Pelleskop-livet

Nattlig träning

Publicerad 2009-06-25 15:33:28 i Allmänt

Igår kväll tog jag mig i kragen och forslade mig själv och mina terrierar till klubben för litet seriös lydnadsträning. Klockan var strax efter tio på kvällen, men vi var faktiskt inte ensamma där.
De senaste dagarnas larviga värme och ty åtföljande motions- och aktiveringsbrist hade verkligen taggat hundarna. När jag sa "fot!" till Tigg for han in till min sida och satte sig liksom på huk (som en katt som smyger på nåt) och när jag började gå gläfste han till! Snacka om driv! Men han gick i alla fall väldigt fint, och hängde med i alla svängar och halter. Jag har nu slutat att upprepa kommandot efter halter och vid tempobyten - tror att det är bättre att han lär sig att "lagt kort ligger". Alltså att kommandot gäller until further notice.
Peppar var också riktigt piggelin, hängde med bra i linförigheten - för en gångs skull använde jag koppel. Börjar bli dags att träna på det nu, bara 1,5 vecka till tävling! Urp. Vidare kopplade jag för första gången ihop flera moment med bara "tävlingsmässiga belöningar". Linförighet, läggande under gång, inkallande. Sen bollek en stund, och sen ställande under gång, apport, hopp. Det gick riktigt fint det också, han verkade inte ta illa vid sig. Det är ju också lättare med en hund som inte kräver godis som betalning - Peppar kan man smacka till litet i huvudet så är han nöjd!
Tigger fick också köra 2:an uppdelat på två sjok. Dessvärre har jag inte lärt mig i vilken ordning momenten där kommer - slarv! I alla fall gick alla moment riktigt bra och han jobbade på fint.
Både rutan och inkallning med ställande börjar kännas något så när grundade nu, fast det finns mycket kvar att göra. Men det blir i alla fall poängmässigt hela tiden, även om det kanske inte blir så höga poäng alla gånger. Fjärrdirigeringen går oftast väldigt bra. Ibland lägger Tigern sig ner utan kommando under första sitt-delen - jag försöker att förlänga tiden i varje position. Det är så olika på tävlingsledare - en del visar nytt kommando direkt, en del står och riktigt väntar ut att hunden ska göra fel!
Slutligen gjorde jag en lååång platsliggning med hundarna nästan på varandra. En sån "riktig" platsliggning där de ska ligga kvar medan jag går runt och plockar ihop våra prylar, tar litet kort, klappar några hästar osv. Det gick alldeles strålande, och ingen av dem går upp förrän på mitt kommando, inte ens när en av dem får godis+uppsläpp före den andra. Duktiga smådjur!
Sen var klockan halvtolv och då var det dags att åka hem. Tänk ändå vilken härlig årstid! Om det bara kunde vara något litet svalare...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela