Pelleskop-livet

Chien dangereux ou non?

Publicerad 2011-04-24 23:13:11 i Allmänt

Det är frågan det.
I Frankrike, som i många andra länder bevars, finns det strikta lagar och bestämmelser om Farliga Hundar. De hundar som anges i de franska lagtexterna är, i kategori 1:  American Staffordshire Terrier och liknande (kallade pitbulls, oreg.), mastiff och liknande (oreg) samt tosa och liknande (oreg) samt, i kategori 2: amstaff, tosa och rottweiler (med stamtavla och registrerade) samt rottweiler och liknande (oreg.).
Hundar i kategori 1 får inte köpas el. säljas, inte importeras, de måste kastreras/steriliseras - de ska bara "försvinna". Vidare får de inte medföras på allmän plats. Överträdelse ger fängelse i 6 månader och 100.000 F (nu motsvarande i EUR) i böter.
Hundar i kategori 2 måste alltid bära munkorg och framföras i kort koppel på allmän plats och det finns noggrant angivet vilka som inte får ha sådan hund. Minderåriga och kriminella förstås, men det finns en mängd andra omständigheter som också gör att man inte får ha en hund av denna kategori. Straffet för brott mot denna lag är 3 månaders fängelse och vite om 25.000 F (motsv.).

Nu till det intressanta: när lagen först presenterades innefattade både kategori 1 och kategori 2 förutom American Staffordshire Terrier även en ras benämnd Staffordshire Terrier, i kategori 1 utan stamtavla och ej registrerad, i kategori 2 med stamtavla och registrerad.

Detta ledde till att en och annan staffie-ägare som promenerade med sin lilla älskling på vanligt hund-sätt blev inplockad till prefekturen, fråntagen hund och anmodad att betala en massa slantar samt inställa sig vid närmsta anstalt för fängsligt förvar, ungefär.

Tills en ung man i Sydfrankrike plötsligt hov upp sin stämma och sa: -Vaddå? Vad är en Staffordshire Terrier? Finns det en sån ras? och stod på sig så till den milda grad att först den lokala polismyndigheten och sedan personager allt högre upp i hierarkin började slå i ras-encyklopedier och därmed jämställbara verk, klå sina små mjälliga skultar och till slut vända sig till lagens författare för att ställa frågan: -Men vad F*N!!!? (Eller som vi frankofiler säger: -Zut!)

Och lagförfattaren sa: -Nämen hörni, det DÄR blev ju fel! American Staffordshire Terrier skulle det stå, det där andra är bara nåt fel, ju.

Staffordshire BULL Terriern skulle nämligen aldrig stå på nån lista över farliga hundar. Förstås. Det visste väl de stackrare som hade blivit av med sina grodor, också. På grund av nåt förb*at skrivfel i en lag. Inte blev ju de hjälpta av att det omgående publicerades en lista över errata!

Nå, så ligger det alltså till. Staffar är inte farliga i Frankrike heller. Däremot kan poliser mycket väl vara farliga för staffar - inte alla är så hemma på att skilja det ena från det andra i hundrasväg.

Vanligtvis välunderrättade franska källor tycker att ett bra tips om man tänker sig med sin lilla kanonkula ner i Europa: märk hunden med tatuering (ni vet ju själva hur det kan vara att hitta chipläsare...), se till att den är läsbar och för allt i världen: se till att den står i reg.beviset och ha alltid, ALLTID detta med när du är ute med hunden!!!

Ett personligt tips från mig är att ta med sig en mjuk textil-munkorg att sätta på hunden om du ska gå i folksamlingar eller tänker åka tunnelbana med den. Såna munkorgar är inte så lätta att få tag på i alla länder och de är betydligt bekvämare för hunden än de där korgarna av stål eller hårt läder. Och även om man alltså inte måste ha munkorg på sin staffe så kan det ibland vara klokt att stämma i bäcken och slippa upplopp...

Själv träffade jag en gång för några år sedan en högst förtjusande pitbulliknande sak i Montmartre - den hade munkorgen hängande i halsbandet men inte anbringad. Genast kastade jag mig förstås ner i hundpusshöjd (den hunden var INTE farlig och det syntes på långt håll) och dess husse började omedelbart be om ursäkt och mickla med munkorgen och försäkra mig om att det inte skulle hända igen och... -Lugn, bara lugn, sa jag på bästa skolboksfranska. -Jag VILL bli pitbullpussad och det är tusan så mycket enklare utan munkorg emellan! Gissa om DEN hussen blev nöjd och glad!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela