Pelleskop-livet

Fru Agdas husmorsspalt

Publicerad 2009-07-11 16:41:43 i Allmänt

Idag ska vi lära oss hur man lagar isterbandslåda. En god husmor vet att inget är så bra att det inte kan bli bättre med tillägg av ett isterband. Nåja, rabarberpaj är tillräckligt bra utan isterband, men annars så.
Man tager:
2 isterband av den syrliga sorten. Står sådana ej att uppbringa går det bra med småländska fadda dito om man tillsätter citronsaft eller -syra efter smak.
2 gula eller röda lökar
4 msk tomatpuré
salt, vitpeppar, ev. mejram el. timjan

Skala isterbanden, finhacka löken samt gucka ihop alltihop ytterst noggrant. Detta utgör köttblandningen.

Koka 4-5 portioner snabbmakaroner på vanligt sätt och placera de avrunna makaronerna i en ugnsfast form. Häll över en äggstanning bestående av 3 ägg och 3 dl mjölk samt salt och vitpeppar.

Grädda i 225 grader i 20 minuter.

Tag ut formen och fördela köttblandningen ovanpå. Sätt in i ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills ytan är lagom knaprig. Färdigt!!

Till efterrätt blir det förstås rabarberpaj. Mitt bästa recept är detta:

Lagom med rabarber skäres i ganska tunna slantar.

Tag lagom med mjöl och lagom med socker och blanda. Smaka så att det är litet mindre sött än pajen skall vara. Nyp i lagom med kylskåpskallt smör eller gott margarin. Det ska bli ett ganska torrt fast fett pulver. Lägg hälften av blandningen i en blå ganska stor ugnsfast form. Lägg i rabarbern, pudra över något potatismjöl om sådan finns tillhands - annars går det bra ändå. I den återstående mjölblandningen nerblandas ganska mycket mera strösocker och ganska mycket mera smör/margarin. Nu ska det bli mera som smuligt av degen, men inte en sammanhängande deg. Fördela blandningen över rabarbern. Grädda i 175-200 grader i så där en 20 minuter, eller tills den ser något litet gulaktig ut.
Till detta serveras lämpligen en Jullesås, dvs. marsan- eller vaniljsås som blandas med lika stor mängd hårdvispad grädde. Annars går det precis lika bra med vaniljvisp, men då går man ju miste om glädjen i att äta nåt som heter Jullesås!

Hundarna får smaka pajdeg och sås men inte rabarber, det mår inte deras magar bra av. Men om hundarna inte får smaka sås och pajdeg mår de inte heller bra, tänk på det.

I nästa spalt ska vi lära oss vilken sked man bör använda för vävning av en mjuk barnfilt i tunt ullgarn samt hur man bör solva för en sådan.

Kommentarer

Postat av: Lotta

Publicerad 2009-07-11 19:07:56

Vi kanske ska öppna antikvariat tillsammans. Jag överlåter gärna cafédelen till dig! Mycket rabarberpaj vill vi ha där. Jag har ett namnförslag: En lisa för själen

Postat av: Modern

Publicerad 2009-07-12 10:56:09

Ja, fantastiskt gott med isterbandslådan. Har du fått receptet av mig? Det där medcitron har jag inte hört förut. Osyrliga isterband är s..t. Vet du varför det heter julle.sås? Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela