Pelleskop-livet

Ureväder

Publicerad 2012-12-05 15:11:24 i Allmänt

Idag får man allt vara tacksam att man inte har nån dräng som ligger på kammarn med blodförgiftning och måste fraktas till Mariannelund. Det snöyrar och har sig så man knappt får upp dörren.
Å förmiddagen byltade jag på mig och kritterna - det tar sin tid skall jag säga, Ying är den enda som får gå naken. Sen kämpade vi ett tag med att få upp dörren och ännu mer med att få upp grinden men SEN var vi iväg och vi kom nästan 25 meter innan vi vände och gick in igen. Faktum är att både Tigger och jag lyfte från marken, Tigern såpass att han sam i luften som en liten ballong i ett snöre. Olle höll sig markbunden endast genom att lägga sig platt på marken bakom en snödriva. Betty och Jazz kunde överhuvudtaget inte andas i den starka vinden. Ying sträckte på sig, insök luft och bröstade upp sig: -Härligt! Och FRISKT!
Men tyvärr Ying, du blev nerröstad idag och fick följa med resten av styrkan in igen.
Sen måste jag ge mig ut med bilen för att försöka driva upp litet mat åt mig och några fler aktiveringsbollar åt hundarna (måste liksom mätta marknaden så att Jazz inte KAN säga att alla är hans) och det var riktigt riktigt roligt att köra bil! Alldeles oplogat i stan, bilar som hade kört fast överallt, ingen sikt alls. Man måste köra jättesakta för att inte få sladd, men aldrig stanna helt för då fastnade man. Överallt var det fullt av fastkörda eller hopkörda bilar och till min fröjd verkade det som om det stora flertalet mishaps drabbade yngre män. Jojo, i sånt här ureväder är det inte så dumt att vara ett äldre troende fruntimmer med många timmar bakom ratten och inga behov av att verka tuff!
Alldeles nyss ringde det allra minsta barnet och hävdade att bussarna inte går längre - det tror jag är ljug, hon vill bara inte komma hem för att det är hennes diskdag idag. Nejdå, det är säkert alldeles sant och förresten är jag rätt nöjd med att hon inte sätter sig på nån buss och åker 45 km, i synnerhet som det hade hänt en läbbig bussolycka på morgonkvisten. Som tur är bor Äldsta Barnet i Minsta Barnets skolstad, så hon får öppna skolbarnspang. Mellanbarnet i Bromma rapporterar att stormen härjar friskt där också, och maken som jobbar i självaste huvudstaden kunde knappt tro sina ögons vittnesbörd när tåget gick i tid i morse! Nåja, vi får väl se om tåget tar honom hem också...
Litet småtråkigt blir det ju i alla fall för djuren, men man får göra så gott man kan. Man kan säga åt alla att stanna kvar i bokrummet, sen går man och gömmer sig och ropar: -Kom alla hundar! I synnerhet om man har två eller flera våningar är det roligt. För att göra det  ytterligare lurigt har jag gömt mig i källaren också, bara Tigger och Olle går dit bara som så där, men Ying har också börjat våga sig ner ibland. Då blir det dubbel aktivering: dels hitta, dels våga.
Gömma leksaker är alltid roligt - nästan roligast för mig för jag blir alltid så förvånad över att de kommer ihåg vad det är de skall leta efter. Om det ligger 18 hundleksaker på golvet och jag tar upp en av dem och visar hundarna, sen utvisar jag dem och gömmer den där enda och sen ber hundarna leta - då är det ingen enda som bryr sig om de där 17 som fortfarande ligger kvar på golvet. Jo, kanske Ying efter ett tag. Bara för att skoja med mig, liksom.
Sen har vi ju pilatesbollen, att stå/sitta/ligga på eller stå intill med framtassarna på. Idag skulle jag pröva att göra situps på den, då fick jag raskt två terriorister ovanpå min mage ovanpå bollen och sen kapsejsade hela ekipaget, vilket var mycket livat.
Grejer att stoppa godis i får man aldrig för många av, jag har ett helt batteri bollar (med och utan ljud), molekyler och vippkoner och skumma knottriga ägg, en flaska som ser ut som en molotovcocktail och så alla möjliga gummipryttlar där man kan pilla in litet godis (nej, mycket! säger Tigern). Sånt kan de ha roligt med nästan hur länge som helst, och det blir extra spännande för att alla utom Jazz hela tiden måste vara beredda på en flygande attack. Av Jazz.
Man kan börja träna på ordinlärning: ta fram 2-3 grejer som får sina egna namn (nallen, bollen, däcket eller så) och så lär man hunden vilken som är vilken. Helt enkelt genom att säga t.ex. nallen och berömma den gången det faktiskt är nallen som hunden hämtar eller duttar på. Och strunta i när det blir fel. Blir det fel många gånger har man sysselsättning för längre stund, bonus! Har man en urskärpt och urenergisk hund lägger man till fler grejer. Så länge man kommer ihåg själv vad man har kallat dem... Om man känner på sig att man är lika korkad som jag så kan det vara en god idé att skriva upp de olika namnen!
Träna handtecken är också en lättsam sak: lär in handtecken för sitt, ligg, kom, stå - whatever. Låtsas att du har halsfluss och helt enkelt inte KAN säga ett muck, ens, då går det bäst. (Det var min första riktiga aha-upplevelse av hundträning - i 16-årsåldern eller så när jag ständigt hade halsfluss och dessutom hade en cockerspaniel.)
Man kan lära in "onödor" såsom att springa ut till en "kon", som förstås kan vara en ketchupflaska eller vad man har till hands i lagom storlek och någotsånär stadig. En tomflaska går förstås bra om man fyller den med vatten först. Sen kan man lära hunden att gå ut och ställa sig vid "konen", enklast med klicker om man gillar det men enkelt också på "vanligt sätt". Om man vill ha hunden stående vid konen med rumpan mot sin förare och nosen därmed i färdriktningen (om man t.ex. tänker sig en apportering med dirigering på det sättet, eller bara för att det är roligt) är det lättast att helt enkelt placera hunden på rätt ställe och belöna, och sen sakta röra sig därifrån själv, bakåt och belöna att hunden står kvar och tittar framåt. Vill man däremot att hunden skall springa ut till konen och sedan vända sig om utnyttjar man helt enkelt hundens nyfikenhet - ställer man en grej mitt på golvet och ser lurig ut så brukar åtminstone mina djur raskt ila dit och kolla. Då får man vara kvick med belöningen.
Nejmenusch - nu känner jag att jag blir så full av saker man kan göra med hunden/arna inomhus i oväder så att det blir alldeles jobbigt. Mina egna små battingar har i alla fall fått ta igen sig ett tag så nu tar vi i igen - Bubbla håller på att lära sig höger och vänster!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela