Pelleskop-livet

Pedro Calderón de la Barca

Publicerad 2013-09-11 13:37:00 i O-hundigt

Nu blev jag så inspirerad av mina tankar kring metaforer så jag nästan spricker.
 

Vad är livet? Moln som fara

rop som inga röster svara.

Intet verkligt är oss givet,

ty en dröm är hela livet,

själva drömmen drömmar bara.

 

Skrev  alltså Pedro Calderón de la Barca, fast på spanska, sisådär 1635. Eller det var då den publicerades, La vida es sueno (obs: det skall vara mustasch på n:et, men det här tangentbordet är märkligt. MYCKET märkligt.), som blev Livet en dröm på svenska. (Jag vet inte hur lång tid det tog från manusstopp till färdig bok på 1600-talet. En svår brist i mitt vetande, jag tar genast itu med den.) Barockkille, alltså, och ibland rätt svårtillgänglig enligt min åsikt. Just "Livet en dröm" är en treaktare vars handling är en liiiiten aning fånig och rätt skum, men själva ANDAN i verket är ungefär som strofen ovan anger.

Alltså: Vackert så man dånar, eller hur?


Och tänkvärt så det börjar snurra i knoppen.


Så här undrar jag: de där som hittade på Matrix-filmerna - hade de läst/sett/betänkt La vida es sueno? För det är ju litet "lika lika fast annorlunda". (Nu blev jag sugen på att se Matrix, och så kom jag ihåg att jag har varit sugen på att se Kill Bill ända sedan i juli och - näe, hinner inte!!)


Men i alla fall: sug på den där strofen ett tag. Tänk, smaka, tänk om igen. Titta på ett moln och läs högt för dig själv (för de där fattiga raderna lär man sig utantill i en utandning). Tänk på det när allting j*vlas. Eller när du har en sån där bästabästadag.

Är det inte oslagbart, nästan?!

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela