Pelleskop-livet

Koncentrerat sök - anvend nesan!!

Publicerad 2011-04-13 14:04:04 i Tigger

I söndags var Tigern och jag iväg till avskydda grannstaden (där det alltid alltid blåser) för en temadag i aktivering genom koncentrerat nosarbete.
Detta som ett led i min mission: Göra Tigern Trött.
Dagen började med pyssel - vi klippte varsin hundleksak i ynkpyttiga bitar. Jag hade bestämt mig för en kasserad, opipande pipdjurboll, vilket visade sig vara ganska smart - fast jag inte visste om det.
När hunden har blivit riktigt bra på detta kan man nämligen börja lämna "luktpluttarna" utomhus nånstans i flera dagar. Materialen beter sig då på olika sätt. Textilier tar åt sig lukt från omgivningen och börjar ganska omgående att  multna. Skinn beter sig också fånigt. Men gummipryttlar - de är utmärkta. Liksom sprängämnen, men det kändes litet som överkurs...
Sen var det dags att låta en hund i taget jobba, inomhus och först i ett litet, ganska kalt rum.
Oj, vad hundarna jobbar olika!
Roligast var en mops, han var som Ying fast med ungefär 1% av Yingens motor. Fatta - 1 hundradel av YINGS motor!! Mopsen satt mest på rumpan och tyckte matte kunde ordna själv, eftersom det var hennes idé.
Nästa pass fick mopsen leta köttbulle i stället, det gick i alla fall litet bättre!





Sittmarkering!

En malletik var söt på mallars sätt, fast litet fladdrig.



Men den som omedelbart och i ett sammahang fattade vad som skulle göras och grep sig verket an, det var allt Tigern, det!
-Man riktigt ser hur han kavlar upp ärmarna och spottar i nävarna, sa instruktören. Ett gott betyg!


(Denna bild, och bara denna, kommer från uhac.se)

Se bara svansen! En liten ynklig gummibit undanpulad under mattkanten - tänk att sånt kan utlösa sån fröjd!

Trötthetsgraden då?
Jotack.



Ligger på mjuk kudde och funderar litet.



Tur att Ying ställer upp på allt.

Sen har vi förstås fortsatt med övningarna hemma. En liten liten gummiring (ett tvärsnitt av svansen på gummibollsdjuret) på ca 1/2 kvadratcentimeter gömmes, nånstans i bokrummet. Hoj! vad nosen går. Men några riktiga problem har han inte med det, min lilla tiger.
Jag har börjat med Jazz och Ying också, förstås, och det ska nog gå att göra minhundar av dem också.

Kommentarer

Postat av: Suvi

Publicerad 2011-04-13 17:14:40

Men du, vet du vad jag tänker? Jag skulle tycka det var jättekul om du ville komma till Kungsbyn nån dag och visa några av dina nosövningar! Tror säkert det finns fler som skulle vara intresserade, du verkar ha så bra idéer om hur man sysselsätter hundnäsorna! Är det nåt du skulle vara intresserad av? På en sådär lättsam nivå bara.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela