Pelleskop-livet

Vem kan vad?

Publicerad 2013-03-19 09:12:45 i Allmänt

Jag fastnade för en bild som hoppar runt på facebook:
 
 
Det här stämmer väldigt väl med min uppfattning om matematik, förutom att svaret borde bli 7,3 eller något sådant. Något matematiskt, alltså. "Lila" tycker jag låter alltför logiskt.
 
Hur som helst - nån mattemänniska är jag icke. Jag hade alltid goda betyg i ämnet i skolan, men jag förstod absolut ingenting. Och när jag nån gång tog mod till mig och frågade läraren, så blev svaret alltid bara torra fakta, som att 3+4 är 7, men aldrig VARFÖR. För det finns väl inga anledningar inom matematiken, antar jag. Jag blir alldeles virrig, blir jag.
 
Men sen finns det ju sådana som tycker att matte är alldeles glasklart, men SPRÅK däremot... Såna som får knottror i skinnet bara man säger "genitiv" och som aldrig förstår att presens particip kan användas både attributivt och predikativt, eller att preteritum är ett berättandetempus. Det skulle vara intressant att veta hur de uppfattar en språklektion - kanske någon känner sig manad att göra en motsvarighet till bilden ovan?
 
I alla fall är det ju ofta så - att man är "språkmänniska" eller "mattemänniska", man har lätt för svenska, filosofi, historia eller matematik, fysik, kemi... Och då undrar jag - finns det någon motsvarighet hos de fyrbenta?
 
Här i den egna flocken kan jag se att Tigger har lätt att lära sig att göra olika saker, men han blandar gärna ihop kommandoorden. Man kan nog säga att han är väldigt kontextberoende - ett ord betyder olika saker beroende på när och var och hur matte är friserad, ungefär. Jazz har jättesvårt med precision i vilka "moment" som helst, men han har absolut det största ordförrådet, och ett otroligt minne när det gäller att koppla ihop ord och aktivitet. Ying lär sig helst genom att härma andra, men egentligen är han nog filosof och håller på med nån forskning. Betty och Olle kan jag inte riktigt uttala mig om. Än.
 
Men man talar ju om att hundars läggning är olika beroende på om rasen ursprungligen var avsedd  för vallning, vakt, jakt, sällskap etc. Vad jag undrar är om det inom dessa grupper även finns olika individuella läggningar som skulle motsvara människors benägenhet att förstå matte eller absolut inte alls förstås matte. Eller språk.
 
Tänk så hemskt att ha en bunt naturvetarhundar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela