Pelleskop-livet

Jobba för maten

Publicerad 2011-07-22 22:27:05 i Allmänt

Frukosten kan det bli hur som haver med här i huset - ibland hastigt och lustigt serverade torrkulor som äts upp eller inte. Ying äter ALDRIG sina egna frukostkulor, men ibland händer det att han äter upp nån annans. Fast det är precis samma. Dock skall påpekas att han jagar inte bort någon från en matskål - han försökte med Olle ett par gånger i början av sommaren, klunsade fram med ett morr men blev bortmotad av sin moder, inget allvarligt - utan han tar en matskål som nån har övergivit. Ibland letande efter matbiljetter, ibland utslängning av allas frukost på gräsmattan, ibland ben i stället för frukost, ibland äppelskruttar, cornflakes, kokt ris eller nåt bland kulorna. Att undersökas, sorteras bort eller ätas upp.
Lika mycket aktivering för matten som för hundarna, för de är skojiga att se på när de hittar nåt oväntat i sina skålar. En gång hittade mellersta mellanbarnet en jättespindel i Olles matskål - hon såg också rätt skojig ut. Fast sen blev det allt jag som fick avdöda kreaturet (spindeln, inte Olle, inte mellanbarnet) och då var det inte lika roligt längre. Våra spindlar är vidriga.

Men middagen - den är det noga med! Till middag serveras en bitteliten del konserverad hundmat, eller köttfärs om sådan gifves, en större del av samma elända torrkulor samt rätt mycket vatten. Soppa, liksom.
När måltiden är så att säga tillagad vidtager: hundarbete!
Detta kan tillgå på litet olika sätt. Ibland är det litet lydnadsarbete, som fritt följ, fjärrdirigering, snabba lägganden eller apportering i någon form. Träapport, eller metall eller tung.
På sista tiden har det varit en hel del freestyleövningar, lightmodellen. Gå zigzag mellan mattens ben, gå i 8, backa runt, snurra, spinn osv. Alltefter personlig läggning. På hunden, alltså.
Igår skedde freestyleövningen utomhus. Maten på köksbordet med Äldsta Barnet intill, Mellersta barnet vid ytterdörren, matten och alla hundar ut på grusgången. Så fick de göra sina övningar i tur och ordning, för det är noga uträknat:
Ying jobbar först och får sin mat när han är klar, under tiden får Jazz jobba en stund och sedan få sin skål medan Olsson träder i tjänst. När denne har avslutat sitt pass och får sin mat är unge herr Tiger så uppe i limningen att han nästan leviterar, det är en ganska bra övning! I och med detta system kommer samtliga hundar att ha ätit upp åtminstone nästan samtidigt, i stället för att Tiger - som inhalerar sin föda - ska gå och stryka kring de övriga som äter saktare och saktare och riktigt visar hur himla gott det är och hur himla mycket de fortfarande har kvar och -OJ då, Tiger, har du redan ätit upp?!!!
Att träna i trädgården för maten var i alla fall HIMLA svårt, svårare än vanligt att fokusera på jobb och inte på middag. När Ying änteligen hade lyckats prestera några bugglor zigzag och MB skulle släppa in honom snodde alla di övrige också in, som en svallvåg slog de över tröskeln och ända in i köket och kunde endast med ansträngning förpassas utomhus igen. Alla utom Ying då, som serverades sin middag av den blitt leende storasystern.
Jazz studsade hit och dit och visste inte hur han skulle bete sig, hungrig som han var, men slutligen blev även han insläppt och utfodrad och så småningom även småpojkarna, en i taget.
Tre personer för att utfodra fyra hundar, vilken servicenivå!

Idag kom jag på att vi skulle leka cirkus. Nybörjarcirkus. Tog därför en köksstol och ställde på golvet i hallen. Cirkuspejen Yings enastående publikknipande övning bestod i att han satte framtassarna på stolens sits. FLERA GÅNGER gjorde han det, med litet övertalning.
Jazz hoppade upp och kunde lägga sig, samt sedan resa sig och snurra resp. spinna.
Olle kunde hoppa upp och sedan sätta framtassarna på ryggstödet.
Tigger kunde faktiskt FLYGA upp, lägga sig, snurra, spinna, sitta, lägga sig - innan matten hann säga så mycket som "T" ens en gång. Sen sa jag "sitt vackert" och då gjorde han det - på stolen - och fick sedan sin innerligt efterlängtade middag.

Och det allra intressantaste är att denna lilla tvångsövning före maten, oavsett vad övningen består i, sätter sån himla piff på anrättningen! Ying alldeles vrålar och piper medan han jobbar, av ren aptit, och de andra rullar med ygena i sina små skallar så de ser ut som ovanligt arbetsvilliga zombisar. Och visserligen ÄR ju middagen en aning godare, men inte så mycket godare...

Det kanske ligger nåt i det där att "den som inte arbetar skall heller inte äta". Fast mera "den som inte arbetar VILL heller inte äta. I alla fall inte lika gärna".

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela