Pelleskop-livet

Det finns fler!

Publicerad 2007-08-31 19:32:01 i Allmänt

Alltså fler än jag som tycker att agility är småtramsigt - det värmer mitt hjärta, det gör det. Nu ska ju visserligen Jazz o jag faktiskt vara med i en officiell agilitytävling men det är en eftergift från min sida, eftersom Jazzen dels älskar agility och dels är väldigt duktig på det (och så förekommer det ingen tandvisning där, stort plus. Gäller bara att ta sig igenom inmätningen utan skandal). Men som sagt, det är inte min grej! Jag borde nog ha skaffat några andra hundraser för min håg står helt till lydnad och bruks. Och här sitter man med en russlare, en pinne, en pej och en staffie!! Varför gör somliga det så svårt för sig?!

Spår med Ying och Peppar

Publicerad 2007-08-31 19:27:56 i Allmänt

Tog till skogs med äldsta barnet och gjorde små pyttespår till Ying och Peppar, samt tappade bort barnet i skogen så de fick leta. Letandet gick bra och var mycket skojigt tyckte båda två. Spårandet är ett annat kapitel. Dvs. Peppar med sina 13 veckor gjorde ett klockrent spårupptag och traskade på som om han gick på räls, inga problem där. Men Ying... Han är så Yingig, han. Han kollar litet, tittar på matte och ber om hjälp, går några meter, hittar en kotte, går några meter till. Kommer att tänka på nåt annat, går några meter, ny kotte... Osv. Det är inget fel på nosen, han kan spåra, men han har inget som helst driv. Jag tänker försöka med viltspår och se hur det fungerar.

Betlehem nästa

Publicerad 2007-08-31 11:21:58 i Allmänt

I helgen ska jag ta maken, Tigger o Jazz med mig på hundutställning - bara Tigger ställs, förstås, men Jazz ska tränas på alla upptänkliga ställen. I alla fall så är det utställning både lördag och söndag, och det är närmare 20 mil dit och jag tyckte att jag var ute i så god tid när jag försökte boka boende, men vad jag var det var för sent ute. Och därmed, govänner (som carl-jan säger), blir det till att TÄLTA!!! Rimfrost i håret och minus flera tår (pga förfrysning) - tala om hängiven hundmänniska!

Va ere för da i da? E de en vanli da?

Publicerad 2007-08-31 11:18:03 i Allmänt

Nej de e ingen vanli da, för de e Yingens fölsedag - hurra, hurra, hurra! Ying fyller ett år idag och har fått ett veritabelt dinosaurieben att gnava på och vakta. Alla hundarna blir jättetrötta av Yings benknota!
Matte har beslutat att bli en ny och bättre människa och därför började vi dagen med en rask (nåja) joggingtur; jag, Ying och Tigger. Jag har stor hjälp av Ying i uppförsluten men när han hittar nån intressant lukt blir jag i stället styrketränad - att dra en pej som har bestämt sig för att stå still är minsann inget för veklingar! Det var Tiggers första joggingerfarenhet - litet skeptisk var han till en början men sen blev det pin livat!

När vi kom hem från joggingturen tog jag ut Jazz i trädgården för litet träning - skam den som ger sig! Idag tyckte Jazz att läggande under gång var en bra grej, när det inte blev bingo på det försökte han med ställande under gång i stället. Och jag som bara ville ha fritt följ!! Nu börjar jag om med linförigheten, börjar med fokus i stillastående och försöker öka tiden till nån minut. Och så fokus under bara något stegs förflyttning. Jag måste försöka få hundrackarn att vara nästan hypnotiserad av mig, oavsett störningar. Jojo, det blir till att vara fängslande!

Skratta eller gråta?

Publicerad 2007-08-30 22:28:14 i Allmänt

Det är frågan det - Jazz o jag klarade med nöd och näppe ett - - - TREDJEpris ikväll! Så här gick det till:
Platsliggning: 10, trots att hundstackarn fick ligga intill nåt stort som gjorde utfall mot höger o vänster när han var kopplad. Men Jazzen var en pärla!
Tandvisningen följde direkt och den nollade vi som väntat, ändå tyckte jag att det gick något bättre idag. Kanske pga att domaren var en hon? "Något bättre" = han nosade på henne innan han sa "dra åt pipsvängen!" och visade tänderna alldeles av sig själv...
Sen hade ju dummatten lyckats dra ett högt nummer (kan man träna på lottdragning?) så klockan var över 8 innan det var vår tur = 3 grader i luften, fullt med dagg i gräset. Ja, ni förstår. Frusen mage osv.
Linförigheten gick inget vidare, men det var samma sak med nästan alla hanhundar och några tikar. Överlag fick kde flesta låga poäng där. Fast kanske inte så låga som våra...
Läggande under gång: skratt utbröt, det var liksom smack i backen och studs upp. Satt kvar och väntade på att bli räddad av matte. Jättekallt om magen! Och blött!!
Inkallning: vadå, jag? nu? hurdå? varför det? ok, ok, jag kommer, stressa inte. Nåt i den stilen.
Ställande under gång: stannade riktigt bra och stod kvar, men när jag vände mig om slog han ner rumpan. Suck.
Apport: en alldeles lagom stor apport som såg alldeles  ny och otuggad ut, i alla fall var den inte det minsta dräglig för de andra hundarna i klassen hade mycket större gap. Det här kommer att gå finfint, tänkte jag, vi har tränat med mycket svårare grejer! Och Jazz han la huvudet på sned och gjorde sig rar på första kommandot, på andra kommandot la han hakan på apportbocken helt behändigt och viftade så intagande med svansen. "Menar du så här?" Nja, det gjorde jag ju inte, men han var väldigt söt.
Och så hoppet, en baggis, vårt sanna paradnummer: först "vadå, jag?", sen snyggt hopp, god fart mot matte - och så tvärnit med nosen i backen!

Så faktum är att på prisutdelningen, när det visade sig att vi faktiskt hade kommit trea från slutet och fått ihop hela 106 p så blev jag GLATT ÖVERRASKAD!

Och i väntan på prisutdelning tränade vi alltihopa på samma plan, med fullt av hundar omkring och samma lukter i gräset - och lillkillen gick förstås som en klocka!

O-lydnad

Publicerad 2007-08-30 09:33:01 i Allmänt

Igår kväll tränade vi på brukshundklubben och det gick riktigt bra - i morse tränade vi hemma i trädgården och det gick inte alls. Suck. Men jag har i alla fall klippt klorna på Pepp, Jazz och Tigger och det gick alldeles bra - i synnerhet med tanke på att två av dem är kloklippningsmonster i vanliga fall.

Pepprad pej

Publicerad 2007-08-29 10:10:45 i Allmänt

image200

image201

image202
Det är inte ett tryne, det är en plastblomkruka!

image203

Yingens stygn är ganska dekorativa, i alla fall i halvprofil.

Om pejpäls

Publicerad 2007-08-29 10:07:49 i Allmänt

Så här ser Yingens päls ut, i närbild:
image198

image199

Sharpei-päls har ingen underull, men pälsen är så tät så den står liksom rätt ut. En hyfsat fintandad kam (inte så fin som en luskam, men en vanlig kam som man kan använda för att hitta krypande fästningar) går inte att få igenom Yings päls - tänderna bara sprätter iväg! (Kammens tänder, alltså). Ying är brush-coat, då får pälsen vara ung. 2 cm lång. Det andra godkända pälsslaget heter horse-coat, den känns mest som tät tät skäggstubb! När pejer fäller utbryter allmän sorg och förtvivlan - de har otroligt mycket päls som dråsar av, man kan borsta och karda dagarna i ända!! Dessutom ser de svårt malätna ut under processen, man kan tro att de har skabb eller demodex! Det gäller att få av pälsen så snabbt som möjligt så att den nya kan komma fram fort och hyfsat jämnt.

Dagens övningar

Publicerad 2007-08-27 21:11:31 i Allmänt

1. akututryckning för inköp av b*jspåsar. Jag köpte 360 svarta fula och 225 fina färgglada.
2. vila middag. Trött tigger idag.
3. avslutning på valpkursen.
4. cykelmotion med Tigger, det verkar vara hans melodi alldeles.
5. övertalning av hussen att promenixa med Ying. Lyckades!
6. träning o promenad med Jazz. Både läggande o ställande under gång gick alldeles strålande idag, nu kämpar vi med att han ska hålla ihop ett helt långt linförighetsprogram. Jag satte också ihop momenten linförighet, läggande under gång, inkallning och ställande under gång med bara "tillåten" belöning mellan. Massor av köttfärs efteråt, han var riktigt duktig!! Under promenaden tränade jag också på att han ska orka med en lång tråkig raksträcka i llinförigheten, det gick också riktigt bra.

Nu härjar Tigger o Jazz i bokrumssoffan, Peppar ligger på en kudde och tittar förundrat på dem och Ying ser smått förnärmad ut. Dags att lugna killarna innan de blir övertrötta!

Och Ying?

Publicerad 2007-08-26 22:34:41 i Allmänt

Jodå, livat värre där också. Fast han ser så gräslig ut så jag vill inte lägga in nån bild. Det ena ögat är liksom mera vidgat än det andra, eftersom stygnen har "satt sig" litet olika efter hand - man får ett intryck av ett rödögt monster försett med monokel! Men han är glad o vild - jag förstår inte hur ett så pass litet djur kan vara så in i bängans stark!!

Hur är det med Jazz?

Publicerad 2007-08-26 22:32:15 i Allmänt

Tackar som frågar, alldeles strålande! Vi tränar o tränar o tränar litet till. Ibland tänker jag: japp, nu sitter det! Sen tänker jag: det här kommer ALDRIG att gå!! I alla fall så tränar vi inte bara lydnad, litet agility blir det också och då ser det ut så här.

image195

image196

image197

Och vet ni vad? Det är alldeles förbålt svårt att ta kort o dirigera hund samtidigt!

Pepparkornet växer så det knakar

Publicerad 2007-08-26 22:28:51 i Allmänt

Han har redan ett fullt accepterbart staffeflin.
image194

Ibland ser han mer fundersam ut - fast inte så långa stunder. Och vet ni - jag har inte alls tränat så mycket som jag "borde" med honom denna helg!

Söndag - utställning med Tigger

Publicerad 2007-08-26 22:26:25 i Allmänt

På världens mest idiotiska plats för detta ändamål - Almare Stäket. Snacka bilkö!! Och damm! Och långt att gå!! Nåväl, Tigger fick också en 1:a och en tredjeplats, domaren tyckte att han skuldra borde sitta annorlunda - uppfödaren sa att Tigger ska ut o cykla. Dvs. att jag ska ut o cykla med Tigger. Fast jag tycker att jag är ute o cyklar för det mesta, haha. I alla fall var det strålande väder o trevligt att träffa folk och på hemvägen stannade vi så att Tigger fick simma o vattenapportera litet.
image192

image193

Ackurat som en liten retriever, fast i mer behändigt format. En härlig avslutning på en livad dag tyckte Tigger, som älskar utställningar!

Lördag - Olles utställningsdebut (& mellandotterns!)

Publicerad 2007-08-26 22:22:32 i Allmänt

image184

image185

Tänk så mycket PYCKEL det är med att ställa ut en pudel!! Först ska det borstas o klippas o fluffas o fixas ända in i det sista...

image186

Sen måste den personliga frisören/stylisten komma ända in i ringen o fiffa litet till!

image187

image188

image189

image190

image191

Men sen blev det så bra så bra - och jag får hålla med världens bästa Berith om att en snygg pudel är verkligen en snygg hund också, men säg inte till Olle att jag har sagt det! I alla fall fick Olle en fin 1:a och en tredjeplats (tror jag) i konkurrensen. Så nu är det bara att ånga på, mot lydnadschampionatet! Grattis, radarparet, och kämpa på!

Fredag

Publicerad 2007-08-24 13:19:57 i Allmänt

Och på fredagar fraktas det ihärdiga minsta barnet till ishallen redan kl. 7, så det blev en morgonprommis idag. De tre mindre killarna fick följa med och vi höll oss på alla stora fotbollsplanerna i närheten av sporthallen. Jazz bara älskar att springa lös på en plan gräsmatta, han verkligen röjer. Full fart bort från matte tills han bara är en liten röd prick, så lika full rulle tillbaka igen - hela hunden är ett skratt! Tigger är inte illa han heller och Peppar hänger på så gott han förmår. Både Jazz och Tigger har en riktigt säker inkallning nu, det känns så skönt att kunna ha dem lösa. Fortfarande har jag inte Jazz lös i skogen alla gånger, om han börjar trippa och vädra direkt så får han gå i långlina, då är det för mycket djur omkring. Peppars inkallning går också bra, vi har betingat ett "inkallningsord" på valpkursen ("hit", säger jag) och det reagerar han starkt på nu. Full galopp och en liten tunga som sveper kring nosen - godis!
Jag passade förstås också på att träna Jazz; läggandet under gång går riktigt bra nu igen, detta trots att det var rejält blött i gräset idag. Träningen nu går ut på att han ska fixa det första gången varje gång, utan förberedelser, och hittills går det bra. Ställandet har vi backat litet med - jag säger stå och så stannar jag själv också, fast med någon sekunds fördröjning. Men Jazz stannar direkt, så nu ska jag lägga på något halvt stegs förflyttning för min del och hoppas att det håller. Högersvängarna i linförigheten som har varit helt åt hels*ke börjar ta sig, vi har jobbat i små små steg, typ 5 graders vinkel i stället för 90, och nu håller han sig mycket bättre intill min sida. Han har också fått bättre "bakdelsmedvetenhet" (låter som nåt jag personligen helst inte vill ha, min bakdel försöker jag glömma...). Och så platsliggning förstås, drömläge att träna sån idag med blött gräs fast med värme - det gick alldeles bra! Han har verkligen utvecklats, min lille  byting! Och det allra bästa är att se hur himla glad han är när han får träna, när han bara springer lös med de andra kommer han och tigger om att få träna nåt! Då spelar det ingen roll om vi får harva i 1:an för evigt, det där dvärgpinscherflinet är i alla fall ett förstapris för mig.

Yingmonstret

Publicerad 2007-08-23 15:52:54 i Allmänt

Nu är Yingen betydligt gladare - men huvva vad med energi han har! Jag tog en liten morgonpromenad med honom där han fick springa lös; världens snabbaste o gladaste pej var det! Att ha honom i koppel är inte roligt, han är rysligt stark trots att han inte väger så mycket. Idag har han fått vara utan tratt ganska mycket för han håller inte på och kliar sig eller nåt. Ögonen är också något mindre röda så han ser inte fullt lika läskig ut, men likafullt skulle han kunna illustrera Baservilles hund på ett ganska illusoriskt sätt.

Valpkurs

Publicerad 2007-08-23 15:50:41 i Allmänt

Igår var det valpkurs igen, här gäller inga lösa boliner. Se bara så strikta vi är:
image179

image180


image181

image182

Fotbollsmålet har synnerligen stark dragningskraft på Tuva och Dexter, min lille herre har fullt knog att muddra väskor på sin jakt efter köttbullar, samt springa o pussa alla människor. Han föredrar tvåbeningar framför fyrbeningar, typisk bull-and-terrier.

Glad-sak

Publicerad 2007-08-22 13:08:01 i Allmänt

Jag fick en hälsning i gästboken av en agility-guru (jodå!) som tyckte att Jazz var en "otroligt duktig hund", när det gäller agility alltså. Då blev jag så glad, för jag tycker också att han är duktig, men man är ju en aning partisk, om man så säger. I alla fall: nu ska vi börja träna litet "på rikt" - kan jag bara få nån styrsel på handlingen så blir det nog bra, så småningom.
Dessutom har hon så fina hundar - jag blev alldeles förtjust i egna uppfödningen Arrac! Se mer här: http://www.freewebs.com/filipspike/ Och läs om hur hon räddade förstahunden Filip, det är sånt vi gillar!

Gåta: vad är höjden av synd-om?

Publicerad 2007-08-22 12:55:56 i Allmänt

Svar: en sharpei med sydda ögon, tratt och baksmälla. Synd så det hörs - matte fick knappt en blund i ögonen i natt.
Kl. 11.20 igår hade vi tid på Det Stora Djursjukhuset, runt 12 fick vi komma in för 3 minuters konsultation innan man bestämde sig för att sy upp ögonen (vilket jag redan hade bestämt att de skulle...). Men: det var en enorm kö till operation och bara en person som kunde fixa pej-ögon på plats (samt ytterligare en liten sharpei som behövde korrigeras), så vi fick helt enkelt bänka oss och vänta, med ett varningens ord om att Ying kanske inte alls skulle hinnas med under tisdagen. Suck - så lätt är det inte att fixa valpvakt därhemma o det hele. Nå, vi hade tur och redan vid 3-tiden fick han komma in och vid halvfem kunde vi bege oss hemåt. Med en grinande och bölande pej i buren var det INTE roligt att köra hem, tur att det bara tar knappt trekvart.
När vi kom hem var Ying så trött att han i princip satt och somnade, matte var trött också så vi drog oss tillbaka till stillheten på våra rum och överlät ringträningen i Universitetsstaden åt hussen!! Det hade väl ingen trott, men han hade visst riktigt kul - och att ställa Tigger är också ett rent nöje! Olle o Filippa var mindre nöjda, Olle tyckte inte att det var "nåt-å-hålla-på-me".
Nåja, framåt 9-tiden var Ying uppe och bakis igen - och SOM han kan låta!! Och det fortsatte han alltså med, hela långa natten, gärna åtföljd av kringklampande med tratten på, in i möbler och det hele. Den enda gången han höll sig något så när stilla var när han låg tätt intill mig och liksom trädde upp sin tratt över mitt huvud också, samt grinade. Det blev surround-sound! Inte förrän vid 11-tiden idag föll han till ro, och nu snusar han så gott bredvid Tigger. Måtte han vara gladare när han vaknar!

Valp i skolbänken

Publicerad 2007-08-21 09:23:27 i Allmänt

Igår kväll var det dags för Peppar att börja i skolan. Hela tre valpar ingick i klassen: Dexter (honom och hans "bror" Viggo, Esq. hittar ni här: http://www.sockergrynet.se/hundliv/ ) och Tuva (http://www.bernerligan.se/Tuva.htm ). När väl stackars instruktör-Sandra hade fått nån ordning på oss tanter tränade vi kontakt, ligg och stå (samtliga tänker bli utställningshundar och skippar därmed sitt-träningen), "positiva förbud" mm. Lill-peppen var trött redan på förhand (ville inte alls vila middag), och efteråt var han ackurat som en disktrasa - somnade i äldsta lillmattens famn redan halvåtta och sov sen hela långa natten. Riktigt sig själv är han inte än! Nåväl, nu får han vila idag (hemträning, visserligen, men jag ska ju åka till vet:en med Ting), men imorgon är det dags för lektion 2!

Back to business

Publicerad 2007-08-20 08:19:25 i Allmänt

Idag har jag föresatt mig att göra slut på semestern - dags att börja jobba igen! Har knappt satt min fot i arbetsrummet på flera veckor. Det passar ganska bra att börja idag, för i morgon blir det långvarigt vet.besök med Ying, alltså nästan inget jobb, alltså mjukstart. Veckans planering:
Må: jobba. valpkurs med Peppar. lydnadsträning med Jazz, utställningsträning med Tigger o ev. Ying. Mysa med Ying!
Ti: jobba liiiitet. Vet. m. Ying. Organiserad ringträning med Olle o Tigger.
On: jobba. valpkurs med Peppar. lydnads- o agilityträning med Jazz, lydnads- o utställningsträning med Tigger o Ying.
To: jobba. Olle till klippning. valpkurs med Peppar. Utställningsträning med Tigger o Ying, lydnadsträning med Jazz.
Fre: liiiitet jobb. Utställningsträning med Tigger o Ying o Olle (för säkerhets skull).
Lö: pudelklubbsutställning m. Olle
Sö: utställning Tigger o ev. Ying

Plus förstås en massa skogsmulleri, koppelpromenader, trädgårdsbus, gömma saker o allt det andra som hör hundarna till. Samt skjutsa minsta barnet till träning varevigaste dag, för nu är säsongen igång. Och så har jag lovat att koka kalops!

Vi hoppar i kalendern

Publicerad 2007-08-18 23:49:56 i Allmänt

I torsdags for jag till en för oss ovanlig skog, med Jazz och Tigger. Vi lade lite spår och kände på höstluften.
image174
Jag önskar att det fanns luktfoto - det här är den bästa tiden på året tycker jag. Och har man tur så kan det vara Härlig Höst ända in i november!
image175
Tigg är en naturbegåvning på spår - då flaxar han inte ens runt och är helvild som när man tränar andra saker. Tvärtom blir han liksom lugn och eftertänksam, ser nästan litet bortkommen ut, men SOM han spårar! På prov slängde jag ut en kort apportpinne i spåret också, för att se vad han gjorde bara, och han markerade så fint, fast vi aldrig har använt apportpinnar förr (bara leksaksslut än så länge). Verkar lovande! Jazz spårade som vanligt säkert fast yvigt (han ringar gärna litet, men det verkar mest vara en formsak), han markerar apporterna i spåret mycket bra (tar upp och väntar in mig), däremot bara snusar han över "slutapporten" om det är en leksak. Riktiga grejer ska det vara!

På torsdagkvällen var Jazz och jag på träningstävling i agility. Vi startade två gånger i lätt klass och två gånger i mellanklass, båda som small även om han kanske är medium (inte mätt ännu). Första gången i lätta klassen slarvade han med kontaktfälten, andra gången blev han distraherad av två hundar som for ihop i slagsmål. I den svårare klassen gick det mycket bättre, men då fick han stanna på kontaktfälten ut. Dessutom måste jag lyfta på släpet i påsen för den var litet blöt inuti.
image176 Allmänt folk på träningstävling.

image177 Glada okända agilityhundar

image178 Jazz vilar i buren mellan klasserna. "Mitt hem är min borg" - han älskar sin bur!

Hundlördag

Publicerad 2007-08-18 21:04:54 i Allmänt

Upp kl. 5 för att nån (inte jag) behövde gå på toa. Hela gänget ut, jag iförd badlakan. 8 minuter senare låg vi till sängs igen, trångt och varmt.
Kl. 7 var det färdigsovet - upp o ut igen. Den här gången hann jag slita på mig hussens gamla lila tenniströja (som faktiskt en gång i tiden var min, använd under graviditet. 1990, tror jag!). Kaffe och macka och tidningsläsning - sång för födelsedagsbarnet Olle, och sen kröp vi i säng IGEN!!
Vid 10 eller nåt tog jag mig samman och tog Tigger och Peppar på en koppelpromenad. Första promenaden med Peppar tillsammans med nån annan hund - bäddat för trassel, men de skötte sig så bra båda två. Vi var väl ute runt en halvtimme, på en sväng som normalt tar 10 minuter. Trötta blev de, bägge två!
Halvt om halvt hade jag lovat att vara med på en agilityuppvisning idag men vädret var så strålande så jag tog Ying och Jazz till bästa bystan i stället, traskade 5 km med båda busarna fästade vid förarbälte - de var helvilda och jag fick verkligen sträcka på mig och tynga bakåt för att inte flyga all världens väg! Ett rådjur såg jag alldeles intill oss och många fler for omkring i buskagen; Jazz gick nästan mest på två ben för att kunna se! Som tur var hade jag tagit på mig rejäla kängor (Meindl - bäst, bäst, bäst), annars hade jag inte tagit mig tillbaks igen tror jag - blött och världens moras överallt. Några kantareller hittade vi också, trots farten, och så kunde jag konstatera att det är nåt så innehärmeligt med lingon i år - rött, rött, rött överallt! Stora präktiga, en del är redan mogna och smakar excellent!! Än är det för tidigt att ge sig ut på stora plockardagen, nästa helg vore nog purrfick men då är vi på utställning både lördag o söndag. Måste försöka pricka in en plock snart därefter. Innan min mamma tar alla plingonen! I alla fall så tog promenaden på 5 km nästan 2 timmar, väldigt konstigt med tanke på att hundarna blårusade mest hela tiden... Deras lunch hade vi med ut i skogen och satt på en bergknalle och hade det gott i solen.
Och kan ni gissa vad vi gjorde när vi kom hem? Japp, sov middag. Man får inte slarva med sömnen!
Sen ville minsta barnet pröva sina nya Heelys (skor med hjul under hälen) på bra asfalt och då passade jag på att träna litet med Tigger på gräsplanen intill. Han är så väldigt ivrig och går lätt upp i stress - nästan för mycket, han hinner inte märka vad han lär sig. Men linförigheten börjar se bra ut i korta stycken, sitt-stanna tar sig så sakteliga, och det samma gäller ligg-stanna (fast vi tar det väääldigt lugnt med det). Sen tränar vi snabba lägganden också - det går oftast bra, men ibland hoppar han upp och nafsar i stället, han vill för mycket. Och minsta barnet har lärt sig så kvickt att åka på sina heelys, det ser riktigt kul ut! Men det är klart - balansen har hon gratis...
Sen hem för aktivering av Ying som jag inte ville ta ut igen p.g.a. blåst. Etolådan - det går litet fortare för varje gång. Nu använder jag tre fack. Fast efter ett par upprepningar tröttnar han och vill använda rent våld i stället...
Därefter ut med Jazz för en träningssession på samma gräsplan som Tigger. Vi höll på med högersvängarna som är så usla - vi har fått backa till före nybörjarstadiet, ungefär. Fick i alla fall till ett par tre stycken riktigt hyfsade, tack för det. Läggande under gång också, det har plötsligt börjat fungera igen. Bara jag inte sneglar på honom, för då blir det inkentinken! Idag hade jag hamburgerkött (pålägg) som belöning, det var nästan för gott!!
Allra sist var det Peppars tur att bli litet uttröttad, han fick sin middag i en liten "molekyl"; det var roligt men tröttande, precis som avsikten var. Nu sover åtminstone Ying och Peppar, Jazz ligger i soffan och ser på James Bond och Olle och Tigger vaktar  huset.
Bara sista kvällsrastningen kvar, så småningom, och ev. en liten vickning åt Peppar. Nästan aldrig behöver jag säga "vad ska jag göra? jag har ingenting att göra!"

17 augusti - här blandar vi och ger friskt bland datumen!

Publicerad 2007-08-18 00:33:43 i Allmänt

Idag har äldsta barnet varit hundvakt rätt mycket. Småilsk blev hon, och både b*jsig och k*ssig om foten - det has ju valp i huset! Sen fick jag ta hand om mina hundar själv (suck!), och då var di förstås som små änglar. Inte.

image167

image168

image169

4 miljoner äpplen, minst, ligger på marken i trädgården, ändå hänger det minst två hundar samtidigt i varje äpple. Ytterst skumt.

image170

Om jag var en liten hundtjej skulle jag bli litet kär i Tigger. Fast han är knäpp.

image171

Kolla - äpple igen!

image172

Tingtingpej tycker att de är tramsiga. Pejer äter bara köttbullar. Och vaniljsås. Gärna samtidigt.


image173
Och Jazz försöker se ut som han bara är på tillfälligt besök. Men idag har faktiskt valpen och Jazz lekt hej vilt - de kapsejsade hundboet flera gånger och Jazz utdelade många rumpknuffar.

18 augusti

Publicerad 2007-08-18 00:26:26 i Allmänt

Japp, det har faktiskt redan blivit detta viktiga datum då hus-pudeln Olsson fyller 2 år. Ja må han leva!!
image164

image165

image166

Börjar han se ut som en mogen man? Nja, "de grå tinningarnas charm" kanske, men annars är han fortfarande en riktig sprallis! Vi gillar dig massor, Olle - hurra, hurra, hurra, HURRAAAAAA!

What's another day, tralala...

Publicerad 2007-08-14 23:50:31 i Allmänt

Himlar vad mycket gammalt smäck jag har i knoppen - undra på att det blir tvärnit ibland! I alla fall har dagen idag inneburit:
- en tripp till personlige stylisten med Olle. Grundklippning idag, finslipning nästa torsdag, utställning på lördagen efter det. Jag är så glad att jag inte har en pudel!! Men fin blir han, Berith vet vad hon gör.
- en sväng till hemliga klubben med Jazz. Denne vet inte längre vad ordet "ligg" betyder, utomordentligt nedslående. En rätt kass lydnadsträning avslutades med en rätt kass agilityträning. Värmekollaps?
- trött matte o alla hundar sov "middag" till halvåtta på kvällen.
- köksträning av fot och hålla apporten med Ying och sedan Jazz , därefter trädgårdsträning av fot och hålla apporten med Tigger som är fullkomligt galen, sedan litet träning med Peppar inomhus. Klickeriet går strålande, men han bits som en haj när han ska få godis.
- sen avslutades det hela med "Morden i Midsomer" - sååå mycket bättre än Bergmanfilmer!!
Nu vindar vi alla med öjnene och skall sova. Det är alldeles mörkt och liksom mjukt ute - sensommar och höst är bäst!

Anteckningar från ett källarhål

Publicerad 2007-08-13 20:00:30 i Allmänt

om  man nu kan kalla en lydnadstävling för ett källarhål. Litterärt lät det ju i alla fall, och kanske kan det konfundera nån liten googlare. I alla fall har jag som aktiv och åskådare kunnat göra följande iakttagelser under lydnadsprov:
- många som har bordercollie bankar på och gormar åt sina hundar. Hittills har jag inte sett någon amstafförare vara annat än odelat positiv. Är bordercollies elaka o farliga hundar som kräver våld? Är amstaffägare fina och mjuka personer, velourisar? Eller är det bara en händelse?
- bland riktigt unga (mitten på tonåren) hundförare verkar det vara populärt att nyttja hårda nypor mot hundarna. Nån trendgrej, kanske?
- västar, västar, västar!! Kan ingen slå sig på att framställa praktiska FAST FINA västar, i andra färger än skogsmullegrönt och sorgbeige?

- knähöga graningekängor i högsommarvärme på en kortklippt apellplan. Ger mig litet S/M-känsla. Busigt!
- nästan ingen har med sig hunden på prisutdelningen, fast nu sist blev åtminstone de som hamnade på pallen kraftfullt anmodade att hämta sina hundar. Tänk er konståkning, parklass - bara en av åkarna i resp. par på pallen. Han el. hon?
- mycket snicksnack av otrevlig typ, och mycket högspända typer. Redan i klass I!!! Inte mycket kul blir det kvar då.

Men i övrigt är det jätteskojsigt med lydnadstävlingar - det är inte ens särskilt pinsamt när det går åt skogen! Kan tänka mig att det blir värre om (NÄR) vi har tagit oss uppåt i klasserna...

Om en hemsk hund

Publicerad 2007-08-13 19:50:23 i Allmänt

I glädjeyran över vårt andrapris har jag ju allntes glömt bort att avrapportera Olles bedrifter. Den uslingen väntade nätt o jämnt tills dess matte hade vänt honom ryggen i platsliggningen - sen skuttade han raskt iväg och antastade en softis. En snygg liten nolla blev det på det momentet - annars hade de änteligen fått sitt tredje förstapris!! Nu blev det ett rätt snöpligt resultat i stället. Olle är i tonåren, tror jag!

Pedadog

Publicerad 2007-08-13 19:48:17 i Allmänt

I lördags var jag på demonstration av hundaktiveringssaker från Pedadog, http://www.k.malm.hundetologi.info/pedadog/page2.html. Två prylar köpte jag, FlippFlapp och Etolådan. Hittills har bara Tigger provat dem men de har definitivt gjort succé, och vi har massor av utvecklingsmöjligheter kvar. Dessa kan verkligen rekommenderas - de är välgjorda och verkligt genomtänkta, de kan utvecklas så att de blir svårare och de är inte alls särskilt dyra. Dessutom har de bekräftat min teori - Tigger är ett snille när det gäller att ta sig in till godis. Nästa aktiveringspryl till honom blir ett kassaskåp med kodlås!

VM-guld, VM-guld, VM-guuuuld!!!

Publicerad 2007-08-12 23:34:51 i Allmänt

Eller nja, inte riktigt, men inte långt ifrån - efter en högst medioker insats av der Jazznik und die me myself I lyckades vi skrapa ihop hela 142 poäng i dagens lydnadstävling och därmed ett andra pris (och INTE sista placering, jabbi)!! Så det går åt rätt håll, även om det går sakta och osäkert. Men jag är så väldigt nöjd med och stolt över oss - nu fortsätter vi att träna tills det smäller igen, den 30:e!!
image158
Här får Jazznik träna apport med en mazarinform - apporten på tävlingen var attans tung. Först ville Jazz inte ens ta den, sen tog han den men hamnade mer och mer på sniskan med hela sig tills han slutligen släppte den. Jamen vad tror de - den vägde minst ett kilo!! Bättre så här, fast varför måste han alltid veva med tassarna?!

Jazz blev så trött så trött under lydnadsprogrammet - redan efter platsliggningen fick jag liksom putta o lirka för att han skulle sätta sig upp igen (10 poäng dock, märk väl). På linförigheten skulle jag ha velat ha hunden på en liten kärra och dra honom - ingen geist alls fanns det. "Stackars hund, det är för varmt och kvavt", tänkte jag. Jo pytt, efter vår insats tog vi en sväng upp på agilitybanan. Då fanns där minsann energi!!
Här är ett par bilder från agilityträning på hemma-klubben häromkvällen.
image159

image160

Vidare ett par bilder från samma träning, när Tigger får sig en duvning i linförighetens ädla konst. Det skall böjas i tid, osv., så hoppas vi att det inte blir så krokiga sättanden sen!
image161

image162
Visst är han så söt så man vill äta upp honom?! Duktig också! Pälsen är som marängsmet.

Slutligen en bild på min utsikt när Jazz sitter fot:
image163

"Sluta jävlas med hunden!" säger far min när jag tränar lydnad med någon kuse. Men inte ser han väl ut att vara så jävlad med?

Nu snusas det hej vilt här i sovrummet - Ying på en dyna på golvet (det är litet varmt i sängen nu, tycker han, men han kommer nog upp under natten), Tigger mellan mina knän, Jazz tryckt intill högra benet och Peppar hopkurad intill högerarmen. Eftersom det hela ter sig som en något o-ergonomisk skrivsituation ämnar jag nu snusa en skvätt också, och drömma om lydnadslagrar och glada hundar. God natt!

Bad

Publicerad 2007-08-09 22:45:18 i Allmänt

I morse tog jag Ying och Tigger till badet - människobadet, märk väl, för alltid retar det någon! Vi tog en liten promenad först, för rastning, och då började det regna som bara tusan. Men det var alldeles varmt regn och det visade sig vara alldeles varmt varmt i vattnet också - säger jag, som helst vill ha 45 grader! I alla fall traskade jag i iförd bara linne o trosor (folktomt, bevars), Tigger simmade o dök som vanligt och jag lyckades medelst milt våld övertala även Ying att simma. Han var så duktig så! Sen fick han springa lös på stranden o härja och då skuttade han glatt i ända till hakan, även om han inte precis ville simma utan koppel på.
Sen var hela dagen varm och kvalmig, men molnig, så på kvällningen drog samtliga kvinnspersoner i familjen till badet igen, med Olle, Tigger och lillungen Peppar. Och Peppar kunde OCKSÅ simma, alldeles frivilligt!! Dessutom kunde jag doppa mig alldeles frivilligt - det var inte igår det!!

Om morgonpromenaden

Publicerad 2007-08-08 11:48:42 i Allmänt

Varmt o besvärligt för hundringarna är det - Ying får ingen promenad förrän sent på kvällen, och Peppar sover så gott som hela dagarna - bara ibland vaknar han och bits litet.
När jag hade skjutsat minsta barnet till hennes stamlokus (jo, för nu är det läger igen, fast bara dag-dito) tog jag Jazz och Tigger på morgonmotion på de oändligt många fotbolls- o rugby-planer som finns i anslutning till lokuset. Jag vet inte hur många planer det är egentligen, men det är ett oerhört stort grönområde - och nästan alltid tomt! Litet häckar och buskage här o där gör att det är lummigt och det bildas liksom en labyrint av planer. Oj, vad hundarna sprang - Jazz är rena vinthunden och Tigger gör en berömvärd insats med sina 3-centimetersben (fast minsta barnet säger att de är minst 5 cm nu - han har vuxit!). Jag hade med mig superdupergodiset = tuben med kycklingleverpastej och tränade inkallningar under pågående skatjakt o.dyl. Det gick alldeles strålande! Fast annars lät jag dem faktiskt jaga rätt många fåglar - jag tror att både fåglarna och hundarna har utbyte av den sporten! Litet lydnadsträning blev det också - här och där står fotbollsmål som är så praktiska att binda en hund i. Jazzens linförighet börjar bli litet bättre - kanske finns det hopp! Med Tigger tränar jag fritt följ än så länge, i stället för att börja med stillastående fot och sedan börja med små förflyttningar tränar jag dels fot stilla och dels traskar jag runt och när han går precis i fot (vilket han gör alldeles strålande bra) säger jag fot och klickar. Så får vi se om den metoden fungerar. Helvild är han i alla fall! Sen fortsatte vi röjandet över planerna och avslutade med en koppelpromenad genom vattenparken där vi såg massor av gräsänder (förstås), ett svanpar med två gråduniga men ganska stora ungar och en hel flock viggar. De är så lika Peppar!

Kap. 468 - i hvilket vår inte så unga hjältinna sliter sitt hår och önskar att hon vore agility-fantast

Publicerad 2007-08-08 11:41:03 i Allmänt

Japp, det gör jag verkligen - Jazz är nämligen alldeles vild på agility!! Både rasande glad och himla duktig och snabb som en blixt OCH (tro det eller ej) uppmärksam på sin förare. Kan det bli bättre? Ja, det kan det ju - det kan finnas en förare som är road, också! Jag tycker nämligen att agility är småtråkigt. (Får man säga så?) Men, men - nu har vi tränat lydnad på klubben två kvällar i rad och så tar vi några varv på agilitybanan som avslutning och Jazz har verkligen blivit ännu duktigare nu - kanske han har "vilat sig i form", för vi har ju inte tränat agility alls i sommar. T.o.m. slalomen går riktigt riktigt bra, med matten på både rätan o avigan. Men jag har nu kollat  litet kalendrar och bokat in två träningstävlingar, och sen får jag väl helt enkelt lära mig att gilla agility jag också. Annat vore ju synd på en sån stjärna! (Om sanningen ska fram får jag nog ta och jobba litet på min fysiska form också, om man så säger...)

Back on track

Publicerad 2007-08-06 22:03:36 i Allmänt

Med hela familjen inkl. Olsson hemma igen har lydnadsträningen återupptagits, med något av panik i blicken. Jag har  kommit på att jag nog traskar på alldeles för raskt i linförigheten - Jazz går betydligt bättre om jag lugnar mig något. Fast det är ju inte så lätt för en hoppa som jag, som skriker av rastlöshet i svängdörren till Ica Maxi (vidrig affär). Apporteringen vet jag inte vad vi ska göra åt, läggande o ställande under gång är som det är... Det här kommer att bli spännande!

Äntligen litet sommar!

Publicerad 2007-08-04 23:32:36 i Allmänt

image146
Peppar kikar fram - börjar bli trött på den konstiga grejen som alltid riktas mot honom.

image148
Onödigt krångligt sätt att få mat på, säger Jazz.

image149
Tigger ger sig aldrig. Terrier by name, terrier by nature.

image150
Måste svalka sig med ett bad.

image151
Peppar hoppar ur. Men han hoppade faktiskt i själv också. Flera gånger.

image152
Plommonkart. Både roligt och gott.

Både hemskt o hemskt bra

Publicerad 2007-08-04 09:08:40 i Allmänt

Idag blev jag väckt redan kl. 5! Detta av att Tigger satt nere vid ytterdörren och pojade. Kvickt ur sängen, på med nåt för att dölja det nödvändigaste o ut med hundarna. Vilken duktig Tigger - som sann kennelhund brukar han inte skilja så mycket på ute och inne när han behöver "gå ut". Massor av beröm blev det och han såg också själv ganska nöjd ut. Kanske det blir folk av honom också, till slut? Sen slank vi i alla fall upp och somnade om, efter någon liten övertalning av Peppar som gärna ville bitas i stället, och sov till kl. 8, fullt accepterbart. Nu håller Peppar på att knycka saker av Tigger - sen springer han med ryslig fart och kanar in under en gammal soffa med mycket lågt underrede, rena actionhjälten! Det är precis så lågt att Tigger visserligen kan ta sig in men han måste ta det ganska lugnt för att lyckas, och det utnyttjar förstås lillebror. Tänk så ilsk han ska bli den dag han plötsligt har blivit för stor! Och med tanke på hans tillväxttakt kommer den dagen nog rätt så hastigt... Ying bara ligger och suckar och biter mig litet i benet så jag blir alldeles slaskig. Det är ett av hans många kommunikationssätt - att ta så stor del som möjligt av nån människa i munnen. Ibland visar han sig nådig och gör så t.o.m. med icke-familjemedlemmar - inte alla har förstånd att vara tacksamma! Jazz har sökt ensamheten i ett angränsande rum, han ser ytterligt lidande ut och när småhundarna leker sig in dit låter han höra ett lågt väsande. "Kan man få vara iFRED nån gång?!!!" Typisk tonåring.

Fredag

Publicerad 2007-08-03 20:31:07 i Allmänt

Idag har jag påbörjat inklickningen av Peppar, tränat kontakt samt låtit honom förstå att om han slingrar sig och bråkar släpper jag honom inte. Dum är han inte! Dessutom märker jag att han börjar dra sig mot dörren när det är dags att gå på toa - då gäller det bara för mig att vara med på noterna!
Sen tog vi en sväng ut  i skogen, rätt upp i terrängen där jag parkerade valpvagnen och sen strosade runt och examinerade kantarellbeståndet medan valpen fick undersöka själva skogsdungen. Rätt många kantareller hittade jag, och tyvärr plockade jag dem också, så nu blir det till att rensa. Blä.
Jazz, Ying och Tigger (det låter precis som "Harry Ron and Hermione " sida upp och sida ner...) kan faktiskt gå riktigt fint i koppel om de måste, dvs. om jag måste se till att de gör det (eftersom jag kör vagn med ena handen och har de där tre busarnas koppel i den andra och de lämpligen bör hålla sig på min vänstra sida - inte framför vagnen eller på högra sidan eller nåt annat mer attraktivt ställe). Således är det inte hundarna som är dumma slynglar, det är deras matte som är en latmops.
Nu har vi avslutat dagens muntrationer med matletning ute på gräsmattan - jag hyvade ut alla deras matportioner i ett tunt lager över en stor gräs- och klövermatteyta; oj vad de jobbade! Nästan 40 minuter höll de på, de såg ut som en skock får och nos-fnyset hördes vida över nejden. Peppar är inte alls handfallen - han letar mycket effektivt och låter sig inte nedslås av fräs från nån annan hund, inte heller förslösar han nån tid på att gå i svaromål el. sitta och tjura - han väjer bara undan precis så mycket som behövs och sen fortsätter han. Och Jazz var snäll och lät Peppar nosa bara nån decimeter ifrån honom.
Men nu blev de trötta de små, och då blir det småbarnstrams med Tigger o Peppar. "Operation Sövning" alltså!

Gaaahhh!

Publicerad 2007-08-03 07:18:24 i Allmänt

Jag känner mig som den värsta torparhustru - kritterna tvingade mig att stiga upp kl. SEX i morse!!! Fast det hällregnar. Nu håller Tigger och Peppar på med sina vanliga Bona-tricks medan Ying och Tigger ser lika avsvimmade ut som jag känner mig. De ska få härja nån halvtimme till, de där monstren, sen kryper vi i säng igen och vaknar vid en mer anständig timma. Men jag kommer ändå att vara jetlaggad hela dagen.

En vanlig dag

Publicerad 2007-08-03 00:29:55 i Allmänt

image140

Peppar och en pinne.
image141
Två om en pinne. Ying är så snäll och blid.
image142
Man måste hjälpas åt om det ska bli klart nån gång. På nåt sätt.

image143
En panter i gröngräset. Eller gulgräset... Men det är nyklippt. Av mig!

image144
Suck. Pojkar!!
image145
It ain't over 'til the fat lady sings. Har aldrig förstått vad det betyder. Men för de här små vännerna betyder det att när matte säger: - Slut! så är det slut. Det börjar t.o.m. Peppis förstå. (Dessutom börjar han slicka sig om munnen när han hör ordet "Peppar" - hur i allsin dar kan det komma sig?)

Och hela tiden höll sig Jazz på behörigt avstånd, klättrandes på matten och viskandes sweet nothings (typ "visst erom dumma, matte? visst ere bara jasomesnäll, matte? ska vi släppa ut dom i skogen, matte?").

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela