Pelleskop-livet

Go Anders!

Publicerad 2012-11-30 11:14:00 i Allmänt

Jag  hoppas innerligt att jag har fattat det här rätt nu, för annars ställer jag väl till det så att man knappt kan tala om det.
 
ANDERS, alltså. Och brask och slask och den sortens. Idag måste väl ändå räknas till brasket, eller hur? Tre grader kallt och snö på tvären - glasklart brask. Och då, vet ni vad: då kommer det att slaska i jul!! Hurra! Ett ihållande ljummet regnslask, tack så mycket. Med uppehåll ett par gånger per dag så att Jazz kan tas ut på promenix.
Och är vi väl förbi julen, då är vi ju nästan hemma, då klarar vi oss nog. Puh!
Hoppas nu bara att Anders är ordhållig.
 
För övrigt har jag liksom tagit tjuren vid hornen och slängt på ett par juldukar - kanske kan jag slå julen med dess egna vapen, tänker jag. Äldsta Barnet var här förra helgen och bytte gardiner och den sortens - en märklig avkomma det där. Troligen nån sorts alien, fast en snäll (tror jag. Hon kanske jobbar hemskt och långsiktigt).
 
Jag skulle behöva en rejäl springtur för att bli snäll, men underlaget känns en aning tveksamt, så vi får se hur jag gör. Hundpromenaderna är inte så där jätteskojiga nu, för Jazz vill verkligen helst inte alls följa med och jag känner mig som en usel matte om jag lämnar honom ensam hemma... Olle blev en aning mera klippt igår enär det fastnade snöbollar i armhålor och ljumskar på honom. Aldrig varit med om maken till opraktisk hund, faktiskt!
 
Vidare sitter jag och lurar på allmänlydnadspasset. Det är ju så att jag har börjat - eller egentligen börjar i januari - på en kurs för att bli "auktoriserad" som allmänlydnadsinstruktör. Det är nog bra och finfint på många sätt, men för att bli så där alldeles godkänd så måste man, eller rättare: mans hund,  godkännas på något som heter Allmänlydnadspasset. Och där sprack det liksom - om man inte får välja fritt bland staben och låta en hund göra en sak och en annan hund en annan sak osv. Men det får man väl inte. Attans, vad de är petiga!
 
Problemet är (delvis) att momenten skall genomföras i "naturlig miljö", såsom parkeringsplats eller bostadsområde eller skog eller så. Inte brukshundklubb, alltså. Då vartevärre, kan man säga.
 
Här är momenten och mina kommentarer:
1. Kvarsittande med störning 1-2 minuter. KANSKE Tigern kan klara. KANSKE Olle, om han är trött och jag ger honom onda ögat. kanske.
2. Möte med hundar på naturstig. I slakt koppel alltså. Utan morr och bit. Olle kan nog fixa det. INGEN annan. Suck.
3. Sitta tyst i bil. Med hund och människa som går förbi utanför. Kanske möjligen Jazz. Möjligen.
4. Gå fint vid sidan eller bakom föraren, 100 meter. Jo men det kan nog både Tigger och Betty och Olle. Med litet tur.
5. Hantering/visitation. Av först hundägare, sen okänd (för hunden) person. Det fixar Olle, Betty och Tiger utan problem, Ying om det är en hyfsad människa. Jazz aldrig i helsike.
6. Inkallande utan störning, minst 10 meter. Olle, Tigger, Betty. De andra två troligen, men för dem är själva luften man andas ett möjligt störningsmoment, ju...
7.Inkallande med störning. Och så står det "Hunden utsätts för tre av föraren valda störningsmoment". Märkligt. Då skulle jag ju exempelvis kunna välja störningen "fotboll" för Jazz, eftersom fotboll, eller bollar överlag, är ungefär det minst störande han vet. Grässtrån är mer störande, eller moln som fara. Hur lurig får föraren vara, tro? Nåja, det här kan jag fixa med t.ex. Tiger och ha störningarna boll, matskål, annan hund. Det ÄR störningar för honom men han vet vad som gäller. Till och med Betty fixar nog bollstörningen, när hon förstår att det är så att säga en sport.
8. Stoppkommando. Hunden skall på kommando upphöra med aktivitet. Valfritt kommando, efter var jag förstår. Det fixar Betty, Tigger och Olle. Ying om jag får ropa tillräckligt högt...
9. Passivitetskontroll. Hunden skall förhålla sig passiv i valfri ställning under ca 2 minuter. Hmmmm. Jomen, Tigger fixar ju platsliggning, så det är ju lugnt om man tar det som en sån. Betty också, och Olle med. Till och med Ying, fast han skulle nog gnola litet. Jazz skulle få stora skälvan - KALLT, ju! Oavsett årstid!
10. Nosaktivering. Hunden ska under 3-5 minuter målinriktat och koncentrerat arbeta med sitt luktsinne. Och DÄR sprack Olle! Tigg, Betty, Jazz är duktiga. Fast om det tänker stå nån ful gubbe och titta på så tror jag inte att Jazz tänker släppa den med blicken...
11. Valfritt moment. Hundföraren beskriver hur momentet skall utföras och hur det skall bedömas samt visar momentet. Skumt. Men det verkar ju i alla fall enklast.
 
Summa summarum: Är det nån som har en väluppfostrad hund att låna ut?
(Förresten kommer jag att behöva ett projektekipage också, men det återkommer jag till.)
 
 

Kommentarer

Postat av: Helen Bergström

Publicerad 2012-11-30 14:50:07

Åh, vad spännande det låter! Om du vill träna på ett ekipage med en ettrig terrier och en lagom snurrig matte nån gång, så säg bara till...

Postat av: Marianne Hirvelä-Sjöblom

Publicerad 2012-12-01 08:03:03

Åhh JAG vill vara med =) Ärtan också fast hon vet bara inte om det.... OM du startar en kurs eller what ever så åker jag gladeligen till Enköping varje dag =) Kram Marianne

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela