Pelleskop-livet

Matdags!

Publicerad 2014-05-09 11:03:50 i Foder

Tur att hundarna inte kan läsa - annars skulle de kika över axeln på mig och börja tjoa hej vilt!
 
Matdags här hemma har det nämligen redan varit, det är bara den skriftliga maten kvar. (Lugn, bara lugn: det blir förstås "riktigt" matdags ikväll igen!)
 
Det händer sig ju då och då att folk funderar om det inte är hemskt och ruskigt DYRT att utfodra hela ligan, och nu har jag faktiskt räknat på saken under ett par månader. Och svaret: NEJ, det är INTE dyrt att mata djuren! (Djuren är dyra, men det är inte maten som kostar.)
 
Sedan någon gång före jul ger jag ju uteslutande färskfoder (plus allmänt belöningsgodis, förstås) - det finns numera en så behändig hemkörningstjänst för den saken, vilket är prima.
 
Till övervägande delen äter hundarna Fodax grön, när det är som kallast har det hänt att vi har gått över till Fodax vit (grön är för sommarhalvårets gröna träd, vit för snö och elände. Eller?). Detta kombineras med Emmzo-korvar, som är rent köttkross, alltså inget spannmål alls. Mest får de nötköttsslabbet, ibland även gris.
 
När jag har glömt att beställa ny hemkörning i tid måste jag lappa ihop matschemat med vad jag kan anskaffa från Arken Zoo här i grannskapet - då blir det Vom og Hundemat, helst lax-varianten.
 
I flocken finns alltså för tillfället fem hundar, med en sammanlagd vikt på omkring 50 kg. Maten får dessa går på litet drygt 100 kronor i veckan (103,50 i snitt per vecka för de senaste 9 veckorna). MED hemkörning, alltså, förutom av reservkorvarna.
 
Och det är BRA mat, de är fina i pälsarna och klorna växer som ogräs. Alla äter med ryslig aptit, till och med pudeln Olle. Ev. viktproblem, vare sig de är uppåt eller neråt, minskar med denna kost.
 
Till färskfoderkostnaden kommer förstås litet extra för belöningsgodis, kanske ett par hundra per månad, beroende på vad de får. Leversnittar, lamm/ris-snittar, såna där småsmå benformade godisar som jag alltid kallar "gitarrer" (troligen för att jag är dum i huvudet). Men det räknar jag inte in i foderkostnaden, eftersom jag (dumt nog) inte minskar deras normala fodergiva på grund av erhållet godis, liksom. (Med undantag för verkligt massiva godismatningsinsatser, som kurser eller svåra spår - då minskar jag litet på målen både före och efter. Till Tigers fasa.)
 
Nån gång skulle jag förstås vilja (eller vilja orka) barfa helt och hållet, men jag är inte riktigt där än. Det kräver större frysutrymme än vad jag har. Nu är två hela hyllor i frysen vikt åt hundmat, plus litet extra plats i några  lådor för korvarna. Det utrymmet räcker för ungefär fem veckors mat. Det kan man leva med.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-07-11 11:20:51

Hm, mina äter vom og hundemat, väger nästan 25 kg tillsammans och dom äter för drygt 140 kr i veckan.
Jäkla hundar att ha sån ämnesomsättning! *S*
Gillar din blogg :D

Mvh Sofia och pinschrarna Tös och Dino

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela