Pelleskop-livet

SPL

Publicerad 2010-05-02 12:18:35 i Ying

Det finns så många förkortningar inom hundsportvärlden. Det börjar kanske med ett MH, kanske BH (som betyder nåt helt annat här än på Twilfit), sen finns det alla LK och så förstås IPO och BSL och fan och hans mormor.
En sport som ännu inte är så känd för den stora allmänheten är SPL - vi är en ganska exklusiv klick som sysslar med det.
Det betyder förstås Shar Pei Lydnad och faktum är att även om det förvisso hjälper om man känner en shar pei som man kan träna med så kan det gå ganska bra även med någon annan ras, under förutsättning att man är en jääla bra tränare.
Momenten är ungefär de samma som i vanlig lydnad men med HELT andra krav på precision och finess i utförandet! Linförigheten utförs t.ex. med kopplet löpande mellan hundens ben och för erhållande av bästa betyg måste kopplet också ligga i en ögla kring förarens båda ben. Dessutom måste hunden sjunga genom hela momentet.
Läggande under gång tillgår så att på tävlingsledarens kommando går först föraren ut en bit och lockar sedan till sig hunden. Därefter kommenderas "ligg" och då ska hunden, för att tilldelas högsta betyg, utan att tveka fortsätta i förarens hälar. Om hunden stannar till kan ej högre betyg än 8 utdelas, varje ansats till böjning i knäna renderar betyg 0.
Inkallning är litet svårt att beskriva för en lekman, men lyckligtvis kan jag presentera en video av en klockren 10-betygsinkallning. Varsågoda!


Untitled from Pelleskop on Vimeo.

(Observera: att filmen måste betraktas med huvudet på sned är bara ett led i Din skolning till SPL-förare!)

Alltså: på förarens kommando skall hunden med god fart närma sig föraren men på ett avstånd av högst 10 och minst 3 (ju mindre avstånd desto högre betyg, inom dessa gränser) stanna, vända sig med profilen mot föraren och sedan fullkomligt bortse från föraren under en tidsrymd om minst 5 sekunder. Som ni förstår - här gäller baklängeskedjning och genomtänkning i många led när detta moment skall tränas in!

Sen fortlöper det på motsvarande vis, fullständiga regler och kriterier kan erhållas från förbundet, om ni anses värdiga. Jag vill bara särskilt puffa litet för apporterings-momentet, det kan vara värt att börja träna på genast då det är mycket tidskrävande att få till riktigt snyggt. Där gäller att då föraren håller fram föremålet skall hunden se så frånvarande ut som möjligt och först vid kommandot "apport" skall hunden lukta nogsamt på föremålet och därvid genom tydligt markerade nosrynkor uttrycka så stor avsky som möjligt.

Fram med klickern bara, så ses vi i SPL-ringarna i sommar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela