätt att ha lös (än så länge, peppar,peppar!) - han har tämligen liten aktionsradie och ser noga till att ha koll på mig. Det tackar vi för! Tigger är (oftast) likadan, medan Jazz säkert skulle skutta iväg till Solna C innan han hann upptäcka att matte inte hängde med. Nu hänger Yings tunga som en lång 70-talsslips ur näbbet på honom, men jag har fönstret öppet så det blir snart svalare för honom. Lilla pälsgrisen.

Sacktåjort!

Publicerad 2007-04-26 14:34:22 i Allmänt

Alltså "sagt och gjort" - tog Tiggerungen ut på en ensampromenad, i koppel! Han fick trassla sig runt lyktstolpar, balansera, leta godis, gå fint, gå fint i konstiga svängar, träna sitt -stanna kvar osv. osv. Jajemen, han var nog trött i nästan 12 minuter efter den repan! Jag blev sanningen att säga mycket mycket tröttare... Även utan nosarbete.

Anders Hallgren

Publicerad 2007-04-26 09:59:44 i Allmänt

Japp, jag var på ett föredrag med ovanstående igår kväll. Eller föredrag och föredrag - ibland var det rena standupen, vi skrattade så tårarna strömmade och vissa måste springa ut på toa (hoppas att de hann!!) Men för den skull var det inte en massa trams, utan bra och viktiga saker. Inte så många nyheter för oss som har läst (och läser om och läser om) hans böcker men sånt som så väl tål att upprepas. Och hans beskrivning av hur en motiverad hund går fot var så på pricken en beskrivning av Nero (när både han och jag var på humör) så det riktigt stack till. Sen tyckte jag att det var glädjande att han avfärdar ledarskapsträning osv. som trams - i stället för "dåligt ledarskap" kan man tala om "dåligt lärarskap". En lärdom som jag själv behöver få inbankad i mitt huvud med jämna mellanrum är denna: gör promenaderna roligare! Varje gång jag blir uppmärksammad på det tar jag det till mig och börjar aktivera hundarna hej vilt när vi är ute och går - sen liksom bleknar det och så blir det mest tralala, titta på ekorren osv. tills jag får nästa spark i rumpan. Men nu har jag fått mig en spark så nu blir det andra bullar! (ett tag...)

Var helst ett dike finnes...

Publicerad 2007-04-25 11:51:05 i Allmänt

är det till för mig! tycks Ying utropa. Varenda blöta han kan hitta ska han ner och slafsa runt i - ganska ofta får han pejfnatt också och far runt runt i en stor cirkel som går genom diket eller träsket. Utomordentligt trevligt, tydligen. Igår var det så vackert väder så jag lastade de fyrbenta i den fyrhjulsdrivna (haha) och for till en annan skog än den vanliga och där tog vi en promenad på nästan två timmar. Jazzen i långt snöre som vanligt, och det behövdes. Ying och Tigger är så duktiga och håller sig hyfsat intill mig, samt kommer när jag ropar. Småbjörkarna är alldeles gröna nu och rätt många humlor for ikring. Dessvärre var även fästingarna alerta, jag hittade en på mig och tre på Tigger när vi kom hem, dessbättre hade ingen satt sig fast, men de är äckliga ändå. Jag måste köpa fästingmedel till hundarna nu - egentligen gillar jag Scaliborhalsbanden bäst men de kan vi inte ha i år eftersom alla hundarna bara biter varandra i halsskinnet hela tiden (på skoj. Oftast) och då är det farligt. Så nu måste jag fundera på om det ska bli Exspot eller Frontline, så besvärligt. När Nero var liten köpte jag ett örthalsband till honom i stället, tänkte att det skulle vara "snällare", men han blev helt nipprig och stirrig, kunde inte vara stilla alls och såg helt galen ut. Så det prövar jag inte mera. För övrigt har Yingens stygn nästan helt släppt nu, några tog vi bort då huden blev för tung för de få stygn som var kvar och höll på att liksom skäras upp. Nu ser han litet galen ut eftersom han är skallig på hjässan, som en munk ungefär, där de rakade för att sy. Det är ju meningen att han skall ställas ut (inoff.) i mitten av maj, så  jag hoppas innerligt att det har hunnit växa ut litet päls då. Annars får det bli tupé! Nån föreslog att vi skulle "kamma noll" på honom men det blir nog tyvärr svårt med hans sorts hårväxt. Kanske kan jag klippa av änden på min fläta och tejpa dit, vi har hyfsat lika hårfärg.

Mera träning

Publicerad 2007-04-25 11:40:52 i Allmänt

I måndags kväll var det dags för Yingens utställningsträning och Jazzens freestyle igen. Ying börjar bli riktigt duktig på att ställa upp sig och att trava - visa tänderna och bli klämd på är ingen hit, han behöver massor av träning! När instruktören skulle gå igenom honom snodde han runt och högg efter henne! Odjur! Då fick han en skarp reprimand, för det var ingen osäkerhetsgrej utan bara tonårsmopserier och så kan vi inte ha det! Två små odjur till bichon frisé var med också, totalt ostyriga men rysligt söta. Jag har aldrig träffat några IRL förr, de ser så menlösa ut på bild, som prydnadshundar, men de här var minsann riktiga hundar som inte hade nån uppfattning om att de skulle vara små och söta!
Sen var det Jazzniks tur att göra freestyleövningar och det gick förstås bra. Han är så uppmärksam och det är inga problem att ha honom lös. Han kunde t.o.m. gå zigzag mellan mina ben - det har jag försökt lära honom i snart ett år utan att lyckas på minsta sätt, men nu gick det så bra så! Men han har också blivit mycket tryggare och säkrare på sig själv.

Rallylydnad

Publicerad 2007-04-25 11:34:22 i Allmänt

 Både lördag och söndag var jag och Jazz på intensiv introduktionskurs i rally-lydnad. Lika roligt som jag trodde men mycket svårare! Det roliga är att det är svårt för både hund och förare, till skillnad mot i vanlig tävlingslydnad - det är ju visserligen svårt att lära hunden alla momenten och att få den utföra dem korrekt, men under tävlingen gör ju föraren inget svårt. I rallylydnad däremot gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Man går runt en liten bana, 15 x 20 m ungefär, där det finns uppställt ett antal skyltar; i nybörjarklassen max 15 st. Sen gäller det att hålla hunden nära intill sig, utan att kopplet nånsin sträcks, och fokuserad så att den hänger med när det händer grejer. För det gör det: ibland ska hunden först sätta sig framför föraren, sen gå runt till höger och sätta sig vid vänster sida - ibland ska den gå runt till höger medan föraren går runt till vänster och sedan fortsätta marschen ("tyskvändning"), ibland går hela ekipaget i en snäv sväng 360 grader åt endera hållet, ibland ska hunden sitta still medan föraren går ett varv runt den osv. Så det finns ingen risk att hunden lär sig hela loppet utantill, som vissa faktiskt gör i tävlingslydnad. Att gå en bana tar ungefär 2 minuter - efter det var Jazz trött! På två minuter!! Så efter en hel dag av den sortens stöp vi båda två, och sov och sov. Men roligt var det, och igår var vi och tränade litet igen. Rallylydnad rekommenderas varmt till alla, det är ett suveränt sätt att få sin hund uppmärksam!

Lessen i ögat

Publicerad 2007-04-19 19:24:17 i Allmänt

- det blev en mamma som jag träffade idag. Hon är mamma till en ung dam som går i min mellandotters klass och som dessutom gick samma valpkurs som jag och Nero. Den unga damen gick alltså med sin valp, hon var inte föremål för kursen. I alla fall så måste mamman torka sig i ygena upprepat när hon fick höra om min kära svarta buse - det tycker jag var fint, på nåt sätt. Hon ursäktade sig med att hon hade jobbat mycket och var trött, men för mig var det ändå en liten tröst att nån alldeles utomstående kan ägna honom en tår eller två - han var alldeles för speciell för att inte lämna ett tomrum efter sig.  

Ta'n på kulerna!

Publicerad 2007-04-19 19:20:23 i Allmänt

Så säger jag till alla nu, känns det som: Yingen och Tigger måste utställningstränas och lära sig att hanteras på de mest intima sätt. Men det är en litet udda sak att säga till halvbekanta. Snart kommer vi att gå vidare i vår träning, då får jag börja säga samma sak till helobekanta, ska bli intressant. kan ju också verka som att jag håller på att hamna i den farliga åldern och bara tänker på snusk. Men det gör jag inte. Idag har jag t.ex. tänkt på följande: varför i allsin dar heter det mammut? och nu menar jag inte den där lustigheten med att det inte fanns några papputar, utan just mamm-UTT? Jag tycker att -ut är en så skum sak att sluta en djurbeteckning med. Och sen har jag tänkt på att det kanske trots allt är värt pengarna att beställa en Furminator (www.furminator.com), men den ska tydligen snart lanseras i Sverige så jag kanske väntar litet. (Eller också inte, j*klar vad den pejen fäller!!) Och så har jag begrundat det faktum att jag har varit gift i prexis 20 år och det kan jag för mitt liv inte begripa hur det har gått till, eftersom jag tror att jag inte är en dag äldre än 23 eller så. Ganska mycket har jag också tänkt att jag VILL ha godis, men jag har inte ätit nåt, det var ganska duktigt, och ganska nödvändigt.

Droppen Dripp och Droppen Drapp

Publicerad 2007-04-19 13:10:48 i Allmänt

och alla deras små kusiner härjar utanför fönstret idag. Pälsbollarna ligger utslagna på golvet och snarkar resp. snusar - ingen propsar på att få vara ute nån längre stund idag. Dessutom började jag dagen (efter att ha väckts av vattenmätarbytarmannen som blev utskälld - inte av mig men av kusarna) med ett kundalini-yogapass, det finns nog inget som hundarna blir tröttare av! De förstår inte alls vad jag har för mig, sitter ju mest stilla med stängda ögon och andas skumt med armarna i obekväma positioner, och sen ligger jag platt på golvet och sprattlar litet. Hade man sån uppmärksamhet från hundarna för jämnan så skulle man vara nöjd! Hur som helst - syftet med passet var att jag skulle bli pigg och det kanske jag blev också, jag vet inte riktigt för hundarna blev så jättetrötta och deras sovljud har en oerhört sövande effekt också på mig. Jag har dock arbetat någe lite (inte tillräckligt) samt dessutom anmält både Ying och Tigger till en inoff. utställning. Dags att vi börjar stå på egna ben!

Bortgjord

Publicerad 2007-04-18 21:16:51 i Allmänt

I afton tog jag alla tre gangstrarna till den lokala brukshundklubben för att träna litet med störning - det är allmän träning på onsdagar och rätt mkt folk o hundar brukar finnas tillstädes. Nå, störningen - det var vi, det. Jag band två och tränade med en - tjo flöjt, de bundna hördes typ till Tingstäde träsk! Den som jag tränade med skötte sig dock hyfsat, oavsett vem av dem det var. Sen kom en hemsk o gräslig KARL - varning, varning!!! skrek alla hundarna i kör - Jazz som var den som höll på att bli tränad hade inget koppel och sprang fram till människan och betedde sig allmänt gräsligt, rena löpsedelsfasonerna. Ying och Tigger larmade som hundgårdsbastarder. Suck. Efter några försök till att få Jazz att koncentrera sig trots att det fanns en ruskig mansperson inom synhåll skulle jag ta alla tre odjuren till bilen för att två skulle få sitta i den medan jag tränade den tredje. Då lyckades förstås Jazz trassla sig ur mitt grepp och rusa fram till en rottweiler som matten hade fullt knog att hålla i - hon såg måttligt glad ut åt mitt ouppfostrade odjur. Lyckades infånga detta, och burade in Tigger och Ying i bilen för att träna agility med Jazz - då smet han igen mot en av brukshundsguruerna och hennes schäfer. Tack och lov var det ett staket i vägen så jag lyckades få honom tillbaka till mig - men jag fick ett ont öga av gurun - och sen gjorde vi några slalom. Urk - varför har alla andra så duktiga hundar som kan gå lösa hur som helst och blir lydnadschampinjoner på noll-komma-noll-nix? Idag fick jag åter en känsla av att oavsett hur duktig Jazz nån gång blir på tävlingslydnaden kommer vi aldrig att passera I:an, för vi kommer ALDRIG att klara tandvisningen. Men - di är rara ändå, de små kräken. Jag behåller dem ett tag till.

Förmiddagsrapport

Publicerad 2007-04-18 11:18:14 i Allmänt

Efter en regnig natt och morgon skiner solen igen. Vi har varit ute i trädgården och utställningstränat (Ying och Tigger) och freestyle- samt tävlingslydnadstränat (Jazz). När Ying skulle trava gjorde Tigger flyganfall på honom och när Tigger skulle trava blev han rullad av Ying. Ingen vågar störa Jazz när han tränar men om de andra hundarna roar sig själva måste Jazz avbryta övningen för att se till att det går juste till. Jag tror att det hela kallas störningsträning - i alla fall blev matten ganska störd. Men på det stora hela var vi duktiga, hela bunten. Sen vidtog pälsvård av Ying och Tigger - Ying har börjat fälla igen, som en veritabel jak. Jag hystar pälsbollarna efter honom och Tigger i trädgården i akt och mening att de skall tillfalla småfögglarna, men raskt är Jazz där och smakar på dem. Och sen får han förstås en gruvlig hosta.
(En sak som är bra med att ha bedrövligt tråkiga, många jobb är att bloggen blir väldigt mycket uppdaterad!)

Nattmys

Publicerad 2007-04-18 09:05:43 i Allmänt

I två nätter nu har jag drömt så mycket konstigt - rena B-skräckisarna med blodsugande döingar, hemska monsterkvinnor i korseletter (!) och att Jane Fonda ville döda mig. I natt vaknade jag mitt i ett rysligt blodbad av att en mule överfor mitt ansikte och nosade så gott. Det var förstås lilla Ying - kanske hade jag snott runt i sängen i sömnen el. nåt för jag har aldrig varit med om att han har väckt mig så förr. (Behöver, eller bara vill, han gå ut brukar han bara plöja rätt över mig som en bandtraktor.) Efter en liten stund med mulnosningar och småtuggande kunde jag i alla fall lugnt somna om igen. Alla borde ha ett muldjur!

Skogsmullar

Publicerad 2007-04-17 18:32:34 i Allmänt

Japp, det blev en sväng till skogs idag också - för det är sannerligen ett tvivelaktigt nöje att gå med alla tre i koppel på trottoarer och gångvägar. Jazz vill bara gå först, mycket först, oavsett längden på hans koppel. Tigger vill bara bita i de andra hundarnas koppel. Ying bara virkar ihop sig själv och de andra. Så - det blev skogen.
image57
Skogstokig, heter det ju. Rätt bra ord.
image58
Jazz och Ying är intresserade av di vilda djuren, men Tigger håller sig till det dessa lämnar efter sig. Tuggar litet på och rullar sig i. Urk.
image59

Sharpei ska se "scolding" ut. Det tycker jag att han gör här. Som en grinig rektor eller nåt.

image60
Tigger tränar inkallning. Oavsett vem man ropar på kommer Tigger ormandes, med svansen viftande på hunden och så snälla, snälla öron.
image61
Ibland måste Ying sätta sig ner och tänka över ett och annat. Varför han har så busiga bröder, t.ex., och varför det inte växer hundkex i skogen.
image62
Visst är han rar, våran Lilleman? Nyfiken i en strut.
image63
Jazzen äter gräs - som vanligt. Ibland tror jag att han är ett förvuxet marsvin.
image64
Ying håller alltid uppsikt, man vet aldrig var skurkarna dväljes. Fast sen hittar han nåt nytt kladdigt dike och glömmer allt om att han ska vara min body guard.

Hyacinter och tulpaner, både blommor och blad

Publicerad 2007-04-17 13:04:19 i Allmänt

tralala - tänk vad en del trudelutter kan sitta i ända från småskolan. (Även "morgon ibland fjä-ällen" ploppar upp ibland.) Men visst är det skumt att påskliljor, narcisser och tulpaner blommar för fullt i mitten av april? Och vitsipporna börjar se slokiga och dammiga ut i skogen. Jag undrar hur det kommer att bli längre fram i vår och i sommar;  är hallonen mogna till skolavslutningen? Kantareller har jag plockat i slutet av maj några år - jag måste erkänna att nu börjar jag redan speja. I lördags kväll hittade jag och mellandottern präktiga murklor i spårskogen - murkelstuvning är aldrig fel men jag törs för mitt liv (o andras) inte ta hand om murklorna själv, därför fick de stå kvar, nån annan till glädje.
Idag är det gråväder och svalare, men inte illa ändå. Jag måste dock jobb-jobb-jobba - Jazznik finner sig i sitt öde och försöker sova men småkillarna lever rövare på småkillars vis. De har varit ute och busat i trädgården, bästa leksaken nu är en PETflaska av den mindre modellen - Tigger tar den och lockar de andra att jaga honom, sen turas de om. Fast ibland måste Jazz ryta till: - Ordnung! Sen tränade vi litet i köket (trångt!): utställningsstå med Ying och Tigger och freestylegrejer med Jazz. Och simultanförmåga med matten som måste ha koll på att två hundar höll sig undan medan den tredje blev tränad. Alla skötte sig dock riktigt bra.
Tigger bantar fortfarande - han försöker nu ständigt göra intjack i hundmatförrådet, som tur är gör han det ganska högljutt, så jag hinner gripa in.
Mitt snälla största barn hade gjort frukost till mig idag, den stod i kylen och väntade. Fruktsallad med sojayoghurt - visst måste jag väl vara världens bästa barnuppfostrare? Eller också är det bara så att jag har världens bästa barn! Nu har småttingarna tuppat av - bäst att passa på och arbeta litet!

Fortbildning

Publicerad 2007-04-16 22:25:20 i Allmänt

Idag har Ying varit på utställningsträning - vi tränade att stå och trava hyfsat snyggt. Yingen travar rätt snyggt, matte har en bit kvar (fast så tycker jag ju inte om köttbullar heller!) Under denna timslånga träning satt Jazzen snällt fjättrad vid en lyktstolpe och gnavde litet på nån knota utan att knota. (Haha, lustigkur

Sen var det Jazzniks tur - freestyle! Jag höll på med freestyle med Nero en del, han var jätteduktig, men när jag försökte med Jazz tidigare kändes det ungefär som att dansa med en överkokt pytteliten spagetti. Men nu är det så att gossen är litet tvåårstramsig ibland och behöver göra saker med sin matte hela tiden för att inte spåra ur och bli en ungdom på glid. Hur som - han var strålande! Inga som helst fel på fattningsförmågan där inte! Och roligt hade han, som vanligt. Entusiasm är hans mellannamn. Men det var nån annan som inte var fullt så entusiastisk - Ying, som fick sitta bunden och vänta. Obadoba, som han grinade! Pep, skrek, gnällde, gnisslade, bölade, knorrade, joddlade, wailade - alles! Efter en halvtimme fick jag (o säkert övriga kursdeltagare med) nog och satte honom i bilen, då humfade han bara litet och var tyst sen. Sen var det nätt och jämnt att han kunde ta sig från bilen och in i huset när vi kom hem, världens tröttaste (och hesaste?) pejare!

Vintern raaaa....!

Publicerad 2007-04-16 22:11:57 i Allmänt

Jajamen, nu ere vår på riktigt - och det nästan i överkant! Igår fick vi vänta med skogsprommisen till aftonen - i synnerhet Ying är väldigt värmekänslig. Idag var det dock en aaaning svalare, så vi drog till skogen redan på morgonkvisten - 5 km på små vildvuxna stigar, det var alldeles härligt! (Nåt att tänka på när jag sliter med nåt trist jobb till kl. 4 på morgonen - alltså att det är tack vare det "hundgörat" som jag kan hålla på med det trevliga hundgörat på dagtid, i solsken).
image50

Så här håller de på mest hela tiden - Jazz måste vara iförd långlina för han är inte att lita på om någe jurr skulle dyka upp - tyvärr blir hans små bröder, och matten, hela tiden insnodda i linan också.
image51
Att ta nån hyfsad porträttbild på lilla rödtopp är stört omöjligt - kvick som en vessa är han, och nyfiken som en bofink el. nåt.
image52
Vi vilade en stund och då ville Tigger ägna sig åt sin favorithobby - knyckning! Det är alldeles otroligt så kompakt han kan bli när det gäller att ta sig in i trånga utrymmen där godis kan tänkas finnas. Och kommer han inte in genom den ordinarie öppningen så snidar han sig en från insidan. Nästan alla mina jackfickor är som såll numera. Idag har han ävensom slaktat en tygportmonnä och en väska. Snorungen!
image53
Ying blir gärna litet filosofisk mellan varven (på vanligt folk kallas det "trött i benen" men med sharpei är det mer så att de måste kontemplera världsfrågorna o slikt). Jazz har nästan slagit in honom som ett paket, men det stör inte vår lille Konfucius i hans betraktan över en tallkotte.
image54
Yingens nya hobby - att färdas i diken så långt som möjligt. Inte alltid är dikena så här pass rena heller, ibland är det rena geggamojan. Ytterst välgörande för hyn, säger Ying.
image55
Se här - rumpan på ett träsktroll! Rätt klafsigt om tassarna, eller hur?
image56
Här gör Tigger ett flyganfall på Ying. Han är liksom självmotionerande, den.

Sen åkte vi hem och då var pysarna faktiskt riktigt trötta i ett par timmar. Nytt rekord för Tigger!

Plurr!

Publicerad 2007-04-11 21:12:56 i Allmänt

Idag lyckades Jazz trilla ner i ett stort dike, stort nog för att han skulle bli blöt ända upp till öronen. Men han tog inte illa vid sig utan skuttade raskt upp och skakade på sig, sen fortsatte han glatt med sitt pinscherfnattande i solskenet. Det blåste rätt bra också så han torkade fort. Ying bara traskar ner i alla vattensamlingar och dricker vatten - först ställer han sig så fint vid kanten men det slutar alltid med att han står med alla fyra tassarna och benen i blötan som ett annat träsktroll. Det är bara Tigger som visar någon stil och håller sig för god för att slabba ner sig fullständigt. HP, jojomensan. Noblesse oblige, ni vet.

Heldag på djursjukhuset

Publicerad 2007-04-11 16:29:20 i Allmänt

Igår var vi mycket riktigt till djursjukhuset och fick Yings ögon snörpta. Vi kom dit omkring halvelva på förmiddagen och åkte därifrån klockan sex. Vi fick kom in till en "vanlig veterinär" riktigt fort (vi kom ju in akut och då vet man aldrig hur länge man får vänta). Ying fick ögon och öron undersökta och det togs även odlingar på hans ruskiga öron.
image47

Här stolpar han runt och undersöker, blind som en blind höna. (Fast han kunde visst se, han bara envisades med att knipa ihop ögonen.)
Sen måste doktorn förstås underhandla med ögonspecialisten som höll på att operera så då blev det till att vänta. Som tur var hade jag arbete med mig (sicken en habituée!) och dessutom träffade vi en del trevliga typer, såsom:
image48
Aragon, en dogue de bordeaux på dryga året som kostar sin matte och husse stora pengar i veterinärvård. En mycket trevlig gosse, även om det inte framgår av bilden (antingen gillar man molossertypen eller också gör man det INTE. Jag gör.)
image49

Chico, en 9-årig foxterrier som ville leka med allt och alla och var allmänt valpig - och allmänt förtjusande!
Till slut blev i alla fall ögondoktorn anträfflig och han konstaterade raskt att litet tråckling behövdes, så Yingen blev sövd och broderad med hela 20 stygn, några kring själva ögonen men de flesta uppe på huvudet för att hålla upp de tunga pannvecken som gör att den övre fransraden viker sig inåt också. Slutligen fick jag vänta, och vänta, och vänta på att Ying skulle behaga vakna. Sen fick vi äntligen betala (huvva! undantag i försäkringen för ögon, ju!) och åka hem, ganska trötta men belåtna bägge två. Och idag är Ying rena yrvädret - inte bara idag förresten, han började redan halvfyra på natten med att vilja gå ut, sedan bara vilja bli jagad av matte, gå ut igen, leka osv. osv. Liiitet matt blev jag!
Så nu ser han ut som en taffligt ihopsydd trasdocka, men en GLAD trasdocka som far fram som ett jehu över åkrar och ängar - och ner i diken, förstås!

Lilla trötta Ying

Publicerad 2007-04-09 21:03:09 i Allmänt

image46

Vilket muldjur, va!! Ying blir så köttbulleaktiverad hela dagarna så dessemellan bara stupar han av utmattning. Vi tränar fot, tassen, snurr, puss, sitt, ligg, stanna kvar och har börjat med litet hämta och spinn (dvs. snurra åt andra hållet). Han är väldigt läraktig men vill han inte så vill han inte. Ibland vill han väldigt gärna fast han blir så exalterad så han glömmer vad ett kommando (vilket hemskt ord!) betyder, då liksom joddlar han av frustration medan han går igenom hela sin repertoar. Ibland vill han bara suga/bita på fingrarna i stället, han beter sig ungefär som en kalv... (i min fagra ungdom brukade vi uppsöka kohagar och låta kalvarna suga på våra fingrar och det var alltid lika spännande att inte veta om de möjligtvis hade utvecklat tänder sedan sist. Ibland hade de det, aj!) I morgon måste jag ringa till doktorn för att få di små kinesögonen preparerade igen. Sen kommer säkert "hämta" att gå bättre - det är ju mycket enklare om man kan SE sakerna man uppmanas att apportera! För övrigt vill jag varmt rekommendera allmänheten att söka kontakt med en shar pei att pussa på nosen och pussas av - det är en alldeles extraordinär upplevelse som alla borde unna sig!

HP

Publicerad 2007-04-09 18:22:05 i Allmänt

Så har Lilleman begått sin utställningsdebut, dessbättre i uppfödarens kapabla händer.
image44

Det blev en andraplacering bland hanvalparna och ett HP, trots att den lille stackaren har ca 20% för mycket hull. Roligt hade han också, och blev så trött så trött. Inte undra på - matte blev också jättetrött! Till slut ville lille herrn mest bara bli buren och det kändes också bäst så, så mycket hundar i alla möjliga storlekar och människor med halva bohaget med sig; inte lätt att vara liten nybörjarrusslare då! Men vi fortsätter med glatt humör - han är redan anmäld till Österbybruk, och kampanjen slimma Tigger fortsätter i lagom takt. Nu blir det dessutom lättare och roligare att träna honom för utställning, när jag har sett hur bra det kan se ut och hur roligt han faktiskt tyckte att det var!

Vidriga odjur som inte borde få finnas!!

Publicerad 2007-04-05 13:39:00 i Allmänt

De är REDAN här, de vidrigaste vidriga odjur som finns - fästingarna!! Igår hade Olle en pollykulastor rackare i pannan och idag hade Tigger en något mindre på rumpan. Genast börjar jag känna hur det kryper på hela mig! I år SKA jag fixa vaccinering åt mig o hela familjen - i fjol tog jag en säger en spruta, sen glömde jag det hela så då var det ju kört. Börja om från början, börja om på nytt! Vaccinering för hela familjen (2 sprutor var) går lös på nästan 3000,-, men eftersom fästingarna här omkring är de allra mest smittspridande i hela landet vågar man inte vara utan. Helst skulle jag vilja ha scalibor-halsband jag också, så de äckliga djuren inte ens kröp på mig, men de är uppenbarligen inte ämnade för människor; när Jazzen stryker sig mot mitt nylle blir jag alldeles kall och stel i kinderna om han har fästinghalsbandet på sig. Egentligen känns det ju inte helt bra att ha sånt på sina små husdjur, men vad gör man? Hundar kan ju  också bli så sjuka, så sjuka!

Köttbulleterapi och Doggles

Publicerad 2007-04-05 13:31:43 i Allmänt

I detta blåsiga och dammiga väder trasslar Yingens ögon igen - de blir irriterade när det blåser, då kniper han ihop dem vilket leder till att ögonhåren kommer mot själva ögat och så blir irritationen svårare osv. En ond cirkel. Han får ögonsmörja med hyaluronsyra vilket ska vara det bästa och det hjälper förvisso, men Ying vill gärna "vane-knipa" ändå. Då vidtar operation köttbulleterapi. Man börjar med att sätta en köttbullebit framför nosen på honom - nosen kniper han inte med. Sen gäller det att locka honom att ställa sig på bakbenen med framtassarna mot min mage och huvudet höjt. I den positionen liksom faller de nedre ögonlocken utåt-neråt och då börjar hunden titta. Hurra! Har man väl fått honom dit kan man börja träna allt möjligt, t.ex. fot, snurr, zig-zag osv. för så länge man har köttbullar i handen håller han upp korpgluggarna. Gör man det tillräckligt intensivt och länge så glömmer han bort att knipa en stund efter avslutad träning, och det är precis det man vill. På köpet får man (förhoppningsvis, nån gång) en väldresserad hund och (alldeles säkert) en jättetrött hund som snarkar och snusar mellan passen. Idag har jag dessutom beställt "doggles" åt honom, en produkt jag har ställt mig tveksam till tidigare men i detta fall tror jag att den kan finna sitt berättigande. Jag har beställt grå med dödskallar på sidorna, jag hoppas verkligen att den färgen finns i lager!

Vinter igen!

Publicerad 2007-04-04 14:55:59 i Allmänt

Nu är det kallt och ruskigt igen - det blåser också så att Ying knappt vill öppna ögonen (jag förstår honom - sätt ett finger under ögat och dra neråt och ställ dig sen i motvind, gärna på nåt torrt ställe där det yr saker från marken. Skönt?) Idag fick flocken fara till hundlekplatsen och leka av sig med litet av varje i hundväg som fanns där. Men usch! så vi frös!! Alla barnen är tokförkylda, jag måste jobba och hundarna fryser. Hela huset är upp och ner vänt och vi är upp och ner vända också. Ge oss vår genast igen - helst semester också!

Bita ihop och gå vidare

Publicerad 2007-04-04 11:12:38 i Allmänt

är det som gäller just nu. Jag tänker på Tjorven och Stina när de sjöng "livet är en sorgeö, bäst man lever ska man dö" - och min egen favoritpsalm "allt kött är hö och blomstren dö och tiden allt fördriver". Då önskar jag för en gångs skull att tiden kunde ta och knata på litet och fördriva, för just nu är allt så vasst och kantigt. image42

Min stora svarta buse fick bara bli två år gammal.


Småkillarna igen

Publicerad 2007-04-04 10:48:50 i Allmänt

Den här och de tre tidigare bilderna kommer från fredagens promenad runt ett grönområde som ligger inklämt mellan motorvägen och ett industriområde. Låter inte så värst idylliskt, men när man hittar dit är det faktiskt riktigt trevligt och en lagom lång promenad för valparna, vi masar oss runt i sakta mak och med mycket utforskande på ca trekvart. Fortfarande går det bra att ha dem lösa, om det inte kommer folk el. hundar alltför nära utan att jag märker det, för då sticker Ying. Han är rätt enfaldig för han vill gärna fram även till de mest rosenrasande aggressiva hanhundar - lilla Ying bara viftar på svansen och piper och vill fram för att hälsa. Tigger däremot är duktig - han tar gärna en repa framåt för att säga vad han tycker (oftast "voff!") men sen kommer han raskt när jag ropar.


image41

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela