Pelleskop-livet

Kvällskul

Publicerad 2010-11-16 22:11:38 i Träning

Efter kvällspromenaden, som pågick fram till 18 - det känns mera som eftermiddagspromenad, fast i beckmörker - och en stunds vila på det vidtog litet mera "träning". Måste ju trötta ut krabaterna som ska sova på golvet (fast i hundsängar, förstås) i natt.
Vi ägnade oss åt Jazzens övning - sätta baktassarna på en bok. Gossarna som inte är Jazz hade inte prövat på den övningen tidigare.
Resultat:
Jazz fick upp baktassarna på boken ideligen, ideligen, men ännu fattar han inte riktigt att det är det han gör. Som sagt - han saknar kontakt med sin bakvagn.
Peppar satte baktassarna på boken en massa gånger också, utan att riktigt koppla ihop just den delen av beteendet med belöningen. Om han t.ex. hade nosen i fönstrets riktning när han hörde klicket försökte han med det beteendet nästa gång, inte med baktassarna på boken. Men vi fick till väldigt många klick, så vi är på rätt väg.
Tigger fattade direkt vad det var fråga om, enligt schemat: vända huvudet mot boken (K), sätta en framtass på boken (K), försöka med en framtass igen, vänta en stund gå över boken och hamna med en baktass på boken (K), samma manöver igen (K), bara baktassar på boken (K) - och sen var det bara baktassar på boken hela tiden. Han har mycket fart men är inte fullt så stissig som Jazz, verkar hinna registrera mer vad han gör. (K betyder förstås klick och godis)
Ying var som alla säkert förstår något av en utmaning. Bita i boken, lyfta boken, pussa matte, dricka vatten... Till slut insåg han att han skulle ha nån tass på boken så då la han sig bredvid boken och dunkade med ena framtassen på den, klick och korv, ny dunk, klick och korv... Sen kom vi inte så mycket längre förrän han blev alldeles för trött.

En annan träning som försiggick parallellt var denna: jag tog hundarna parvis för träning och stängde ut det andra paret (i köket, inte i kylan). Så när Jazz tränade fick Pepp ligga lugnt och se på, och tvärtom. Och så samma sak med paret Tigg och Ying. Det gick faktiskt över förväntan; jag fick upprepa lägg-kommandot för Ying ett par gånger, det var allt.
Jag använder "lägg" i såna situationer där jag har annat för mig också; det är inte fullt så strikt som "ligg" el. "plats" som är jätteviktiga.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela