Pelleskop-livet

Kanske tävla, kanske?!

Publicerad 2011-11-29 14:09:34 i Allmänt

Äntligen har jag tagit mig i kragen och kollat upp de nya reglerna för lydnadsklasserna. Och hörni - kanske man skulle återuppta tävlandet, kanske?
För - i 2:an blir det plötsligt platsliggning i grupp med synliga förare, which makes all the difference! Visserligen TROR jag att vi kom förbi det trasslet, Tigern och jag, men uppenbarligen tyckte han att det var äbbligt. Och eftersom platsliggningen kommer först så "kontaminerade" äbblet hela tävlingen. Och gjorde mig litet kymig till mods. Vilket förstås Tigern kände av.
Men nu då - vanlig hederlig platsliggning, och inkallning med ställande byts ut med en "rak" fast längre inkallning. Se där ja!
Kanske man skulle fixa sitt lilla LP2, då. Undrar just om det förstapris man redan har, enligt de nuvarande regler, faller bort då, eller om det räcker med två till... Måste kollas upp.
Att lilla Betty B. Ubbla ska ut och tävla i 1:an, med tiden, det är ju självklart. Och där har det hänt grejer - nämligen i platsliggningen där också! 7 meter mellan hundarna och förarna bara 10 meter bort!! Åbåj! Jag har - peppar, peppar! - aldrig haft problem med MINA hundar enl. gamla reglerna heller, men det kändes alltid obehagligt med vissa ekipage som liksom ställde upp på vinst och förlust... Hrrrmmm.
Alla som tävlar har väl varit med om den sortens.
Det är ju en sak att det KAN hända att vilken hund som helst plötsligt gör nåt den inte borde - de är ju inga maskiner, tack och lov - men när man hör folk säga: -Hoppas han inte springer fram och börjar leka med nån nu, för det brukar han göra! när man är på väg in, då blir man en aning putt.
Även om man vill ha tävlingserfarenhet så får man väl hoppa över platsliggningen då, tills man har slutat vara en menace to society = de medtävlande.

En annan ändring i 1:an är Knasiga Apport-momentet. Fortfarande stillasittande hund som skall gripa apporten, men nu behöver man inte hålla apporten framför hundens nos och invänta kommando, utan kan själv avgöra när man kommenderar sin hund. Kan ju vara smart, om man vill ha en apportglad hund framöver!

Och så tandvisningsmomentet där man i skrivningen tydligen tar bort "tillgänglighet", för att understryka att också detta är ett inlärningsmoment - hunden SKALL sitta stilla och låta sitt bett examineras. Bra att det blir klarhet i det, för där har det vacklat litet i bedömningen; vissa domare tycker det är ok att hunden pussas och har sig, bara den är tillgänglig, medan andra kräver rumpan i backen och inte så mycket som en ryckning i morrhåren.

Jaha - bara att sätta igång och träna då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela