Pelleskop-livet

Boktips

Publicerad 2010-12-22 17:41:00 i Träning

Dags för ett litet boktips:

clipped from www.google.se
blog it


Train Your Dog Like A Pro av Jean Donaldson.

Författaren är mest känd för superduperboken "The Culture Clash" som nästan borde vara obligatorisk läsning för alla som går i hundskaffartankar. Hon har också skrivit böcker om hund-hundaggression och hundar som vaktar resurser; dessa har jag inte läst men jag vet att de är populära.
"Train Your Dog Like A Pro" är grundläggande; den börjar med sitt och ligg och håller sig till det nödvändigaste. Men författaren trycker mycket på att det ska vara SYSTEM i träningen, man ska ha bestämda kriterier för när övningen ska bli svårare. Eller bli lättare, eller förbli likadan. Push, Drop och Stick, kallar hon det.
Vanligt ordentligt folk förstår förstås det här av sig själva, men jag måste erkänna att jag är en riktig slarva som går mycket på känn, med resultat att det ibland blir för svårt för hunden, ibland för lätt och ibland helt enkelt för ointressant.
Dessutom följer det med en DVD på ett par timmar, mest lämplig för den som inte alls vet vad man ska titta efter när man formar fram ett "sitt" osv. Men Ms Donaldson är faktiskt väldigt inspirerande, på det där amerikanska sättet, så även om det handlar om grundläggande grejer blir man riktigt träningssugen.
Och apropå "amerikansk" - här finns inget av elhalsband eller stackel och andra mysko grejer, bara godis.

I korthet: om du inte har tränat hund alls tidigare kan jag verkligen rekommendera denna bok - man behöver verkligen inte ha några som helst tidigare erfarenheter.
Och om du redan är igång med träning men känner att du behöver en liten knuff för att komma igång, eller behöver styra upp det hela, då kan jag också rekommendera boken.
Inga revolutionerande nyheter, men litet påminnelser i ett trevligt format. Och inga såna där superhundar och supertränare så man känner sig som ett nöt själv!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela