Pelleskop-livet

Bakbenen, de bakbenen!

Publicerad 2013-02-02 14:20:00 i Träning

Det verkar vara gott om tvåbenta hundar, alltså såna som inte har några bakben. Men det är väl synd, hörni?
Jag tycker varje hund borde gå en informationskurs: Grattis, du har bakben, och så här skall de brukas! skulle den kunna heta.
 
Betty får man påminna ideligen, ideligen om att bakbenen finns där och kan användas aktivt till annat än att sätta en nedra fart med. Oftast hanterar hon bakkroppen som en släpkärra. En obromsad släpkärra.
 
Så här gör jag för att informera henne om bakbenens förekomst och användningsområde:
 
Klossövningar. Jättebäst och enklast, tycker jag. Man kan ta en lagom tjock, inte alltför hög och bred bok om kloss inte är tillfinnandes. Sen upplyser man sin jycke om att dess framtassar skall stå på "klossen" och stå kvar där. Det kan man göra t.ex. genom omvänt lockande - när hunden väl har fått upp framtassarna på klossen så försöker man locka ner den med godis, men om den satsar på att gå ner stoppar man undan godisen. Rätt snart fattar hunden att det är ett SKOJ, och hundar gillar sånt som är sport så troligen står den kvar, istadig som en åsna.
Då börjar man flytta sig själv litet sakta runt klossen. Poängen är att hunden också skall börja skava runt, och eftersom framtassarna trampar fläck på ett ställe så måste ju bakbenen trampa runt och korsa varandra. Heureka! Det här kan man göra flera gånger om dagen i små små pass, och kom ihåg att gå åt båda hållen.
 
Backa-övningar är också jättebra, hur man lär in det med klicker beskrev jag häromdagen. Har man en istadig rackare, eller man tycker att man inte hinner med att klicka så kan man skapa sig liksom en smal passage - flytta en möbel eller en stor resväska eller nåt till lagom avstånd från en vägg, så att det bildas en korridor, så pass smal att det blir obekvämt för hunden att sno runt i den. Sen går man helt enkelt mot hunden - fast se snäll ut, så det inte blir hot och tråkigheter av det hela. Minsta lilla tramp bakåt belönas och efter några gånger brukar man kunna ta bort möbeln eller resväskan eller vad man har använt och bara ha väggen som stöd på ena sidan. Snart flyttar man bort från den också, och så kan man börja lägga på ett lagomt kommando. En del hundar tycker det är jättesvårt att backa, andra har det liksom inbyggt. Jazz springer bakåt lika fort som framåt, och nästan lika gärna!
 
När man har kommit en bit med backandet kan man låta hunden backa upp på något, till exempel den där klossen, eller ett (så småningom flera) trappsteg, om hunden inte är för liten.
 
Ibland kan det ju vara så att hunden faktiskt är litet svag i bakdelen, den kanske rör sig på ett sånt sätt så den aldrig tränar styrkan i bakkroppen riktigt bra. Misstänker man det, eller bara för att man vill ha litet skoj, så rekommenderar jag godisträd: tryck fast godisbitar i barken på ett träd, lagom högt för att hunden skall tvingas stå på bakbenen och sträcka sig, kanske göra små bakbensskutt.
 
Bra för benkontroll över huvud taget är cavaletti-övningar, precis som med hästar. För hundar tager man lämpligen och enklast en stege som man lägger på något lagom högt, t.ex. några tegelstenar. Sen låter man hunden skritta i maklig takt över stegpinnarna, gärna i koppel till att börja med - man vill inte ha några skutt, bara skritt med noggranna benrörelser. Själv är jag lycklig innehavare av en hög trappstege, när den är hopfälld och ligger på golvet blir stegen alldeles lagom höga för samtliga kusar. Litet låga för Ying kanske, men han är så vimsig så det har god effekt ändå!
 
Sådärja, sätt igång nu!

Kommentarer

Postat av: Mia

Publicerad 2013-02-02 19:17:52

Klossövningen är en av Addis favoriter!
Jag använder dock en upponedvänd stor kastrull :-)

Postat av: Helen

Publicerad 2013-02-03 13:03:07

Det där med kloss/bok ska jag ta och testa!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela