Pelleskop-livet

Möte - igen

Publicerad 2011-03-22 14:54:34 i Allmänt

Ikväll är det dags för medlemsmöte på brukshundklubben.
Förra tisdagen var det styrelsemöte.
Risken finns att det är samma deltagare ikväll som för en vecka sen.
Intresset är inte precis brinnande bland medlemmarna...

En sak som vi pratar om är hur vi ska få fler medlemmar till vår lilla klubb.
Hur ska man få nya hundägare att gå valpkurser hos brukshundklubben i stället för hos någon av alla de "fristående" hundkursarrangörer som ploppar upp överallt?

Själv skulle jag vilja ha en statistik på vilja raser medlemmar i hela Svenska Brukshundklubben har. Hur hundarna fördelar sig mellan olika rasgrupper.

Det står i styrdokument av olika slag att klubben skall välkomna hundar (och deras förare, förstås!) av alla raser, men jag undrar om det riktigt KÄNNS så för folk.
Ska sanningen fram så känner jag inte riktigt så, fast jag häckar där mest hela tiden.
I alla fall av och till.

Inte är det så ofta man ser en icke-brukshund där, med undantag för mina tre ojurr.

Några tankar kring det, kanske?
Du som inte är med i nån brukshundklubb: vad skulle få DIG att gå med?

Kommentarer

Postat av: Caroline

Publicerad 2011-03-22 18:48:15

Att slippa duktighetspressen hade varit najs! Alla på brukshundsklubben har hundar som är super lydiga och de tävlar och fungerar i grupper med andra hundar. Jag och Zelda är inte särskillt välkomna till klubben här hemma. =(

Postat av: Suvi

Publicerad 2011-03-24 19:01:30

Jag brukar lite vårdslöst kalla det "brukshundsmentaliteten" och den applicerar jag på folk som har brukshundar och förväntar sig att alla hundar ska ha samma will to please, samma lust att arbeta och lyda.

Det gör att jag känner mej helt... "artfrämmande" och underpresterande - för att inte säga dum som inte kan platsa min hund, lämna den i en halvtimme och förvänta mej att den ska ligga kvar tills jag kommer tillbaka.



Nu säger jag inte att alla som hänger på brukshundklubbar är såna, men jag har väldigt svårt för auktoriteter som pratar om att man ständigt måste plocka ner hunden som klättrar på rangstegen.



Dessutom tycker jag det är svårt att lära sig nåt nytt utifrån ett skuldbeläggandeperspektiv, att man misslyckats som ledare. Det är tusen gånger bättre att klanta sig och ändå bli peppad att tro att man kan göra bättre ifrån sig.



Jag är helt enkelt rädd för brukshundsmänniskor! :)

Postat av: Catrine o Milly

Publicerad 2011-03-25 17:36:47

Intressant!

Jag har tidigare varje gång jag besökt vår klubb haft en sorts obehagskänsla inombords. Bland alla mallar, schäfrar och bc:s så sticker man ju ut en del när man kommer med sin lilla hund iklädd täcke.



Jag har valt att gå alla mina kurser hos privata instruktörer, där stämningen är HELT annorlunda. Ingen tittar snett för att man har "fel" ras, eller om ens hund inte är asduktig hela tiden. på de privata kurserna har det snarare varit så att ju ovanligare ras man ser desto roligare.



Men nu har jag tagit mod till mig och vägrar gå miste om bra träningsmiljö pga "bruksfolket". Jag har trängt mig på i vår klubb och är nu med i agilitysektorn, och tränar dessutom sök ihop med riktigt bruksiga människor och hundar. De verkar bli överraskade av hur duktig min lilla fjantiga hund faktiskt kan vara. Och skulle de inte bli imponerade så struntar jag i det, för JAG tycker hon är duktig.



Tyvärr så förstår jag om de flesta inte orkar stålsätta sig och driva sig själva till att vara med i en gemenskap som från början känns tydligt ovälkomnande. Tråkigt att det ska behöva vara så! Jag tror tyvärr att det alltid kommer finnas en uppdelning. Alla med "vanliga" (eller ovanliga) raser och familjehundar kommer att söka sig till privata instruktörer, medan bruksfolket fortsätter att umgås i sina invanda kretsar på brukshundklubbarna.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela