Pelleskop-livet

Lång dags färd mot natt.

Publicerad 2014-03-31 20:58:19 i Allmänt

Usch vad jag tycker det är jobbigt med tidsomställning! Först måste man gå upp när man inte vill, sen får man aldrig gå och lägga sig, liksom. Konstigt.
 
För övrigt har dagen varit - helt och hållet vidrig. Fyra idiothundar skriker o-av-brutet, lilla Bettan tycker allt är trist. På kvällspromenaden, när hussen hade kommit hem, gick förstås bara pojkhundarna med, och de var idiotiska då också, trots att ingen brud fanns med. De for och drog och betedde sig och Olle dumpudel försökte oavbrutet rida på Tiger som inte alls uppskattade uppvaktningen. Inte jag heller. -Nej Olle, sluta Olle, lägg av Olle! ljöd över nejden.
 
Som tur var träffade vi ponnyn Sysak, 25 bast - i lördags saknade vi honom så jag hade så smått börjat bli orolig. Men det var bara så att han hade tillbringat helgen i trädgården, snarare än i hästhagen. Sysak ser precis ut som Tigern och är inte så värst mycket större. Gläfser dock mindre, dessbättre.
 
Nu på aftonen har jag skrubbat hall och kök med såpa i mängd samt utplacerat luftrenare både här och där. Så nu luktar det citronsåpa, syntetisk liljekonvalj, blöta trägolv samt hundkiss i hela huset. Vet inte om detta är en förbättring eller ej, men nog borde jag få domestic goddess-poäng för nedlagd möda, jallafall.
 
Sisådärja, nu är snart dag 1 av höglöpet till ända. Andas bara, andas. Och tänk på nåt annat, om det går. (Inte fransk grammatik, för det går ICKE med hundskrik i öronen.)
 
 

Plötsligt händer det.

Publicerad 2014-03-31 08:51:36 i Allmänt

Igår förmiddag var jag häpet förvånad över att pojkarna var så lugna och timida, trots att Betty var inne på löpdag 10. Vid lunchtid igår stod mitt hår på ända och resten av mig också, ungefär. INGA lugna och timida pojkar längre!
 
Jag borde väl vänja mig, men än har det inte skett - hur kan det slå om så fort, inom loppet av några minuter bara?!
 
Lägg till detta den stora våndan med Sommartid - världens sämsta uppfinning - och inse att idag är inte Mattens Bästa Dag, nej.
 
Nu ser här ut som ett sämre zoo - två jätteburar täpper till vägen mellan hall och bokrum så att jag slipper ha dörren stängd men ändå inte riskerar att ha hela ligan här inne i tjejavdelningen alldeles hastigt och olustigt. En mindre bur står längre in i hallen. Än så länge har jag inte haft någon hund I någon bur, och det är inte ofta jag gör så. Men det är skönt att ha burarna där, för sådana tillfällen då det skall gås ut och in och den sorten.
 
I övrigt är jag väl införstådd med att hundar inte får förvaras i bur, och tycker absolut att det är helt rätt och riktigt. I PRINCIP. För att jag egentligen begår en lagöverträdelse om jag sätter Betty i buren 2 minuter medan jag slussar hundarna förbi och ut, det har jag svårt att smälta. Och att jag tydligen kan åka på däng av dom-som-bestämmer bara för att jag har burarna stående i hallen utan att jag har monterat bort dörrarna. Det blir liksom ingen rim och reson av det. Inte heller får man ha valp i hage av kompostgaller, och det är ju vansinne! Så klart att man inte skall ha valpen där hela tiden, men någon gång ibland - när man t.ex. måste kila ner i tvättstugan eller ta ett viktigt telefonsamtal. Det är ju för valpens säkerhets skull, ju!
 
Samtidigt har bruksfolket sina stora hundar i bilburar timme in och timme ut, liksom. Tränar du sök en heldag så är det inte många minuter hunden är ute och gör nåt, inte. Visst får den komma ut och rastas ibland, men dock - DET är burförvaring, det!
 
Hur som helst - här lever jag så lagligt jag kan, ibland tänker jag rusa upp och strypa t.ex. nån pudel men det måste väl ändå vara tillåtet?
 
Betty själv är mest trött och märklig, i vanlig ordning. Hon kan sitta i 40 minuter dyr stilla på sin ändalykt och bara TITTA på mig. Utan att ens pipa - bara titta, blickstilla. Jag undrar vad hon ser. (Vill jag veta?)
 
Nåja - nu gäller det att ta en dag i taget, timme för timme - SNART är det över för denna gång. Men det var ju ett sk*t att skrik-olle skulle dyka upp precis just nu!

Vi expanderar

Publicerad 2014-03-28 14:10:00 i O-hundigt

Jag läser ju saker hela tiden, och ibland tränger det sig på tankar om böcker. Ibland har det rent av hittat på att hända att tränga sig in boksaker här, och det är ju inte vackert, inte i ett pelleskop.
 
Så att därför har jag precis just idag startat en bokblogg, ett biblioskop. Då och då, antagligen ganska sporadiskt, kommer där att dyka upp mera bokliga inlägg än vad som här är fallet.
 
Fast den som vill hålla sig underrättad om de senaste utgivningarna och vad som rör sig i litteraturcirklar just nu, den kommer att bli grundligt besviken. Djupa analyser och finkulturellt skriveri blir det inte heller, och inte ens några referat - mest lösa tankar och småprat, för den som vill fördriva en stund.
 
Välkommen in, jallafall!

Skoskaften, sen tallegren.

Publicerad 2014-03-28 10:21:00 i Allmänt

 Det har blivit (i alla fall ett tag) vår! Tack för den! Och för den som tycker att det går en aning fort (blåsippor i lördags, vitsippor i tisdags), vill jag påpeka att i Beijing har det åtnjutits samma väder som här hela långa vintern - litet minus, litet plus, litet snö som inte stannar kvar - rena Uppsala fast med mera svart smet i luften. Alltså samma som vi fram till den 15 mars ungefär när de kinesiska vädergudarna sa: -Jaha, vår! Ja men då så! och slog till med 30 plusgrader. Bara som så där. Fast så värstans med blå- eller vit- (eller för den delen röd-) sippor finns det nog inte i en stad där grönytorna består av målad betong eller asfalt. Påhittigt och bra, och så slipper man förorena luften med motorgräsklippare.
 
Hur som helst - efter ett lurigt och knepigt lingvistikseminarium som sög musten ur mig (backformation gör det, i synnerhet i kombination med derivation och compounding och annat lullull) tog jag hela ligan om fem ojurr och gick till skogen.Och vi hade rent av ett SYFTE.
 
Nämligen att träna "koppla av". Vi gör det förhållandevis regelbundet, och hundarna är rätt bra på det, men på vintern blir det ju avsevärt mindre av den varan, av förklarliga skäl. Såsom att man fryser ihjäl eller blåser bort om man inte är i oavbruten rörelse. Men planen, som också följdes var denna: en rejäl skogsmullepromenad och därefter en sväng upp i elljusspåret där det finns bänkar att sitta på, hitta en sådan i solfläck och sedan bara sitta där en kvart.
 
Sagt och gjort, det blev en utmärkt promenad. Först träffade vi den kastrerade Jack Russelln Simba, 14 bast som alla mina herrar betedde sig ofint mot. Som långtidsfängelsekunder i en otrevlig amerikansk rulle, de där är i s*xuell nöd, om ni förstår mig. -Yo, bitch! sa de och kastade sig en i taget över stackars Simba. Hade f*nimej varit snyggare om de hade velat slåss... Nåja, som tur är har jag starka nypor och efter rätt många nackskinnslyft och phula ord skärpte de sig, om än motvilligt. Vi tillbringade en stund med småprat matte-matte och hund-hund (Simbas flock innehåller också två jättetikar) och sedan drog vi vidare, rätt in i solen och skogen.
 
Nittio minuter senare kunde man finna oss på Den Perfekta Bänken, mitt i solen, intill elljusspåret men några meter från själva stigen, alla kopplade men alla avkopplade. Lugnet rådde och koltrastar mm levde om i snåren.
 
 
 
Allt frid och fröjd.
 
Tills där kom två fruntimmer traskandes, i sisådär knappt 70-årsåldern, kanske. Och på långt håll gapade den ena: -Fy f*n så mycket hundar, hoppas att du håller i dom där! Och jag log blitt och koncentrerade mig på att ge djuren karameller.
Allt närmare kom fruntimren, och den ena skällde oavbrutet - på Alltför Många Hundar, Farliga Hundar, och såna saker som OM de där kommer lösa så är det ditt j*vla ansvar, fattar du det?! Och jag, jag koncentrerade mig på att andas lugnt och ge hundarna karameller. För det här har vi tränat på - ju tokigare människor, desto närmare matte ska man dra sig och desto mera godis får man för detta.
Till slut stod det där nedra paret alldeles framför mig och hon skrikhalsen satte igång att gapa: -Svara då! Varför svarar du inte?! Kan du inte svenska kanske?! och det är klart att jag KUNDE ha svarat, och det på svenska, men några fina ord hade det ju inte blivit. Och mitt ansvar gäller bara helt och hållet och uteslutande hundarna, som inte skall bli fördärvade av nån labil stackare som är ute och fördärvar våren för oskyldigt folk.
 
Långt om länge så tröttnade hon i alla fall, och jag tror att fruntimmer nr 2 började få nog av sin obalanserade väninna, och så drog de sig iväg, men inte utan att hon först tjöt: - Om man inte ens kan ta en promenad utan att behöva sätta sig och vila ska man inte ha några hundar!!
 
Nå - jag är MYCKET nöjd med hunddjuren som uppenbarligen trodde att det var nån sån där störningsträning som matte hittar på ibland - de viftade mer och mer på svansarna och hade ett enormt fokus på bara mig (och min godisficka) och DET var ju för all del positvt. Men ändå - vad är det för fel på folk som beter sig så där? Jag försöker tänka att de kanske har ett vidrigt liv (jo det tror f*n det, om man måste leva med sig själv och att man är sån där...), men det går mig till sinnes ändå. Jag blir alldeles grå i sinnet, alldeles nere i skoskaften och börjar fundera på vilken tallgren jag skall rigga snaran i och hur jag skall se till att det inte blir nåt oskyldigt skolbarn som hittar min fågelätna dinglande lekamen.
 
Sen sätter solen i att skina litet till och det känns bättre och jag spanar inte längre efter stadiga grenar, men för varje sån där grej så får man sig ju liksom en snyting, det kan inte hjälpas. Så - med vilken rätt gör man såna saker, och varför tänker man inte ett snäpp till? Det KAN ju faktiskt hända sig så att just ett sånt där möte i skogen är det som puttar en stackars människa över nån gräns. Och även utan såna extremer - hur kan man ta sig rätten att fördunkla nåns tillvaro, om än tillfälligt? Det FINNS ju saker att hetsa upp sig över - krig och miljöförstöring och - nej, det blir för ledsamt.

Men dess bättre - på hemvägen stannade vi och pratade med en karl som var i valet och kvalet om huruvida han skulle magasinera sin snöskyffel, vi brukar heja när jag går förbi hans hus, men just idag stoppade han oss och sa att han bara måste få tala om att han är så imponerad av mina hundar - att de ser så trevliga ut och är så lugna och fina trots att de är "några stycken" och att jag har sån ordning på dem. Och sen stod vi där och pratade en god stund om det ena och det andra, och hundarna la sig eller satte sig i solen och tog det lugnt och var på alla sätt Goda Exempel på väluppfostrade hundar.
 
Så sen kändes det liiiite bättre, men inte alldeles bra. Och jag vidhåller - man ska vara SNÄLL, och kan man inte vara snäll så får man väl vara ingenting, då - men man ryker tamejtusan inte på folk utan anledning, bara för att lufta sitt dåliga humör (eller sin usla personlighet). Tänk på det.
 
 

Sällskap

Publicerad 2014-03-27 08:28:42 i Allmänt

I förrgår, när håret nästan blåste av, tog vi en alldeles tråkig promenad till och runt elljusspåret. Men har man sett på katten, det blev en ovanligt trevlig promenad, för alldeles i ingången mötte vi ett ekipage bestående av en liten Tippen och hans husse och så slog vi följe med dem och genast blev promenaden helt annorlunda och mycket bättre!
Tippen är en chihuahua-dvärgpinscherblandning och ser ganska mycket ut som en mycket liten räv fast med förhållandevis längre ben. Han gick lös och ledig och efter litet inleddande studs och gläfs fick Tigern också gå lös och spankulera med Tippen.
Vi hade aldrig träffat räven i fråga förr och därför var det alldeles anmärkningsvärt glädjerikt att märka hur easy-peasy han införlivades i vårt promenadgäng. Han kilade in och ut mellan mina kopplade hundar, stod och nosade tillsammans med Tigern, tiggde litet godis av mig - och INGEN av mina bastarder brydde sig det allra som minsta. Men så är Tippen också en cool liten räv.
 
I alla fall så var Tippens husse alldeles väldigt imponerad av min flock just för detta, och mina hundar gillade Tippens husse i lika stor utsträckning. Till och med Betty slank runt vid hans sida när vi gick, ivrigt tiggande godis. Detta trots att han inte ens HADE nåt godis!
 
Så - ibland blir en alldeles urtråkig promenad runt elljusspåret alldeles - alldeles... underbar!

Köttfri.

Publicerad 2014-03-25 12:38:00 i O-hundigt

Nu är det drygt ett år sedan jag åt kött senast.
Fjorton månader sedan jag åt nöt eller fläsk, och i början av mars 2013 åt jag kyckling, men sedan inte mer.
Och det går ju bra!
Jag äter fisk, fast inte mycket för jag gillar det inte särskilt. Konserverad tonfisk i olja går bra, rakt av, rätt ur burken, helst. Och ibland laxfiléer gjorda i ugn. Någon enstaka gång torskfilé kokt i mycket smör och mycket mycket citron.
Ägg äter jag, fast ganska sällan.
Linser och bönor och sånt blir det rätt mycket av. Ost förstås. Sojadryck vill jag ha varje dag, och helfet yoghurt.
 
Jag är verkligen inte någon sån där hälsoätare - jag äter det som finns hemma helt enkelt. Ibland kan det bli Brago-kex både till frukost och lunch, fast oftast inte. Men det är väldigt skönt att inte vara i växande ålder, eller för den delen gravid eller ammande. Jag trattar i mig vitaminer varje dag och hoppas att det skall täcka upp för de värsta synderna...
 
I alla fall - saknar jag kött? Nja - inte egentligen, i det stora hela.Och verkligen inte såna tjusiga saker som oxfilé och entrecôte och sånt. Det jag kan känna ett sug efter är simpla nöjen, som: Lammhults syrliga isterband. Falukorv stoppad i ugnen med ost och mycket senap. Min egengjorda köttfärssås. Kalops!
 
Men det är inte så att det är svårt att inte äta kött - förutom det att det är svårare att hitta snabbmat... Det är betydligt svårare för mig att förlika mig med hanteringen av köttdjur. Även om man gör sig fattig på att bara köpa bästa sortens kött så blir det ändå inte bra - de där stackars kossorna och grisarna har ändå DRABBATS. Av nåns korvsug, liksom. Tankarna på sådant går mig mer till sinnes än tankarna på att det vore gott med isterband.
 
Samtidigt är jag icke någon antiköttivrare, alls inte. Både maken och minsta barnet äter döda djur med god aptit och jag är inte där och tycker och grimaserar. Tvärtom, jag är glad att i synnerhet barnet äter kött, det gör livet litet enklare för mig som förälder. Det är bara det att för egen del gör det alltför ont i samvetet att sätta tänderna i ett djur, om det är begripligt. För mig känns det som att äta hund, även om det är en gris.
 
Med fiskar har jag däremot ingen misskund!
 

Vad en liten gumma måste gno.

Publicerad 2014-03-25 09:19:02 i Allmänt

Alltså - äckeldjur!! Bara för att Betty löper och med extra boost av att Olle O är i huset så kissas det överallt, typ! Usch!
Jag som brukar slänga koftor och sånt över stolsryggar så där litet hipp som happ får genast sluta med det, för hänger det ner en ärm nyttjas den genast som hundtoalett. Tvi. Såna här gånger tycker jag det vore bättre att bara ha tikar, faktiskt.
Jag tror jag skall bygga mig liksom ett hölster för golvmoppen, så slipper jag springa och hämta den i badrummet hela tiden. Då skulle jag vara alltid redo att svabba på direkten och gärna också ge herrarna en omgång runt öronen med den äckliga svabben. En välbehövlig omgång.
 
Vad eljest är är KALLT. Det är soligt och grannt men även mitt i solgasset visar temperaturen bara två grader, så i skuggan närmar vi oss absoluta nollpunkten, det är jag övertygad om. Mellanbarnet rapporterar om svensk högsommarvärme i Peking, där hon för övrigt har fått en rosa scooter att knattra omkring på. Utan hjälm, förstås.
 
Olles matte, min svärmor, hamnade på sjukhus och mår inte så alldeles tiptop, förstås. Som tur är hamnade hon på det sjukhus där Äldsta Barnet påtvingar folk kostråd och -dåd, så läkarvetenskapen bör ta sig i akt. Vi är nästan som en maffiafamilj med förgreningar prexis överallt.
 
I morgon skall maken förgrena sig till nåt skumt hullaballo med övernattning så då får Minsta B och jag leva rövare bäst vi vill, utan hämmande manligt inflytande. Jo Ying, förstås. Hoppas att han är på sitt förlåtande humör.
 
För övrigt roar vi oss med liggmarkering av saker o ting. Det började med att jag tänkte lära lilla Bison att liggmarkera spårpinnar, på det att hon icke måtte klyva dem om hon möjligtvis skulle hitta på att hitta dem  i något spår (tveksamt). Jag är inte så där alldeles säker på att hon förknippar hittandet av pinne med läggandet egentligen, men hon noterar i alla fall en pinne, sen glor hon på mig och lägger sig - ibland med rumpan i vädret. Vi får se om vi kan få till det.
 
Tigger och Jazz tränar liggmarkering av tepåse. Tigg fattar jättebra, Jazz är litet grann som Betty - ibland tror jag att han fattar att det är påsen som är liggsignalen, ibland är jag övertygad om att han icke fattar det. Ibland blir det dessutom tandgemäng över tepåsen, när en eller annan liten hund inte kan vänta på sin tur. Tepåsar är faktiskt inte så väldigt hållbara när de blir dragna i från två håll, och det kan noteras att också en mycket liten sådan påse innehåller vådliga mängder teskräp.
 
Olle tränar på både pinne och påse - rundögdare hund har man väl aldrig sett. Men han är glad och positiv i alla fall, det måste man erkänna. Detta gäller även för Ying, som dock ofta avbryter själva övningen för att i stället springa och hämta en sko eller en toarulle (av vilka han har ett hemligt lager nånstans).
 
Slutligen - på förmiddagspromenaden igår traskade jag 6 km (japp, mätt med Endomondo) med två b*jspåsar i näven, ivrigt spanande efter hundlatrin (löjliga term!) eller vanlig papperspelle (klämmig term) helt förgäves. Detta genom villakvarter, grönområden med asfalterade gångvägar osv. Och det var ICKE det att jag falkade slarvigt, för överallt låg drivor av bortkastade påsar, uppenbarligen ditslängda av folk som tröttnade på att bära och bära och aldrig komma till nåt legalt dumpningsställe. I buskagen hängde det fullt, som nåt slags julgransprydnader. Och det var för den delen inte bara vi hundägare som hade varit ruskiga - det låg överallt drivvis med hamburgerskräp, soppåsar, tamedkaffemuggar, tidningar - allt som modern society lämnar efter sig. Och så förstås krossat glas frikostigt strösslat över nejden.
 
Dystert att skåda, det hela - det kändes litet grann som sista sucken i Tetris, då när man faktiskt inte kan göra NÅNTING längre utan bara Bevittna Undergången, liksom. Men i alla fall - sopställen, då då? Kommunen? Lägg LITE flera slantar på den sortens och inte bara på alla Drömparker och gudvetallt. Därför att det KAN hitta på att hända att även en parkturist hamnar i ett vanligt villakvarter eller i ett parkområde som inte är en drömpark och då känns det inte bra, gör det inte. När pärlan inte vilar i gull utan i - träck, faktiskt.
 
Usch. Men jag bar i alla fall troget runt på mina påsar, och 50 meter från mitt trevna hem slängde jag dem i kvarterets hundlatrin. Det var nästan så det kändes litet vemodigt, efter att ha stått varandra så nära så länge.

Sömnlös i Seattle.

Publicerad 2014-03-24 16:05:00 i ohundigt

I natt vaknade jag kl. 2.33 och kunde inte somna om. Jag låg och vände och vred på mig och funderade på om jag skulle läsa en stund men jag orkade inte riktigt. Men sömnen ville inte komma tillbaka.
 
Som tur är har jag på väggen mitt emot min säng ett lågt sittande fönster och rullgardinen var bara halvt neddragen så jag kunde ligga där och kika ut, för det började bli ljust ute. Som vi bor på 28:e våningen hade jag en strålande utsikt över Puget Sound och kunde se båtarna kila förbi därute. En färja var på väg in från Vashon Island och lämnade litet vitt kvirr på den i övrigt spegelblanka ytan. Allt var liksom ljust rosa - ljust violett - ljust blått. Det var väldigt vilsamt att ligga och kika ut, jag kände mig liksom nytvättad inombords.
 
 
 
Men sova kunde jag inte.
 
Och sen vaknade jag och låg förstås hemma i min alldeles vanliga mellansvenska säng där jag inte alls har nåt fönster mitt emot sängen utan snarare bakom mitt huvud, och utanför detta fönster på andra våningen finns bara en björk med bråkiga duvor i samt ett par gator med litet villor och grejs, och parkerade bilar.
 
Undrar om det finns någon vetenskaplig term för att drömma att man är sömnlös.
 
I alla fall är det intressant - folk vill åka till New York, Californien, Florida och litet såna ställen. Men jag, jag vill BARA åka till Seattle. Och åka färja. (Fast inte hela vägen dit.)

Osis, Tigger!

Publicerad 2014-03-24 12:55:00 i Allmänt

Med fem hundar i huset har jag helt frankt avsagt mig rastandet av di små denna helg - Jazz och Olle har traskat med olika kombinationer av barn och husse - för i helgen har vi haft finbesök av Äldsta Barnet.
 
Hur som helst har vi därmed kunnat med gott samvete ge oss ut på övningar som vi brukar undvika när vi har Jazz med oss, för Jazz gillar inte långa blåsiga promenader, inte hästar, inte ställen där det någon gång för fyra år sedan har sagt pang eller klingat av en klocka.
 
Så i lördags gick vi rätt ut i skogen till dit där skogen tar slut och det finns hästar och blåsippor och en miggiljon lärkor, numera.
 
 
Den här lilla hästen blev helt ifrån sig när hundarna fick godis ur min ficka - jag visste inte att hästar kunde tigga så oförblommerat! Han sparkade och krafsade med framtassarna, gnällde och gnydde och pep, snurrade och fräste. Och höll blicken fästad på min godisficka och min hands rörelse in i och ut ur denna. Jag kände mig verkligen som storskurk nr 1, den där frestar små oskyldiga ponnyer. Samtidigt vågade jag ju inte utfodra ett hästdjur med hundgodis, det kanske kan leda till galna hästsjukan eller nåt. Men litet torrt gräs rev jag av och delade med mig av, det var inte supergott men ändå alltid något, sa hästen.
 
Igår gick vi en annan sväng där det också finns hästar och då började det plötsligt storhagla - stora hagel, mycket blåst, aj och oj! Vi fick vända om och ta skydd i ridhuset. Som tur var gick det raskt över, men det var inte roligt när det pågick.
 
När vi traskade vidare mötte vi ett spänstigt par i sisådär min ålder, en han och en hon som var ute och joggade med två russlare av Tigerns modell men som stannade och pratade en stund, och bytte litet hundprat förstås. Hundarna pratade med varandra och vi andra pratade om hundar. I alla fall skulle de där personerna springa totalt 15 kilometrar med sina russlare vid just det tillfället. De hävdade bestämt att russlare är hundvärldens kenyaner, och att bara man inte springer fort (och det gör man inte, inte jag och inte de där personerna) så pallar russlarna att hänga med Hur Länge som Helst. Kors! Jag kastade en tveksam blick mot Tiger som ivrigt skakade på huvudet och försökte se insatt ut: -Kommer inte på fråga, vi är för SMÅ! sa Tigern.
 
Men ändå: osis, Tigern, för de där människorna såg ut att veta vad de talade om och hundarna var i Fin Form. Beach 1014 sans problèmes, liksom. Så nu gror det liksom ett litet frö i min hjärna. (-Å nej!! flämtar Tigern.)
 
På kvällspromenaden tog vi en sväng över kyrkåsen så hundarna fick åka rutschkana, alltid populärt. Ying klättrar upp samma väg som han åker ner, och ibland klättrar han UPP i kanan och går NER i trappan, men det är sånt man får ta. Sen träffade vi en Stor och Farlig Ödla som nästan säkert ville sluka Betty, sa Betty. Inte förrän Tigern hade klättrat på den och gjort allehanda trix ombord vågade sig Betty fram hon också. Då hade hon redan ökat sin längd till omkring 3,5 meter så det var tur att det inte tog längre tid.
 
 
 
-Helt värdo, sa Ying, och lyfte benet mot ödlan varefter vi gick hem.
 

Osis, matte.

Publicerad 2014-03-24 09:41:55 i Allmänt

I torsdags började Betty Boop löpa. Fram med trosor och trosskydd och stoppa proppar i öronen, för Betty brukar kunna tycka så ljudligt synd om sig.
 
I fredags ringde svärmor: kan ni komma o hämta Olle Pu för jag mår kymigt och måste undersökas och kureras?
Så maken och de två i Sverige befintliga barnen som ändå skulle till huvudstaden för att leka kulturella igen (Sweeney Todd, den här gången) fick på hemvägen ta vägen om Olles pensionärsparadis. Det blev en Sen Kväll, blev det.
 
Så nu har jag plötsligt FEM hundar i huset, eller tre hundar, en kines och en puhuhudel. Eller en löptik och fyra grabbar. Än så länge är det rätt lugnt, men det lär väl snart gå över.
 
Igår klippte jag helt fräckt ner Olle alldeles vådligt - det finns liksom varken tid eller tålamod att sitta och kamma och fila i evigheter evighet på en pudel och dessutom blir Olle och jag alltid osams om skönhetsvården.
 
Så alltså - osis, matte, men allra osisast för svärmor förstås. Vi håller tummar och tassar (särskilt Olle) för att hon raskt ska bli sitt vanliga pigga jag igen.
 
 

Hålla ut.

Publicerad 2014-03-20 09:17:13 i Allmänt

 
Under gårdagens morgonpromenad började det snöa så smått - det var onödigt.
Sedan satt jag vid bordet, alldeles intill fönstret och skrev och knåpade och ådrog mig en liten lagom nackspärr. Helt uppslukad måste jag ha varit för när jag ett par timmar senare inte längre kom ihåg hur verbet "faire" böjs för tredje pers. plur. presens och därmed insåg att det var dags för eine kleine Middagsrast - då var hela trädgården vit och hela luften också! Snöyra! Nu!
 
Ingen hund utom Ying ville ut och mitt-på-dagen-rasta, utom Ying fast han är knappt nån hund i alla fall men i gengäld ville han inte komma in sen. Prima väder! sa Ying.
 
När det var dags för eftermiddagspromenad hade dess bättre Minsta B inträffat och därmed slapp Jazz följa med - han stannade hemma i hennes säng i stället. Vi övriga tog svängen runt Myran I Snöyran - låter poetiskt och var poetiskt, fast hemskt. Betty hade liksom ett berg av snö på sitt täcke när vi änteligen hade kämpat oss hem igen.
 
Aftonen tillbragtes, förutom med mera mera och ännu mera skriveri, med avdragning av strumpor. Alla hundarna tränar på att dra av mig strumporna - Jazz och Tiger är fullödiga avdragare, Betty är på väg fast ibland glömmer hon vad hon håller på med och Ying gör litet som han tycker. Oftast tar han tag i strumpan som jag liksom har dragit ut från själva foten några centimetrar (självbevarelsedrift, kallas det visst). Sen, med strumpänden stadigt förankrad i mulen, trycker han hela huvudet hårt mot min fot. Kanske försöker han sätta tillbaka strumpan, eller också skojar han bara. I alla fall blev det så himla roligt igår kväll så båda mina sockor var totalt blötslemmiga ända upp i hålfoten, lagom trevligt. Och vid ett tillfälle blev Betty, Tigg och Ying så väldigt engagerade alla tre samtidigt att det blev konkurrens och alla glömde det där med att dra i STRUMPAN och i stället samtliga tog varsitt rejält tag i själva foten, inuti strumpan, och drog åt olika håll, rätt hårt (den gången drog även Ying, märkvärdigt nog...). Det var inte så skönt men det var faktiskt ganska roligt och tårna sitter fortfarande kvar, någotsånär.
 
I morse vaknade jag upp till det bedrövliga ljudet av vindrutor som blir skrapade och snöröjningsfordon som var fram och tillbaka, pipande och tutande och skraaaapande mot asfalten. Inte mitt favorituppvaknande, nej.
 
 

Duh!

Publicerad 2014-03-17 12:03:09 i Allmänt

 

Visst ska man plocka upp efter sina hundar, men...
 
Lurar på att ägna aftnarna åt att kapa, måla och skriva massor av braiga pinnar att ha med på promenaden:
BEGAGNAD BLÖJA - MICROVÅGSUGN - KROSSAT GLAS - KROSSAT GLAS - KROSSAT GLAS - REDBULLBURK - SNUSDOSA - BUNT MED DIREKTREKLAM. Jag får skaffa en dra-maten att frakta alla mina pinnar i. Men fatta vilken Förändring jag kommer att åstadkomma! (Den att varje äcklig begagnad blöja eller varje hög med snusdosor får en färglad pinne intill sig.)
 
Usch. Det här retar mig lika mycket som "tryck på gilla om du inte vill att cancer skall finnas" eller "dela om du tycker att man inte ska plåga katter". Suck. Det har liksom blivit snabbmat av hela tillvaron.
 
 

Om selet.

Publicerad 2014-03-05 13:11:00 i Allmänt

Hur har ni det - säger ni EN sele eller ETT sele? Någon sa mig att ett-sägarna finns främst norröver, kan det stämma? Själv säger jag definitivt EN sele, men man skall ju inte vara rädd att prova nånting nytt, därav rubriken.
Men det får nog räcka så, det kändes onaturligt och ganska hemskt.
 
Hur som - om VGW-bältet.
Först var det ju det där med själva anbringandet - jämfört med t.ex. nomeselar så var det ju nemas problemas med VGW:n, när jag väl hade tittat på nätet och utrönt vad som skulle go where, på nusvenska. Ungefär som en BH, skulle man kunna säga, med ett rejält band under bysten. (Obs. Kim Jong-Hunn vill ICKE förknippas med kupstorlekar.) Sedan är det ju alltid ett problem med en hund som har så mycket överskottshud som Ying (inte överskott alls, enligt Ying, men dock mer än vad som är brukligt på flertalet jyckar) - det är svårt att bestämma sig för vart man liksom skall putta allt löst sladder (nej, nu måste jag sluta - Ying läser över min axel och morrar som en asiatisk Superskurk). Enklast löser man detta genom att stoppa Yingbenen där de skall vara och sedan lyfta hela Yingframstället rakt upp genom att hålla i knäppändarna av selen. Eller selet, om så föredras. Då hamnar den alldeles lagom rikliga Yinghuden precis där den vill vara, nämnligen. Så långt är allt gott och väl. Och Ying har inget alls emot selen; jag tror han gillar att få litet nytt.
 
Sedan var det dags för första promenaden. Himla märkligt! Jag hade trott att OM det alls skulle funka så skulle det funka så här: vi går iväg, Ying drar som ett lokomotiv, Ying hamnar på sniskan eller baklänges och bestämmer sig efter några försök för att det inte var nåt skoj och drar därmed ringare.Så hade jag alltså FÖRESTÄLLT mig det hela. I realiteten blev det mera så här: Ying konstaterar att han har VGW-behån på sig och drar icke. Jag kunde göra de allra som minstaste nästan omärkliga förhållningar avpassade för världens mest vältrimmade dressyrhäst och så slöt Yingentingen upp vid min sida, med ett glatt leende.
 
Ytterst märkligt det hela. Amstaffen som jag träffade i skogen i helgen hade också haft ett sådant bälte, tills han åt upp det (tänk hur man bara börjar prata om alla möjliga hundiga saker med alla möjliga hundiga personer), och dess husse rapporterade sammalunda - inget dragförsök, ens. Både amstaffhussen och jag misstänker att det är nåt scifi-aktigt på gång.
 
Och på den bogen är det. Klart att när vi möter Samhällets Fiende nr 1 i någon form (oftast i form av flatcoated retriever, för Yings del) - då dras det litet. Men det är just litet, det.
 
Positivt värre, alltså? Nja - igår afton tyckte jag att vi för omväxlings skull borde använda bara halsband. Bara stryphalsband då alltså. Som brukar funka någotsånär, jallafall.
Inte nu! Förut var det - stryphalsband = inte vanligt halsband = dra mindre.  Nu är det stryphalsband = inte VGW = dra utav f*n, bara!
 
Inte vet jag - kanske blir jag tvungen att försöka uppfostra Ying, trots allt. (-Gnorf, säger Kim Jong-hunn.)

Senor Moriarty says FIESTA!!

Publicerad 2014-03-04 14:54:14 i Allmänt

(Och kombinativt tilde går uppenbarligen inte att skriva i denna plattform. Blä.)
 
Eller i alla fall kanske han säger jippi, vår! Och det tolkar jag som Fiesta!
 
 
Maken har äntligen bringat sig att ta ner alla julbelysningar på slott (boningshus) och koja (växthus) och det är vårtecknet framför andra. Ibland hittar jag nån tomte i nån kristallkrona eller nån duk som har blivit kvarglömd, men på det hela taget är glada julen slut, slut, slut.
 
I helgen tog jag mycket riktigt en alldeles egen springtur i skogen, glad som en lärka var jag då. Så träffade jag en cane corso och en amstaff som alldeles på egen hand höll på att röja - varsin ände av ett rejält träd höll de i resp. käft och sprang rätt mot mig på den lilla knappt märkbara stigen. Det var bara att hoppa jämfota det, och så långt klarade gumman sig, men sen släppte amstaffen helt abrupt sin ände varpå corson kom att svänga runt med sin och drämma till mig över båda skenbenen, just när jag trodde att faran var över. På det ena benet gick det hål och dessutom är jag präktigt blå och rätt öm, men hundarna var ju glada och hade roligt. Strax kom förresten deras unga hussar traskande och såg ut som de väntade sig däng, tills den ena sa: -Jaså, var det du, jag trodde vi skulle få skäll! och sken upp. Där ser man, jag är så snäll så jag är känd i hela hooden.
 
Idag skiner solen så jag känner mig som ett Mörksens Väsen där jag sitter på min kammare framför böcker och dator. Alla hundar blir jättetrötta av varje liten promenad och dessutom har vi för en halvtimme sedan varit ute i trädgården och letat godis resp. sprungit efter boll. Alla mycket nöjda. Ying har satt en stor mängd mycket smutsiga tassavtryck på mina rena jeans så nu är han nöjd. Hans tolkning av "boyfriend jeans" är såna som någon hundkompis har slabbat ner med mojsa. Förresten är det konstigt att boyfriend jeans skall betyda något - det beror väl prexis på hur boyfrienden är skapt det. Om han t.ex. såge ut som Howard Wolowitz så sutte väl jeansen som ett par för små kalasbyxor på många av oss.
 
För övrigt är både krokusar och hackspettar helt vilda, man törs knappast gå ut.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela