Pelleskop-livet

Söndagsträning

Publicerad 2013-02-18 14:57:33 i Träning

Igår morse kände jag mig full av energi och det hela och tog med mig de små terrioristerna till en stor attans parkering bakom ett elljusspår.
Där lade jag varsitt spår åt dem; båda spåren gick litet grann i snö och mest på hård tillkörd yta (väg, parkering). Bettys var 150 meter och Tiggers 250, och Tiggers gick dessutom delvis i DJUP snö, där bara mina spår var upptrampade.
 
Medan spåren låg till sig plockade jag fram konerna och ställde upp en ruta. VARFÖR blir det bara omstart på min rutträning?! Det är som förgjord - så fort jag känner att det börjar likna nåt så händer det ett eller annat f*nstyg som gör att det är "tillbaks till ruta ett". Haha.
 
Nåja, efter några skick gjorde Tigger riktigt fina utrusningar och placeringar, men det där med att lägga på längd som jag hade planerat, det har det ju inte blivit något av med. MEN: nu blir det himla fort ljusare på både kvällar och morgnar så nu MÅSTE det bli av.
 
 
-Ut!
 
 
-Stopp!
 
Jag borde förstås säga: -Rutan! men jag kan inte säga "rrr" särskilt bra, resp. -Stå! men det låter mera definitivt med stoPPPP. Sätter P, liksom
.
MIn hundträningsteknik är förresten minst sagt "impromptu" - de första skickan ställde sig Tiggern väldigt mycket åt höger och i rutans framkant; han nästan hamnade bakom första högre konen. Å de va junge bra. Nå, hur informera hunden om var han rätteligen BÖR stå?
 
Tja, så här gjorde jag: jag satte hunden där vi hade vår utgångsposition och så gick jag själv till rutan och ställde mig mitt i, fast litet åt bakkanten till. Och så sa jag: -HÄR blir det bättre!
Sen gick jag tillbaks och skickade hunden, som gick dit han skulle. Och så flyttade jag rutan och visade, innan jag skickade lille T var jag ville att han skulle hamna. Tigern ut och rätt igen.
Då flyttade jag rutan igen, taggade upp hunden och sa: -Kom ihåg nu vart du skall! och så skickade jag. Och det blev rätt!
 
Men ärligt talat - nåt riktigt pålitligt tränings-/inlärningsparadigm är det nog inte. Tyvärr. Annars kunde jag skriva böcker och ge föreläsningar och tjäna multum, ju!
 
Rätt som det var kom det en bil som förstås fick kryssa fram och förbi mina koner (och hundar) och det samhällsbärarpar som satt i bilen såg minst sagt sötsura ut. Så när de hoppade ur och började packa ur sina skidor, fortfarande med döda-alla-miner i sina snörpiga plyten, då log jag mitt allra raraste leende och sa så vänt: -Ursäkta att jag ställer till så här, men jag tyckte att jag skulle hålla mig här på parkeringen och inte förstöra era fina skidspår. Det är ju så kort säsong för er skidåkare! (Och jag tackar särskilt Mellersta Mellanbarnet för infallet.) Och OJ, vilken reaktion! Samhällsbärarna började glittra och stråla som små barn i skidskolan (frivilligt)och sa: -Tack! och -Men så omtänksamt! och -Om bara fler kunde tänka så! med mera med mera och till och med gosade med hundarna. Mycket!
 
Nåväl, sen var det spårdags. Min vana trogen fick de spåra i halsband, av den enkla anledningen att a) Tiger inte gillar sele alls och b) jag var för slapp för att leta fram en sele åt Bettan. Dessutom fick de spåra i ett visserligen långt men dock bara koppel, men det tycker jag är rätt bra, i synnerhet med hårda, svåra spår. Då har jag bättre koll på vad de gör, och lilla B behöver påminnas om vad hon håller på med ibland.
 
Alltså, lilla B fick börja. Hon fattade förstås inte VAD vi höll på med när jag visade henne upp i snödrivan som utgjorde spårstart. När hon väl satte snoken i backen så gick det dock upp en talgdank och hon spårade fint. I hennes spår hade jag lagt små godisbitar på några ställen och dessutom fyra spårpinnar. Hon hittade förstås godiset och markerade pinnarna mycket bra, och mycket glatt, i synnerhet. Då hade jag en kampis (Peppars favorit, faktiskt!) med som vi härjade med. Det blev ett svårare spår än jag hade planerat för det började blåsa ganska hårt och snöa stort, men hon jobbade på fint. Problemet med att spåra på platt, hård mark är att det är lätt för hundarna att börja använda ögonen mer än näsan, och börja speja sig runt, men jag tycker att vi kom förbi det problemet riktigt bra.
 
Sen var det herr T:s tur och då snöade det ännu värre. Eftersom det var 0-gradigt hade jag varit slarvig med min utrustning och GLÖMT MÖSSAN HEMMA! Inte för att det var jättekallt men det kändes oskyddat och hemskt. Förstår inte hur jag skall klara mig sommar, men jag får väl börja med truckerkeps... Hur som - i Tigers spår hade det kört några bilar sedan jag lade det, men det hämmade inte min lille pälsgris - han tuffade på som tåget! Han hade också fått några godisbitar här och där, men inga pinnar alls. Detta för att vi tragglar med den förb*de vittringsapporteringen och försöker hämma hans vansinniga bära-och-hämta-ALLT-lusta.
 

Svansen går så hela hunden håller på att fara omkull!
 
 
 
Det är inte lätt att vara liten! Ännu en gång la jag märke till det där märkliga med att lägga spår i djupsnö åt hundar - man tycker ju att de borde följa de upptrampade spåren, men så fungerar det inte alls. Lika ofta kravlar sig Tigern upp och går intill spåret, eftersom det blåste så mycket så flyttades ju vittringen litet hit och dit. Sen fick han vittring på en godisbit och då dök han ner igen. Att såväl har- som rådjursspår korsade mitt spår gjorde varken till eller från för min lille spårmaskin.
 
Och så en liten not: att inte Betty fastnade på några bilder beror helt enkelt på att jag måste vara mer uppmärksam på henne, både i rutan och i spåret. Tigern är liksom mer självgående, så då kan jag ägna mig åt att fotografera.
 
Men direkt från denna parkering for vi till Hemliga Klubben, och där tog jag minsann bilder på båda. Men dem får ni se en annan gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela